Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου για τη φυλή

"Εις το μέγα βάθος κάθε λαού, υπάρχουν τα κληρονομικά του συναισθήματα. Το βάθος τούτο είναι που ονομάζουμε ψυχή ενός έθνους. Ο φυλετικός χαρακτήρας σχηματίζει την ιστορία ενός λαού. Κυβερνά μόνο αυτός, ουδέποτε δε ή σπάνιότατα οι θεσμοί. Όταν μάθουμε τον χαρακτήρα των λαών, το αναλλοίωτο τούτο στοιχείο, τότε διαβάζουμε τα ιερογλυφικά της ιστορίας. Η φυλή εξηγεί τα μεγαλεία και τας καταπτώσεις, αυτή είναι το παν εις την ζωή των λαών. Η φυλή είναι ένα ον διαρκές, το οποίο απαρτίζεται από τα ζώντα άτομα που την αποτελούν και από την
ατελεύτητη σειρά των νεκρών που υπήρξαν προγονοί της. Το μόνο διαρκές ον στον κόσμο είναι ο χαρακτήρας ενός λαού και ο χαρακτήρας αυτός δημιουργεί τους θεσμούς, την τέχνη, την ιστορία ενός λαού."

Ζαχαρίας Παπαντωνίου, άρθρο στην εφημερίδα Εστία


Ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου, σημαντικότατος λογοτέχνης της σύγχρονης Ελλάδας, διαπιστώνει σε όλο της το βάθος την έννοια της φυλης. Συνδέει τη φυλή με...
τον χαρακτήρα του λαού, δηλαδή ότι η φυλή σχετίζεται με τα ψυχικά γνωρίσματα, που επηρεάζουν τους θεσμούς, την τέχνη, την ιστορία των λαών. Ως λογοτέχνης διατυπώνει άριστα αυτό που είναι η φυλή: τα ιερογλυφικά της ιστορίας, που βρίσκεται πίσω από τις επιφανειακές αιτιολογήσεις, αλλά πάντα στο βάθος κυριαρχεί και επηρεάζει τα ιστορικά και κοινωνικά δρώμενα. Με λίγα λόγια, ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου έχει κατανοήσει πλήρως την έννοια του φυλετισμού.

15 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Κατα βασιν,ναι.

      Διαγραφή
    2. Μου θυμιζει εναν Κροατη,δεν μπορω να θυμηθω ποιον.

      Διαγραφή
    3. Προφανως,αφου οι περισσοτεροι Κροατες ειναι Διναρικοι.

      Διαγραφή
  2. Συγγνώμη για το άσχετο του θέματος, αλλά ο πούστης ο μπουτάρης σε ποιον/ποιους φυλετικό/φυλετικούς τύπο/τύπους ανήκει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διναρικός. Ἔχει καὶ πεταχτὰ αὐτιά. Ἐπίσης ἔχει παραδεχθῇ ὅτι ἔχει σκοπιανὸ πρόγονο.

      Διαγραφή
  3. Εγω προσωπικως δυσκολευομαι να προσδιορισω τον μπουταρη λογω του οτι εχει γινει κυριολεκτικως σαν μαιμου απο τις ρυτιδες.Ο πουστης ο καμινης παντως απο οτι θυμαμαι ειναι Αλπικος-Διναρικος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μια και πιασαμε τα ασχετα, να ρωτησω ο καστρο σε τι τυπο ανηκει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλπικός ή μεσογειακός δεν είμαι σίγουρος αν και μάλλον προς αλπικός μοιάζει.
      http://img3.wikia.nocookie.net/__cb20060418130928/turtledove/images/f/f6/Fidel.jpg

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστω για την απαντηση και για τη φωτο, στις περισσοτερες φωτο μου φαινοταν μεσογειακος, με προβληματιζε λιγο η μυτογκα του, στη φωτο απο την νεαρη του ηλικια που εβαλες οντως δειχνει περισσοτερο αλπικος, μου κανει εντυπωση η μυτη του στη συγκεκριμενη φωτο, αρκετα πλατσουκωτη, μου θυμιζει λιγο νεγροειδων/μιγαδων.

