Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Φυλή και καταγωγή

Μια ενδιαφέρουσα ερώτηση τεθηκε σε ένα φόρουμ φυλετικής ανθρωπολογίας:

Ένας Διναρικός στη Σουηδία σημαίνει ότι έχει απώτερη καταγωγή από μια περιοχή όπου οι Διναρικοί είναι πολλοί;

Η απάντηση είναι... ΝΑΙ

Παρότι αυτή η απάντηση προκαλεί θλίψη σε πολλούς, η φυλή λέει την αλήθεια. Ένας γνώστης της φυλετικής ανθρωπολογίας, αναγνωρίζοντας τους φυλετικούς τύπους καταλαβαίνει μόνο από την εμφάνιση ποιος έχει απώτερη καταγωγή από αλλού και ποιος όχι. Βέβαια, το τι σημαίνει καταγωγή είναι ζήτημα περίπλοκο και χρειάζεται ανάλυση.

Με βάση το συγκεκριμένο παράδειγμα, για να είναι κάποιος Διναρικός σημαίνει ότι ένας τουλάχιστον από τους γονείς του ανήκε στον Διναρικό τύπο, αλλά είναι ακόμη πιο πιθανό και ο δεύτερος γονιός να έχει έστω Διναρική επίδραση. Πάρα πολύ σπάνια είναι η περίπτωση επανεμφάνισης ενός ακόμη παλαιότερου προγονικού τύπου, που θα σήμαινε ότι κάποιος πρόγονος ήταν Διναρικός. Συνεπώς, καταγωγή στο παρόν παράδειγμα σημαίνει ότι ένας κατ'ελάχιστον γονιός ήταν Διναρικός, ενώ ο άλλος μπορεί να ήταν π.χ. Νορδικός ή Κρομανοειδής και να έτυχε ο απόγονος να βγει αποκλειστικά και μόνο Διναρικός -πράγμα όχι σπάνιο.

Από την άλλη προκύπτει το ερώτημα: δεν θα μπορούσε να γεννηθεί ένας Διναρικός στην Σουηδία χωρίς να έρθουν Διναρικοί από αλλού; Το ερώτημα απαντάται εύκολα από τους ανθρωπολόγους. Η κληρονομικότητα και η γενετική μας αποδεικνύουν ότι οι απόγονοι αποκτούν τα χαρακτηριστικά τους μόνο από τους γονείς τους. Αυτό γίνεται προφανές από το εύληπτο γεγονός ότι δύο λευκοί είναι αδύνατο να γεννήσουν έναν μαύρο και το αντίστροφο, παρά μόνο αν υπάρχει επιμιξία. Αντίστοιχα, ένας Διναρικός μπορεί να λάβει τα χαρακτηριστικά του μόνο από Διναρικό πρόγονο.

Ο Δαρβίνος περιέγραψε την διαδικασία της ειδογέννεσης και της φυλογέννεσης. Απέδειξε ότι η διαδικασία διαφοροποίησης ξεκινά από ένα σημείο χωρικά και είναι αδύνατο δυο διαφορετικοί κλάδοι διαφοροποίησης να προκύψουν ίδιοι, λόγω της απίστευτης πολυπλοκότητας της βιολογικής δομής των έμβιων όντων. Το συμπέρασμα είναι ότι ένας φυλετικός τύπος αναπτύσσεται αρχικά σε μία περιοχή της γης. Πράγμα που σημαίνει ότι οι Διναρικοί, όπως είναι προφανές, έχουν αρχική τους καταγωγή τα δυτικά Βαλκάνια όπου και σήμερα βρίσκονται σε μεγάλους αριθμούς και η εύρεσή τους π.χ. στη Σουηδία σημαίνει αποκλειστικά ότι κάποιος Διναρικός πήγε στη Σουηδία, ενώ ένας τουλάχιστον αρχικός πρόγονος προέρχονταν από τα δυτικά Βαλκάνια. Βέβαια ο πρόγονος μπορεί να είχε μετακινηθεί πριν χιλιάδες χρόνια.

Το ζήτημα της καταγωγής προκαλεί έντονο ενδιαφέρον. Όλοι οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για την καταγωγή τους, κάτι που στην πραγματικότητα είναι ενα φυλετικό ζήτημα. Βέβαια, οι περισσότεροι ενδιαφέρονται μόνο για την εθνική τους καταγωγή. Αντιθέτως, η φυλετική ανθρωπολογία μπορεί να δώσει απαντήσεις για την απώτερη φυλετική καταγωγή ενός ανθρώπου, γεγονός που έχει και εθνικές προεκτάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.