Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Φυλετικός χάρτης της Ευρώπης - Drexel

Πατήστε πάνω για μεγέθυνση

Ο χάρτης απεικονίζει την κατανομή των φυλετικών τύπων στην Ευρώπη. Προέρχεται από τον Γερμανό ανθρωπολόγο Albert Drexel και είναι του 1955.

Φαίνεται η περιορισμένη κατανομή του Νορδικού τύπου στην βόρεια Ευρώπη, καθώς και η ύπαρξη ενδιάμεσων Νορδο-Κρομανοειδών μορφών εκεί. Δίνεται αρκετά ευρεία κατανομή Αλπικών και μάλιστα είναι ένας από τους λίγους χάρτες που τους δείχνει να κυριαρχούν μέχρι και την κεντρική Ιταλία. Αλλά και πάλι υποεκτιμάται η κατανομή τους. Οι Βαλτικοί βρίσκονται στην ανατολική Ευρώπη, ενώ οι Λαπωνικοί στην κλασική τους θέση. Οι Διναρικοί απεικονίζονται πειστικά, με παρουσία...
στην Ιταλία, στα δυτικά Βαλκάνια μέχρι όλη την Ελλάδα, ενώ αχνές γραμμές τους δείχνουν σε όλη τη Βαλκανική και κεντρική-ανατολική Ευρώπη. Οι Αρμενοειδείς δίνονται κλασικά στην Μικρά Ασία και οι Καυκάσιοι στον Καύκασο. Μερικές αχνές γραμμές Μεσογειακών στην κεντρική και νότια Ελλάδα και πολύ περισσότερες σε Ιταλία, Ισπανία και νότια Γαλλία. Οι διάφοροι μογγολικό τύποι εντοπίζονται μέχρι την Ουκρανία.


Οι φυλετικοί τύποι που απεικονίζονται είναι οι εξής:

1. Teutonische = Νορδικός
2. Dalo-fälische = Νορδικός-ΚΜ
3. Fenno-Nordische = Νορδικός-Λαπωνικός
4,5. Alpine, Sudetische = Αλπικός
6. Osteuropide = Βαλτικός
7. Lappider = Λαπωνικός
8. Dinarishce = Διναρικός
9. Kaukasoide = Καυκάσιος
10. Armenoide = Αρμενοειδής
11. Norische = ξανθός Διναρικός και Διναρο-Νορδικός
12. Mittelmeer = Μεσογειακός
13. Orientalide = Οριενταλικός
14-17 = διάφοροι μογγολικοί τύποι

6 σχόλια:

  1. Τελικά οι πιο πολυπληθείς ,είναι οι Αλπικοί; ;'Eχει ακουστεί πολλές φορές αυτό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαίνεται ότι οι Αλπικοί αποτελούν την πλειοψηφία των κατοίκων της Ευρώπης, με τις Κρομανοειδείς μορφές να ακολουθούν, παρά την συστηματική υποεκτίμησή τους, ειδικά στους φυλετικούς χάρτες.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για την απάντηση!

      Διαγραφή
    3. όσον αφορά τις αυξήσεις/μειώσεις των φυλετικών πληθυσμών αυτές πως διαμορφώνονται σήμερα?

      Διαγραφή
    4. Αρχικά να πούμε ότι αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς οι Ασιατικοί (Ιρανικοί, Αραβικοί, Ινδικοί, Βραχιδικοί, κτλ) και Αφρικανικοί (Σουδανικοί, Σαχάριοι, Βερβερικοί, Νιλοτικοί, κτλ) τύποι εις βάρος των λευκών, λόγω λαθρομετανάστευσης.

      Αν το ερώτημα έχει να κάνει μόνο με τους λευκούς τύπους της Ευρώπης, τότε η απάντηση είναι δύσκολη. Πολλοί ανθρωπολόγοι διαισθάνονται ότι αυξάνεται ο Αλπικός τύπος, ίσως και ο Βαλτικός τύπος. Οι Κρομανοειδείς παραμένουν πολυπληθείς. Από την άλλη οι Μεσογειακοί φαίνεται να μειώνονται, σε σημείο που να έχουν γίνει δυσεύρετοι ακόμη και σε μέρη της νότιας Ευρώπης. Οι Νορδικοί επίσης μάλλον μειώνονται. Οι Διναρικοί ίσως αυξάνονται ελαφρά, καθώς τους εντοπίζουμε με πολύ πιο εκτεταμένη διασπορά από αυτή που απεικονίζουν οι συνήθεις φυλετικοί χάρτες. Σε μέσες άκρες, φαίνεται πως η κύρια τάση παραμένει η διαχρονική αύξηση των βραχυκέφαλων Αλπικών/Βαλτικών εις βάρος των δολιχοκέφαλων τύπων.

      Εν γένει το ζήτημα είναι πολύ δύσκολο και τα παραπάνω αποτελούν μόνο εκτιμήσεις.

      Διαγραφή
  2. στη σημερικη εποχη απο τους δολιχοκεφαλους
    οι κρομανοειδεις ειναι η πλειοψηφια με ατλαντοειδεις,νορδικους και λιγοτερους απο ολους τους μεσογειακους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.