Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Οι ήρωες της επανάστασης του 1821 - σε ποιους φυλετικούς τύπους ανήκουν;

Η εποποιΐα του 1821 είχε συγκεκριμένους πρωταγωνιστές. Αυτοί έφεραν το βάρος του αγώνα και αποτέλεσαν αγωνιστικά πρότυπα για τους χιλιάδες μαχητές της ελευθερίας του γένους. Πρέπει να είμαστε ευγνώμονες στους ήρωες αυτούς που αποτίναξαν τον Οθωμανικό ζυγό.

Σε ποιούς φυλετικούς τύπους ανήκουν οι ήρωες της επανάστασης του 1821;


ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ...






Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Είναι Διναρικός. Έχει γίνει αναλυτικό αφιέρωμα. Είναι λεπτοπρόσωπος, λεπτόρρινος με κυρτή μύτη, σκούρα μαλλιά και μάτα, σκληρό βλέμμα, βραχυκέφαλος.











Γεώργιος Καραϊσκάκης

Φαίνεται κάτι ανάμεσα σε Διναρικός και Μεσογειακός. Λεπτοπρόσωπος προς μεσοπρόσωπος, λεπτόρρινος με μύτη ίσια ή οριακά κυρτή, μαλλιά και μάτια σκούρα, με αρκετά ανοιχτά βλέφαρα.








 
Ιωάννης Μακρυγιάννης

Φαίνεται Μεσογειακός. Ευγενική φυσιογνωμία. Είναι λεπτοπρόσωπος, με περιοχή ματιών χαρακτηριστικά Μεσογειακή, σκούρα μαλλιά και μάτια, λεπτόρρινος με ελαφρά κυρτή μύτη, δεν αποκλείεται δολιχοκέφαλος από το πόσι που φορά, χωρίς γωνίες στο πρόσωπο, σκούρα μαλλιά και μάτια.








Αθανάσιος Διάκος

Πιθανότατα κάτι μεταξύ Διναρικού και ίσως Μεσογειακού. Από άλλες εικόνες μάλλον αποκλείεται η Αλπική επίδραση. Ίσως λεπτοπρόσωπος, με σκούρα κυματιστά μαλλιά και σκούρα ματια, κυρτή μύτη, ανοιχτά βλέφαρα.

"Εγώ γραικός γεννήθηκα, γραικός θε να πεθάνω"









 
Παπαφλέσσας

Φαίνεται κυρίως Διναρικός, δύσκολα με κάτι Μεσογειακό. Είναι λεπτοπρόσωπος, λεπτόρρινος με κυρτή μύτη, σκληρό βλέμμα, σκούρα μαλλιά.











  
Κωνσταντίνος Κανάρης

Είναι κυρίως Διναρικός, με Αλπική επίδραση λογικά. Τα Διναρικά του γνωρίσματα είναι η λεπτορρινία με κυρτή μύτη, το σκληρό βλέμμα, ενώ το σχετικά κοντό και ευρύ πρόσωπο αποτελεί Αλπική επίδραση. Δεν θα ήταν παράξενο να είναι βραχυκέφαλος.










Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα

Έχει Διναρική φυσιογνωμία, όντας σχετικά λεπτοπρόσωπη, λεπτόρρινη με κυρτή μύτη, σκληρό βλέμμα, σκούρα μαλλιά. Άλλα πορτραίτα δεν είναι καθόλου αντιπροσωπευτικά.












Μαντώ Μαυρογένους

Τυπική Μεσογειακή. Έχει καστανά σγουρά μαλλιά, περιοχή ματιών Μεσογειακή, ίσως οριακά λεπτοπρόσωπη, λεπτορρινία με ίσια μύτη, χωρίς γωνίες στο πρόσωπο.












Νικηταράς

Είναι Διναρικός, με ελαφρά Κρομανοειδή επίδραση στα ζυγωματικά και στο σαγόνι. Είναι λεπτοπρόσωπος, με λεπτορρινία και κυρτή μύτη, σκληρό βλέμμα, σκούρα μαλλιά και μάτια.

"Κουράγιο Νικήτα, Τούρκους σφάζεις"









Ανδρέας Μιαούλης

Είναι πιθανότατα Διναρικός. Το πιο γνωστό πορτραίτο του δείχνει υπερβολικά τα χαρακτηριστικά του. Σχετικά λεπτοπρόσωπος, με το γνωστό σκληρό βλέμμα, λεπτορρινία με κυρτή μύτη.











Μάρκος Μπότσαρης

Φαίνεται κάτι μεταξύ Διναρικού και Αλπικού ή Μεσογειακού, σύμφωνα με τις απεικονίσεις του, οι οποίες είναι αντικρουόμενες.












Οδυσσέας Ανδρούτσος

Είναι Διναρικός με Κρομανοειδή επίδραση. Διναρικά στοιχεία είναι το σκληρό βλέμμα, η λεπτορρινία με πιθανόν κυρτή μύτη και μικρή απόσταση μεταξύ των ματιών. Η Κρομανοειδής επίδραση φαίνεται στα βαθιά τοποθετημένα μάτια και στα έντονα ζυγωματικά.










Αλέξανδρος Υψηλάντης

Είναι κάτι μεταξύ Διναρικού και λιγότερο Μεσογειακού. Λεπτοπρόσωπος, λεπτόρρινος με κυρτή μύτη, ανοιχτά βλέφαρα, αλλά όχι τόσο σκλρό βλέμμα, πλατύ κεφάλι, σκούρα κυματιστά μαλλιά και μάτια.

Με την νεκροκεφαλή του Ιερού Λόχου στο στήθος.







 
Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης

Είναι Μεσογειακός. Έχει γίνει αφιέρωμα στην οικογένειά του. Είναι μεσοπρόσωπος, με ανοιχτά βλέφαρα, λεπτορρινία και ίσια μύτη, χωρίς γωνίες στο πρόσωπο, σκούρα μαλλιά και μάτια.









Λόρδος Βύρων

Είναι Ατλαντοειδής. Λεπτοπρόσωπος, με λεπτορρινία και ίσια μύτη, σκούρα μαλλιά και γαλάζια μάτια, πολύ λευκό χρώμα δέρματος, δολιχοκεφαλία.

