Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Περί της ανθρωπολογίας των Αρμενίων

Στοιχεία για την ανθρωπολογία των Αρμενίων αντλούμε από μελέτη του Αρμένιου ανθρωπολόγου R. Kherumian στο περιοδικό Bulletins et Mémoires de la Société d'anthropologie de Paris. Τόπος καταγωγής των Αρμενίων του δείγματος δεν ήταν αποκλειστικά η Αρμενία, αλλά μαζί και η ευρύτερη περιοχή της Μικράς Ασίας που ανήκει στην σημερινή Τουρκία. Οι μετρήσεις του αντιπαραβάλλονται με αυτές του Chantre, Pittard και του Kossovitch.

Εξετάστηκαν 351 άνδρες, 153 γυναίκες και 100 παιδιά/έφηβοι. Το πρώτο ανθρωπολογικό γνώρισμα που μελετά ο Kherumian...
είναι το ανάστημα. Οι κάτοικοι της Αρμενίας παρουσιάζουν ανάστημα μέτριο προς υψηλό. Όμως η κατανομή του αναστήματος δεν είναι ομοιόμορφη και ο Kherumian διαπιστώνει ότι η διαφορά αυτή σχετίζεται με τον τόπο καταγωγής των ανθρώπων που μετρήθηκαν. Ο παρακάτω χάρτης είναι χαρακτηριστικός.


Το ύψος είναι μέτριο στην δυτική Μικρά Ασία και αυξάνεται όσο πάμε βαθύτερα μέχρι την Κασπία. Είναι γνωστό ότι η δυτική Μικρά Ασία έχει πολλούς Αλπικούς, ρίχνοντας το μέσο ανάστημα, το οποίο αυξάνεται όσο πάμε βαθύτερα, καθότι αυξάνονται οι Αρμενοειδείς που έχουν μέτριο προς υψηλό ανάστημα. Η μέση διαφορά του αναστήματος μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι στα πλαίσια των 12-14 cm που βρίσκουμε γενικά στον άνθρωπο, βάσει της γνώμης των περισσότερων ανθρωπολόγων.

Ο μέσος κεφαλικός δείκτης υποδηλώνει βραχυκεφαλία με τιμές 83,39 και 85,2 σε δύο σειρές μετρήσεων. Ο συγγραφέας επισημαίνει ότι η χαμηλότερη τιμή εκ των δύο λογικά οφείλεται σε δολιχοκέφαλους της Κουρδικής περιοχής Van, που συνορεύει με το Ιράν και περιέχει δολιχοκέφαλους Ιρανικούς. Μελέτες στην περιοχή δείχνουν ότι χαρακτηριστικό γνώρισμα αρκετών κατοίκων είναι η πλατυινία, η υψικεφαλία και το κεκλιμένο μέτωπο. Εν γένει φαίνεται να υπάρχουν δύο μορφές κρανίου, μία με ήπια βραχυκεφαλία και μία με υπερβραχυκεφαλία. Ίσως η πρώτη αντιστοιχεί σε Αλπικο-Αρμενοειδείς και η δεύτερη σε καθαρούς Αρμενοειδείς.

Ο μέσος ρινικός δείκτης είναι πάντα λεπτόρρινος. Η λεπτορρινία αυξάνεται όσο πάμε προς τα ανατολικά, κάτι που είναι λογικό λόγω λιγότερων Αλπικών και περισσότερων Αρμενοειδών ή και Ιρανικών. Ως προς το σχήμα του κυρίως στελέχους της μύτης, οι κυρτές μύτες είναι τόσες που ο συγγραφέας εισάγει δύο κατηγορίες κυρτής μύτης. Όπως είναι αναμενόμενο, αυξάνονται προς τα ανατολικά.

