Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Η φυλετική σύνθεση της Φινλανδίας

Ο ιατρός και ανθρωπολόγος Fredrik Wilhelm Westerlund πραγματοποίησε εκτεταμένες μελέτες για την ανθρωπολογία της Φινλανδίας. Μια ανθρωπολογική του μελέτη για την φυλετική σύνθεση της Φινλανδίας βρίσκουμε σε δημοσίευση στο Revue de l'École d'Anthropologie με τίτλο "Derniers travaux sur l'anthropologie des Finlandais".

Αρχικά γίνονται κάποια σχόλια σχετικά με την φυλετική ιστορία της χώρας. Στην Φινλανδία πολλοί κάτοικοι προέρχονται από Λαπωνικό υπόστρωμα, ωστόσο είναι βέβαιο ότι υπάρχει προϊστορικά και ένα δολιχοκέφαλο στοιχείο. Το ποιό από τα δύο στοιχεία είναι πιο αρχαίο...
είναι ένα ζήτημα που δεν έχει διευθετηθεί. Παράλληλα, η Φινλανδία έχει δεχτεί εποίκους από την Σκανδιναβία. O Westerlund στους χάρτες κεφαλικού δείκτη που συνέταξε, έδειξε ότι οι δολιχοκέφαλοι αυξάνονται σημαντικά στα δυτικά παράλια της χώρας και οι οποίοι μάλιστα είναι σημαντικά ξανθοί. Από την αλλη, οι βραχυκέφαλοι εντοπίζονται κυρίως στα κεντρικά και βόρεια της χώρας. Συνεπώς, όσο πλησιάζουμε στην περιοχή που κατοικούν οι Λάπωνες, τόσο αυξάνεται η βραχυκεφαλία. Το ίδιο ισχύει όσο πηγαίνουμε νοτιοανατολικά, όπου η διείσδυση σλάβων, δηλαδή φυλετικά Βαλτικών αυξάνει και εκεί δραματικά την βραχυκεφαλία.

Ο συγγραφέας προσπαθεί να δείξει ότι στην Φινλανδία υπάρχει ένα φυλετικό στοιχείο το οποίο δεν συνδέεται ούτε με τους Λάπωνες, δηλαδή τους Λαπωνικούς, ούτε με τους σλάβους, δηλαδή τους Βαλτικούς, ούτε με τους Σουηδούς, δηλαδή τους Νορδικούς. Το στοιχείο αυτό βρίσκεται κυρίως στα νότια της χώρας, είναι δολιχοκέφαλο, με αρκετά υψηλό ανάστημα, καστανό ή και πιο ανοιχτό χρωματισμό και γνωρίζουμε ότι έχει έντονες γωνίες, "μικρά" μάτια και τάσεις μεσορρινίας. Συνεπώς, πρόκειται για Κρομανοειδείς, που στην Φινλανδία διατηρούν κάπως "πρωτόγονα" γνωρίσματα.

Συμπερασματικά, οι κάτοικοι της Φινλανδίας είναι Λαπωνικοί, Κρομανοειδείς, Βαλτικοί και Νορδικοί, με τους Νορδικούς να κατοικούν κυρίως στα δυτικά παράλια, τους Βαλτικούς στα νοτιοανατολικά, τους Λαπωνικούς στα κεντρικά και βόρεια και τους Κρομανοειδείς στα νότια της χώρας.

4 σχόλια:

  1. Κάποτε είχα διαβάσει ότι απόγονοι των Σκανδιναβών Βίκινγκς θεωρούνται οι Νορβηγοί , οι Σουηδοί , οι Δανοί και οι Ισλανδοί.Τότε μου είχε κάνει εντύπωση που δεν είχαν συμπεριλάβει τους Φινλανδούς.Το είχα σκεφτεί γεωγραφικά ότι αφού η Φινλανδία είναι χώρα της Σκανδιναβίας θα έπρεπε και ο λαός της να είναι απόγονος των παλαιών.Αλλά τώρα κατάλαβα ότι έχει και πολλούς Λάπωνες.
    Άσχετο αλλά θα ήθελα να ρωτήσω ποιος είναι ο φυλετικός τύπος του γνωστού σε όλους μας Αργεντίνου http://www.patrasevents.gr/imgsrv/f/full/33225.png
    Γεννήθηκε Αργεντινή ,αλλά κατάγεται από Ιρλανδία και Βασκονία από τους δυο του γονείς και η μύτη του μου φαίνεται ''περίεργη''.
    Θα μπορούσε να μου πει κάποιος τον φυλετικό του τύπο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρε παιδιά δεν μπορεί κάποιος να μου απαντήσει; Για μας τους καινούριους δεν είναι τόσο εύκολο να διακρίνουμε το φυλετικό τύπο του καθενός...

      Διαγραφή
    2. Ο Γκεβάρα ήταν κατά κύριο λόγο ατλαντοειδής, δηλ ΚΜ. Η βασκική καταγωγή του από τη μητέρα του, υποδηλώνει κάποια (διναρο-)μεσογειακή επιρροή, η οποία ωστόσο δεν είναι και τόσο εμφανής.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.