Ο διάσημος φιλέλληνας που άφησε την χλιδάτη ζωή στην Βρετανία για να δώσει την ζωή του για την Ελλάδα.







Ενδιαφέρον θα είχε και μία μελέτη των ψυχικων γνωρισμάτων αυτών των αγωνιστών.
Υπάρχουν πολλοί αγωνιστές ακόμα που δεν αναφέρθηκαν. Βλέποντας πορτραίτα ηρώων του '21, προκύπτει ότι οι περισσότεροι ήταν Διναρικοί, με κάποιους Μεσογειακούς. Σπανιότερα να υπάρχει Αλπική επίδραση, παρότι οι Αλπικοί είναι πλειοψηφία στη χώρα, ενώ και η Κρομανοειδής επίδραση είναι μικρή, αν και δικαιολογείται λόγω μικρού ποσοστού στον πληθυσμό.

29 σχόλια:

  1. Μπαρμπα-γιάννης ο κανατάς22 Απριλίου 2015 στις 11:08 μ.μ.

    Για τον Ανδρουτσο.

    http://mikrasiateskeratsiniou.blogspot.gr/2011/08/21.html

    "Ο Μπάμπης Άννινος στο βιβλίου του («Ιστορικά Σημειώματα», σελ. 5, Αθήνα 1925) μας περιγράφει την πραγματική εικόνα του ήρωα (αριστερή εικόνα), που τον δείχνει ως εύσωμο, ξανθό με μακρυά πυκνά ξανθά μαλλιά και ξανθό λεπτό μουστάκι. Το βλέμμα του μελαγχολικό, σκυθρωπό και ευγενικό και με ήσυχη μορφή, έδειχνε άνθρωπο με αποφασιστικό χαρακτήρα, τολμηρό και έξυπνο: «Η παρούσα εικών ληφθείσα εκ διασωζομένης ιχνογραφίας, ήτις εσχεδιάσθη απ’ ευθείας παρ’ Άγγλου φιλέλληνος κατά την εποχή του Αγώνος, αποδίδει πιστώς την φυσιογνωμία του Οδυσσέως. Η άλλη δε η συνήθης ήτις αναπαριστά αυτόν με παχύ και ευθύν μύστακα και βλέμμα αγριωπό είναι φανταστική». Παρομοίως συμφωνεί και ο Τ. Λάππας στο έργο του («Οδυσσέας Ανδρούτσος» σελ.42). Οι ψεύτικες κι αγριωπές εικόνες (μεσαία και δεξιά), στις οποίες ο Οδυσσέας μοιάζει με θηρίο, εμφανίστηκαν για πρώτη φορά το 1873, με σκοπό να παρουσιάσουν τον Οδυσσέα ως αμόρφωτο και αγροίκο."

    Αλλοι ξανθιζοντες ισως ειναι ο Τουσιας Μποτσαρης,ο Χριστοφορος Περραιβος,ο Ζαχαριας Αινιαν και ο Μαυρομιχαλης ο Ηλιας.

    Ο Μακρυγιαννης ισως ειναι μια σκουρα μορφη Corded,ηταν ψηλος κι ευσωμος μεταξυ αλλων.

    Ο Παπαφλεσσας κι ο Υψηλαντης φενεται να εχουν Αρμενοειδη χαρακτηρα.Ο Καραισκακης εχει καπως περιεργο χαρακτηρα με καποιες εικασιες για την καταγωγη του αλλα δεν ειμαι σιγουρος πως να το προσδιορισω.

    Καλο παραδειγμα απλικου ειναι ο Φεραιος,ο Διακος ισως ειχε ανοικτα ή μεικτα ματια.

    Εδω κι ο Μακρυγιαννης φενεται με πρασινα ή μεικτα ματια.

