Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Οι φυλετικές συνιστώσες των ΗΠΑ

Η φυλετικη σύσταση του πληθυσμού των ΗΠΑ παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Αποτελεί πρόκληση για κάθε ανθρωπολόγο η μελέτη ενός τόσο ανομοιογενούς μίγματος. Τα συμπεράσματα που μπορούν να προκύψουν από μια ανθρωπολογική μελέτη είναι ποικίλα, δηλαδή πολιτικά, κοινωνικά, ιστορικά, κτλ. Μία βασική πηγή από την οποία αντλούμε στοιχεία για τις φυλετικές συνιστώσες των ΗΠΑ, αποτελεί το αναλυτικό άρθρο του Clyde Kluckhohn στο περιοδικό American Anthropologist.

Σκοπός του άρθρου είναι η ανασκόπηση όλων των ανθρωπομετρικών μελετών που έχουν γίνει στις ΗΠΑ μέχρι το 1955. Ο συγγραφέας διαπιστώνει ότι οι ανθρωπολογικές μελέτες στις ΗΠΑ υπήρξαν ελάχιστες, πόσω μάλλον συγκρινόμενες με αυτές άλλων ανεπτυγμένων χωρών. Όποιος έχει στοιχειώδεις πνευματικές ικανότητες μπορεί να καταλάβει τους πολιτικούς λόγους που κρύβονται πίσω από αυτό.

Μετρήσεις σε στρατιώτες του εμφυλίου ήταν οι πρώτες που μπορούν να χαρακτηριστούν ανθρωπολογικές, όμως έγιναν σε πρώιμο στάδιο. Στην πραγματικότητα, η σημαντικότερη ανθρωπολογική έρευνα για τους λευκούς των ΗΠΑ...
έγινε από τον Hrdlicka, ενώ λίγα ανθρωπολογικά στοιχεία δίνει και μια μελέτη του Hooton για την εγκληματικότητα. Η σημαντικότερη μελέτη για τους νέγρους των ΗΠΑ ήταν αυτή του Herskovits. Υπάρχουν ακόμα κάποιες σποραδικές ειδικότερες μελέτες, ενώ πολλά στοιχεία μπορούν να αντληθούν από τις τακτικές ανθρωπομετρικές έρευνες στον στρατό των ΗΠΑ.

Θα εστιάσουμε στις παρατηρήσεις που κάνει η Αμερικανή φυσική ανθρωπολόγος Alice Brues, μαθήτρια του Earnest Hooton, στο άρθρο της Regional differences in the physical characteristics of an American population. Εκεί εξετάζει τις διαφοροποιήσεις στα ανθρωπολογικά γνωρίσματα μεταξύ των μη νέγρων εντός της Αμερικανικής επικράτειας. Βρίσκει τους εξής ανθρωπολογικούς συνδυασμούς, τους οποίους θα συνδυάσουμε με τους γνωστούς μας φυλετικούς τύπους.

1. Ψηλοί, λεπτοπρόσωποι, δολιχοκέφαλοι - νότιοανατολικές πολιτείες (απόγονοι Βρετανών και γενικά οι πρώτοι λευκοί άποικοι) = λογικά Ατλαντοειδείς, Νορδικοί και μέρος Κρομανοειδών εκ Βρετανίας
2. Μεγαλύτερο εύρος προσώπου και πλάτος κεφαλής, σε σχέση με τους προηγούμενους - βορειοδυτικά προς κέντρο (Σκανδιναβοί) = λογικά κυρίως Κρομανοειδείς εκ Νορβηγίας
3. Κοντοί, ευρυπρόσωποι, σχετικά βραχυκέφαλοι - κεντρικές πολιτείες της ακτής του Ατλαντικού (Γερμανοί, Σλάβοι) = λογικά αρκετά Αλπικοί και κάποιοι Βαλτικοί
4. Εν γένει κοντοί - Νέα Αγγλία, δηλαδή βορειοανατολική ακτή (Μεσογειακές χώρες) = Μεσογειακοί εξ Ιταλίας
5. Πολύ μεγάλο εύρος προσώπου - νότιες και νοτιοδυτικές πολιτείες (Ινδιάνικη και Μεξικανική επίδραση) = Pueblid, Margid εκ Μεξικού

