Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Το κίνημα της ευγονικής στις ΗΠΑ

O Francis Galton μελετώντας την εξελικτική θεωρία και την ανθρώπινη κληρονομικότητα, κατανόησε αμέσως ότι μέσω κατάλληλης αναπαραγωγικής επιλογής, μπορούμε να βελτιώσουμε το ανθρώπινο είδος. Εισάγει τον όρο ευγονική και αρχίζει να διαδίδει τις απόψεις του, οι οποίες σε σύντομο χρονικό διάστημα βρίσκουν γόνιμο έδαφος στην βόρεια Ευρώπη. Σύντομα επεκτείνονται και στην Αμερική, όπου οι ευγονικές ιδέες βρίσκουν απήχηση στα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα του πληθυσμού.

Η απήχηση είναι τέτοια, που αρχίζουν να ιδρύονται επιστημονικά ιδρύματα με αντικείμενο την ευγονική. Η American Breeder’s Association είναι το πρώτο ίδρυμα για την ευγονική στις ΗΠΑ, ακολουθούμενη το 1906 από το Race Betterment Foundation στο Michigan. Το 1911 ιδρύεται το  Eugenics Record Office στη Νέα Υόρκη από τον βιολόγο Charles Davenport και σύντομα γίνεται ο πιο δραστήριος οργανισμός που διαδίδει την ευγονική σκέψη. Το 1921, μετά από το δεύτερο Διεθνές Συνέδριο για την Ευγονική, ιδρύεται στην Νέα Υόρκη η American Eugenics Society, που έκτοτε διαδραματίζει και αυτή σημαίνοντα ρόλο στο ευγονικό κίνημα. Τα ιδρύματα αυτά...
στηρίζονται κυρίως από ιδιώτες. Οι συναντήσεις των ευγονιστών σε διεθνές επίπεδο αρχίζουν περίπου το 1905 και αμέσως ιδρύονται διεθνείς οργανισμοί, με κυριότερη την International Federation of Eugenics Organizations, που πραγματοποιούν μελέτες για την ευγονική και την αποφυγή φυλετικής μίξης.

Ιδρύονται ακόμη και γυναικείες ενώσεις για την διάδοση της ευγονικής. Ενδεικτικό της αποδοχής της ευγονικής από τους Αμερικανούς τότε, είναι η έκθεση Panama-Pacific International Exposition στο San Francisco, που την παρακολούθησαν 19 εκατομμύρια άτομα! Πέρα από τα επιστημονικά πλαίσια, ο λαός δίνει τέτοια σημασία στην ευγονική, ώστε διεξάγονται διαγωνισμοί για τα ομορφότερα μωρά, με κριτήρια την εξυπνάδα και την ομορφιά, με προφανή φυλετικά κριτήρια. Επίσης γίνονται διαγωνισμοί για τις καλύτερες οικογένειες, με θετικά στοιχεία να θεωρούνται το μέγεθος της οικογένειας, καθώς και η ομορφιά, η εξυπνάδα και η υγεία των μελών της οικογένειας. Όπως γίνεται αντιληπτό, στις ΗΠΑ δημιουργήθηκε ένα πραγματικό κοινωνικό κίνημα, από αυτά που σπάνια συναντώνται στην ιστορία, με τεράστιες διαστάσεις και επιρροή.

Οι ευγονιστές στις ΗΠΑ διαπίστωναν την ανισότητα των φυλών και θεωρούσαν βιολογικά ικανότερη την λευκή φυλή, με έμφαση στους βορειοευρωπαίους και τους απογόνους τους. Κάποιοι από αυτούς μιλούσαν ειδικά για Αγγλο-σάξονες ή σπανιότερα για Νορδικούς. Πράγμα που τους έκανε να ζητούν περιορισμούς στην μετανάστευση αλλόφυλων στις ΗΠΑ. Επίσης ήταν υπέρ μέτρων ευγονικής, όπως η στείρωση ατόμων με κληρονομικές σωματικές και πνευματικές ασθένειες, κατά συρροην εγκληματιών, ακόμα και αλκοολικών. Μελετώνται συστηματικά τα οικογενειακά δέντρα ανθρώπων με κληρονομικές ασθένειες και τονίζεται η σημασία της προστασίας της φυλής από αυτά τα εκφυλιστικά στοιχεία. Επίσης, ήταν υπέρ της επέκτασης των υγιών οικογενειών, που θα ήταν άριστες φυλετικά. Σκοπός τους τελικά ήταν η βελτίωση της φυλής και η καλυτέρευση της κοινωνίας.