    http://s.enet.gr/resources/2013-03/4-1-b-thumb-large.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητήρια για την ανάρτηση και την έρευνα που κάνατε. Είναι αρκετά πρωτοποριακό, περισσότερο γιατί αφορά ένα ζήτημα που "δεν αγγίζεται εύκολα". Παρόλα αυτά, πιστεύω πως θα έπρεπε να σημειωθεί πως οι πίνακες δεν είναι φωτογραφικοί, επομένως είναι δυσχερέστερο να αποτυπωθούν σωστά οι εκτιμήσεις γύρω από τον φυλετικό τους τύπο.
    Στο προκείμενο, παρατήρησα πως με βάση τα στοιχεία που καταδεικνύονται οι εκτιμήσεις δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Παρότι υπάρχει μια σαφής διναρική εικόνα για πολλούς εκ των αγωνιστών, η παρουσία εξίσου των μεσογειακών τους χαρακτηριστικών είναι "υπολειπόμενη" καθότι βρέθηκε στο "χειρουργείο" των ζωγράφων οι οποίοι -όπως γνωρίζουμε όλοι- είχαν κατά νου την απόδοση ενός πολύ συγκεκριμένου προτύπου, το οποίο γνώριζαν κυρίως μέσα από τις κλασσικές απεικονίσεις του Ρωμαϊκού κόσμου (ως γνωστόν οι Λατίνοι ήταν κατά ένα μεγάλο βαθμό διναρικοί).
    Από εκεί και πέρα, θα παρατηρήσω ότι ο Π.Μαυρομιχάλης έχει εμφανή κρομανοειδή χαρακτηριστικά, όπως και σχεδόν όλη η οικογένειά του με αποκορύφωμα τον πρωτότοκο γιό του Ηλία Μαυρομιχάλη. Γενικότερα οι κρομανοειδείς τύποι, καθότι αποτελούν κατά τρόπον τινά τον "πρόγονο" από όπου οι υπόλοιποι εξελίχθησαν κατά φυσικό τρόπο, είναι "αναιπέσθητα" παρόντες σε όλο τον Ελληνικό κόσμο. Στη Μάνη ιδιαίτερα, η ποικιλία των κρομανοειδών, είναι πραγματικά μεγάλη εξού και οι "παρανοήσεις" διαφόρων που αρέσκονται να παρουσιάζονται ως "βόρειοι" ή κάτι άλλο, εξαιτίας αυτών των διάσπαρτων χαρακτηριστικών.
    Κοιτώντας δε τη διαφορά μεταξύ Ανδρούτσου και Νικηταρά (δηλαδή διναρικών με έντονη κρομανοειδή επίδραση), διαπιστώνω πως ο Ανδρούτσος είναι μεσοπρόσωπος παλαιο-ατλαντικός, εξού και τα πιο ανοιχτά χρώματα των μαλλιών του, όπως και η δασυτριχία του όπως αυτή φαίνεται κυρίως στο πρόσωπο (αλλά και το στήθος). Από την άλλη ο Νικηταράς, παρά τη λεπτοπροσωπεία και τη λεπτορηνία του έχει σαφέστατη τάση για μεσοπροσωπεία, με έντονα ζυγωματικά και σαγόνι (το λεγόμενο κι "αποφασιστικό"). Πιθανόν η κρομανοειδής επίδρασή του να είναι βεριδική, ίσως (και) παλαιο-ατλαντική επίσης.
    Τέλος, είναι νομίζω ξεκάθαρο πως ο Αλ.Υψηλάντης δεν είναι απλά "μεταξύ διναρικού και μεσογειακού" ή "διναρικού κι αλπικού" (καθώς δείχνει πως έχει τάση για βραχυκεφαλία), αλλά ποντιακός -όπως πλέον ονομάζεται κι επίσημα αυτή η ομάδα, καθότι διαθέτει αρκετά μεγάλο εύρος κι αριθμό. Παρότι τα μαλλιά του δεν είναι ανοιχτά όπως του αδελφού του Δημ.Υψηλάντη κάτι που κάνει πιο δύσκολο να "καταδειχθεί" η ταξινόμησή του, η ομοιότητα στο πρόσωπό τους είναι μεγάλη. Θυμίζω, πως η ταξινόμηση ενός ατόμου, δίχως την μελέτη και των άμεσων συγγενικών του προσώπων, είναι πάντοτε σχετική. Η καταγωγή δε της οικογένειάς του είναι άλλο ένα στοιχείο που συνάδει με αυτή την παρατήρηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολὺ εὔστοχη ἡ τελευταία παρατήρησι περὶ συμπληρωματικῆς ἀξιολογήσεως καὶ τῶν συγγενῶν 1ου βαθμοῦ ἑκάστου ἐξεταζομένου, διότι ὅλοι μας φέρουμε γονοτυπικὰχαρακτηριστικὰ ποὺ δὲν ἐξεδηλώθησαν στὴν ἐμφάνισί μας (φαινότυπο). π.χ. τὸ τέκνο ἑνὸς Διναρικοῦ πατέρα & μιᾶς μεσογειακῆς μητέρας ἐνδέχεται νὰ ἔχῃ μεσογειακὸ φαινότυπο στὸ πρόσωπο, ἀλλὰ στὴ συμπεριφορά του νὰ ἔχουν ἐπικρατήσει τὰ διναρικὰ γονίδια & μία ἐπιδερμικὴ ἀνθρωπολογικὴ προσέγγισι νὰ προξενῃ στὸν ἐπιπόλαιο ἀναλυτὴ ἀδυναμία νὰ συμβιβάσῃ ἀνθρωπολογικὸ τῦπο μὲ συμπεριφορά-χαρακτῆρα.

      Διαγραφή
  3. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ........ΜΙΑ ΔΙΝΑΡΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΝΑ ΕΘΝΟΣ ΣΥΝΙΣΤΑ ΘΕΤΙΚΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΟΥ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ.........

    ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΤΙ Ο ΠΕΡΙΑΚΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ (ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ-ΝΟΡΔΙΚΟΙ-ΑΤΛΑΝΤΟΕΙΔΕΙΣ) ΜΕ ΜΙΑ ΔΙΝΑΡΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ , ΣΥΝΙΣΤΑ ΤΟ ΑΡΧΕΤΥΠΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ....

    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟΙ ΟΤΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ-ΝΟΡΔΙΚΟΙ-ΑΤΛΑΝΤΟΕΙΔΕΙΣ- ΔΙΝΑΡΙΚΟΙ (ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΡΟΜΑΝΟΕΙΔΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ), ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΤΕΞΟΧΗΝ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΙ ΦΥΛΕΤΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ....

    ΑΠΛΑ ΣΗΜΕΙΩΝΩ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΔΙΝΑΡΙΚΟΥΣ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΔΙΝΑΡΙΚΟΥΣ.........ΤΟ ΛΕΩ ΔΙΟΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΔΙΝΑΡΙΚΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΑΛΒΑΝΙΑ,ΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεσογειακός Μισάνθρωπος23 Απριλίου 2015 στις 7:47 π.μ.

      ΟΙ ΔΙΝΑΡΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΣΥΓΓΕΝΗΣ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΟΕΙΔΩΝ. ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΚΑΥΚΑΣΙΟΙ ΓΑΜΨΩΜΥΤΗΔΕΣ.

      Διαγραφή
  4. "Διναρικοί υπάρχουν στα Βαλκάνια, αλλά όχι στη γειτονική Αλβανία, όπου είναι ελάχιστοι". Κάθε σχόλιο περιττεύει...
    Τι ταλαντούχες άραγε προσωπικότητες συνωθούνται στις τάξεις των Ελλήνων εθνο-φυλετιστών (;;;;)...Μένουμε άναυδοι και υποκλινόμαστε στη μεγαλοφυία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ακριβως για αυτό,βιολογικες κατά βαση κοσμοθεωρίες (όπως ο Γερμανικος Εθνικοσοσιαλισμος)ΠΟΤΕ ΤΩΝ ΠΟΤΩΝ δεν προκειται σε πληθυσμούς όπως ο Ελληνικος να ευδοκιμησουν...Φυλετικα η/και βιολογικα,ειμαστε "λαθος" της Ιστοριας.Οχι ότι ο Γερμανικος Εθνικοσοσιαλισμος ηταν προιον προς εξαγωγή οποτεδήποτε.Στην Γερμανια ευδοκιμησε διοτι ενώ υπηρχαν ανομοια και μικτα φυλετικα στοιχεια,δεν ηταν τοσο εχθρικα στις ψυχικες συμπεριφορές μεταξυ τους όπως εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπαρμπα-γιάννης ο κανατάς23 Απριλίου 2015 στις 6:18 π.μ.

