Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Η ανθρωπολογία του Αφγανιστάν

Το Αφγανιστάν είναι μία χώρα που βρίσκεται στο μεταίχμιο Μέσης Ανατολής, Ινδίας και κεντρικής Ασίας. Ποια φυλετικά στοιχεία απαρτίζουν την χώρα; Ο Ρώσος ανθρωπολόγος Georg Debets μελέτησε την φυσική ανθρωπολογία του Αφγανιστάν στο βιβλίο του "Physical anthropology of Afghanistan: I-II" για το οποίο βρίσκουμε μια παρουσίαση στο περιοδικό American Anthropologist.

Ο Debets εξέτασε 5224 άτομα από κάθε περιοχή της χώρας. Ελήφθησαν 14 μετρήσεις και έγιναν 32 σωματοσκοπικές παρατηρήσεις ανά άτομο.

Ο Debets βρίσκει ότι στο ανατολικό Αφγανιστάν υπάρχουν φυλετικές συνάφειες με την βόρεια Ινδία, κάτι που υποδηλώνει...
ότι υπάρχουν επιδράσεις του Ινδικού τύπου, οι οποίες είναι γνωστό ότι υπάρχουν στο γειτονικό Πακιστάν. Γίνεται και μια αναφορά στα πιο ανοιχτόχρωμα γνωρίσματα των ολιγάριθμων Καλάς, οι οποίοι όμως σύμφωνα με τα στοιχεία του Debets δεν προέρχονται από την Ευρώπη. Στο κέντρο της χώρας υπάρχουν εμφανώς μογγολικές πληθυσμιακές ομάδες. Στα νότια της χώρας υπάρχουν συγγένειες με το γειτονικό Βαλουχιστάν, δηλαδή διαφαίνεται κάποια Ινδική και Βραχιδική επίδραση στον πληθυσμό. Πέραν των παραπάνω στοιχείων, στην γενική εικόνα ο κύριος όγκος των κατοίκων του Αφγανιστάν ανήκει στον Ιρανικό τύπο, που είναι και ο πλέον αντιπροσωπευτικός της χώρας.

Το συμπέρασμα είναι ότι οι Αφγανοί είναι κυρίως Ιρανικοί, με Ινδικές, Βραχιδικές και μογγολικές επιδράσεις.

34 σχόλια:

  1. Ομάδα κρίκετ Αφγανιστάν
    http://cdn3.sportngin.com/attachments/photo/4489/0781/Cricket-WCup-Bangladesh-Afghanistan-3.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Που οφείλονται τα ανοικτόχρωμα χαρακτηριστικά των Καλάς;Και οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι κατάγονται από τους Μακεδόνες του Αλέξανδρου και έχουν και ελληνικές λέξεις στη γλώσσα τους (βέβαια μπορεί να είναι λέξεις που μοιάζουν συναφείς,αν και αυτή θα είναι πολύ μεγάλη σύμπτωση,όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά).Ίσως αποτελούν μίξη Λευκών και ντόπιων;Είναι απόλυτο το ότι δεν προέρχονται καθόλου από την Ευρώπη. Διότι η αλήθεια είναι πως ξεχωρίζουν σαν το ...γάλα μες στις μύγες για να χαριτολογήσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι Καλάς, είναι κλασσικές περιπτώσεις των πληθυσμών παμιρίδων που υπάρχουν ακόμα στην Ασία. Κάποιοι πρόγονοί τους, ανήκαν στους Ευρωπαϊκούς φαινότυπους (μεσογειακό, ΚΜ, νορδικό, διναρικό, πρωτο-ιρανικό), από την πρώιμη εποχή του Χαλκού ακόμα μέχρι την ισλαμική κατάκτηση. Έκτοτε όμως, υπέστησαν μίξεις με τουρανικούς, δραβίδες κι αρμενοειδείς. Ολόκληρο το οροπέδιο του Αφγανιστάν, και το βόρειο Πακιστάν ακόμα, είναι ένας χώρος που παρουσιάζει τις εκάστοτε φαινοτυπικές διαφοροποιήσεις των αρχαίων αυτών πληθυσμών ανάλογα με τα ποσοστά μίξεων που συνέβησαν.
      Επιστρέφοντας στους Καλάς, κάνεις λάθος. Δεν είναι τόσο διαφορετικοί από τους άλλους γηγενείς πληθυσμούς, απλά εμφανίζουν ανοιχτότερα χρώματα σε μεγαλύτερη συχνότητα. Από εκεί και πέρα, γενετικές μελέτες έχουν αποδείξει πως δεν έχουν τόση συγγένεια με τον στρατό των Μακεδόνων (και τους Έλληνες γενικότερα), οι οποίοι από την ιστορία γνωρίζουμε πως αποτελούσαν μια μικρή άρχουσα τάξη η οποία ήταν διακριτή μέχρι και τη πτώση του Γραικο-Βακτρικού βασιλείου καθώς δεν αναμιγνυόταν.