Η θετική γνώμη για την ευγονική ήταν κάτι το αυτονόητο όχι μόνο στην κοινωνία, αλλά και στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Την δεκαετία του 20' μαθήματα περί ευγονικής διδάσκονταν στα περισσότερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Κυριότερες μορφές της ευγονικής στις ΗΠΑ ήταν οι Charles Davenport, Harry Laughlin, Madison Grant, Paul Popenoe, Ezra Gosney, Henry Osborn, Lothrop Stoddard. Μέλος ιδρυμάτων ευγονικής αποτέλεσαν σημαντικά άτομα όπως ο διάσημος εφευρέτης Alexander Graham Bell, ακόμα και πολιτικοί.

Το κίνημα της ευγονικής είχε τόσο μεγάλη αποδοχή και επιστημονικό κύρος, που άρχισε να επηρεάζει την πολιτική και τη νομοθεσία. Την αρχή κάνει η πολιτεία Connecticut το 1896, ακολουθουμενη από πολλές άλλες πολιτείες, απαγορεύοντας τον γάμο σε επιληπτικά ή πνευματικά καθυστερημένα άτομα. Το 1907 η Indiana γίνεται η πρώτη πολιτεία που θεσμοθετεί τις στειρώσεις για λόγους ευγονικής. Ακολουθούν το 1909 οι Washington και California. Οι στειρώσεις που πραγματοποιούνταν ήταν λίγες, εκτός από την πολιτεία της California, η οποία έφτασε να κάνει περίπου το ένα τρίτο όλων των στειρώσεων στις ΗΠΑ. Μια απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου το 1927 υπέρ των ευγονικών στειρώσεων ισχυροποίησε ακόμα περισσότερο την ευγονική νομοθεσία. Τριάντα πολιτείες εισήγαγαν παρόμοια νομοθεσία, με τις στειρώσεις να φτάνουν τις 64.000 από το 1907 μέχρι το 1974.

Το κίνημα της ευγονικής ασκεί πίεση και στην κατεύθυνση της εισαγωγής ευγονικών περιορισμών στην μετανάστευση προς τις ΗΠΑ, σε σημείο που θεσπίζεται το 1924 η περίφημη νομοθεσία με όνομα Immigration Act. Με αυτήν εισάγεται μια φυλετική ιεραρχία εθνικοτήτων, με πιο επιθυμητούς τους Βορειοευρωπαίους, ενώ σε εθνικότητες όπως Κινέζοι και Ιάπωνες σχεδόν τους απαγορεύεται η μετανάστευση στη χώρα.

Γερμανική αφίσα που δείχνει τις χώρες
με ευγονική νομοθεσία το 1933
Μπαίνοντας στην δεκαετία του 30' το κίνημα της ευγονικής συνεχίζει να επεκτείνεται . Στην California ιδρύεται ένα ακόμα ίδρυμα ευγονικής, το Human Betterment Foundation. Και ενώ το κίνημα της ευγονικής υποστηρίζεται από διάσημους επιστήμονες και τα ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας στις ΗΠΑ, το 1933 στην Γερμανία ανέρχονται στην εξουσία οι Εθνικοσοσιαλιστές. Το καθεστώς στη Γερμανία δίνει έμφαση στα φυλετικά ζητήματα και εισάγει ευγονική νομοθεσία. Οι Γερμανοί πριν εισάγουν την ευγονική νομοθεσία, εξετάζουν προσεκτικά τα αποτελέσματα του προγράμματος ευγονικής της California, καθώς και τα αποτελέσματα ερευνών δεκαετιών πάνω στην κληρονομικότητα που διεξήγαγε τοKaiser Wilhelm Institute of Anthropology, Human Heredity, and Eugenics.