Η ανάλυση που κάνει η Brues είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, καθώς καταδεικνύει εμμέσως την γεωγραφική κατανομή των φυλετικών τύπων στις ΗΠΑ. Επίσης, διαφαίνεται η ιστορία του αποικισμού των ΗΠΑ. Αρχικά, οι ψηλοί, λεπτοπρόσωποι, δολιχοκέφαλοι Βρετανοί ήταν οι πρώτοι που αποίκησαν την ανατολική ακτή των μετέπειτα ΗΠΑ. Στη συνέχεια εισήλθαν Σκανδιναβοί, κυρίως Νορβηγοί, οι οποίοι πιθανότατα ήταν κυρίως Κρομανοειδείς, όπως φαίνεται από τις παρατηρήσεις της Brues για πιο ευρύ πρόσωπο και πλάτος κεφαλής σε σχέση με τους προηγούμενους. Στη συνέχεια ήρθαν Γερμανοί και Σλάβοι, οι οποίοι είχαν σημαντικό ποσοστό βραχυκέφαλων, τέτοιο ώστε να γίνεται άμεσα αντιληπτό, δηλαδή προστέθηκαν αρκετοί Αλπικοί και κάποιοι Βαλτικοί στον πληθυσμό. Στη συνέχεια είναι πιο γνωστή η είσοδος Ιταλών στην βορειοανατολική ακτή των ΗΠΑ, που συνδέονται με τον κοντύτερο Μεσογειακό τύπο. Τέλος, στις νότιες πολιτείες οι κάτοικοι έχουν ευρύ πρόσωπο και ανήκουν σε μεγάλο ποσοστό σε ιθαγενείς πληθυσμούς, πολλοί εκ των οποίων προέρχονται από το γειτονικό Μεξικό.

22 σχόλια:

  1. Και βέβαια οι ηπα δεν είναι έθνος ,αλλά είναι αυτό τους ονομάζουν οι Γερμανοί ,Bevölkerung ,δηλαδή πληθυσμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΤΟΝ ΒΟΘΡΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΑ ΜΠΟΥΖΟΥΚΟΒΙΑ ΒΟΘΡΟΛΥΜΑΤΑ25 Φεβρουαρίου 2016 στις 8:08 μ.μ.

      ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ,ΑΛΛΑ ΕΙΔΑΜΕ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ''ΕΘΝΗ''.ΜΟΝΟΝ Η ΦΥΛΗ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ.Η ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑΖΕΙ,Η ΦΥΛΗ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ.

      Διαγραφή
  2. Γειά σας , θα ήθελα αν μπορούσατε να ανοίξετε ένα νέο άρθρο σχετικά με το δακτυλικό αποτύπωμα και την φυλετική κατάταξη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και κατά "τύχη" η βορειοανατολική ακτή είναι και η πιο ανεπτυγμένη περιοχή Οικονομικώς και Πολιτισμικώς:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Northeastern_United_States

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι γιατί κατά ''τύχη'' εκεί κατοικούν οι WASP Patricians και
      οι Ashkenazi Jews με πάνω από 40% βορειοευρωπαϊκό γονιδίωμα που
      είναι και το καλύτερο!(Για του λόγου το αληθές οι Σεφραδίτες ή αλλιώς οι οριεντάλ Εβραίοι δεν είναι και τόσο διακεκριμένοι).Αυτά!

      Διαγραφή
    2. Και ο Αλπικός Νετανγιάχου βορειοευρωπαϊκός ε?

      Διαγραφή
    3. Μην παραποιείς ότι γράφω!Αναφέρθηκα σε βορειοευρωπαϊκά γονίδια και όχι σε βορειοευρωπαϊκούς τύπους,κάποιοι εκ των οποίων συναντιούνται και στους Ashkenazi Εβραίους.Κατά τα
      άλλα ότι έγραψα για τους WASP Patricians είναι ακριβώς ότι ισχύει αφού αυτοί αποτελούν την βάση των ιδρυτών πατέρων των Ηνωμένων Πολιτειών.

      Διαγραφή
  4. Βλέπεις να λένε ότι κακός γενοκτονίσαν τους Ιθαγενείς ...
    Και που τους άφησαν να ζήσουν στο Μεξικό και σε μέρη της Λατινικής Αμερικής..τι έγινε..κάτι άγριοι "ανθρωποι" είναι που τα πάντα τους τα εδημιούργησαν οι Ευρωπαίοι ..
    Κακός που και στην Αφρική Οι Ευρωπαίοι δεν έκαναν άγιες γενοκτονίες εναντίων των αγρίων !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το word δεν μαθαίνει ορθογραφία, δυστυχώς και συνάμα κακΏς. Όπως και μυαλό, δεν μπαίνει σε κάποιον που δεν είναι έτοιμος να το δεχθεί.
      Σαφώς και δεν είχαν καμία δουλειά να εξολοθρεύσουν τους γηγενείς στην Αμερική, η πλέμπα της Ευρώπης. Όταν μάλιστα αναφέρεσαι σε αυτούς "που άφησαν να ζήσουν στο Μεξικό κι σε μέρη της Λατινικής Αμερικής", προφανώς εννοείς τους απογόνους του μεγαλύτερου μπασταρδέματος στην ιστορία του ανθρώπου. Όχι, πως στη βόρεια Αμερική τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά, καθώς πολλοί εκ των "υπεράριων" αμερικανών έχουν σε μικρό βαθμό ινδιάνικη καταγωγή. Για να μην αναφερθούμε στον Καναδά, αλλά και στις βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ. Το μεγαλύτερο έγκλημα εναντίον της φύσης και των φυλών συνέβη στην Αμερική, και μάλιστα στο όνομα του προτεστάντη Γιαχβέ.

