Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Το χρώμα μαλλιών, ματιών και δέρματος στη Σερβία

Τον χρωματισμό των Σέρβων μελέτησε ο πρίγκηπας N.W. Wiazemsky, της γνωστής οικογενείας αριστοκρατών της Τσαρικής Ρωσίας. Η μελέτη του δημοσιεύτηκε στο περιοδικό L'Anthropologie με τίτλο "La coloration des cheveux, des yeux et de la peau chez les Serbes de la Serbie". Οι Σέρβοι συγκρίνονται με τους Ρώσους και τους Βουλγάρους.

O Wiazemsky αρχικά παρατηρεί ότι από τα εθνικά εμφανισιακά χαρακτηριστικά, το πρώτο πράγμα που τραβά την προσοχή είναι το χρώμα των μαλλιών, των ματιών και του δέρματος.

Το ποσοστό των σκούρων μαλλιών κυμαίνεται σε όλη την επικράτεια...
στο διάστημα 50-75% με μέσο όρο το 66%. Το ποσοστό των σκούρων ματιών κυμαίνεται στο διάστημα 65-75% με μέσο όρο το 70%. Σε κάθε περίπτωση αναφέρονται οι επαρχίες με τα μέγιστα και τα ελάχιστα, καθώς και στοιχεία για τα ποσοστά σκούρων μαλλιών και ματιών σε παιδιά από όλες τις επαρχίες της χώρας. Ο συγγραφέας βρίσκει ότι στον βορρά υπάρχουν υψηλότερα ποσοστά ανοιχτών μαλλιών και ματιών, ενώ αντιθέτως προς τα νότια τα σκούρα γνωρίσματα κυριαρχούν. Να σημειώσουμε ότι οι μετρήσεις έγιναν σε παιδιά και το ποσοστό των σκούρων μαλλιών αυξάνεται στο 70% στα 18 έτη. Επίσης, ότι στα σκούρα μαλλιά δεν περιλαμβάνονται τα ενδιάμεσα, δηλαδή τα ανοιχτά καστανά, πράγμα που σημαίνει ότι το υπόλοιπο ποσοστό κάθε φορά περιλαμβάνει εκτός από τα ξανθά και τα ανοιχτά καστανά.

Οι Ρώσοι έχουν χαμηλότερα ποσοστά σκούρου χρωματισμού, ενώ τα στοιχεία για τους Βουλγάρους είναι παραπλήσια με αυτά των Σέρβων. Ο χάρτης με την κατανομή του ποσοστού σκούρου χρώματος μαλλιών στη Σερβία, με περιλαμβανομένης της Βοϊβοντίνα, είναι ο εξής.


Το χρώμα των ματιών στους Σέρβους κατανέμεται ως εξής:
καστανά 71%, γκρι (ενδιάμεσα) 15%, μπλε 14%, ενώ στις γυναίκες τα αποτελέσματα είναι παρόμοια. Ο πίνακας δίνει συγκριτικά αποτελέσματα μεταξύ Σέρβων, Ρώσων και Βουλγάρων, για αγόρια και κορίτσια:


Προκύπτει ότι οι Σέρβοι έχουν πολύ πιο σκούρα μάτια από τους Ρώσους και παρόμοια με τους Βουλγάρους. Ο χάρτης κατανομής του ποσοστού των σκούρων (καστανών) ματιών στην Σερβία είναι ο εξής.


Ως προς το χρώμα του δέρματος, ο συγγραφέας δεν χρησιμοποιεί χρωματική κλίμακα, με αποτέλεσμα τα στοιχεία του να είναι μόνο συγκριτικά. Βρίσκει ότι στους άνδρες το χρώμα του δέρματος έχει μια βαθμίδα ελαφρά πιο σκούρα στο 38% των Σέρβων, στο 28% των Ρώσων και στο 51% των Βουλγάρων. Συνεπώς, οι Σέρβοι έχουν πιο σκούρο χρώμα δέρματος από τους Ρώσους και πιο ανοιχτό από τους Βουλγάρους.

