Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Οι νέγροι των ΗΠΑ

Η σημαντικότερη μελέτη σχετικά με την ανθρωπολογία των νέγρων στις ΗΠΑ υπήρξε αυτή του ανθρωπολόγου Melville Herskovits. Εκδόθηκε ως βιβλίο από το Columbia University, με τίτλο "The anthropometry of the American Negro". Ο Herskovits αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του στην μελέτη των αφρικανικών και αφρο-αμερικανικών κοινοτήτων.

Αρχικά, ο συγγραφέας γράφει ότι ο νέγρος στις ΗΠΑ αποτελεί ένα από τα κύρια κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Επίσης, η συνύπαρξη νέγρων και λευκών αποτελεί...
μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την μελέτη της φυλετικής μίξης. Η μελέτη εξετάζει επτά σειρές μετρήσεων που πάρθηκαν από διάφορους επιστήμονες μεταξύ των οποίων και ο συγγρφέας, σε σύνολο 5659 νέγρων, οι 3378 άνδρες και οι 2281 γυναίκες, από διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ.

Για την έρευνα ελήφθησαν στοιχεία σχετικά με την γενεαλογία των νέγρων, ώστε να μελετηθούν τα ανθρωπολογικά τους γνωρίσματα σε σχέση με το ποσοστό νέγρικου, λευκού ή ινδιάνικου αίματος που έχουν. Τα στατιστικά του πληθυσμού των νέγρων στις ΗΠΑ δείχνουν ότι οι καθαροί νέγροι αποτελούν περίπου το 84% και οι mulatto το 16%.

Ο Herskovits περιγράφει τις ανθρωπολογικές τεχνικές που εφάρμοσε, τα πιθανά σφάλματα των μετρήσεων και τα όργανα που χρησιμοποίησε. Έπειτα προχωρά στις αναλυτικές μετρήσεις για τα επιμέρους ανθρωπολογικά γνωρίσματα. Για κάθε γνώρισμα δίνεται συγκριτικός πίνακας με διάφορες εθνικές ομάδες από αφρικανούς, ινδιάνους και λευκούς. Να σημειώσουμε ότι οι νέγροι ήρθαν στις ΗΠΑ ως σκλάβοι που αντλήθηκαν από την δυτική Αφρική, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να ανήκουν στον φυλετικό τύπο Sudanid, που αποτελεί τον στερεοτυπικό νέγρο των ΗΠΑ. Πιο σπάνια εντοπίζονται οι σχετικά εύσωμοι Congolesid ή άλλοι αφρικανικοί τύποι. Συνεπώς, ο Herskovits δίνει μεταξύ άλλων ανθρωπομετρικά στοιχεία από εθνοτικές ομάδες της δυτικής Αφρικής, ώστε να κάνει συγκρίσεις.

Το μέσο ανάστημα των νέγρων βρέθηκε υψηλό για την εποχή. Μάλιστα βρέθηκε πολύ κοντά σε αυτό των λευκών Ευρωπαίων, οι οποίοι είναι κυρίως Κρομανοειδείς, Ατλαντοειδείς και Νορδικοί, όλοι τους με μέσο υψηλό ανάστημα. Ο κορμικός δείκτης βρέθηκε 51,42 δηλαδή εμφανώς χαμηλότερος από αυτόν των λευκών, κάτι που δείχνει τάση μακροσκελίας. Ο δείκτης είναι ελαφρά υψηλότερος από αυτόν των νέγρων της δυτικής Αφρικής, κάτι που προκύπτει λόγω μίξης με λευκούς.

Ο μέσος κεφαλικός δείκτης βρέθηκε 77,09 που δηλώνει δολιχοκεφαλία, την οποία βρίσκουμε και τους πληθυσμούς της δυτικής Αφρικής. Οι λευκοί είναι και αυτοί δολιχοκέφαλοι, αλλά με μέσο κεφαλικό δείκτη περίπου μία μονάδα υψηλότερο.

