Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Χάρτες κατανομής του ύψους στην Ευρώπη

Περί χρήσης του ύψους στην ανθρωπολογία, διαβάστε προηγούμενο άρθρο. Μεταξύ ύψους και φυλής υπάρχει κάποια συσχέτιση. Αυτό σκιαγραφείται και στους χάρτες κατανομής του ανθρώπινου αναστήματος.

Οι παρακάτω χάρτες παρουσιάζουν την κατανομή του ύψους στην Ευρώπη. Διαφαίνεται μια τάση οι χώρες που έχουν αρκετούς Νορδικούς/Ατλαντοειδείς ή Διναρικούς να παρουσιάζουν υψηλότερο ανάστημα.

Μία από τις πλέον πρόσφατες μελέτες περί του ύψους στην Ευρώπη, δίνει τον εξής χάρτη:
- Grasgruber  P., Cacek J., Kalina T., Sebera M., The role of nutrition and genetics as key determinants of the positive height trend. Economics & Human Biology, Volume 15, December 2014, s. 81–100


Δείτε τους υπόλοιπους χάρτες...

- Kiszely I., A föld népei. Európa, 1979
(με στοιχεία του Sauter της δεκαετίας του '40)



- Lundman B., Geographische Anthropologie, 1967
(με στοιχεία της δεκαετίας του '40)


- Coon C. S., The races of Europe, 1939



- Gunther H., Rassenkunde Europas, 1929


- Ripley W., The races of Europe, 1899


Τους βρήκαμε εδώ.

21 σχόλια:

  1. Βάσει τοῦ πρώτου χάρτου, εἴμεθα ψηλότεροι ἀπὸ Ῥώσους, Οὐκρανούς & ὅλους τοὺς Μεσογειακοὺς λαούς. Διόλου κακὴ θέσι, ἂν ἰσχύῃ.

    Τὸ "Βλάχας" μεγάλωσε ψηλοὺς Ἕλληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι νοτιοσλάβοι Σέρβοι κι ειδικότερα οι Μαυροβούνιοι, μαζί με τους Κροάτες συναγωνίζονται κανονικά τους νορδικούς και νορδίζοντες Ολλανδούς κι εν γένει όλα τα Γερμανικά και Σκανδιναβικά έθνη μεταξύ των οποίων τους "γίγαντες" της Ισλανδίας. Κι έτσι δικαιώνεται το καμάρι των Μαυροβούνιων, που ισχυρίζονται εδώ κι αιώνες πως έχουν τις πιο μεγάλες σωματοδομές από όλους τους Ευρωπαίους.
    Ορισμένοι εθνικοί μύθοι λοιπόν καταρρέουν, ενώ άλλοι επαληθεύονται. Το ζήτημα της διαφοράς ύψους μεταξύ των βορείων Σκανδο-Γερμανών και μεσογειακών με τους Σλάβους φαίνεται πως αφορά τη διατροφή (κυρίως την κατανάλωση κρέατος, αν θεωρήσουμε πως στο πρόσφατο παρελθόν οι Έλληνες ακολουθούσαν κατά βάση τη λεγόμενη μεσογειακή διατροφή, που είναι μεν θρεπτική κι υγιεινή αλλά υπολείπεται σε πρωτεΐνες που βοηθούν στην σωματική ανάπτυξη). Κάτι που φαίνεται κι από τη μελέτη των χαρτών των παλιότερων ανθρωπολόγων. Πάντως, ειδικότερα εις ότι αφορά τους Έλληνες, το ύψος των εκάστοτε ατόμων πρέπει να έχει τρομερά μεγάλη στατιστική διασπορά (δηλαδή πολλούς με μέσο ύψος, και αρκετούς πανύψηλους) διαφορετικά δεν εξηγείται το ότι οι σημερινοί Έλληνες έχουν λίγο-πολύ τον ίδιο μέσο όρο ύψους με τους Άγγλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατα την αποψη μου το ζητημα της διαφορας δεν ειναι η διατροφη αλλα το maximum potential που εχει καποιος,μου κινησε το ενδιαφερον η ανατομια οταν παρατηρησα πως ενω εχω παρομοιο σωματοτυπο με συγγενικο προσωπο,ειμαι ψηλοτερος για 15 ποντους,αναρωτηθηκα λοιπον που οφειλεται αυτη η διαφορα , λογικα σκεφτηκα ηταν τα ποδια και διαβαζοντας περι ανατομιας δικαιωθηκα, η αυξηση υψους τον τελευταιο αιωνα(στη πλειοψηφια των περιπτωσεων τουλαχιστον) οφειλεται στην αναπτυξη του μηριαιου οστου,απο κει και περα το ποσο φαρδιες πλατες* θα χει καποιος,ποσο μεγαλο wingspan,ψηλα ποδια κτλπ ειναι καθαρα θεμα κληρονομικοτητας.Οι σκανδιναβοι και οι μαυροβουνιοι λοιπον οπως λες εχουνε απο φυσικου τους πλεον λογω εξελιξης πιο μεγαλες σωματοδομες και ειναι λογικο να ναι και ψηλοτεροι.

