Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Δύο πρόσφατες ανθρωπολογικές μελέτες από την Σερβία

Τα ανθρωπολογικά γνωρίσματα του πληθυσμού της κεντρικής Σερβίας εξετάστηκαν σε δύο σχετικά πρόσφατες δημοσιεύσεις. Η πρώτη είναι του 2013 και εξετάζει το σχήμα του προσώπου, ενώ η δεύτερη είναι του 2014 και εξετάζει το σχήμα της μύτης. Συνεπώς, οι δύο μελέτες επικεντρώνουν στον ρινικό και προσωπικό δείκτη, αντίστοιχα. Οι μελέτες αυτές δείχνουν ότι τμήματα ιατρικής συνεχίζουν τις μελέτες στον τομέα της φυσικής ανθρωπολογίας.

Και οι δύο μελέτες αναφέρουν στην αρχή αναλυτικά την μεθοδολογία λήψης των ανθρωπολογικών μετρήσεων, για όποιον ενδιαφέρεται.

Η μελέτη για το σχήμα του προσώπου διεξήχθη σε δείγμα 700 ατόμων. Χρησιμοποιείται η κλασική κλίμακα ταξινόμησης Martin-Saller. Τα αποτελέσματα δίνουν...
σε άνδρες και γυναίκες μαζί, 81,71% λεπτοπροσωπία, 4% υπερλεπτοπροσωπία και 14,28% μεσοπροσωπία. Ουδείς ευρυπρόσωπος εντοπίστηκε. Το πλάτος του προσώπου είναι σχετικά μικρό, πράγμα που δείχνει τάση για πιεσμένα ζυγωματικά. Σε συνδυασμό με το μακρύ πρόσωπο, δημιουργεί μια έντονη τάση λεπτοπροσωπίας. Τα αποτελέσματα για τον προσωπικό δείκτη δίνονται στο παρακάτω γράφημα.


Η μελέτη για το σχήμα της μύτης διεχήχθη σε δείγμα 496 ατόμων. Χρησιμοποιείται και εδώ η κλασική κλίμακα ταξινόμησης. Και στα δύο φύλα, προέκυψε ότι το 77,22% είναι λεπτόρρινοι, το 21,37% είναι μεσόρρινοι και το 1,41% πλατύρρινοι. Ο μέσος ρινικός δείκτης βρέθηκε 66,78 δηλαδή λεπτορρινία. Τα αποτελέσματα για τον ρινικό δείκτη δίνονται στο παρακάτω γράφημα.


Φτάνουμε στα συμπεράσματα σχετικά με την φυλετική σύνθεση της Σερβίας. Μακράν οι περισσότεροι κάτοικοι φαίνεται να είναι Διναρικοί, με έντονη λεπτοπροσωπία και λεπτορρινία. Ταυτόχρονα, υπάρχει μία εμφανής μειοψηφία Αλπικών με διψήφιο ποσοστό, κάτι που φαίνεται από τα ποσοστά μεσοπρόσωπων και μεσόρρινων. Οι Κρομανοειδείς αποτελούν και αυτοί εμφανές ποσοστό, λογικά διψήφιο και οι οποίοι φαίνεται στη Σερβία να έχουν τάση λεπτοπροσωπίας και λεπτορρινίας, σπανιότερα μεσορρινίας. Σε μονοψήφιο ποσοστό μάλλον Βαλτικοί, Νορδικοί και Μεσογειακοί. Συνεπώς, με λίγα λόγια, στην Σερβία κατοικούν Διναρικοί σε μεγάλη πλειοψηφία, Αλπικοί και Κρομανοειδείς σε εμφανείς αριθμούς και λίγοι Βαλτικοί, Νορδικοί και Μεσογειακοί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.