      Γενικα,ολοι πρεπει να δουλευουν για να πολλαπλασιαζονται παλικάρια οπως ο Διάκος κι ο Μακρυγιαννης,αντε κι ο Ανδρουτσος που δεν εχει αντιπροσωπευτικο πορτραιτο αλλά σε αυτους τους δυο βλεπεις το βλεμμα του πολεμιστη-φιλοσοφου και της αυτοθυσιας

      Διαγραφή
    2. Μπαρμπα-γιάννης ο κανατάς23 Απριλίου 2015 στις 6:27 π.μ.

      https://www.youtube.com/watch?v=eAFrtnbP-EY

      http://images.tanea.gr/assetservice/Image.ashx?c=17785556&r=0&p=0&t=0&q=100&v=1&s=1&w=450&h=

      Διαγραφή
  6. Τελικά συνάγεται το εξής: ή ότι ο κατεξοχήν φυλετικός τύπος της επαναστατικής Ελλάδας ήταν ο διναρικός, και άρα έχουμε φυλετικά νοθευτεί από τότε, ή οι διναρικοί ήσαν μειοψηφία στον πληθυσμό, αλλά αποτελούσαν πλειοψηφία στις τάξεις την ηρώων και ηγετών της επανάστασης του 1821.
    Γιατί αλλιώς δεν εξηγείται πως η μεγάλη πλειοψηφία των ανωτέρω εικονιζομένων είναι διναρικοί. Και επειδή η πράξη επικρατεί των λόγων, εκ του αποτελέσματος ο διναρικός φυλετικός τύπος φαίνεται είναι ο πιο προικισμένος ανάμεσα στους φυλετικούς τύπους που κατοικούν στην Ελλάδα.
    Υπόψη επίσης, νορδικός/διναρικός ήταν ο Μ. Αλέξανδρος (χαρακτηριστική μύτη), διναρικός ο Κ. Παλαιολόγος, δηλαδή τα πρόσωπα σύμβολα του αρχαίου και μεσαιωνικού ελληνισμού.
    Επίσης, ο έγκυρος ανθρωπολόγος Λώρενς Έηντζελ, προσδιορίζει τη φυλετική ταυτότητα των Δωριέων ως "dinaric/alpine/nordic", ενώ εν γένει τα πρώτα ελληνόφωνα φύλα της αρχαιότητας (αυτά που οι επιστήμονες ονομάζουν άρια-ινδοευρωπαικά) τα χαρακτηρίζει ως "dinaricised nordic-iranians".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το συμπέρασμα που εξάγετε είναι λανθασμένο, διότι το δείγμα που παρουσιάζεται από το ιστολόγιο είναι μεν αντιπροσωπευτικό ορισμένης κάστας Αγωνιστών, όχι όμως όλου του Ελληνισμού της εποχής, ούτε και όλων των Ελλήνων πολεμιστών.
      Υπάρχουν πολλοί κοινωνικοί λόγοι που εξηγούν γιατί ένα μεγάλο μέρος των Αγωνιστών ήταν διναρικοί, που έχουν να κάνουν με την ιδιαίτερη καταγωγή τους, τη μορφολογία του εδάφους στο οποίο πολεμούσαν κλπ. Εν ολίγοις, για να μην μακρηγορώ, είναι λογικό οι βουνίσιοι Ηπειρώτες (Σουλιώτες κι άλλοι Αρβανίτες) να είναι εμπειροπόλεμοι, εφόσον αυτοί διέθεταν τα μεγάλα όρη όπου προσέτρεχαν να γίνουν κλέφτες. Αυτούς επέλεξε ο Αλβανός Αλή Πασάς για τσοχανταραίους και εκείνοι ζούσαν στα "δερβένια" (ορεινά στενά) που ευνοούσαν την είσπραξη διοδίων, που ήταν ο τρόπος που πληρώνονταν οι αρματολοί. Παρομοίως, τα νησιά κοντά στην Πελοπόννησο κατοικούνταν από Αρβανίτες ναυτικούς.
      Πέραν όμως τούτου, ο διναρικός τύπος, είναι διαχρονικά διάσημος για την τάση των φορέων του να επιδεικνύουν τις πολεμικές τους αρετές, εξαιτίας της εκρηκτικότητας, του ανηλεή, επίμονου και πολύ σκληρού τους χαρακτήρα που εμπνέει πειθαρχία, ακόμα κι όταν οι ίδιοι είναι απείθαρχοι.
      Παρόλα αυτά, οι κρομανοειδείς είναι συνήθως οι πιο ωμοί, εύτακτοι και ιδεαλιστές, με έντονο κυκλοθυμικό χαρακτήρα αλλά με βαθιά προσήλωση στον στόχο τους. Αυτά σε συνδυασμό με τις ισχυρές σωματοδομές τους, ευνοούν την εκδήλωση των πολεμικών τους αρετών και των ηγετικών τους ικανοτήτων. Ενώ οι μεσογειακοί, παρά τη διάσημη τάση τους για αταξία και κραιπάλη, είναι εξίσου "προικισμένοι" με αντίστοιχες ικανότητες αλλά και διάσημοι για την προσήλωσή τους σε ικανούς ηγέτες καθώς και για την ανιδιοτέλειά τους. Γι' αυτό και συνήθως ο ρόλος που τους ταιριάζει είναι αυτός του πιστού κι άξιου στρατιώτη, κι όχι μεγάλου στρατιωτικού ηγέτη.
      Εις ότι αφορά τα πρόσωπα που αναφέρετε, ο Μέγας Αλέξανδρος σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουμε (τα οποία σαφώς και δεν αρκούν για την ακριβή του ταξινόμηση, δεν δείχνει ούτε νορδικό, ούτε και διναρικά στοιχεία (η "μύτη" που αναφέρετε είναι μόνο ένα χαρακτηριστικό που συνδυάζεται με το σύνολο των υπολοίπων του προσώπου του). Αντιθέτως, η τάση του για δολιχοκεφαλία είναι συνηθισμένη μεταξύ των μεσογειακών με ατλαντική (δηλ περιάκτια) προέλευση και φυσικά στους κρομανοειδείς. Ο δε πατέρας του Φίλιππος Β, του οποίου το πρόσωπο γνωρίζουμε με ακρίβεια είναι σαφώς ένα χαρακτηριστικό υπόδειγμα κρομανοειδούς (παλαιο-ατλαντικός).
      Όλως τυχαίως, και ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ταξινομείται (σύμφωνα με τις απεικονίσεις του) κυρίως ως κρομανοειδής. Δεν θα έπρεπε όμως να αποκλείσουμε και τον διναρικό, κυρίως εξαιτίας της τάσης του για λεπτοπροσωπία (όπως φαίνεται σε ορισμένες απεικονίσεις του) και της Σερβικής καταγωγής της μητέρας του.
      12:24

