Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Το περίφημο πείραμα του August Weismann με τα ποντίκια

Ο August Weismann (1834-1914) ήταν Γερμανός βιολόγος. Ήταν ο πρώτος που διατύπωσε την θεωρία ότι το γενετικό υλικό μεταβιβάζεται μέσω γαμετών, δηλαδή γενετικών "κυττάρων", η οποία αποδείχτηκε ορθή στη συνέχεια με την ανακάλυψη του DNA. Τα γενετικά "κύτταρα" δεν μεταβάλλονται κατά τη διάρκεια της ζωής του έμβιου όντος και μεταβιβάζονται αυτούσια κατά την πράξη της αναπαραγωγής. Η θεωρία του αυτή και οι μελέτες που έκανε τον οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι τα επίκτητα χαρακτηριστικά δεν μεταβιβάζονται.

Για να εξετάσει την μεταβίβαση ή μη των επίκτητων χαρακτηριστικών προέβη σε ένα πείραμα που έγινε διάσημο. Ο Weismann έκοψε τις ουρές από 68 άσπρα ποντίκια για πέντε συνεχόμενες γενιές για να δει αν θα γεννηθεί κάποιο ποντίκι χωρίς ουρά. Το αποτέλεσμα ήταν πως κανένα ποντίκι δεν γεννήθηκε χωρίς ουρά ή έστω με μικρότερη ουρά. Όπως διατύπωσε: "Από τα 901 ποντίκια που γεννήθηκαν στις πέντε γενιές από ακρωτηριασμένους γονείς, σε κανένα δεν παρατηρήθηκε μείωση της ουράς ή άλλη ανωμαλία του οργάνου". Το πείραμα περιλαμβάνεται στην εξής δημοσίευση του Weismann.


Το αποτέλεσμα του πειράματος ήταν ο ενταφιασμός του Λαμαρκισμού, που έλεγε ότι τα επίκτητα χαρακτηριστικά κληρονομούνται. Ο Δαρβίνος και έπειτα ο Weismann απέδειξαν ότι τα επίκτητα χαρακτηριστικά δεν κληρονομούνται, ή όπως λέγεται "hard heredity". Kάτι που πλέον έχει αποδειχτεί και από την ανακάλυψη του DNA, το οποίο παραμένει αμετάβλητο και αποτελεί ταυτότητα κάθε ανθρώπου και δεν μεταβάλλεται κατά τη διάρκεια της ζωής του, όπως και αν ζει.

Το συμπέρασμα των παραπάνω είναι ότι οι αλλόφυλοι δεν μπορούν να "αφομοιωθούν" ή να "ενσωματωθούν", καθώς το περιβάλλον δεν έχει καμία επίδραση πάνω στην κληρονομικότητα, όσο και αν αυτή η επιστημονική αλήθεια ενοχλεί τα τσιράκια της παγκοσμιοποίησης και του πολυφυλετισμού.

2 σχόλια:

  1. Διαχειριστρέιτορ, διόρθωσι στὴν 2η παράγραφο: "Το αποτέλεσμα ήταν πως κανένα ποντίκι δεν γεννήθηκε ΧΩΡΙΣ ουρά ή έστω με μικρότερη ουρά". Πάντοτε στὴν διάθεσί σου ὡς ἄτυπος ἐπιμελητὴς τῶν Διοπνεύστων ἄρθρων σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαχειριστά, κάνε μία ανάρτηση για την εθνικότητα αυτού του κοριτσιού που απήγαγαν τα ΜΥΓΟΧΕΣΜΑΤΑ: http://www.defencenet.gr/defence/sites/default/files/styles/in_article/public/GALLERY/KoritsiGyftwvnL.jpg

    Κατ' εμέ πρόκειται για Πολωνάκι ή Ουκρανάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.