      Διαγραφή
    2. Τους εξολόθρευσαν όπως ήταν φυσικό λόγω ανωτερότητος, κυρίως τεχνολογικής. Έτσι μπορεί τώρα να πηδά τον κόσμο το Διεθνές Κεφάλαιο. Ζήτω!

      Διαγραφή
    3. WHITE ARYAN CHRISTIAN PROTESTANT KNIGHT OF KUKLUXKLAN25 Φεβρουαρίου 2016 στις 8:19 μ.μ.

      ΣΥΝΑΡΙΕ OMEN NOMIAD,ΖΗΤΩ ΟΙ ΑΓΙΕΣ-ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟ-ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΩΝ ΕΜΕΤΙΚΩΝ ΠΙΘΗΚΟΕΙΔΩΝ ΒΟΘΡΟΦΥΛΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ!!!

      Διαγραφή
    4. Αχαχαχαχαχαχαχα. Γιαχαμπίμπι γιαλελελι χόρεψέ μου τσιφτετέλι!!! Αχαχαχαχα

      Διαγραφή
    5. Ρε συ WHITE ARYAN CHRISTIAN PROTESTANT KNIGHT OF KUKLUXKLAN
      παράτα τον Χριστιανισμό πρώτα και μετά τα λέμε.....
      Έλεος με τους δήθεν Άριους δούλους του Γεσουα

      Τώρα στον Ανώνυμο 25 Φεβρουαρίου 2016 - 2:52 μ.μ.
      Δεν είμαι Ελλαδίτης.αλλά την Ελληνική πέραν από ελάχιστα ορθογραφικά την γνωρίζω πολλή καλύτερα από εσένα !

      Διαγραφή
    6. Φαίνεται στο προηγούμενο μήνυμά σου...
      Αλλά όπως και να έχει, το ζητούμενο είναι άλλο. Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς τι είδους Ευρωπαίοι ήταν αυτοί, που εποίκησαν την Αμερική;
      Ξεκαθαρίζω, πως δεν αναφέρομαι στους πρωτοπόρους, αλλά σε αυτούς που εγκαταστάθηκαν στη συνέχεια. Οι πληθυσμοί αυτοί, ήταν οι πιο σκάρτοι άνθρωποι που υπήρξαν στη δύση, οι πιο θρησκόληπτοι που πίστευαν πραγματικά πως πρέπει να περιπλανηθούν στην απέραντη ήπειρο και να ..."δοκιμαστούν", ώστε να γίνουν όπως και οι εβραίοι ο "εκλεκτός λαός". Κι με αυτό το σκεπτικό, εξολόθρευσαν τόσο τους άγριους γηγενείς, όσο και τους πολιτισμένους.
      Για να είμαστε και ειλικρινείς, πολιτισμικά (προσοχή στην ακριβή έννοια της λέξης) οι λευκοί έποικοι ήταν πολύ κατώτεροι των πολιτισμένων γηγενών. Σαφώς και δεν είχαν τα ίδια έθιμα με τους πολιτισμένους κανίβαλους ή τους άγριους νομάδες, σαφώς οι λευκοί έποικοι είχαν την τύχη να είναι ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ προηγμένοι στον τομέα των όπλων εκμεταλλευόμενοι ότι βάδισαν στα χνάρια ανώτερων πολιτισμών της αρχαιότητας, και σαφώς δεν είχαν τις ίδιες προοπτικές από φυλετική σκοπιά. Αλλά οι πολιτισμοί της κεντρικής Αμερικής είχαν πιθανότατα τις πιο αναπτυγμένες αγροτικές κοινωνίες, με γιγαντιαία αρδευτικά συστήματα και αποχετεύσεις, νόμους και σοβαρά οικιστικά επιτεύγματα επιπέδου πυραμίδων της Αιγύπτου. Ενώ οι λευκοί έποικοι αιώνες μετά πέθαιναν από πείνα κι αρρώστιες. Ακόμα και σήμερα, δεν μπορούν να χαλιναγωγήσουν τα αγελαία ένστικτά τους εξελισσόμενοι σε παμφάγα καταναλωτικά όντα μικτής καταγωγής, παράδειγμα προς μίμηση (τρομάρα μας) για όλους. Στην Ευρώπη, τους θεωρούσαν απόκληρους κι γι' αυτό οι Βρετανοί (άλλη ιστορία αυτοί) οι οποίοι κυριάρχησαν τελικά στις αποικίες, τους αντιμετώπιζαν στην καλύτερη περίπτωση ως τρίτης διαλογής συμπατριώτες τους. Διόλου τυχαίο, πως την αμερικανική επανάσταση την ξεκίνησαν λαθρέμποροι και διάφορα κατακάθια που πλούτιζαν από την κερδοσκοπία. Ούτε κι είναι τυχαίο, πως η βασική αιτία της επανάστασης ήταν ένας μικρός δασμός στο τσάι.