      Διαγραφή
    2. Τὸ διαβάσαμε κι αὐτό: Ὅτι οἱ Μεσογειακοὶ εἶναι φτιαγμένοι γιὰ πιστοὶ στρατιῶτες καὶ ὄχι γιὰ στρατηγοί-στρατηλάτες. Οἱ Μεσογειακοί -καὶ ὅλοι oἱ περιακτικοί- λόγῳ ἀνωτέρας εὐφυϊας εἶναι οἱ ἰδανικοὶ ἠγέτες τόσο σὲ πολιτικὸ ὅσο καὶ σὲ στρατιωτικὸ ἐπίπεδο. Φτιαγμένοι γιὰ πιστοὶ στρατιῶτες εἶναι οἱ χαμηλοτέρας εὐφυϊας διναρικοὶ καὶ κρομανοειδεῖς. Οἱ λόγοι ποὺ πλειοψηφοῦν οἱ διναρικοὶ στοὺς ὁπλαρχηγοὺς τοῦ '21 ἐξετέθησαν & ἀνελύθησαν ὀρθῶς ἀπὸ τὸν ἀνωτέρω ἀνώνυμο. Ἐγὼ θὰ προσθέσω ὅτι οἱ Μεσογειακοὶ ἦσαν λίγοι στὴν Παλαιὰ Ἑλλάδα καὶ ηὐξήθησαν μὲ τὴν ἔλευσι τῶν Μικρασιατῶν μετὰ τὸ 1922.

      Διαγραφή
    3. Η ζωγραφική ήταν διναρίζουσα ..........διότι διναρίζουσα είναι και η αγιογραφία

      Διαγραφή
    4. Καταρχάς οι κρομανοειδείς ως τρόπον τινά "πρόγονοι" των υπολοίπων τύπων, έχουν διάσπαρτα χαρακτηριστικά, κυρίως σε αυτούς τους τύπους στους οποίους εξελίχθησαν. Δύσκολο είναι επομένως (αν όχι αδύνατον), να απαντηθεί "αμιγώς" κρομανοειδής φαινότυπος. Και μπορεί τα κρομανοειδή χαρακτηριστικά, να είναι πιο εμφανή στους πιο ανοιχτόχρωμους τύπους (αλπικός και νορδικός), αλλά το ίδιο συμβαίνει και στους περιάκτιους μεσογειακούς όπως και στους περισσότερους ατλαντικούς, παρότι δεν "τραβά" την προσοχή. Αντιθέτως, μικρότερη εμφάνιση έχουν τα κρομανοειδή χαρακτηριστικά, στους διναρικούς και διναρίζοντες, εξαιτίας της συνηθισμένης διναρικής λεπτοπροσωπίας και της δεδομένης "οξύτητας" των ορισμένων χαρακτηριστικών του προσώπου. Γι' αυτό και στις επιμέρους ταξινομήσεις των κρομανοειδών, δεν υπάρχει κάποια που να μοιάζει ή να πλησιάζει τους διναρικούς. Σε αντίθεση με τους μεσογειακούς, όπου ο βεριδικός και κυρίως ο παλαιο-ατλαντικός είναι ξεκάθαρα "μεσογειακότεροι", όπως και ορισμένες περιπτώσεις πιο "ανοιχτόχρωμων" κρομανοειδών.
      Εις ότι αφορά τους στρατιωτικούς ηγέτες, ανέφερα μόνον ορισμένα γενικά χαρακτηριστικά κι όχι εκείνα που χρίζουν κάποιον ηγέτη. Κι αυτό διότι κάτι τέτοιο, αφορά συγκεκριμένα πρόσωπα κι όχι ομάδες και πληθυσμούς. Παρόλα αυτά η επινοητικότητα των μεσογειακών (αν θέλετε το "πολύτροπο" του Οδυσσέα), είναι όχι μόνο παροιμιώδης, αλλά και η σημαντικότερη ηγετική τους ικανότητα που τονίζεται σε συνδυασμό με την ομοψυχία που επιδεικνύουν, εν αντιθέσει με την διναρική πονηριά και υπερβολική σκληρότητα. Επομένως, ναι, οι μεσογειακοί μπορούν να είναι θεσπέσιοι ηγέτες και πολιτικοί. Γι' αυτό εξάλλου έγραψα στο προηγούμενο μήνυμά μου, "προικισμένοι με αντίστοιχες ικανότητες". Αυτό όμως, δεν σημαίνει πως οι διναρικοί, δεν μπορούν να είναι. Κάτι που η ίδια η ιστορία διαψεύδει σε πάρα πολλές περιπτώσεις (πχ στην αρχαία Ρώμη πάρα πολλοί στρατηγοί ήταν διναρικοί ή διναρίζοντες, καθώς ο τύπος αυτός είναι φαίνεται να είχε μεγάλα ποσοστά στον πληθυσμό των Λατίνων).
      Θα προχωρήσω μάλιστα, σε μια εικόνα για να αντιπαραβάλω τους ισχυρισμούς μου. Σε ένα λοιπόν, πεδίο μάχης, οι διναρικοί θα προτιμούσαν να καταλάβουν στρατηγικές, ορεινές θέσεις τις οποίες θα χρησιμοποιούσαν για τις δυνατότητες απόκρυψης, την αμυντική ευελιξία και την ευχέρεια διεξαγωγής ενέδρας. Οι μεσογειακοί θα τάσσονταν σε φάλαγγα για να αντιμετωπίσουν τον εχθρό με την ομοψυχία τους αντισταθμίζοντας με αυτή τους αριθμούς, ενώ με τις τεχνολογικές επινοήσεις τους και τα στρατηγήματά τους, θα επιστρατεύονταν για την αντιμετώπιση των δυσχερειών. Και οι κρομανοειδείς, εξαιτίας της "ομοιότητας" με τους μεσογειακούς, θα συμμετείχαν στην φάλαγγα, ενισχύοντας πολυσήμαντα τα πλεονεκτήματά της, με τις δικές τους φυσικές ικανότητες καθώς και με την ορμητικότητα, την ευταξία και τον ιδεαλισμό τους.
      12:24