Η τριχοφυΐα σώματος και προσώπου είναι έντονη στους Αρμένιους. Τα φρύδια είναι έντονα που πολλές φορές ενώνονται μεταξύ τους. Τα μαλλιά είναι ίσια ή κυματιστά. Τα μάτια είναι μεγάλα και ορθάνοιχτα. Το χρώμα των ματιών είναι καστανό ή καστανό σκούρο στις περισσότερες περιπτώσεις, ενώ το ανοιχτό χρώμα μαλλιών είναι σε μονοψήφια ποσοστό, πιθανόν λόγω Καυκάσιων εφόσον προς την Μικρασιατική χερσόνησο το ποσοστό πέφτει. Ως προς το χρώμα του δέρματος, ένας στους δύο έχει χρώμα περίπου αυτό της νοτίου Ευρώπης και οι άλλοι μισοί πιο σκούρο ανατολίτικο. Αξιοσημείωτο είναι ότι το χρώμα των ματιών είναι μεν συνήθως σκούρο, αλλά υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό κατοίκων με ενδιάμεσο χρώμα ματιών, κάτι που είναι γνωστό ότι ισχύει στους Αρμενοειδείς. Τέλος, παρατίθενται αιματολογικά στοιχεία.

Ο Kherumian προσπαθεί να αποδείξει ότι οι Αρμένιοι είναι... Διναρικοί (!), ενάντια στους φυλετικούς χάρτες των υπολοίπων ανθρωπολόγων, ενάντια σε στοιχεία που ο ίδιος βρίσκει, ενώ ακόμα και οι φωτογραφίες που παραθέτει τον διαψεύδουν. Προφανώς οι περισσότεροι Αρμένιοι είναι Αρμενοειδείς. Ο ίδιος ο Kherumian γράφει ότι "δεν αναφέραμε σκόπιμα την λεγόμενη Αρμενοειδή φυλή" και προσπαθεί να δικαιολογηθεί. Ένα ακόμη φυλετικό στοιχείο που βρίσκει ο συγγραφέας είναι ο Αλπικός τύπος, με το κοντό πρόσωπο, την ήπια βραχυκεφαλία και την τείνουσα μεσόρρινη μύτη. Από κει και πέρα δεν υπάρχουν γενικά Μεσογειακοί όπως λέει, αλλά Ιρανικοί, οι οποίοι έχουν συχνά έντονες γωνίες, ειδικά στην Κουρδική περιοχή.

Πάντως, οι Αρμένιοι ανθρωπολόγοι προσπαθούσαν με νύχια και με δόντια, διαστρεβλώνοντας την επιστήμη, να αποδείξουν ότι οι κάτοικοι της χώρας τους... δεν είναι Αρμενοειδείς (!) και ότι είναι οτιδήποτε άλλο. Άλλοτε προσπαθούν να δείξουν ότι είναι Διναρικοί, άλλοτε να αυξήσουν τους ξανθούς, άλλοτε τους λεπτούς, άλλοτε τους δολιχοκέφαλους, κοκ. Μαντέψτε γιατί. Η αλήθεια είναι ότι οι Αρμένιοι είναι κυρίως Αρμενοειδείς, όπως παρουσιάζονται στους περισσότερους φυλετικούς χάρτες. Πλην Αρμενοειδών, στην χώρα υπάρχουν και Αλπικοί, Καυκάσιοι, Ιρανικοί και σποραδικά άλλοι Ευρωπαϊκοί ή Ασιατικοί φαινότυποι.

32 σχόλια:

  1. Προφανώς και οι ανθρωπολόγοι της Αρμενίας δεν πρέπει να είναι και πολύ περήφανοι για την καταγωγή τους.Πάλι καλά που δε μας είπαν και ότι οι κάτοικοι της Αρμενίας είναι κυρίως Ατλαντοειδείς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενδιαφέρον άρθρο,ένα σωρό άσχετα σχόλια πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί ξεφεύγουν τα σχόλια από την ανθρωπολογία πάντα.

