Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Χάρτης κατανομής του χρώματος του δέρματος στον πλανήτη - Biasutti


Είναι ο σημαντικότερος χάρτης κατανομής του χρώματος του δέρματος στον πλανήτη που έχει σχεδιαστεί ποτέ. Ο Ιταλός ανθρωπολόγος Renato Biasutti αξιοποίησε όλα τα ανθρωπολογικά δεδομένα που είχαν συλλεχθεί από εκατοντάδες ανθρωπολόγους σε ολόκληρο τον πλανήτη και κατάφερε να τα οπτικοποιήσει. Ο χάρτης αυτός χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα. Μία σύγχρονη επιχρωματισμένη έκδοση είναι η παρακάτω...
Το χρώμα του δέρματος ταξινομείται βάσει της κλίμακας von Luschan.


Αρχικά παρατηρούμε ότι το χρώμα του δέρματος δεν έχει καμία σχέση με ομαλή μετάβαση από την υψηλή ηλιοφάνεια προς χαμηλότερη, βάσει γεωγραφικού πλάτους. Περιοχές με κοινό γεωγραφικό πλάτος παρουσιάζουν πολύ διαφορετικό χρώμα δέρματος. Συνδέεται έμμεσα με πολλές εξελικτικές παραμέτρους που δρουν στην φυσική και σεξουαλική επιλογή, μία εκ των οποίων είναι και η ηλιακή ακτινοβολία. Παράδειγμα οι νέγροι των ΗΠΑ που παραμένουν μαύροι, παρότι άλλαξαν οι κλιματικές συνθήκες διαβίωσης. Το χρώμα του δέρματος είναι φυλετικό γνώρισμα και η γεωγραφική κατανομή του σχετίζεται με την γεωγραφική κατανομή του τύπου που το φέρει.

Στην Αφρική, οι νέγρικοι τύποι έχουν σκούρο χρώμα δέρματος, όπως και οι αβορίγινες και οι νεγροειδείς της νοτιοανατολικής Ασίας. Οι Οτεντότοι (Khoisanid) έχουν πιο ανοιχτό χρώμα δέρματος, όπως και οι φυλετικοί τύποι της Βορείου Αφρικής. Η Μέση Ανατολή έχει διαφορες βαθμίδες του ενδιάμεσου χρώματος δέρματος, ενώ Κεντρική και Άπω Ανατολή έχουν σχετικά ανοιχτό χρώμα δέρματος, που κιτρινίζει ελαφρά. Οι ιθαγενείς της Αμερικής παρουσιάζουν μια αξιοσημείωτη ποικιλομορφία, από σχετικά ανοιχτό χρώμα στα βόρεια, μέχρι αρκετά σκούρο σε περιοχές του Μεξικού και στις Άνδεις. Στην βόρεια Ευρώπη το χρώμα του δέρματος είναι το πιο ανοιχτό στον πλανήτη, στη νότια Ευρώπη σκουραίνει ελαφρά.

Από το βιβλίο του Renato Biasutti, Le Razze e i Popoli Della Terra (1940). Τον βρήκαμε εδώ.

21 σχόλια:

  1. Κάτι άσχετο στη ρωμαιοκρατία στην ελλάδα υπήρξε μίξη ελλήνων ρωμαίων και επίσης είναι αλήθεια ότι οι βλάχοι είναι απόγονοι ρωμαίων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το αν υπήρχε μίξη,δεν μπορούμε να το πούμε μετά βεβαιότητος.Αλλά και να υπήρξε , δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα φυλετικό,αφού Έλληνες και Ρωμαίοι ήταν η ίδια φυλή,αποτελούνταν δηλαδή από τους ίδιους φυλετικούς τύπους με τη μόνη διαφορά πως οι Ρωμαίοι είχαν αυξημένο ποσοστό Διναρικών.
      Για τους Βλάχους ,είναι δεδομένο ότι μιλούν τις ρομάνικες γλώσσες ,αλλά είναι πολύ ριψοκίνδυνο να πούμε ,εάν είναι απευθείας απόγονοι Ρωμαίων.Είναι σαν να λέμε ότι οι σύγχρονοι Ηπειρώτες κατάγονται απευθείας από τους Μολοσσούς της αρχαίας Ηπείρου.

      Διαγραφή
    2. Δεν υπάρχουν ιστορικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι αναμείχθηκαν οι Έλληνες με Ρωμαίους κατακτητές, που άλλωστε ήταν απειροελάχιστοι στην Ελλάδα, αλλά και να αναμείχθηκε ένας Ρωμαίος με μία Ελληνίδα, ο απόγονος ή οι απόγονοι στις επόμενες γενεές αναμιγνυόμενος/αναμιγνυόμενοι μόνο με Έλληνες ελληνοποιήθηκαν πλήρως. Οι Βλάχοι δεν είναι απόγονοι Ρωμαίων αλλά εκλατινισμένοι γλωσσικά αυτόχθονες Μακεδόνες.