      Διαγραφή
  7. Ρήγας Φεραίος Αλπικός με Διναρική επίδραση.Ο πρώτος Έλληνας εθνικιστής.Αναμφίβολα οι Πελοποννήσιοι και οι Θεσσαλείς ήταν οι πρωταγωνιστές στην απελευθέρωση.

    Θέλω να προσθέσω μερικούς ακόμη:
    Τζαβέλας Κίτσος Μεσογειακός-Διναρικός

    Κωλέττης Ιωάννης Αλπικός

    Κουντουριώτης Γεώργιος και Λάζαρος(αδέρφια) Διναρικός-Αλπικός

    Μαυρομιχαλαίοι Μεσογειακοί κυρίως με διναρική και αλπική επίδραση

    Μεταξάς Ανδρέας Μεσογειακός με μικρή διναρική επίδραση

    Ράγκος Ιωάννης Διναρικός

    Σολωμός Διονύσιος(τιμή και δόξα) Μεσογειακός με μικρή διναρικότητα

    Αναγνώστης Στριφτόμπολας Μεσογειακός κυρίως φαίνεται

    Θέμελης Δημήτριος Διναρικός

    Γεώργιος Σαχτούρης Αλπικός κυρίως

    Αναστάσιος Τσαμαδός Μεσογειακός-Κρομανοειδής(δολιχοκέφαλος σίγουρα)με μια ίσως μικρή αλπικότητα λόγω κοίλης μύτης

    Ιωάννης Ορλάνδος Κρομανοειδής ή αλπικός ή και τα δυό μαζί(δεν είμαι σίγουρος)

    Εμμανουήλ Ξάνθος Διναρικός

    Υψηλάντης Δημήτριος Διναρικός

    Ζαΐμης Ανδρέας Διναρικός

    Κωνσταντίνος Κανάρης Μεσογειακός κυρίως και ίσως μια μικρή διναρικότητα

    Πανουργιάς Μεσογειακός-Διναρικός

    Χριστόφορος Περραιβός Μεσογειακός-Αλπικός(δεν είναι Νορδικός όπως είπαν πιο πάνω επειδή μεσογειακοί και οι αλπικοί έχουν τάσεις ξανθότητας)

    Γαρδικιώτης Γρίβας Μεσογειακός-Αλπικός

    Γιάννης Δυοβουνιώτης(με την μεγάλη του μουστάκλα) Διναρικός-Απλικός

    Ευμορφόπουλος Διονύσιος Διναρικός με μεσογειακή επίδραση

    Χατζημιχάλης Νταλιάνης Αλπικός με μικρή μεσογειακή επίδραση

    Γεωργάκης Ολύμπιος Διναρικός

    Γεωργιάδης Σταμάτιος Αλπικός

    Γιατράκος Παναγιώτης Διναρικός

    Γουβέλης Δημήτριος Αλπικός

    Μηλαΐτης Ιωάννης Διναρικός-Κρομανοειδής-Μεσογειακός

    Ιωάννης Μαμούρης Αλπικός με διναρική επίδραση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τα έχεται παίξει τελείως , πώς είναι δυνατόν να είναι κάποιος και μεσογειακός και διναρικός και αλπικός . Ένα τουρλομπούκι δηλαδή .
    Ο μέγας Καραισκάκης ήταν ξεκάθαρα μεσογειακός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ἔχεις ἀκούσει ποτὲ γιὰ δύο ἔλικες με 23 χρωμοσώματα ἑκάστη, ποὺ ἐνώνονται καὶ σχηματίζουν μία καινούργια διπλὴ ἔλικα;

      Ὅσο γιὰ τὸν -τῷ ὄντι- μέγιστο Καραϊσκάκη, κανεὶς δὲν σχολιάζει τὶς περιγραφὲς γιὰ τὸ πολὺ σκοῦρο χρῶμα δέρματός του ποὺ τοῦ εἶχε ἐξασφαλίσει τὸ προσωνύμιο "Γῦφτος". Ἂρα, ὁ Καραϊσκάκης εἶχε σίγουρα ἐξωευρωπαϊκὰ γενετικὰ στοιχεῖα εἴτε αὐτὰ ἦσαν δραβιδικὰ εἴτε βορειοαφρικανικὰ ἢ ὀριενταλικά.