      Διαγραφή
  3. http://s.newsweek.com/sites/www.newsweek.com/files/2016/03/17/stannis-baratheon-game-thrones.jpg

    Σε ποιο φυλετικό τύπο ανήκει ο ηθοποιός αυτός?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν έχουν κανένα λόγο οι Αρμένιοι ανθρωπολόγοι να αποδείξουν οτιδήποτε, οι Αρμένιοι είναι ένας παλικαρίσιος λαός με προσφορά πολύ μεγαλύτερη από αυτήν των Βαλκανίων-εξαιρούνται οι Έλληνες που ούτως ή άλλως δεν είναι Βαλκάνιοι- στις τέχνες και στις επιστήμες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. http://www.elkosmos.gr/diokete-o-tourkos-dimosiografos-pou-iche-grapsi-gia-tin-elliniki-katagogi-ton-tourkon/

    Δεν είμαστε Τούρκοι, Είμαστε από κοινού παιδιά Αρμενίων και Ρωμιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Δημοσιογράφος στην φωτογραφία είναι ανατολιντ?

      Διαγραφή
    2. Το θέμα της Τουρκίας είναι εξαιρετικά μπερδεμένο (θυμίζει σε ένα βαθμό τις πολλές φυλές των ΗΠΑ).Είναι γνωστό,πως οι κανονικοί τούρκοι ,ήταν οι τουρανικοί μογγολικής καταγωγής.Αλλά ήταν ολιγάριθμοι και αναγκαστικά αφομοίωσαν ή και αφομοιώθηκαν από αρμενοειδείς και ευρωπαϊκούς φυλετικούς τύπους που υπήρχαν αρκετοί στην περιοχή.Έτσι λοιπόν αν ο κάθε Τούρκος αποκτήσει βασικές γνώσεις περί φυλετικής ανθρωπολογίας και αναγνωρίσει στον εαυτό του ότι είναι ή Αρμενοειδής για παράδειγμα ή Αλπικός κτλ,αμέσως θα πρέπει να διαχωρήσει τον εαυτό του και να πει''Εγώ είμαι Αρμένης και έπρεπε να μισώ τους Τούρκους και όχι να θεωρούμαι τέτοιος'',ή ο Μεσογειακός να αντιληφθεί από που κατάγεται.Βέβαια αυτό μοιάζει ουτοπικό ,αλλά μόνο έτσι θα καταρρεύσει αυτή η πουτάνα χώρα.

      Διαγραφή
    3. Ο εικονηζομενος δημοσιογράφος σε ποιο τύπο ανήκει?

      Διαγραφή
    4. Μεσογειακός φυσικά και εδώ φαίνεται λευκός.

      http://www.hurriyetdailynews.com/images/content/dc5hur-5kha3ce4jfs72axh2ra_original.jpg

      Μακάρι να ξυπνήσουν οι Ευρωπαϊκοί Τούρκοι, να ένας τρόπος να διαλυθεί η Τουρκία.

      Διαγραφή
    5. Μεσογειακός-αρμενοειδής είναι για την ακρίβεια.

      Διαγραφή
    6. Τίποτα το Αρμενοειδές δεν έχει. Πολλοί Τούρκοι είναι Μεσογειακοί.

      http://www.the-savoisien.com/blog/public/img8/Coon_Carleton_Stevens_The_Races_of_Europe.jpg

      Διαγραφή
    7. Ο τύπος είναι στρογγυλοπρόσωπος και βραχυκέφαλος, αλλά δεν πρέπει να είναι κατά κύριο λόγο αρμενοειδής. Πιθανότατα ανατολικός αλπικός, αν και δεν έχουμε φωτογραφία του σε κανονική ηλικία για να κρίνουμε με ακρίβεια.

      Διαγραφή
    8. Είναι δολιχοκέφαλος και λεπτοπρόσωπος.

      http://www.xn--bandrmalyz-0ubeb.com/Images/haberler/ahmet-altan-hakaret-degil-ongoru.jpg

      Δολιχοκεφαλιά και Βραχυκεφαλία.

      https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ae/PSM_V50_D598_Mesocephalic_indexes_of_racial_classification.jpg

      Σύγκριση με Αρμενοειδή.

      http://www.theapricity.com/snpa/bilder/troe421.jpg

      Με Ασιατικό Αλπικό.

      http://www.theapricity.com/snpa/bilder/troe151.jpg

      Διαγραφή
    9. Ο Δημοσιογράφος είναι αρμενοειδής-μεσογειακός δηλαδή ανατολιντ.