      Διαγραφή
    3. Δεν φαίνεται να έχει κάτι το νεγροειδές ο Κάστρο, οι γονείς του ήταν ισπανοί ο πατέρας του ήταν συγκεκριμένα από την Γαλικία όμως η μητέρα τους από τις κανάριες νήσους κάτι που δηλώνει πιθανή βερβερική καταγωγή.

      Διαγραφή
  5. Ο Μπουτάρης νέος:

    http://www.tlife.gr/files/Image/NEWS/2010/NOVEMBER/11-15/resized/boutarisnew_h_633_451.jpg
    http://www.tlife.gr/files/Image/NEWS/2010/NOVEMBER/11-12/boutarissmalld.jpg
    http://www.tlife.gr/files/Image/NEWS/2010/NOVEMBER/11-12/boutarissuzugos.jpg
    http://content-mcdn.e-go.gr/filesystem/images/20140104/low/assets_LARGE_t_420_54293564.JPG
    http://www.tlife.gr/files/Image/NEWS/2014/MAIOS/26-05/mpoutaris3.jpg

    Ο Μπουτάρης νέος μοιάζει πολύ με τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση (που είναι Διναρικός) οπότε μάλλον Διναρικός είναι κατά κύριο λόγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να κανω και εγω μια ερωτηση σχετικη με το θεμα.

    Σιγουρα θα πω πραγματα που δεν ειναι τελειως σωστα, επειδη δν εχω καιρο που ασχολουμε με αυτα τα θεματα..οποτε δειξτε κατανοηση.


    Λοιπον,
    κατ αρχειν καθε φυλετικος τυπος εχει και την ψυχολογια του..εχει διαφορετικο χαρακτηρα... δλδ μπορουμε να πουμε για εναν λαο που αποτελειται απο τους ταδε φυλετικους τυπους περιπου τι πολιτισμο ειναι ικανος να αναπτυξει..ποσο ψηλα να φτασει..
    (θα αναφερθω τωρα σε περιπτωσεις των ανθρωπων που ζουν στην Ελλαδα επειδη ετσι το σκεφτηκα).
    Οι ανθρωποι στους απογονους τους εκτος απο γενετικα χαρακτηριστικα δινουν και πνευματικα..δλδ. αυτο που λενε `εμοιασε τον πατερα του αυτος..ειναι τσιγκουνης.` ή ξερω γω `ειναι εγωιστης`, ειναι πολυ περηφανος κτλ....Αυτα μεταβιβαζονται επισης απο τους γονεις στα παιδια.
    Ετσι ειανι δυνατον μια περιοχη να αναπτυξει μια συγκεκριμενη ψυχολογια..λεμε πχ. `οι Θεσσαλοι εχουν ατιμη ζηλια` και αυτο επειδη το εχουν παρατηρησει πολλοι σε πολλους Θεσσαλους.
    Αν στην Θεσσαλια οι ανθρωποι εκει ηταν ολοι ενα μιξ ας πουμε απο 50% διναρικους και 50% μεσογειακους.. Αυτοι οι ανθρωποι δλδ ας υποθεσουμε οτι ολοι εχουν διαμορφωσει μαι συγκεκριμενη ψυχολογια- εναν συγκεκριμενο χαρακτηρα..και αποτελουνται και απο αυτους τους φυλετικους τυπους..
    Αν αντικαταστησουμε αυτους τους ανθρωπους με τους ιδιους φυλετικους τυπους παλι στο ιδιο ποσοστο, που τους πηραμε απο μια αλλη περιοχη. Ειναι σωστο να πω οτι ολοι οι πληθυσμοι ενος φυλετικου τυπου ή πολλων φυλετικων τυπων(οπως στην περιπτωση μας) ειναι αναντικαταστατοι και μοναδικοι; Δηλαδη αυτοι οι φυλετικοι τυποι ειναι λογικο οτι θα εχουν διαμορφωσει διαφορετικο χαρακτηρα και ας μοιαζουν εξωτερικα με τους Θεσσαλους.
    Αν ως εδω η σκεψη μου ειναι σωστη.
    Μπορουμε να πουμε οτι δυο λαοι Α και Β που αποτελουνται και οι δυο απο τους ιδιους φυλετικους τυπους ειναι μοναδικοι ;;