      Διαγραφή
  9. Από πίνακες δύσκολα μπορείς να βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα . Έχω δεί τους περισσότερους φιλελληνικούς πίνακες σε ιδιωτικές και δημόσιες συλογές και πολλές φορές δυσκολεύεσαι να αναγνωρίσεις τα πρόσωπα .
    Πχ αλλιώς έχει αποδώσει τον Καποδίστρια ο ρώσος kiprenski ,αλλιώς ο Ηλιάδης ,αλλιώς ο louis letronne , boggi ,o brulloff κλπ .
    YΓ Βγάλτε τα γυαλιά που τους βλέπουν όλους διναρικούς ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αρβανίτες Ελληναράδες με Ελληνική συνείδηση!!!!! Ηπειρώτες Ελληναράδες και μεγάλοι δωρητές του νεοσύστατου Ελληνικου κράτους.Τώρα περί καταβολών και ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά...τα θεωρώ γελοιότητες των δοσίλογων εξισλαμισμενων Αλβανών που απο κατωτερότητα θέλουν να οικειοποιηθούν τους Έλληνες ήρωες του 1821.Μα ανόητοι λογικό είναι να υπάρχουν συγγένειες και προσμίξεις στα Βαλκάνια...απλώς αυτο που μετράει ειναι η Ελληνική συνείδηση!!!Και στην Τουρκία υπάρχουν φυλές...Όλοι εχουν αμιγώς Μογγολικη και Σελτζουκικη προέλευση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Απολογια του Αλβανου προς τον Ελληνα
    Εις το εξης ο Αλβανος μας πρεπει μοινας να ιστορησει,
    Οτι εργα ανθραγαθιας και αν χαση και αν νικηση
    Κι οχι ,ως πρωτα που δεν ειχεν εις το ιστορικον αυτων κανενα,
    Και των Αλβανων η δοξα εως τωρα παει χαμενα.
    Κι απ τα τορα μας το λεγουν οτι οι Σουλιωται ειναι Γραικοι ,
    Κι αφου παν στην Αλβανια μαθαν την Αλβανικη.
    Τοτε πως κανεις να λεγη πως κανεις να θυμωση,
    Παρα ο Θευς να δωση των Γραικων ολιγη γνωσι.
    Αν ηταν ευκολα στα εθνη μητρικην να παραιτησουν ,
    Γιατι μεσα στην Ελλαδα οι Αλβανοι να την μιλησουν,
    Και γιατι εις το Ζαγορι μεσα εις την Αρβανιτια,
    εως τωρα δεν τα παυουν και ομιλουν τα Γραικικα?
    Ο ανθρωπος τι να τους λεγη με τρελλους πως να μιληση
    Με τετοιους ψευδανθρωπους να γελα παρα να υβριση.
    Θελουν ολο να καυχωνται θελουν ολα και δικα των,
    Το ονομα Αλβανος να λειψη να μενουν τα ονοματα των.
    Αδερφε μου Ελληνα μου ,το Σουλι εκαμεν αρχη
    Επαναστασις Ελλαδος καρδια,θαρρος και ψυχη.
    Επειτα η εταιρια των μεγαλων πατριωτων
    Η ταν η επι ταν με μιαν και με αυταπαρνισμον.
    Κι αν δεν ητον οι Σουλιωται κι αν δεν ητον Υδρα Σπετσα
    Η Τουρκια την Ελλαδα ηθελe να την βγαλει πετσα.
    Απο το βιβλιο του ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΣΤ. ΠΡΑΝΤΗ του εκ Κορυτσας ΕΝ ΜΙΝΙΑ της Ανω Αιγυπτου 'Αλβανικα Παραπονα' που γραφθηκε το 1890,παραθετουμε ενα αποσπασμα με τιτλο
    Απολογια του Αλβανου προς τον Ελληνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι Αρβανιτες ελευθέρωσαν την Ελλαδα 1:44...ποιος δεν ηταν Αρβανιτης μας λετε
      ΝΑ ΜΕΡΙΚΟΙ
      ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
      ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ
      ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ
      ΔΙΑΚΟΣ
      ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗΣ
      ΔΕΝ ΗΤΑΝ .
      ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ ΕΙΧΕ ΠΑΤΕΡΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΜΑΝΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΣΑ

      Διαγραφή
    2. Ποσο γελοιοι ειναι οι Αλβανοι και ψευτες.

      Ο Καραισκακης ηταν Σαρακατσανος, οχι αρβανιτης
      Ο Μαυρομιχαλης ηταν Μανιατης, οχι αρβανιτης
      Ο Διακος φθιωτης απο μη αρβανητικο χωριο
      Ο Κωλοκοτρονης ο σφαγεας των αλβανων ηταν επισης απο μη αρβανητικο χωριο, απο το Ρουπακι.

      Αλβανοι ψευτες και απατεωνες στην επανασταση του 1821 πολεμουσαν για τους Τουρκους

      Διαγραφή
    3. Δωριευς δεν ηταν ο Διακος?

      Διαγραφή
  12. Και γιατι εις το Ζαγορι μεσα εις την Αρβανιτια,
    εως τωρα δεν τα παυουν και ομιλουν τα Γραικικα
    ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ ΤΑ ΕΧΕΤΕ ΕΚΤΟΣ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ.;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Νομιζω πως υπερβάλλεις λιγο με κάποιους "καθαρα Διναρικους", οι οποίοι φαίνονται αρκετα δολιχο-μεσοκεφαλοι για να είναι αποκλειστικά διναρικοι, για το οποίο απαιτείται να είναι βραχυκέφαλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Συνδεσμος Αρβανιτων & Αλβανων 2015
    En - In service of the missing human rights of
    Arvanites in Greece
    Gr - Στην υπηρεσία των ελλειπόντων ανθρώπινων δικαιώματων των Αρβανίτων της Ελλαδας
    Al - Në shërbim të drejtave njerezore të munguara të Arvanitëve ne Greqi
    Το γκρουπ Συνδεσμος Αρβανιτων & Αλβανων 2015 σκοπευει :
    - Ενωση των Αρβανιτων ,
    - Κομμα των Αρβανιτων ,
    - Αρβανιτικες κοινότητες σε καθε περιοχη
    - Αρβανιτες βουλευτες
    - Λευτερια στους καταπιεσμενους Αρβανιτες στο Aρβανιτισμο στην Ελλάδα και Κύπρο
    -Τα Αρβανιτικα η δευτερη επισημη γλωσσα στην Ελλαδα .
    - Κλαδος της Αρβανιτολογιας σε Πανεπιστημιο Αθηνων,Νικοσιας και παντου που εχει Αρβανιτες στην Θηβα, Κορινθο, Σπαρτη, Τριπολη, Λαμια, Λιβαδεια, Θεσσαλονικη, Εβρο, Ιωαννινα, Αρτα, Πρεβεζα, Γρεβενα, Πατρα, Πυργος, Καλλαματα
    - Αρβανιτικο Πανεπιστημιο οπως και τα Ελληνικα Πανεπιστημια
    - Αρβανιτικη παιδεια οπως και τη Ελληνικη παιδεια
    - Ζητω οι Aρβανιτες !!
    Κανω εκκληση στους Αρβανιτες.Σε αυτο το γκρουπ δεν φαινονται τα ονοματα .Ενγραφιτε στο γκρουπ μας με εναν like (μου αρεσει )

