Ο πίνακας προέρχεται από μελέτη του Αυστριακού ανθρωπολόγου Victor Lebzelter για τα Βαλκάνια. Τα στοιχεία του κεφαλικού δείκτη που παρουσιάζει προέρχονται κυρίως από τον A. Weisbach, πιθανόν κάποια και από τον E. Pittard. Ο πίνακας δίνει την κατανομή ανά κατηγορίες κεφαλικού δείκτη σε χώρες των Βαλκανίων. Η κλίμακα ταξινόμησης είναι κάπως διαφορετική, αλλά μπορεί να γίνει μια αντιστοίχιση. Οι πρώτες δύο κατηγορίες μπορούν να αντιστοιχηθούν στην δολιχοκεφαλία, ενώ οι δύο τελευταίες στην βραχυκεφαλία, εκ των οποίων η τελευταία υπερβραχυκεφαλία. Η κατηγορία των μεσοκέφαλων έχει εξαλειφθεί, παρότι συχνά ονομάζεται ως μεσοκεφαλία η δεύτερη κατηγορία, δημιουργώντας σύγχυση. Δείτε την ταξινόμηση του κεφαλικού δείκτη που χρησιμοποιούμε.
Οι Σέρβοι έχουν μια μειοψηφία δολιχοκέφαλων, στο ένα έκτο του πληθυσμού περίπου. Οι μισοί είναι υπερβραχυκέφαλοι,...
ενώ οι υπάρχει σημαντικό βραχυκέφαλων. Βόσνιοι, Κροάτες και Σέρβοι της Κροατίας εμφανίζουν αυξημένα ποσοστά βραχυκέφαλων. Στην Σλοβενία οι δολιχοκέφαλοι αυξάνονται ελαφρά, πλησιάζοντας το ένα πέμπτο του πληθυσμού, ενώ στην Αλβανία πέφτουν σε επίπεδα κάτω του ένα έκτου του πληθυσμού. Σε όλες τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, οι υπερβραχυκέφαλοι της τελευταίας κατηγορίας αποτελούν περίπου τον μισό πληθυσμό της χώρας, πλην Σλοβενίας. Από άλλα ανθρωπολογικά στοιχεία, γνωρίζουμε ότι αυτοί αντιστοιχούν σε Διναρικούς. Η προτελευταία κατηγορία της ήπιας βραχυκεφαλίας αντιστοιχεί πιο κοντά σε Αλπικούς, αλλά και σε διάφορες μίξεις βραχυκέφαλων-δολιχοκέφαλων. Αυτή η κατηγορία δίνει μια ένδειξη για τον αριθμό των Αλπικών στις χώρες αυτές, που ακολουθούν σε ποσοστά τους Διναρικούς. Οι δολιχοκέφαλοι αυτών των χωρών είναι κυρίως Κρομανοειδείς, αλλά και κάποιοι Μεσογειακοί, ειδικά σε Αλβανία και Σλοβενία, που συνορεύουν με Ελλάδα και Ιταλία, αντίστοιχα. Διάσπαρτοι τύποι, όπως Νορδικός ή Βαλτικός, υπάρχουν, αλλά δεν μπορούν να εντοπιστούν εύκολα από αυτά τα στοιχεία.
Συνεπώς, τα στοιχεία μας δείχνουν ότι στα Βαλκάνια κατοικούν κυρίως βραχυκέφαλοι Διναρικοί, με σημαντικό αριθμό βραχυκέφαλων Αλπικών, ενώ η μειοψηφία δολιχοκέφαλων αντιστοιχεί κυρίως σε Κρομανοειδείς και Μεσογειακούς.
Από το Mitteilungen der Anthropologische Gesellschaft, 1923.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.