      Διαγραφή
  3. Μπαρμπα-γιάννης ο κανατάς13 Αυγούστου 2015 στις 12:51 π.μ.

    Εδώ είναι ένας Ελληνικός χάρτης του Βαλαώρα για στρατιώτες που γεννήθηκαν το 1927-1945.

    http://oi61.tinypic.com/21ake3k.jpg

    Αν και αποδίδει το σχετικά μικρότερα από τα πορηγούμενα ύψη σε αίτια πολέμου.

    http://oi58.tinypic.com/2qluxzb.jpg

    Εδώ είναι ένα βιντεάκι για την περίφανη και πανέμορφη Βαλαώρα Ευρυτανίας που βγάζει άνδρες παλικάρια και κορίτσια πέρδικες, ανεβασμένο από τον Ανδρέα Κουτσοθανάση.

    https://www.youtube.com/watch?v=BKwKnQAlJL0

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αντί να ασχολούμαστε με μαλακίες (Okay το ύψος έχει τα πλεονεκτήματα του αλλά δεν συγκρίνεται με άλλα ποιο σημαντικά χαρακτηριστικά) πότε θα γίνει μια μελέτη για το επίπεδο ευφυίας του μέσου Καππαδόκη ελληναρά;Μπόι έχουμε,μυαλό δεν έχουμε.Πότε γαμώ το.......και την......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε διεθνείς μελέτες πάντως ο Homo Bouzoukokefalus είναι στον πάτο των μετρήσεων(ποιο κάτω και από το Καζακστάν) προσφέροντας αποδείξεις και ερμηνείες για τα εκλογικά αποτελέσματα από..............πάντα.Και ας τους λέμε κουτόφραγκους.

      Διαγραφή
    2. Ειδικά όταν πας παραλία και βλέπεις 20χρονα τσογλάνια με τατουάζ και σκουλαρίκια στις ρώγες, να ρουφάν το φραπέ τους ατάραχοι και με βλέμα απόλυτης φιλαρέσκειας, καταλαβαίνεις ότι το 70 με 80% της επόμενης γενιάς είναι απλά ένας κινούμενος βιοπολτός. Όσον αφορά δε τις μετρήσεις ευφυίας, είναι αλήθεια ότι υπάρχει μια τεράστια απογοήτευση σε εθνικό επίπεδο. Πέραν του φυλετικού υπόβαθρου, πλέον δεν υπάρχει και κανένα κίνητρο για μόρφωση από κρατικής πλευράς. Παρ'όλα αυτά όμως, θέλω να ελπίζω ότι στα τεστ ευφυίας γίνεται δίκαιη δειγματοληψία και όχι κάποια εσκεμένη ή κακοπροαίρετη κίνηση με σκοπό το χλευασμό ή τη διαπόμπευση του Ελλήνικού πληθυσμού.

      Διαγραφή
    3. Αγαπητέ Kurgan,καμία προσπάθεια χλευασμού και διαπόμπευσης του ''ελληνικού'' πληθυσμού δεν γίνεται.Το αποδεικνύει ο μαλάκας ελληναράςμε όλες τις αρνητικές πρωτιές(υπογεννητικότητα,κάπνισμα,τροχέα,κατανάλωση αλκοόλ,ώρες τηλεθέασης,ανύπαρκτες πωλήσεις βιβλίων.......να συνεχίσω;)
      Σε ότι μετράει είναι τελευταίος και στη μαγκιά και στη μαλακία πρώτος( Α ρε Σπαλιάρα πόσο (ο κλασσικός,ο μαλάκας ο) Έλληνας είσαι;).Φτούσου αγόρι μου.

      Διαγραφή
    4. Το IQ της Ελλάδας έχει το μεγαλύτερο standard deviation της Ευρώπης. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα έχει είτε πολύ έξυπνους είτε μπετόβλακες,με τους δεύτερους φυσικά να υπερτερούν.

      http://www.counter-currents.com/2011/04/richard-lynns-dysgenics/

      Ο τυπάς πάντα έχει την σύγχρονη Ελλάδα ως παράδειγμα δυσγονικής πορείας γιατί οι βλαμμένοι κάνουν περισσότερα παιδιά, αναφέροντας επίσης ότι έχει μία μειοψηφία πολύ έξυπνων ανθρώπων σε σχέση με άλλες χώρες τις Ευρώπης. Δείτε τα στατιστικά, έχει μέσα το άρθρο. Αν δεν κάνω και λάθος, ο άνθρωπος με το μεγαλύτερο IQ παγκοσμίως είναι Έλληνας που πλέον εργάζεται στην Αμερική.