      Διαγραφή
    10. Όσο είναι τα 3/4 των Αθηνών Αρμενοειδή, άλλο τόσο είναι και ο συγκεκριμένος Τούρκος Αρμενοειδής, Ωραίο είναι να λέμε ότι θέλουμε, αλλά θα πρέπει να το αποδεικνύουμε κιόλας. Που είναι η ανθρωπολογική πηγή όπου μπορούμε να διαβάσουμε ότι τα 3/4 των Αθηνών είναι Αρμενοειδή; Πουθενά φυσικά. Ο Αρμενοειδής τύπος έχει γαμψή μύτη ή μύτη που πέφτει και καταλήγει σε χοντρό άκρο, με ακραία οπισθομετωπία που καταλήγει σε κορυφή πίσω στον κρανιακό θόλο, είναι βραχυκέφαλος, έχει πλατυϊνία, σύντομο μέτωπο που εξέχει στα πλάγια, ζυγωματικά που εξέχουν, πεταχτά αυτιά προς τα έξω κτλ. Τι από αυτά έχει ο εικονιζόμενος Τούρκος; Τίποτα.

      Διαγραφή
    11. Ο Τούρκος είναι ξεκάθαρα βραχυκέφαλος και μεσόρρινος. Το σχήμα του προσώπου του είναι πολύ στρογγυλό κι ακανόνιστα πλατύ, κάτι που δείχνει πως δεν είναι λεπτοπρόσωπος σε καμία περίπτωση. Από εκεί και πέρα είναι απορίας άξιο, το πως είναι δυνατόν, ενώ δημοσιεύεις την φωτογραφία (plate) ενός τυπικού ασιατικού αλπικού, να μην βλέπεις το πόσο πολύ μοιάζουν.
      Βέβαια, όπως έγραψα και πιο πάνω, δεν βοηθά και τόσο η ηλικία που εικονίζεται.

      Διαγραφή
    12. Είναι πασιφανέστατα ΔΟΛΙΧΟΚΕΦΑΛΟΣ και ΛΕΠΤΟΠΡΩΣΩΠΟΣ(όσο είναι οι Μεσογειακοί) με ΜΑΚΡΥ ΠΡΟΣΩΠΟ. Φυσικά δεν έχει καμία σχέση με τον Ασιατικό Αλπικό, το μόνο Αλπικόειδες που ίσως έχει είναι το αλαφρά παχύ άκρο της μύτης, κατά τα άλλα η μύτη του είναι λεπτή και μακριά.

      Σύγκριση με άλλος Μεσογειακούς.

      http://akcdn.okccdn.com/php/load_okc_image.php/images/0x0/0x0/0/15904809489371157816.jpeg___1_500_1_500_cb94de6a_.png

      http://racialreality.altervista.org/subraces_files/p23f2.jpg

      http://i.imgur.com/QPJVJTe.jpg

      Αλπικός βραχυκέφαλος/στρογγυλοπρόσωπος και μεσόρρινος.

      http://akcdn.okccdn.com/php/load_okc_image.php/images/0x0/0x0/0/17549884202299615599.jpeg___1_500_1_500_cb94de6a_.png

      Διαγραφή
    13. Ειλικρινά, νομίζω πως κάτι δεν βλέπεις σωστά. Δεν εξηγείται διαφορετικά. Και βέβαια, δεν τίθεται καν ζήτημα διαφωνίας, αλλά μάλλον αδυναμίας στο να εξακριβωθούν χαρακτηριστικά στοιχεία ενός φαινότυπου.
      Ο Τούρκος δεν έχει, απλά, ομοιότητα με όσα plates μεσογειακών δημοσίευσες. Αναφερόμαστε σε ένα πασιφανέστατα στρογγυλό πρόσωπο, με κατά τρόπον τινά ήπια βραχυκεφαλία κι όχι το μακρύ πρόσωπο ενός δολιχοκέφαλου.
      Η δε μύτη του, είναι κοίλου σχήματος και μεσόρρινη. Και το σχήμα του μετώπου του, είναι επίσης κοίλο (σαν να φουσκώνει, ή όπως το ορίζει ο Angel, pinched, δηλ "τσιμπημένο").