      Διαγραφή
    2. Σ'ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Σχετικά με το χρώμα των Καλάς ,είχα δει ένα ντοκιμαντέρ παλιά στην ΕΤ1 του Michael Wood αν θυμάμαι καλά ,όπου είχε πάει στους Καλάς και μου φάνηκαν αρκετά ανοικτόχρωμοι. Τέλος πάντων μάλλον θα υπερέβαλα.Αλλά έχω μια ερώτηση.Ο πρωτο-ιρανικός που αναφέρεις ήταν λευκός ευρωπαίος και ποια η σχέση τους με τον σύγχρονο ιρανικό;
      Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

      Διαγραφή
    3. Δεν έχει πολύ σημαντικές διαφορές με τον σημερινό ιρανικό πέραν μιας σαφέστερης κρομανοειδούς επιρροής που πλέον φαίνεται να είναι σπάνια.
      Θεωρώ πως είναι σωστότερο να χρησιμοποιείται ως όρος, διότι οι σημερινοί ιρανικοί πληθυσμοί όπως όλοι καταλαβαίνουμε δεν είναι οι ίδιοι ακριβώς με τους τότε.
      Πλέον, ανήκουν ΟΡΙΑΚΑ και μόνο στη λεγόμενη λευκή φυλή και γι' αυτό πρέπει να ταξινομούνται τα όποια πρόσωπα κατά περίπτωση.

      Διαγραφή
    4. Ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
    5. ''πλέον ανήκουν οριακά και μόνο στη λεγόμενη λευκή φυλή'',ο...ιρανοαφγανικοί.
      εντό το χασάν από αφγκανιστάν ίνε λεβκό εμπροπέο.
      και το αμπντούλ από πακιστάν ίνε λεβκό εμπροπέο.
      για αυτό τόρα πάρι το ιτάγκένια γκίνι λεβκό έλινα αφού ίνε λεβκό εμπροπέο.

      Διαγραφή
    6. Τρολαρισμος

      Διαγραφή
    7. ντε τρολάρι,ίνε αντελφό λέι άλο σκολιαστί,ντε ζιμφονί?

      Διαγραφή
  3. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/14/Hassan_Rouhani.jpg

    Αυτός είναι ιρανικός?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι αλπικός-ιρανικός.

      Διαγραφή
    2. http://www.hakimiyet.com/images/upload/55.jpg

      Ο Καραμάν Μπέη αρμενοειδής?

      Διαγραφή
    3. Προσωπικά, δεν μπορώ να κρίνω από την συγκεκριμένη εικόνα, αλλά εικάζω, πως λόγω της χρονολογίας που έζησε (13αιώνας) πρέπει να ήταν τουρανικός. Μου φαίνεται δύσκολο οι αρμενοειδείς να είχαν αναμειχθεί σε μεγάλο βαθμό με τους τουρανικούς Τούρκους ,τόσο ώστε ένας αρμενοειδής να θεωρείται τούρκος.

      Διαγραφή
    4. Όντως η φωτογραφία δύσκολα βγάζεις συμπέρασμα έχεις δίκιο.

      Διαγραφή
    5. Το επίθετο δε μας προϊδεάζει πάντα για την καταγωγή του καθενός.Ο καραμάν μπέη αποκλείεται να ήταν αρμενοειδής ,κατά πάσα πιθανότητα ήταν τουρανικός.

      Διαγραφή
  4. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1666473493612312&set=a.1440133432912987.1073741825.100007490328555&type=3&theater

    Σε ποιο φυλετικό τύπο ανήκει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1544608502465479&set=a.1440133432912987.1073741825.100007490328555&type=3&theater

    και αυτός εδώ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όρε πράμα, τι Μογγολοειδής είναι αυτός; Σαν τον Euronymous των παλιών Mayhem είναι. Έ ρε τι γέμισε η Κωνσταντινούπολη και εμείς τι κάνουμε για να ελευθερώσουμε τις περιοχές μας, τίποτα, ασχολούμαστε με την μπασταρδο-Αμερική, Ευρώπη(Γερμανίες κτλ) και την νέα Ελλάδα, όπως και την παλιά, την έχουμε γράψει στα αρχίδια μας, οι Κούρδοι κάνουν αγώνα να απελευθερώσουν το Κουρδιστάν και εμείς έχουμε παρατήσει Βόρειο Ήπειρο, Βόρειο Μακεδονία, Ανατολική Ρωμυλία, Μικρά Ασία, Πόντο και Βόρειο Κύπρο στους άρπαγες.