Ένα αξιοπρόσεκτο γνώρισμα των νέγρων είναι η υψηλότερη απόσταση μεταξύ των οφθαλμών συγκριτικά με τους λευκούς. Το πάχος των χειλιών στους νέγρους βρέθηκε σχεδόν διπλάσιο από αυτό των λευκών και παρόμοιο με αυτό των δυτικών Αφρικανών. Οι μετρήσεις δείχνουν επίσης ότι οι νέγροι έχουν πιο μικρά αυτιά σε σχέση με τους λευκούς.

Στη συνέχεια δίνονται διαγράμματα με την μεταβολή των ανθρωπολογικών γνωρισμάτων καθ'όλη την διάρκεια της ανάπτυξης των νέγρων, μέχρι την ενηλικίωση.

Ένα πρόβλημα είναι ότι τα γενεαλογικά στοιχεία που παρέχουν οι νέγροι δεν είναι αξιόπιστα, καθώς οι περισσότεροι νέγροι ελάχιστα ενδιαφέρονται για τους προγόνους τους ή δεν τους γνωρίζουν με βεβαιότητα ή αρνούνται να δηλώσουν την καταγωγή τους. Ο συγγραφέας προσπάθησε να επιβεβαιώσει τα γενεαλογικά στοιχεία που του δόθηκαν, εξετάζοντας τα ανθρωπολογικά γνωρίσματα των νέγρων, ανάλογα με το ποσοστό λευκού αίματος που έχουν. Το δείγμα του Herskovits είχε σημαντικό ποσοστό λευκού αίματος, καθώς αρκετοί δήλωσαν και λευκούς προγόνους.

Οι μετρήσεις του Herskovits δείχνουν ότι όσο αυξάνεται το λευκό αίμα στους προγόνους, τόσο το χρώμα του δέρματος γίνεται πιο λευκό, το ανάστημα αυξάνεται ελαφρά, ο κορμικός δείκτης αυξάνεται, ο κεφαλικός δείκτης αυξάνεται ελαφρά, η απόσταση μεταξύ των οφθαλμών μειώνεται, το πλάτος της μύτης μειώνεται, το πάχος των χειλιών μειώνεται. Τα αποτελέσματα συγκρίνονται με αυτά του Eugen Fischer στους μιγάδες του Rehoboth και αποτυπώνονται σε αναλυτικά διαγράμματα.

Οι μετρήσεις δείχνουν πως δεν υπάρχει διαφορά στο χρώμα του δέρματος μεταξύ ανδρών και γυναικών στους νέγρους. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι νέγροι άνδρες παίρνουν γυναίκες με πιο ανοιχτό χρώμα δέρματος από τους ίδιους κατά μέσο όρο, ενώ οι πιο λευκοί περνούν στην κοινωνία των λευκών. Ο συγγραφέας θεωρεί ότι αυτή η κοινωνική συμπεριφορά οδηγεί σε περαιτέρω διατήρηση των νέγρικων γνωρισμάτων στον πληθυσμό των νέγρων.

Συμπερασματικά, οι νέγροι των ΗΠΑ αποτελούν ένα σχετικά ομοιογενές σύνολο που παρουσιάζει υψηλό ανάστημα, δολιχοκεφαλία, τάση μακροσκελίας, πλατιά μύτη, κατσαρά μαλλιά και παχιά χείλη. Παρά τους αιώνες που έχουν περάσει από τότε που πρωτοέφτασαν στην Αμερική ερχόμενοι από την δυτική Αφρική, οι νέγροι διατηρούν αναλλοίωτα τα φυλετικά τους γνωρίσματα, διαφέροντας εμφανώς και από τους ιθαγενείς Ινδιάνους και από τους λευκούς απογόνους των Ευρωπαίων αποίκων.