    Αν ναι, ειναι λογικο να πουμε οτι ο σημερινος ελληνικος πληθυσμος, αφου αποτελειται και αυτος απο τους ιδιους φυλετικους τυπους με τον αρχαιο, ειναι ο μονος που μπορει να αναβιωσει το αρχαιο ελληνικο πνευμα ετσι οπως ηταν;;
    Ή τουλαχιστον απο τους σημερινους λαους να ειναι οι Ελληνες οι πιο κοντινοι στους αρχαιους.

    Ειναι καπως παρατραβηγμενη η σκεψη αυτη, δλδ ετσι μου φαινεται..
    Αλλα παρατηρω πως οι σημερινοι Ελληνες σε πολλα μοιαζουν τους αρχαιους στον χαρακτηρα και πως καποια πραγματα που ηταν πολυ σημαντικα για τους αρχαιους, οπως το ηθος εχουν διατηρηθει σε πολλες περιοχες. Επισης και το φιλοτιμο ειναι κατι που εξακολουθει να υπαρχει στους Ελληνες σε μεγαλο βαθμο.

    ΥΓ. Καταλαβαινω πως δεν ειπα σωστα την σκεψη μου. Ο λογος πιστευω ειναι οτι δεν ξερω πως να εκφρασω αυτο που εννοω με ορους σωστους. Ελπιζω ομως καπως να καταλαβατε τι εννοω.
    Παρακαλω να απαντησουν ανθρωποι που ξερουν απο τετοια θεματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλοι οι άνθρωποι διαφέρουν μεταξύ τους. Ωστόσο είναι δυνατόν να τους κατατάξουμε σε φυλές με βάση την ομοιότητα σε κάποια σωματικά και ψυχικά χαρακτηριστικά. Συνεπώς αν αντικατασταθεί ένας πληθυσμός π.χ. Διναρικών-Μεσογειακών με άλλους των ίδιων τύπων, τότε ναι μεν σε γενικές γραμμές θα έχουμε τα ίδια ψυχικά γνωρίσματα, όμως επειδή ακόμα και εντός του κάθε φυλετικού τύπου υπάρχουν πάντα μικροδιαφοροποιήσεις, δεν πρόκειται να έχουμε πανομοιότυπο αποτέλεσμα. Σε επίπεδο κοινωνίας, τα γενικά ψυχικά γνωρίσματα θα είναι σχεδόν η ίδια, όμως κοιτάζοντας πιο λεπτομερώς θα υπάρχουν αναπόφευκτες μικροδιαφορές. Οι λαοί αυτοί θα είναι μοναδικοί φυσικά, αλλά εξετάζοντας σε επίπεδο κοινωνίας, μπορούμε να τους θεωρήσουμε αντίστοιχους στην συμπεριφορά και στην εμφάνιση.

      Οι φυλετικοί τύποι των αρχαίων Ελλήνων συνεχίζουν να υπάρχουν στην Ελλάδα, αλλά σε διαφορετικά ποσοστά, με την προσθήκη ξένων φυλετικών τύπων, ειδικά μετά και τα εκατομμύρια λαθρομεταναστών. Είναι πράγματι παρατραβηγμένη η σκέψη πως μόνο οι Έλληνες, ως φυσικοί απόγονοι των αρχαίων σε σημαντικό βαθμό, μπορούν να παράξουν παρόμοιο πολιτισμό με αυτούς. Και άλλοι λαοί μπορούν, αρκεί να υπάρχει κατάλληλη ηγεσία, ιδεολογία και φυλετικοί τύποι, ακόμα και αν δεν είναι επακριβώς φυσικοί απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστω πολυ για την απαντηση.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.