Οι πιο σκουρόχρωμοι έχουν κατά μέσο όρο πιο μεγάλη περιφέρεια θώρακος, ενώ στο ύψος και στο βάρος οι διαφορές σκουρόχρωμων και ανοιχτόχρωμων είναι ασήμαντες. Μάλιστα οι σκουρόχρωμοι έχουν ελαφρά μεγαλύτερο ανάστημα.

Ο Wiazemsky συμπεραίνει ότι η πλειονότητα των Σέρβων έχει σκούρα καστανά μαλλιά με καστανά μάτια. Σε συνδυασμό με στοιχεία άλλων ανθρωπολόγων, διαπιστώνουμε ότι ανοιχτόχρωμοι και σκουρόχρωμοι παρουσιάζουν ομοιότητες, καθώς ανήκουν κυρίως στον Διναρικό τύπο,  που περιλαμβάνει δύο χρωματικές διακλαδώσεις. Ο μεγαλύτερος θώρακας στους σκουρόχρωμους υποδεικνύει την Αλπική επίδραση στον πληθυσμό.

13 σχόλια:

  1. Ήθελα να κάνω μια ερώτηση.Αφού όλοι συμφωνούμε,ότι οι σύγχρονοι εβραίοι είναι Ασκεναζίμ(λευκοί) ,πώς υπάρχουν κάποιοι με τις χαρακτηριστικές μύτες;Δείτε για παράδειγμα αυτούς τους 2 ηθοποιούς που είναι Εβραίοι http://www1.pictures.zimbio.com/gi/Simon+Helberg+Premieres+LA+Part+2+ikFMWIJrKJol.jpg

    http://www.jewishjournal.com/images/articles/mayim_broken-finger.jpg

    Επίσης μιας και μιλάμε για Σέρβους.O Ντέγιαν Μποντιρόγκα σε ποιον τύπο ανήκει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάποιοι προφανώς έχουν κληρονομήσει αρμενοειδή χαρακτηριστικά.Μίξη θα έγινε σε ένα βαθμό,σε κάποιους επιβίωσε ο φαινότυπος σε άλλους όχι.

      Ο Ντέγιαν Μοντιρόγκα πιστεύω πως είναι Διναροαλπικός.

      Διαγραφή
  2. Μπορει καποιος να μου λυσει μια απορια που εχω εδω και αρκετο καιρο.
    Πως γίνεται οι Σερβοι και οι Αλβανοι ενω είναι και οι δυο κυριως διναρικοι ( γυρω στο 80%- 85% ) να διαφέρουν τόσο πολύ π.χ δεν εχω δει ποτε αλβανο ανω του 1.85 ενω στους σερβους ειναι αρκετα συνηθησμενο υψος, οι περισσοτεροι αλβανοι ειναι κακομουτσουνοι οι σέρβοι απο την άλλοι ειναι εμφανισιμοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είχα κάνει και εγώ πριν λίγο καιρό αυτή την ερώτηση.Είναι δεδομένο ότι ένας Διναρικός Έλληνας ή ένας Σέρβος Διναρικός διαφέρουν πολύ από έναν αλβανό διναρικό.Έχει να κάνει κυρίως με τις φυλετικές μίξεις και ίσως εκεί να βγαίνουν πιο ''άγριοι''.Πάντως μου είχαν αναφέρει για ένα τύπο που λέγεται gorid.