      Διαγραφή
    14. Δεν είμαι εγώ αυτός που δεν βλέπει σωστά, άλλος είναι. Ο Τούρκος είναι παρόμοιος με τους Μεσογειακούς που έστειλα φυσικά, τώρα εάν εσύ δεν ξέρεις τι είναι στρογγυλό και τι είναι μακρόστενο, πρόβλημα σου.

      http://www.xn--bandrmalyz-0ubeb.com/Images/haberler/ahmet-altan-hakaret-degil-ongoru.jpg

      Αυτό λέγεται μακρόστενο κεφάλι, όχι στρογγυλό.

      Αυτοί είναι οι Ασιατικοί Αλπικοί.

      http://www.theapricity.com/snpa/troeplate15.htm

      Αν εσύ νομίζεις ότι είναι Ασιατικός Αλπικός, πρόβλημά σου. Εγώ νομίζω ότι είναι κυρίως Μεσογειακός με Αλπική επηρεασμένη μύτη και ίσως μέτωπο.

      Διαγραφή
    15. Ο Τούρκος δημοσιογράφος είναι μίξη αλπικού με αρμενοϊδή.

      Διαγραφή
  6. Κύριε Διαχειριστή ,καλησπέρα.Υπάρχει μήπως κάποια ανθρωπολογική μελέτη ή έστω ανθρωπολογικός χάρτης σχετικά με τους φυλετικούς τύπους της Καταλανίας ,ξεχωριστά από την Ισπανία;Ρωτάω επειδή μιας και οι Καταλανοί θέλουν να λογίζονται ως διαφορετικό έθνος από τους Ισπανούς ,μήπως σε αυτό εκτός από τη διαφορετική γλώσσα ,υπάρχουν και άλλοι φυλετικοί τύποι,που τους κάνει να αισθάνονται διαφορετικοί μιας και όλοι οι φυλετικοί τύπου έχουν διαφορετικά ψυχικά γνωρίσματα και μήπως αυτό επιδρά στην μη ταύτιση τους με τους υπόλοιπους Ισπανούς,εκτός και αν οι λόγοι είναι τελείως διαφορετικοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι ανθρωπολόγοι μίλησαν γενικά για την Ισπανία διακρίνοντας τον Ατλαντο-Μεσογειακό (κυρίως Κρομανοειδή) τύπο και τον κλασικό Μεσογειακό. Δευτερευόντως έκαναν λόγο για Αλπικούς στα βόρεια και Σαχάριους/Βερβερικούς στα νότια. Ειδικά για την Καταλονία δεν φαίνεται να έχει γίνει κάποια ειδική νύξη. Σε ανθρωπολογικούς χάρτες κεφαλικού δείκτη, ρινικού δείκτη, κτλ δεν εντοπίζεται ιδιαίτερη διαφοροποίηση.

      Ο Vergara τόνισε την φυλετική ομοιογένεια της Ιβηρικής χερσονήσου:
      http://fyletika.blogspot.gr/2015/09/blog-post_19.html

      Μία μελέτη του Oloriz βρίσκει στην Καταλονία μέσο κεφαλικό δείκτη στο διάστημα 77,6-78,5. Στην μελέτη υπάρχει σύγκριση του κεφαλικού δείκτη μεταξύ των διαφόρων περιοχών της Ισπανίας. Βρίσκει ότι η Καταλονία έχει κεφαλικό δείκτη γύρω στο 78, ελαφρά υψηλότερο από τη γειτονική Αραγονία, αλλά χαμηλότερα από την πιο βραχυκέφαλη Γαλικία. Οι διαφορές είναι μικρές και εν γένει ο Oloriz βρίσκει στην Ισπανία έναν πολύ ομοιογενή πληθυσμό.
      http://www.persee.fr/doc/bmsap_0301-8644_1894_num_5_1_5542