    Arvanites minority
    https://books.google.al/books?id=yXYKAgAAQBAJ&pg=PA138...
    Encyclopedia of the World's Minorities
    This study of minorities involves the difficult issues of rights, justice, equality, dignity, identity, autonomy, political liberties, and cultural freedoms. The A-Z Encyclopedia presents the facts, arguments, and areas of contention in over 560 entries in a clear, objective manner.For a full list o...
    BOOKS.GOOGLE.COM.PH

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. 1821 η ελληνική επανάσταση και ο ρόλος των Αλβανοτσάμηδων σε αυτή
    μέσα από το βιβλίο του Περαιβού.

    Aναφέρει εκεί ο σύντροφος και συναγωνιστής των Σουλιωτών και για τις προετοιμασίες των Τούρκων για την κατάπνιξη της ελληνικής επανάστασης απο τους Οθωμανούς και για το γράμμα που έστειλαν οι αρχηγοί των Αλβανοτσάμηδων στο Χουρσίτ.

    '''Διά τα οποία απεφάσισε την εκστρατεία δια την Πελοπόνησο ο αρχιστράτηγος Χουρσίτ όστις αφού εσύναξε στα Ιωάννινα 36 χιλιάδες στράτευματα εκλεκτά τουρκαλβανικά ,Τσάμηδες ,Λιαμπηδες,Τόσκηδες .....''''


    '''Ένώ λοιπόν ό Χουρσίτ πασάς έξέδωκε προσταγήν πρός τούς αρχηγούς τών στρατευμάτων νά είναι έτοιμοι δι' εκστρα­τείαν, οί οπλαρχηγοί Τσάμηδες έπαρουσιάσθησαν πρός αυτόν καί τώ έπρόβαλαν τά ακόλουθα:

    «Υψηλότατε Βεζίρ ! ημείς κατά τήν προσκυνητήν προσταγήν σου είμεθα έτοιμοι μέ τούς ύπό τήν όδηγίαν μας νά ύπάγωμεν, οπου προστάξετε, καί μέ τήν δύναμιν του μεγάλου Προ­φήτου μας, και αγίαν εύχήν του κραταιοτάτου βασιλέως μας έλπίζομεν νά έξολοθρεύσωμεν αυτούς τούς άποστάτας Γκιαού­ρηδες· σέ παρακαλούμεν ομως νά βάλης κανένα προσωρινόν καπάκι μ' αυτούς τούς κιαφίρηδες Σουλιώτας καί κακούς γείτο­νάς μας· διότι οπόταν ήμείς μακρυνθώμεν άπ' έδώ, αυτοί δύνανται έπειτα νά σκλαβώσουν τάς γυναίκας μας καί παιδιά μας καί τότε τί μας ωφελούν πλέον οί σκλάβοι, αί σκλάβαι καί τά λάφυρα, τά οποία θά πάρωμεν, οπόταν χάσωμεν τά ιδικά μας;»
    Βαθείαν έντύπωσιν έπροξένησαν ταύτα τά προβλήματα τών Τσάμηδων είς τήν κεφαλήν του Χουρσίτ πασά.....'''''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Λίγες παρατηρήσεις με βάση τα γραφόμενα των ίδιων των Αλβανών της Θεσπρωτίας

    α]Προφανώς με βάση τα παραπάνω γίνετε εμφανές ότι
    όπως και το 1940-44 έτσι και το 1821
    οι Αλβανοτσιάμηδες πηρανε το μέρος των εχθρών των Ελλήνων .
    Αυτό καταρίπτει και τα επιχειρήματα της αλβανικής πλευράς
    για ''συνεργασία με τους Γερμανούς λόγω προγενέστερης καταπίεσης του ελλαδικού κράτους''
    πρώτον
    γιατί εδω βλέπουμε ότι αρκετοί Αλβανοτσάμηδες πολεμάγανε και πριν 200 χρόνια και πάλι εναντιων των Ελλήνων όταν μάλιστα κανένα ελλαδικό κράτος δεν υπήρχε για τους καταπιέσει.
    Αντίθετα οι μόνοι κατεπιεστές τα χρόνια εκείνα ήταν οι Οθωμανοί υπέρ των οποίων πολεμάγανε οι Αλβανοτσάμηδες όπως φαίνεται από τα γραφόμενα των ιδίων.
    Επίσης παρατηρούμε οτι τα χρόνια εκείνα αυτά τα κάνανε οχι μόνο την Ήπειρο αλλα και στο Μωριά αφου για εκεί εκστρατεύανε μαζι με τον Χουρσίτ.

    Δεύτερον γιατί το ελλαδικό κράτος καταπίεσε προπολεμικά
    εξίσου και τους Μουσουλμάνους της Θράκης
    Πομάκους και Τούρκους
    αλλα αυτοί δεν κάνανε ούτε το ελάχιστο από τα εγκλήματα που κάνανε οι Αλβανοι της Θεσπρωτίας ,
    ενώ αντίθετα οι Πομάκοι εντάχθηκαν τόσο στον ΕΑΜ ΕΛΑΣ όσο και στις ομάδες του Τσαούς Αντών και πολέμησαν τους Γερμανούς.




    β]Ότι τα όσα κάνανε το 1940-44,με τους Γερμανούς
    κάνανε εξίσου και το 1821 ,με τους Τούρκους
    πάλι εναντίων των Ελλήνων
    αφού όπως λένε στο γράμμα που έστειλαν ''' καί τότε τί μας ωφελούν πλέον οί σκλάβοι, αί σκλάβαι καί τά λάφυρα, τά οποία θά πάρωμεν, .....'''
    Κάνουν δηλαδή λόγο για
    λάφυρα[πλιάτσικο ] ,σκλάβοι και σκλάβες ,κλπ που θα αποκομούσανε από την εκστρατεία τους
    στη Πελοπόνησο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.