      Διαγραφή
    2. Πιστεύω οτι ενα μέρος των Αλβανών ανήκει σε φυλετικούς τύπους της Ασίας..Οι υπόλοιποι είναι τόσκηδες,το μόνο που έχουν με αυτούς είναι η κοινή εθνική συνείδηση..Τώρα δεν νομίζω οτι οι τηγανοκέφαλοι Αλβανοί πρέπει να μιλάνε για την Αρια Φύλη,ουτε οτι είναι απόγονοι των Ιλλύριων,κτλ

      Διαγραφή
    3. Και εγώ αλλά και πολλοί άλλοι αυτό ακριβώς πιστεύω.Ότι δηλαδή έχουν Ασιατική καταγωγή ,γι'αυτό και πολλοί τους λένε μογγολοκαυκάσιους. Βέβαια οι ανθρωπολόγοι δεν το παραδέχονται και υποστηρίζουν το διναρικό-αλπικό τους υπόστρωμα.Για τους Ιλλυριούς,είναι γνωστό ότι άνηκαν κυρίως στο Διναρικό τύπο και ζούσαν στα μέρη της σημερινής αλβανίας και Σερβίας.Οπότε δε θα είναι τόσο παράλογο ένας Διναρικός της Σερβίας ή της αλβανίας να θέλει να αυτοπροσδιοριστεί ως Ιλλυριός.

      Διαγραφή
    4. Έχει να κάνει λογικά με την αλληλεπίδραση με τους άλλους φυλετικούς τύπους της χώρας.Για παράδειγμα οι Μεσογειακοί στην αρχαία Ελλάδα φαίνεται πως είχαν ίσια μύτη ενώ έπειτα με την εισροή Διναρικών από τα Βαλκάνια αυτό το χαρακτηριστικό εξαφανίστηκε σε ένα μεγάλο βαθμό και αντικαταστάθηκε με μύτες οι οποίες ήταν πιο γρυπές.

      Διαγραφή
    5. Ναι βεβαια δεν θα υπηρχε πρόβλημα αν ένας διναρικός έλεγε οτι είναι Ιλλύριος(αντιστοιχα για τον μεσογειακό).Το μόνο πρόβλημα είναι οι Αλβανοί,οπου ανήκουν σε διαφορες μείξεις με μη-ευρωπαικούς τύπους και κατηγορούν τους Έλληνες οτι δεν είναι ευρωπαίοι.Επίσης οι ανθρωπολόγοι να πήραν μετρήσεις απο πληθυσμούς της Αλβανίας,οπου έμεναν έλληνες,σέρβοι κτλ

      Διαγραφή
  3. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cf/Vardan_Mamikonyan_3.jpeg

    Αρμένιος αρμενοειδὴς πάντως μοιάζει με διναρικός πολλοί Σέρβοι του μοιάζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοβαρά τώρα ρε φίλε...Μια ζωγραφιά,προφίλ κιόλας,σιγά μην μπορέσουμε να καταλάβουμε φυλετικό τύπο.Και για Διναρικός περνάει και για Μεσογειακός.Ίσως και Ιρανικός.Αρμενοειδής λίγο δύσκολο.

      Διαγραφή
    2. Μου θυμίζει τον Ευθύμη από τους Τerror X Crew,πλέον Α/Ε.

      http://www.ekdoxhepsilon.com/wp-content/uploads/2015/04/DSC_0407-960x640.jpg

      http://www.oneman.gr/keimena/article3452541.ece/BINARY/w620/efthimis_4.jpg

      Δεν μπορώ να προσδιορίσω εάν είναι Αρμενοειδής, Διναρικός ή μίξη των δύο.Πάντως σε μια συνέντευξη είχε πει πως έχει Μικρασιατική και Αρμένικη καταγωγή,οπότε διόλου απίθανο να πρόκειται για Αρμενοειδή.Αν κάποιος μπορεί να τον κατατάξει ας απαντήσει.

      Διαγραφή
    3. Αλπικός με μεσογειακό είναι ο Ευθύμης, θα έλεγα πως έχει τα κλασσικά νεοελληνικά χαρακτηριστικά.

      Διαγραφή
  4. ΑΠΟ ΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΝΑΙ ΕΝΑ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟΣ ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΝΗΣΙΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΊ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.