Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Η μανία ορισμένων ανθρωπολόγων με τον δείκτη ευφυΐας

Το ζήτημα της ευφυΐας έχει ταλαιπωρήσει την φυλετική ανθρωπολογία. Για τους πλέον άσχετους με τα φυλετικά θέματα, η ευφυΐα είναι το μοναδικό πράγμα που ενδιαφέρει όταν γίνεται λόγος για τις διαφορές των φυλών.

Κάποιοι ανθρωπολόγοι και ψυχολόγοι, κυρίως Αμερικανοί, είναι παθιασμένοι με το θέμα της ευφυΐας. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι το μόνο πράγμα που τους ενδιαφέρει να μελετήσουν και αγνοούν όλες τις υπόλοιπες διαφορές των φυλών.

Είναι προφανές ότι οι διάφορες φυλές διαθέτουν διαφορετική αντιληπτική ικανότητα, άρα και διαφορετικό βαθμό πνευματικών ικανοτήτων. Ωστόσο, η μέτρηση της ευφυΐας είναι δύσκολη. Πασχίζουν διάφοροι ψυχολόγοι να μετρήσουν την ευφυΐα με τη χρήση δεικτών, όπως ο δείκτης IQ, αλλά αποτυγχάνουν. Θεωρείται αυτονόητο ότι οι Ευρωπαϊκές φυλές διαθέτουν μεγαλύτερες πνευματικές ικανότητες από τις μογγολοειδείς -ούτε λόγος για τις αφρικανικές. Μία ένδειξη της διαφοράς τους είναι η επιστημονική έκρηξη στον Ευρωπαϊκό χώρο, που οι Ασιατικές φυλές μπόρεσαν μόνο να μιμηθούν και όχι να επεκτείνουν. Ωστόσο, στις έρευνες του δείκτη ευφυΐας στις ΗΠΑ, οι ασιάτες λαμβάνουν μεγαλύτερη βαθμολογία από τους λευκούς! Γιατί προκύπτει αυτό το κατά τα φαινόμενα παράλογο αποτέλεσμα;

Οι ασιατικές φυλές διαθέτουν καλή αντιληπτική ικανότητα και μνήμη, όπως και οι λευκοί. Ωστόσο, η ευφυΐα είναι κάτι πολύ πιο περίπλοκο από τα τεστ ευφυΐας. Η μελέτη των επιστημών, που είναι το κατ' εξοχήν πεδίο αξιολόγησης της ευφυΐας, απαιτεί πολύ περισσότερες ικανότητες από τις μνημονικές και συνδυαστικές ικανότητες που εξετάζουν τα τεστ ευφυΐας. Η μελέτη των επιστημών απαιτεί έντονη ενεργητικότητα, δυναμισμό, επιμονή, θάρρος, δύναμη. Καμία ανακάλυψη δεν συνέβη από νωθρούς και μαλθακούς, όπως οι ασιάτες. Η ευφυΐα είναι απόλυτα συνυφασμένη με όλες τις παραπάνω ικανότητες. Συνεπώς, είναι λογικό στα τεστ ευφυΐας οι ασιάτες να τα πηγαίνουν καλά, αφού εξετάζεται "στεγνά" η εξυπνάδα, χωρίς να εξετάζεται ο χαρακτήρας. Ωστόσο, ως προς την πραγματική ευφυΐα, οι δολιχοκέφαλοι Ευρωπαίοι είναι αυτοί που διαθέτουν όλες τις παραπάνω ικανότητες μαζί και για αυτό διαπρέπουν.

Το συμπερασμα των παραπάνω είναι ότι η "ευφυΐα" δεν είναι η σημαντικότερη διαφορά μεταξύ των φυλών. Διαφορές στην ενεργητικότητα, στο πνεύμα εξερεύνησης, στην τόλμη, στην αγάπη για το επικίνδυνο, στην επιμονή, είναι πολύ πιο σημαντικές και η σύνθεση όλου του χαρακτήρα εξηγεί γιατί οι δολιχοκέφαλοι Ευρωπαίοι έχουν ξεπεράσει χαοτικά τις υπόλοιπες φυλές στις επιστήμες και στην πνευματική πρόοδο.

3 σχόλια:

  1. Ἐπαυξάνω. Μᾶς ἔχουν ζαλίσει τ' ἀρχίδια μὲ τὴν δῆθεν ὑψηλότερη εὐφυία τῶν κιτρινιάρηδων. Οἱ μογγολίδες ἔχουν ῥομποτική. μηχανιστική, μὴ δημιουργικὴ εὐφυία. Εἶναι ἀποτυχημένα cyborgs μιμητὲς τῆς Δυτικῆς ἐπιστήμης. Μία ἄλλη ἀκόμα παράμετρος ποὺ καταδεικνύει τὴν διανοητική τους κατωτερότητα εἶναι ἡ ἀδυναμία τους νὰ παραγάγουν χιοῦμορ. Ὅταν οἱ Ἕλληνες συνέγραφαν κωμωδίες, αὐτὰ τὰ σκουλήκια παίζαν ὑποτυπώδεις παντομίμες ἐπιπέδου δημοτικοῦ. Ἂν παρατηρήσετε παρέες Κινέζων νὰ μιλᾶνε, δὲν γελᾶνε ποτέ, δὲν λένε ἀστεῖα, ἀλλὰ ἀπλῶς ἀνταλλάσσουν λεκτικὲς πληροφορίες σὰν κουρδισμένα, ἄψυχα ῥομπότ. Ἡ ῥοπὴ στὸ ἀστεϊζειν εἶναι πολὺ σημαντικὴ πτυχὴ τοῦ δείκτου νοημοσύνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχεις ιδεα το υποβαθρο των πολεμικων τεχνων που αναπτυχθηκε στην ασια?

      Διαγραφή
  2. ΦΡΟΥΡΟΣ ΤΟΥ ΑΟΥΣΒΙΤΣ16 Οκτωβρίου 2013 στις 5:18 μ.μ.

    Αληθεια,υπαρχουν τεστ ευφυιας για τους αλλους πλην λευκων,σημιτων και μογγολοειδων;Και αν ναι,πως δυναται να μετρηθει η...""ευφυια""(sic)ενος νεγροειδους,ενος ουρακοταγκου,ενος δραβιδοειδους,ενος χιμπατζη,ενος ινδιανοειδους,ενος μπαμπουινου,ενος χοησανοειδους,ενος γοριλα,ενος αυστραλοειδους,ενος μακακου,ενος μπασταρδου τσιγγανογυφτα και μιας δενδροβιας μαιμους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.