      Οι μετρήσεις αποτυπώνονται στον πρακάτω χάρτη του Oloriz:
      http://1.bp.blogspot.com/-W_AyHmKwT70/VMzywfd1RZI/AAAAAAAACQ4/KGLc5qoiMhQ/s1600/mapa50.jpg

      Χάρτης που υποδεικνύει ελαφρά αυξημένο κεφαλικό δείκτη, πιθανόν λόγω εισόδου Αλπικών:
      https://3.bp.blogspot.com/-XHOj5oTNQmw/VuQiOH8893I/AAAAAAAAFD8/Z-c7LZHSsqQNjSBp_YVWJu95VIvRoIEJQ/s1600/Schwidetzky-ci.jpg

      Οι διαφορές στον κεφαλικό δείκτη είναι ελάχιστες, ούτε φυλετικά ανιχνεύεται ιδιαίτερη διαφορά. Πιθανότατα τα αίτια είναι ιστορικά, γλωσσικά ή άλλα.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.Να είστε καλά.

      Διαγραφή
    3. Ιστορικά εξηγείται η διαφορά γιατί είναι πράγματι διαφορετικός λαός. Φυλετικά δεν γνωρίζω.
      https://en.wikipedia.org/wiki/Alans

      Διαγραφή
  7. http://www.bbc.com/news/science-environment-36150502

    Ποια η γνώμη σας για το άρθρο μια που ασχολείστε με την ανθρωπολογία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και ο Αλέξανδρος Παπάγος αρμενοειδής ήταν και οδήγησε τον ελληνικό στρατό στην νίκη στα βουνά της Αλβανίας και στης νίκες στο Βίτσι-Γράμμος κατά των κομμουνιστών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Παπάγος ήταν κυρίως μεσογειακός κι αυτό είναι προφανές στις περισσότερες φωτογραφίες του.
      Από εκεί και πέρα, είναι εξίσου προφανές, πως έχεις βαλθεί να τρολλάρεις τα πάντα με βλακείες. Λες και τα δεξιούλικα αντανακλαστικά, περί "της νίκης εναντίον των κομμουνιστών", ενδιαφέρουν και κανέναν σε ένα ιστολόγιο που ασχολείται με την ανθρωπολογία.

      Διαγραφή
    2. http://1.bp.blogspot.com/-Xv9cD8rPbMw/UzmETNVKDyI/AAAAAAAALnQ/qaWRnmt4Jfg/s1600/f7-26pl-thumb-large.jpg

      Διαγραφή
    3. Καθυστερημένο τρολλ, ο άνθρωπος δεν είναι αρμενοειδής, αλλά κατά κύριο λόγο μεσογειακός. Πως να το κάνουμε δηλ, επειδή θες να προκαλείς συζητήσεις περί αρμενοειδών, πρέπει να αλλάξουμε την πραγματικότητα σύμφωνα με τα βίτσια σου;

      http://4.bp.blogspot.com/-XYWco7yxtPU/VT4PMKazxtI/AAAAAAAA0aI/q9m8eBVhJj4/s1600/img050-Exposure.jpg

      http://cdn.sansimera.gr/media/photos/main/Alexandros_Papagos-2.jpg

      http://www.rizospastis.gr/getImage.do?size=medium&id=45779
      (απεικόνιση από πίνακα, που τον δείχνει σε νεαρότερη ηλικία)

      Διαγραφή
    4. Αρμένιοι σφάξιμο όλοι,καλά κάνουν οι άζεροι έτσι πρέπει να μην ξανά γεννήσουν οι γυναίκες τους οι βρωμιαρες

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.