      Διαγραφή
    7. Κοίτα και τα δικά σου ορθογραφικά...τέλος πάντων..

      Δεν με κατάλαβες όμως,καθώς δεν με ενδιαφέρει το τι ήταν αυτοί οι Ευρωπαίοι αλλά το τι έκαναν!
      Δηλαδή το να καθαρίσουν την Γη από αγριάνθρωπους

      Αυτό είπα μόνον και εσύ άρχισες τα δήθεν λόγια!.

      Διαγραφή
    8. Η βασική αιτία της αμερικανικής επανάστασης δεν ήταν άλλη από
      το αίτημα των αποίκων στο να μην φορολογούνται χωρίς την αντίστοιχη εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο κάτι που θεωρούσαν ως δικαίωμά τους ως Άγγλοι στο γένος.Είναι χαρακτηριστικό ότι κανένας από τους πατέρες ιδρυτές δεν θεωρούσε τον εαυτό
      του Αμερικανό(όρος που αρχικά είχε γεωγραφικό χαρακτηρισμό
      αναφερόμενος στους Άγγλους της Αμερικής) ενώ ο Τόμας Τζέφερσον ακόμα και στα απομνημονεύματά του δεν έκανε καμία αναφορά στη ιδιότητά του ως Ιδρυτή πατέρα ενός νέου Έθνους
      ή ότι υπήρξε 3ος πρόεδρος των ΗΠΑ,αλλά έβλεπε τον εαυτό του ως Άγγλο από την Βιρτζίνια περιφανευόμενος μάλιστα ότι υπήρξε ιδρυτής του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια.
      Τέλος οι ''Αμερικανοί'' όντως,από την αρχή της άφιξής στον
      Νέο Κόσμο,υπήρξαν φιλόδοξοι,σε βαθμό αδηφαγία κατά τα σχόλια μορφωμένων συμπατριωτών τους την εποχή εκείνη,και με ένα αίσθημα περιπλάνησης.Είναι πραγματικά δύσκολο να φανταστεί κανείς άλλον λαό με τέτοια χαρακτηριστικά στον κόσμο για τον λόγο αυτό και χαρακτηρίζονται ακόμα και σήμερα από μια αίσθηση αυτοπεποίθησης σε συνδυασμό με μια
      τάση για ανάληψη ρίσκου.Εντύπωση προκαλεί και η ελευθεριότητα τους (κυρίως των γυναικών) σε θέματα που έχουν να κάνουν με την σεξουαλική ζωή και αυτό το χαρακτηριστικό σε αντίθεση απόλυτη με τον πουριτανισμό που
      χαρακτηρίζει ακόμα και την αμερικάνική πολιτική ζωή.Πορνό και Θεός,όλα μαζί αχταρμάς.

      Διαγραφή
    9. ΠΡΟΣ OMEN NOMIAD:ΤΟ CHRISTIAN PROTESTANT ΤΟ ΠΡΟΣΕΘΕΣΑ ΕΠΙΤΗΔΕΣ ΘΕΛΟΝΤΑΣ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΩ ΕΜΜΕΣΩΣ ΤΟΝ 2:52 Ο ΟΠΟΙΟΣ ΤΑΧΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΩΝ ΕΜΕΤΙΚΩΝ ΠΙΘΗΚΟΕΙΔΩΝ ΒΟΘΡΟΦΥΛΩΝ ΜΕ ΤΟ ΨΕΥΔΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΟΤΙ ΔΗΘΕΝ ΑΥΤΗ ΕΓΙΝΕ ''ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΗ ΓΙΑΧΒΕ''.
      ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΔΟΥΛΟΣ ΚΑΝΕΝΟΣ ΕΒΡΑ'Ι'ΚΟΥ ΨΕΥΔΟΘΕΟΥ,ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ.