10 σχόλια:

  1. Δεν το καταλαβαίνω αυτό το ''ενώ οι πιο λευκοί περνούν στην κοινωνία των λευκών''.Φερειπείν,ο γνωστός nbaερ Στεφ Κάρι http://l.yimg.com/bt/api/res/1.2/cKmQKqkRP_CvqLJZSf75HA--/YXBwaWQ9eW5ld3NfbGVnbztmaT1maWxsO2g9MjMwO3E9NzU7dz0zNDU-/https://s.yimg.com/xe/i/us/sp/v/nba_cutout/players_l/20151027/4612.png
    παρότι έχει σχεδόν λευκό χρώμα δέρματος (που λέει ο λόγος) εντούτοις κάνει μπαμ ότι στην ουσία έχει αφρικάνικες ρίζες και δε θα έπρεπε να ''περνά στην κοινωνία των λευκών''...
    Τι στο καλό,έχουν μουρλαθεί εντελώς τα αμερικανάκια;...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάνει μπαμ ότι είναι του σουδανικού τύπου.

      Rum

      Διαγραφή
  2. http://www.makeleio.gr/?p=607950

    Αρία ΛΑΘΡΟΛΑΓΝΑ η σουηδέζα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Της αξίζει ένας μεσαιωνικός και ωραίος θάνατος στην Πυρά!Και σε αυτήν και σε όλους όσους διαπράττουν κτηνοβασία!

      Διαγραφή
  3. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=107885862635792&set=a.107885859302459.16072.100002431370718&type=3&theater

    Σε ποιο φυλετικό τύπο ανήκει το παλικάρι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βρείτε τις διαφορές (αν υπάρχουν) της εικόνας του άρθρου με αυτήν.
    http://1.bp.blogspot.com/-MbNxfLVJafw/Thbhu2f5C9I/AAAAAAAABzM/xB-dc0wGEhs/s320/%25CE%25A0%25CE%2599%25CE%2598%25CE%2597%25CE%259A%25CE%259F%25CE%2599.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ήθελα να κάνω μια ερώτηση.Στο the apricity ,αλλά και σε άλλα ξένα φόρουμ ,αναφέρονται πολλές φορές όταν θέλουν να κατατάξουν κάποιον με τον όρο ''PaleoAtlantid'' και τον ξεχωρίζουν από τον ''Atlantid'' και τον ''Atlanto-Med''.Γνωρίζει κάποιος όταν αναφέρονται στον ''Paleoatlantid'' ποιους εννοούν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο "παλαιο-ατλαντικός" είναι ο πιο γνήσιος κρομανοειδής φαινότυπος, που βρίσκεται πιο κοντά στην προτόγονη μορφή.
      Ο "ατλαντικός" είναι μια ενδιάμεση κατάσταση, παρότι είναι ένας κατά βάση κρομανοειδής φαινότυπος, που έχει όμως περάσει τα πρώτα στάδια της διαδικασίας της λεπτοπροσωπίας. Συνήθως, αυτό εξηγείται με το κατά πόσο είναι επηρεασμένος από τον μεσογειακό. Ο "βόρειος ατλαντικός" είναι κατ' ουσίαν ένας μελαχρινός νορδο-κρομανοειδής φαινότυπος.
      Και τέλος, ο ατλαντο-μεσογειακός, είναι ένας γενικότερος όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον απροσδιόριστο συνδυασμό μεσογειακού και κρομανοειδή. Συνήθως, ως όρος χρησιμοποιείται για τους δυτικούς μεσογειακούς όπως αυτούς που κατοικούν την Ιβηρική και τη Μ.Βρετανία, κι όχι για τους ανατολικούς μεσογειακούς όπως στην Ελλάδα και την Ιταλία.
      Όπως και να έχει όμως, όλες αυτές οι κρομανοειδείς μορφές έχουν άμεση σχέση με τον γενικότερο μεσογειακό φαινότυπο, εκτός ίσως από τον "βόρειο ατλαντικό".

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.