Η ευγονική νομοθεσία της Γερμανίας εισάγει την στείρωση και απαγόρευση γάμου για άτομα με σοβαρές κληρονομικές σωματικές και πνευματικές ασθένειες, καθώς και για κατά συρροήν εγκληματίες. Εισάγονται ειδικά δικαστήρια που εξετάζουν τυχόν ενστάσεις και εν γένει η νομοθεσία είναι αρκετά ήπια. Οι Αμερικανοί ευγονιστές υποδέχονται την ευγονική νομοθεσία της Εθνικοσοσιαλιστικής Γερμανίας με διθυράμβους. Στην ευγονική νομοθεσία της Γερμανίας έβλεπαν την πλήρη υλοποίηση των ιδεών τους, εφαρμοσμένη ακόμα καλύτερα και από ότι στην California, που είχε αποτελέσει ως υπόδειγμα για το ευγονικό πρόγραμμα της Γερμανίας. Επιστημονικά έντυπα, όπως το Eugenic News, αφιερώνουν άρθρα για την ευγονική νομοθεσία της Γερμανίας με θετικά σχόλια. Σημαντικοί Αμερικανοί ευγονιστές υποστηρίζουν τα ευγονικά μέτρα της Γερμανίας ενώπιον της Αμερικανικής κοινής γνώμης και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. Ταινίες με θέμα την ευγονική, όπως αυτή με τίτλο Erbkank, διανέμεται από Αμερικανούς ευγονιστές σε σχολεία στην Αμερική. Η ταινία δείχνει πώς οι διάφοροι παραμορφωμένοι ζουν πλουσιοπάροχα στα άσυλα, ενώ άριστα μέλη της φυλής ζουν σε παράγκες λόγω φτώχειας. Ο Αδόλφος Χίτλερ ενδιαφέρεται προσωπικά για την ευγονική και ζητά να του αποσταλούν τα βιβλία που γράφουν Αμερικανοί ευγονιστές, στέλνοντας συγχαρητήριες επιστολές αφού τα διάβαζε. Ταυτόχρονα οι Γερμανοί θεωρούσαν την Αμερική ως σημείο αναφοράς για την ευγονική της νομοθεσία και τις εθνοτικές διακρίσεις. Αμερικανοί ευγονιστές, όπως ο Harry Laughlin, έλαβαν τιμητικές διακρίσεις στην Γερμανία για το έργο τους. Κάποιοι από αυτούς επισκέπτονται την Γερμανία, αποθεώνοντας το Εθνικοσοσιαλιστικό καθεστώς για την ευγονική νομοθεσία του και την έμφαση που δίνει στην βελτίωση της φυλής.

Αλλά και οι ίδιοι οι Γερμανοί καλύπτουν με μεγάλη δημοσιότητα τις επισκέψεις των Αμερικανών ευγονιστών, ως απόδειξη της επιστημονικής βάσης και της διεθνούς αποδοχής των μέτρων της Γερμανικής κυβέρνησης. Αυτό όμως αυξάνει το κύρος της Γερμανίας στο εξωτερικό. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι Εβραίοι που ελέγχουν τις ΗΠΑ, στην μανία τους να πλήξουν την Εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία με κάθε τρόπο, αρχίζουν εκστρατεία λασπολόγησης της ευγονικής και των κυρίων εκπροσώπων της στην Αμερική. Ο Εβραϊκά ελεγχόμενος τύπος και η Εβραϊκά ελεγχόμενη κυβέρνηση τους κατηγορούν για ρατσισμό και συμπόρευση με τους Εθνικοσοσιαλιστές και αρχίζουν οι διώξεις. Οι ίδιοι πολιτικοί που μερικά χρόνια πριν θεωρούσαν την ευγονική κάτι το αυτονόητο και έγλειφαν το κίνημα της ευγονικής, τώρα υπό τις εντολές των Εβραίων μετατράπηκαν σε φανατικούς πολέμιους της ευγονικής και αντιφυλετιστές. Μετά από χρόνια πιέσεων και λάσπης, οι χρηματοδότες του Eugenics Record Office αναγκάζουν τον Laughlin σε παραίτηση και κλείνουν το ίδρυμα το 1939. Επίσης, η American Eugenics Society "αναγκάζεται" να περιορίσει τις δραστηριότητές της μόνο στην έκδοση του Eugenic News. Ήδη πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο οι σιωνιστές έχουν λασπολογήσει και εν τέλει κλείσει όλα τα ιδρύματα ευγονικής.