      Διαγραφή
    3. Τι κάθεστε και ασχολείστε,δεν έχει ουδεμία απολύτως σημασία,αφού Έλληνες και Ρωμαίοι ανήκαν στους ίδιους ακριβώς φυλετικούς τύπους.
      Όσον αφορά τους Βλάχους είναι γλωσσικώς εκλατινισμένα Θρακικά φύλα.

      Διαγραφή
    4. Γλωσσικώς εκλατινισμένα Θρακικά φύλα,δηλαδή σαν τους Ρουμάνους.

      Διαγραφή
    5. Οι Έλληνες Βλάχοι είναι Μεσογειακοί, ψηλότεροι και ανοιχτότερου χρωματισμού από ότι οι Ρουμάνοι Βλάχοι και ομοιάζουν με τους ελληνόφωνους πληθυσμούς των γύρω περιοχών όπου ζουν.

      Διαγραφή
    6. Eγώ από ότι ξέρω ανοιχτότερου χρώματος και μεγαλύτερου ύψους είναι ο Διναρικός φυλετικός τύπος ο οποίος και υπάρχει σε σημαντικούς αριθμούς σε όλους τους Βλάχους αλλά και γενικώς τους ορεινούς πληθυσμούς.

      Διαγραφή
    7. Ε άρα δεν ξέρεις τίποτα. Οι Έλληνες Βλάχοι δεν είναι Διναρικοί, διάβασε λίγο Πουλιανό που τους μελέτησε.

      Από 153 σελίδα.
      https://issuu.com/stampalia/docs/katagogh_ellhnon/9?e=4941600/4584982

      Διαγραφή
    8. O φυλετική ταυτοτήτα των βλαχών ειναί ιδια μετών κατοικών τών γυρω περιοχών που δέν είναι βλάχοι με δίαφορα οτι οί βλαχοι πού ειναι καθαρόι κατα μεγάλο ποσοστο δέν εμφανιζούν συχνα τύπους όπως ο αρμενοειδές αλλα και ο νορδικός . Μπορόυμε να πούμε οτι οι βλάχοι κρατούν κατα 90-95 % το αλπικό-μεσογειακο-διναρικό χαρακτηριστικό (και κρομανοειδές 5 %) ενω αλλοί τύποι οπως ο αρμενοείδες και ο βαλτικός βρίσκονται κατω του 3 % Φυσικά οπως προανεφερα οι βλαχόι διαφερόυν μεταξυ τούς . π.χ οί βλαχοι της ηπείρου ειναι διναρικο-αλπικοι ενώ οι βλαχόι της θεσσαλικής πινδου είναι κατα κύριο λόγο αλπικοί σε ποσόστο που μπόρει να φτανεί και λιγο λιγότερο απο 50 % ενώ ο διναρίκος και ο μεσογειακός μειωνονται και αυξάνονται αντοίστοιχα και τα ποσοστά τους ειναι κατα την γνώμη μου 20-25% μεσογειακός και 10-15% διναρικός . επίσης σποραδικά βλεπω και αρκετούς pontids . δεν λείπουν οι μελαχρίνοι east med αλλά και λιγοστοί αρμενοειδές και βαλτικόι . οι κρομανοειδές είναι 5 % ενω υπάρχουν και υποτυποι όπως berid καποιοί balkan borreby . νορδική επιδραση πολύ σπάνια . Μέ άλλα λόγια ο φυλετικός τύπος των βλάχων έιναι ιδιος μετων υπολοιπων κατοίκων

      Διαγραφή
    9. Αλπικοί-Μεσογειακοί-Διναρικοί οι γλωσσικώς εκλατινισμένοι Θράκες Βλάχοι όπως οι Έλληνες και όπως και οι Ρουμάνοι και εν γένει το αυτόχθων φυλετικό υπόστρωμα της χερσονήσου του Αίμου και της Ιταλικής χερσονήσου.

      Διαγραφή
    10. Που είναι αυτές οι μελέτες που λένε ότι οι Βλάχοι της Ηπείρου είναι Διναρικο-Αλπικοί και της Πίνδου Αλπικοί, Μεσογειακοί και Διναρικοί;

      Διαγραφή
    11. Δέν είναι μελέτες τα μάτια μου είναι.