      Διαγραφή
    10. ανωνυμος 9:31
      "Πορνό και Θεός,όλα μαζί αχταρμάς."
      Το πορνο ειναι ευλογημενο απο τον Θεο, η Παλαια Διαθηκη ειναι ενα μνημειωδες, ενα τεραστιο πορνογραφημα.

      Διαγραφή
  5. Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση γενικού ενδιαφέροντος (πάντα στα πλαίσια του εθνικοσοσιαλισμού βέβαια).
    Πώς βλέπει ο εθνικοσοσιαλισμός τις ομάδες χούλιγκανς οπαδών και τα επεισόδια που προξενούν;Ρωτάω επειδή για παράδειγμα το μουσικό κίνημα των πανκς έχει συνδεθεί πολλάκις με τον εθνικοσοσιαλισμό.Οι sex pistols μαζί με το σύμβολο της αναρχίας έβαζαν και τη σβάστιγκα.Και οι οπαδοί τους κυκλοφορούσαν με σβάστικες ραμμένες στα ρούχα τους.Έπειτα γνωστός οπαδικός σύνδεσμος στην Ελλάδα τη δεκαετία του 80 κυκλοφορούσε με σβάστικες και το σύμβολο των ss.Βέβαια έχω διαβάσει ότι όλη αυτή η προσπάθεια σύνδεσης ναζισμού με πανκς και ομάδες χούλιγκανς έχει γίνει για αν δυσφημιστεί ο ναζισμός ,κάτι που έχουν καταφέρει.Ήθελα λοιπόν να ρωτήσω ποια η άποψη του ναζισμού-εθνικοσοσιαλισμού για τις ομάδες και τους οργανωμένους συνδέσμους;Διότι πιστεύω ότι είναι κάτι σαν μάστιγα για τη χώρα μας και όλη την Ευρώπη και είναι κάτι που συμβάλει στην παρακμή μας μαζί με τα ανατολίτικα έθιμα τα μπουζούκια που τόσο πολύ εκτιμούν οι ''νεοέλληνες''.
    Υ.Γ Να σημειώσω ότι ο Χίτλερ υποστήριζε τη Σάλκε
    Υ.Γ1 Συγγνώμη για το σχόλιο μου που είναι άσχετο με το άρθρο ,αλλά θα ήθελα να μάθω πως ο εθνικοσοσιαλισμός βλέπει αυτά τα φαινόμενα και αν σε ένα εθνικοσοσιαλιστικό καθεστώς οι χούλιγκανς των ομάδων και όχι μόνο θα διαλύονταν από αυτό το εθνικοσοσιαλιστικό καθεστώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΤΟΝ ΒΟΘΡΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΑ ΜΠΟΥΖΟΥΚΟΒΙΑ ΒΟΘΡΟΛΥΜΑΤΑ25 Φεβρουαρίου 2016 στις 8:05 μ.μ.

      TA ΕΙΠΕΣ ΟΛΑ ΣΥΝΑΡΙΕ,ΤΙ ΡΩΤΑΣ ΑΦΟΥ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΝ ΔΙΝΕΙΣ Ο ΙΔΙΟΣ.

      Διαγραφή
    2. Και ποιος θελεις να σου απαντησει? Ο Χιτλερ? Ρωτα τον οταν πας στον αλλο κοσμο. Υπαρχει καποιος εκφραστης-αυθεντια του εθνικοσοσιαλισμου σημερα που να δινει μη αμφισβητουμενες απαντησεις για τα συγχρονα ζητηματα που προκυπτουν? Δεν νομιζω, η γενικη φιλοσοφια/ιδεολογια του εθνικοσοσιαλισμου ειναι γνωστη σε ολους, ο καθενας μπορει να διαμορφωνει την δικη του αποψη πανω στα συγχρονα θεματα. Αυτο αλλωστε εκανες-και σωστα-και εσυ ο ιδιος.

      Διαγραφή
  6. Αν μια φυλή κρίνετε από τα ένστικά της, τότε πως κρίνετε την αντίδραση του ελληνικού λαού απέναντι στην εισβολή εκατομμυρίων Ασιατών και Αφρικανών στην ελληνική επικράτεια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.