      Διαγραφή
    2. Øystein Aarseth(Νορβηγός-Λάπωνας).

      https://c4.staticflickr.com/6/5441/7180138195_5a2c74fdfe_c.jpg

      http://cs9375.vk.me/u118680875/a_ef0f0509.jpg

      http://gfx.dagbladet.no/labrador/209/209201/20920195/jpg/active/978x.jpg

      http://www.centrosangiorgio.com/rock_satanico/articoli/immagini/euronymus_2.jpg

      Διαγραφή
    3. Ο χαμένος αδερφός του Γερμενή πρέπει να ναι αυτός κοιτά εδώ.

      http://fellowship.birn.eu.com/en/file/show/Konstantions%20Kallergis_Germenis%202.jpg

      http://www.naftemporiki.gr/fu/p/734039/638/10000/0x000000000088d8bd/1/areios-pagos-sugkentrosi-xrusis-augis-apologia-bouleuton-giorgos-germenis.jpg

      Διαγραφή
    4. Κύπρο και μικρά ασία οι αυτόχθονες είναι οι αρμενοειδής όλοι οι ανθρωπολόγοι το λένε αυτό.

      Διαγραφή
    5. Μερικοί Ελληνο-Κύπριοι είναι Αρμενοειδής, οι περισσότεροι όμως όχι. Οι Μικρασιάτες Έλληνες είναι Μεσογειακοί-Αλπικοί, οι Αρμενοειδής και οι Ιρανικοί ανάμεσα τους είναι λίγοι, το ότι πολλοί Μικρασιάτες Έλληνες είναι βραχυκέφαλοι δεν σημαίνει ότι είναι Αρμενοειδής, Αλπικοί και Διναρικοί είναι εξίσου βραχυκέφαλοι.

      Διαγραφή
  6. http://sfoulidis.my-webs.org/poulos/horikos.jpg

    Ο Γεώργιος Πούλος γνωστό μέλος της εθνικοσοσιαλιστικης ΕΕΕ και του αντάρτικου αντικομμουνιστικου σώματος Μακεδονίας ήταν καθαρός αρμενοειδής καλά οι Γερμανοί δεν το πρόσεξαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. http://www.azer.com/aiweb/categories/magazine/91_folder/91_photos/91_401_war2.jpg

      Ομοιότητα με αρμενιους.

      Διαγραφή
    2. Πρώτα από όλα, ο συνταγματάρχης Πούλος δεν είναι αυτός που εικονίζεται. Αλλά ο παρακάτω:
      https://panosz.files.wordpress.com/2011/10/poulos.jpg

      Πέραν τούτου όμως, δεν μπορούμε με σαφήνεια να διακρίνουμε αν ο οπλισμένος χωρικός είναι αρμενοειδής. Στην ομάδα του Πούλου πάντως, αλλά και γενικότερα στη βόρεια Ελλάδα δραστηριοποιούνταν και Πόντιοι.

      Διαγραφή
    3. Ο Γεώργιος Πούλος είναι Αλπικός.

      Διαγραφή
    4. Ο χωρικός που έστειλες καταλάθος, δεν είναι Αρμενοειδής.

      Διαγραφή
  7. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=232718677086507&set=pb.100010451286208.-2207520000.1463741105.&type=3&theater

    Αρμενοειδης χρυσαυγιτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τί σου φταίει ο Καλφαγιάν ρε;

      Διαγραφή
    2. Ποια ειναι τα χαρακτηριστικα που τον κανουν αρμενοειδη?

      Διαγραφή
    3. Εγώ δεν έχω πρόβλημα με τον άνθρωπο οι θαμώνες του μπλογκ εχουν

      Διαγραφή
    4. Φιλε 5:50 τι τον κανει αρμενοειδη?

      Διαγραφή
  8. http://s452.photobucket.com/user/oditous/media/album3/sardarAurangzaibbadiniandmirshayakb.jpg.html

    Αυτοί οι δυο ανήκουν στο ιρανικό τύπο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ιρανοι-αφγανοι,παμιριδες(μογγολιδες),και βορειο ινδιοι. οι αφγανοι ειναι η χειροτερη φαρα στον κοσμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.