Μια εκτενέστερη ανάλυση για την σχέση των Αμερικανών ευγονιστών και της Εθνικοσοσιαλιστικής Γερμανίας δίνεται στο βιβλίο "The Nazi Connection" του Stefan Kühl. Ο συγγραφέας του βιβλίου είναι προφανώς πολέμιος του Εθνικοσοσιαλισμού, αλλά μετά λύπης του διαπιστώνει ότι οι διαπρεπέστεροι Αμερικανοί ευγονιστές, όχι μόνο είχαν σχέσεις με την Εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία, αλλά την υποστήριζαν ένθερμα για την ευγονική της νομοθεσία και τις φυλετικές πρακτικές της.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι και μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο συνεχίζει να ισχύει η ευγονική νομοθεσία σε πολλές πολιτείες, με τις στειρώσεις να σταματούν μόλις το 1974. Ταυτόχρονα, νόμοι που απαγορεύουν τους γάμους με νέγρους βρίσκονται ακόμη σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι και την δεκαετία του 60'. Ο αγώνας για την ευγονική ωστόσο δεν σταμάτησε. Με την χορηγία του Pioneer Fund, Αμερικανοί επιστήμονες όπως οι Roger Pearson, Arthur Jensen, J. Philippe Rushton, καθώς και ο διαπρεπής William Shockley, συνεχίζουν τον αγώνα για την διάδοση της ευγονικής και της μελέτης των διαφορών μεταξύ των ανθρωπίνων φυλών, παρά την λάσπη των σιωνιστών και των υποτακτικών τους.

Καταλήγουμε στα συμπεράσματα. Το κίνημα της ευγονικής στις ΗΠΑ υπήρξε ένα πραγματικό φαινόμενο. Έφτασε να διαπνέει ολόκληρη την κοινωνία και να επηρεάζει αποφασιστικά την νομοθεσία. Όμως με την άνοδο των Εθνικοσοσιαλιστών, οι σιωνιστές δυνάστες των ΗΠΑ βλέποντας ότι το κίνημα της ευγονικής δίνει δύναμη στην κοσμοθεώρηση των Εθνικοσοσιαλιστών, αποφασίζουν να το εξαφανίσουν μέσω λασπολόγησης και διώξεων. Παρά την συνεχιζόμενη σιωνιστική καταπίεση μέχρι και σήμερα, η αλήθεια που πρεσβεύει η ευγονική, ασχέτως φυλετικών προτιμήσεων, δεν νικήθηκε. Και ούτε πρόκειται να νικηθεί ποτέ.

6 σχόλια:

  1. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΑ,Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΡΕΠΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ,Ο ΚΑΛΗΔΟΝΙΟΣ ΒΡΕΤΤΑΝΟΣ ALEXANDER GRAHAM BELL ΕΙΝΑΙ ΑΤΛΑΝΤΟΕΙΔΗΣ ΜΕ ΕΛΑΦΡΑ ΚΡΟΜΑΝΟΕΙΔΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ Η ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ;
    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι φαίνεται πράγματι από φωτογραφίες του, Ατλαντοειδής με ελαφρά Κρομανοειδή επίδραση:
      https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/f9/07/2b/f9072be35dfdb1fba4a488671d7f3ef9.jpg

      Διαγραφή
    2. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ.ΗΜΟΥΝ ΣΙΓΟΥΡΟΣ 100% ΑΛΛΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΟ ΔΩ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΣΑΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΟΣ ΤΗΣ ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΣΑΣ.
      ΑΛΛΩΣΤΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΡΕΤΤΑΝΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΤΛΑΝΤΟΕΙΔΕΙΣ.

      Διαγραφή
  2. Παλικάρια σε τι φυλετικό τύπο ανήκει ο Harrison Ford; Μου κάνει για ατλαντοειδης, είναι; http://tinyurl.com/lobo66a

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ἰρλανδογερμανὸς ἀπὸ τὸν πατέρα του, Ἑβραῖος ἀπὸ τὴν μάννα του. Εἶναι κυρίως ἀτλαντοειδὴς μὲ σαφῆ ἀρμενοειδῆ ἐπίδρασι στὴν μύτη & στὸ χρῶμα δέρματος. Στὶς φωτογραφίες τὶς νεότητός του εἶναι ἐμφανῆ & κρομανοειδῆ ἴχνη στὸ σαγόνι.

      Διαγραφή
    2. Να ΄σαι καλά φιλαράκι, με κάλυψες πλήρως

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.