      Διαγραφή
  2. Κύριε διαχειριστή στο άρθρο σας "Μερικά προβλήματα στη φυλετική ταξινόμηση" γράφετε πως υπάρχουν Αρμενοειδείς με πιο ήπια εξωτερικά χαρακτηριστικά και κάπως διαφοροποιημένα ψυχικά γνωρίσματα.Αυτό το έχω παρατηρήσει και εγώ,πως δηλαδή αυτός ο τύπος συμπεριλαμβάνει άτομα μερικές φορές πολύ διαφορετικά μεταξύ τους (ως προς τα εξωτερικά χαρακτηριστικά τουλάχιστον).Υπάρχουν άτομα τα οποία έχουν κυρτή μύτη,πολλές φορές αρκετά μικρή,που είναι μάλιστα οστέινη και δεν διαφέρει από αυτήν ενός Διναρικού.Κατάλευκο χρώμα δέρματος και ενδιάμεσα προς ανοιχτά μάτια (συνήθως πράσινα).Τα μάτια πολλές φορές δίνουν και μία αίσθηση μεσογειακότητας. Πιστεύεται ότι στην ουσία υπάρχουν δύο κλάδοι αυτού του τύπου,ο κλασσικός ανατολίτικος και ένας άλλος εξευρωπαϊσμένος (διστάζω να πω λευκός);

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει κάποια διαφοροποίηση εντός του Αρμενοειδή τύπου. Το χρώμα του δέρματος κυμαίνεται από το νοτιοευρωπαϊκό μέχρι αρκετά σκούρο ανατολίτικο. Βαθύτερα στην Ανατολή υπάρχουν Αρμενοειδείς με κάπως πιο λεπτή μύτη, παρά σαρκώδη. Στην δυτική Μικρά Ασία υπάρχουν πολλές Αλπικές-Αρμενοειδείς μίξεις που ορισμένες φορές δίνουν την εντύπωση Μεσογειακότητας στο βλέμμα. Κάποιοι ανθρωπολόγοι προσπάθησαν να υποστηρίξουν ότι υπάρχουν δύο διαφορετικοί κλάδοι, όμως δεν μπόρεσαν να βρουν σταθερά γνωρίσματα για να πείσουν και τους υπόλοιπους ανθρωπολόγους. Και αυτοί πάλι δεν έκαναν λόγο για ανατολίτικο και εξευρωπαϊσμένο τύπο, αλλά για κλασικό Αρμενοειδή και κάποιον που τείνει προς Ιρανικός, με πιο λεπτή μύτη και πρόσωπο. Τα ενδιάμεσα ή ανοιχτά μάτια, από την άλλη, δεν είναι καθόλου σπάνια γενικά στους Αρμενοειδείς.

      Το σχόλιο στην παλαιότερη ανάρτηση θέλει να πει το αντίστροφο από αυτό που λες. Ότι δηλαδή και αυτοί που δεν είναι καρικατούρες και έχουν πιο "απαλά" γνωρίσματα αλλά παρεμφερή, παραμένουν Αρμενοειδείς επειδή διατηρούν τα ψυχικά γνωρίσματα των Αρμενοειδών. Συμπερασματικά, τα πιο Ευρωπαϊκά γνωρίσματα προέρχονται από ενδιάμεσες Αλπικο-Αρμενοειδείς μορφές ή μίξεις με Μεσογειακούς.

      Διαγραφή
    2. Κατάλαβα,ευχαριστώ για την απάντηση.

      Διαγραφή
  3. Πολύ κατατοπιστικός ο χάρτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο διναρικός φυλετικός τύπος προήλθε απο την μείξη νορδικού-αρμενοειδή???ή δεν ισχύει??οι φυλετικοί τύποι της ευρώπης προέρχονται απο κάποια ανάμειξη,πχ κρομανοειδή??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι πολύ πιθανό σενάριο, εφόσων δεν δεχόμαστε σαν φυλετιστές-εθνικοσοσιαλιστές την αριστερή εξελικτική θεωρία, ότι οι ευρωπαίοι προέρχονται από ανάμειξη, και φυσικά δεν προέρχονται από τον αφρικανό δήθεν homo sapiens, και είναι εξέλιξη του κρομανοειδούς. Οι αρχικοί άριοι-φορείς του γήινου πολιτισμού, πρέπει να ήταν οι περιακτικοί, δηλαδή νορδικοί, μεσογειακοί, ατλαντοειδείς. Η μείξη με εισβολείς αρμενοειδείς από καύκασο, γέννησε τους διναρικούς, η μείξη με τουρανομογγολοειδείς τους βαλτικούς, και σε πιό αρχαίες εποχές τους αλπικούς, και η μείξη με νεαντερτάλειες και άλλες φυλές και είδη, τους κρομανοειδείς. Ο εχθρός βέβαια σήμερα είναι ο ακροαριστερός εβραιοσιωνισμός, και όλοι οι λευκοί πρέπει να τον αντιμετωπίσουν μαζί,πέρα από αντιπαλότητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ο βουλευτής της Χ.Α. Γιάννης λαγός σε ποιο φυλετικό τυπο ανήκει?

    http://www.xryshaygh.com/assets/images/preview/25014/-giannhs-lagos-exo__article__article.jpg

    http://images32.inewsgr.com/2186/21866712/1.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λογικά Κρομανοειδής-Διναρικός

      Διαγραφή
    2. Η Συνατσάκη έχει περισσότερο Κρομανοειδείς χαρακτηριστικά. Δεν είναι κρομανοειδής ο Λαγός, λογικά αλπινικός με μεγάλο πιγούνι με μεσογειακά χαρακτηριστικά.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.