      Κάτι που επίσης αναφέρθηκε σε μία μελέτη του Rindermann, είναι ότι οι Έλληνες του εξωτερικού (χωρίς να δώσει δυστυχώς νούμερο) έχουν σημαντικά μεγαλύτερο IQ σε σχέση με αυτούς του Ελλαδιστάν...

      Διαγραφή
    5. Προς ΚΥΝΑΙΓΕΙΡΟ
      Αυτή την τεράστια απόκλιση στον Ελλαδικό χώρο που αποδίδεται και ποιους συμπεριέλαβαν στις μετρήσεις;Μετρήθηκαν δηλαδή και οι προ 20ετίας αφιχθέντες Αλβανοί;(α ρε πούστη Αντώνη καλά λέω ότι οι δεξιοί είναι το ίδιο προδότες με τους αριστερούς).Μόνο σε ετερογένεια πληθυσμιακών στοιχείων μπορεί να αποδοθεί(πληθυσμοί που ζούσαν για αρκετό καιρό σε απομόνωση μεταξύ τους και με διαφορετικές προτεραιότητες ως προς τις συνήθειες και επιλογές τους).

      Διαγραφή
    6. Προς ΚΥΝΑΙΓΕΙΡΟ
      Σε ευχαριστώ αδερφέ μου για το άρθρο.Ελπίζω ότι το όλο σύστημα θα καταρρεύσει πριν να είναι πολύ αργά.Τα σημάδια είναι ενθαρρυντικά.

      Διαγραφή
    7. Δεν νομίζω ότι μετρήσανε ξένες μειονότητες αλλά τίποτε δεν είναι αδύνατο.

      Είχαν δωθεί διάφορες εξηγήσεις, όλες τους όμως είχαμν να κάνουν με την οικονομική και κοινωνική ιστορία τις σύγχονης Ελλάδας. Σίγουρα έπαιξαν έναν ρόλο αλλά κατά την γνώμη μου το θέμα είναι πολύ πιο απλό. Οι περισσότεροι Έλληνες έχουνε πατέρες κάτι Στελλάρες που η μόνη εργασία που τους αρμόζει είναι είτε ανθρώπινος ανιχνευτής ναρκοπεδίων είτε το ελληνικό δημόσιο. Είναι φυσικώς βλαμμένοι και θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν μόνο σαν ανθρώπινη γέφυρα στον Βόσπορο για μα περάσουν την απέραντη όχθη τα Leopard 2 όταν γίνει πόλεμος με την Τουρκία.

      Διαγραφή
    8. για να περάσουν στην απέραντη όχθη *

      Διαγραφή
    9. απέναντι*

      ΓΑΜΩ, ΤΑ ΕΧΩ ΧΑΣΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ

      ΑΓΙΑ Η ΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΑΚΡΟΑΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΟΛΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΧΑΝΤΑΚΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΚΤΕΛΟΥΜΕ ΜΕ ΦΤΥΑΡΙΕΣ ΣΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ

      Διαγραφή
    10. Χα-χα-χα-χα,τους είχα ξεχάσει αυτούς.

      Διαγραφή
    11. Θα μπορούσαν επίσης να χρησιμεύσουν και για εκκαθάριση των ναρκοπεδίων.

      Διαγραφή
  5. Κι ομως ολα συνδεονται μεταξυ τους,αρκει να εχεις παρατηρησει λιγο την φυση για να καταλαβεις πως ολα βρισκονται σε ισορροπια, σωματοτυπος υψος και επομενως ορμονες,βιοχημεια κτλπ εχουν επιρροη στην νοημοσυνη ενος ανθρωπου οποτε και ειναι εξισου σημαντικα.
    http://www.innerexplorations.com/catpsy/t1c5.htm
    Η κατασταση ειναι πολυ πιο πολυπλοκη απο τους κλασικους φυλετικους προσδιορισμους του μεσογειακου,του νορδικου κτλπ
    Καποιος λοιπον που θα διαβασει για τη ψυχολογια των σωματοτυπων δεν μπορει να τσουβαλιασει τον μεσομορφικο-ενδομορφικο small med με τον εκτομορφικο ατλαντο-μεσογειακο η τον κοντομεσομορφικο τηγανοκεφαλο διναρικο με τον ψηλοληγνο λεπτοπροσωπο διναρικο,ειναι αδιανοητο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γίνεται κάποιος αλπικός να έχει ύψος 1.85 και πάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γίνεται, λόγω βελτιωμένων συνθηκών διαβίωσης και διατροφής, αν και μάλλον δεν είναι τόσο σύνηθες.

      Διαγραφή
  7. Πως!Αρκει να μεγαλωσε με "Βλαχας",να είναι 45 εως 55,γιατρος στο επαγγελμα,σαρακατσανος,ημιμαθης(το καποδιστριακο είναι δημοτικο μπρος στο αντιστοιχο του Ααχεν...),ο συναισθηματικος του οριζοντας να υπερκαλυπτει αυτόν της Λογικης,κοινως γυναικουλα και να λεει πολλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.