Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Φυσική και φυλετική ανθρωπολογία

Η φυσική ανθρωπολογία μελετά την ποικιλομορφία και την εξέλιξη στον άνθρωπο. Μέσω μετρήσεων και παρατηρήσεων εξάγονται συμπεράσματα για την μορφή και την συμπεριφορά των ανθρώπων. Είναι η επιστήμη που μελετά τις φυλές του ανθρώπου, όμως το αντικείμενό της είναι ευρύτερο. Η φυσική ανθρωπολογία για παράδειγμα μελετά την ανάπτυξη του ανθρώπινου σώματος βάσει ηλικίας, παθολογικής κατάστασης ή άλλων παραγόντων. Μελετά το σχήμα και τις διαστάσεις όλων των εξωτερικών ή ακόμα και εσωτερικών οργάνων του σώματος, σε κανονικές ή τεχνητές συνθήκες για μελέτες εργονομίας, σχεδίασης ρούχων, κτλ. Ακόμα βοηθά στην εγκληματολογία με την ανακατασκευή του ανθρώπινου σώματος ή του προσώπου από λείψανα για να γίνει αναγνώριση του θύματος. Μελετά τον άνθρωπο στην ζώσα και την σκελετική μορφή του.

Βέβαια η σημαντικότερη συνεισφορά της φυσικής ανθρωπολογίας είναι στη μελέτη των ανθρωπίνων φυλών. Η φυλετική ανθρωπολογία είναι ο...
κλάδος της φυσικής ανθρωπολογίας που μελετά τις φυλές του ανθρώπου. Οι μετρήσεις και οι τεχνικές που είναι απαραίτητες για την φυλετική ανθρωπολογία είναι ένα υποσύνολο αυτών της φυσικής ανθρωπολογίας. Η φυλετική ανθρωπολογία βασίζεται κυρίως στις κρανιοπροσωπικές μετρήσεις και λιγότερο στις μετρήσεις του υπόλοιπου σώματος. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η μεγάλη ποικιλομορφία των χαρακτηριστικών του προσώπου, η ευκρίνεια των γνωρισμάτων και η ευκολία μέτρησης. Οι κυριότερες κρανιοπροσωπικές μετρήσεις που χρειάζονται για τις φυλετικές μελέτες είναι ο κεφαλικός δείκτης, ο προσωπικός δείκτης, ο ρινικός δείκτης, η διζυγωματική διάμετρος, η διάμετρος του σαγονιού, ενώ αυτές του σώματος είναι το ύψος και ο κορμικός δείκτης.
Από κει και πέρα γίνονται παρατηρήσεις σχετικά με τα γνωρίσματα που είναι μη μετρήσιμα, καθώς και για την συμπεριφορά.

Εδώ ασχολούμαστε μόνο με τον κλάδο της φυλετικής ανθρωπολογίας, αναφέροντας μόνο ακροθιγώς τις υπόλοιπες ανθρωπολογικές μετρήσεις και τεχνικές της φυσικής ανθρωπολογίας. Επίσης, η φυλετική ανθρωπολογία συνεργάζεται με την αρχαιολογία για να βγουν φυλετικά συμπεράσματα από αρχαιολογικά ευρήματα, συνεπώς είναι απαραίτητες κάποιες γνώσεις οστεολογίας και παλαιοανθρωπολογίας. Εν γένει το πεδίο της φυλετικής ανθρωπολογίας είναι συγκεκριμένο και οι τεχνικές της τυποποιημένες, όμως το σημαντικότερο εχέγγυο για την φυλετική μελέτη και την εξαγωγή ορθών συμπερασμάτων είναι η εμβάθυνση στην θεωρία της εξέλιξης, που αποτελεί την θεμέλιο λίθο όλης της ανθρωπολογίας.

12 σχόλια:

  1. Θέλω να κάνω μια ερώτηση που με απασχολεί καιρό.Επειδή ενημερώνομαι στην επιστήμη της φυλετική ανθροπολογίας λίγο καιρό (περίπου 6 μήνες).Βλέπω στο γνωστό σαιτ Αpricity ταξινομούνε τους ανθρώπους σε φυλετικούς υπότυπους δηλαδή Borreby(λγκ κρομανοειδής υπότυπος), East Baltid(ανατολικοί βαλτικοί) κτλ

    Αυτό όμως που μου προκαλεί περισσότερη εντύπωση κάποιους Έλληνες τους ταξινομούνε σε Pondid,ενώ άλλους σε Gracile Med.Απ'όσο έχω καταλάβει και τα δυο είναι ο μεσογειακός τύπος.Ποια η διαφορά τους δεν μπορώ να καταλάβω...Δεν είναι μόνο στον μεσογειακό,αλλά και στον νορδικό,στον κρομανοειδή.Έχουν διαφορετικά ψυχικά χαρίσματα ή διαφέρουν στην εμφάνιση ή και στα δύο διαφέρουν???
    Παρακαλώ να μου λύσει κάποιος την απορία.Ευχαριστώ εκ τον προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι East Baltid αποτελουν μειξη Βαλτικων με μογγολοειδη,αυτο αλλωστε φαινεται και δεν αποτελουν ξεχωριστο ακριβως τυπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τους μεσογειακούς(Pondid-Gracile Med) ξέρεις την διαφορά τους??Ευχαριστώ για την απάντηση.

      Διαγραφή
    2. Οι Gracile ειναι οι κανονικοι Μεσογειακοι οι οποιοι συναντωνται κυριως στην κεντρικη και νοτια Ιταλια(ο μεγαλυτερος αριθμος τους) και βεβαιως στην Ελλαδα,οπου ειναι και η κοιτιδα τους.Ειναι πιο μικροσωμοι κατα μεσον ορο των υπολοιπων Μεσογειακων με πιο αρμονικα,γλυκα,αισθησιακα,"χαριτωμενα",οβαλ/λιγοτερο "μακρουλα","παιδικα" χαρακτηριστικα προσωπου.Ειναι ο Μεσογειακος φυλετικος τυπος που παρουσιαζει το ιστολογιο.
      Οι Pontid οπως φαινεται και απο το ονομα τους συναντωνται στην περιοχη του Ευξεινου Ποντου κυριως στην Ουκρανια και νοτια Ρωσια.Η πραγματικοτητα ειναι οτι καταχρηστικως κατατασονται ως Μεσογειακος υποτυπος,οι συγκεκριμενοι,θα μπορουσαν να θεωρηθουν ακομη και ξεχωριστος τυπος.Αποτελουν βιομετρικως κατι ενδιαμεσο μεταξυ Μεσογειακων-Κρομανοειδων ενω εχουν και καποια κοινα στοιχεια με τους Βαλτικους ορισμενοι εξ'αυτων π.χ. εντονη μεσοπροσωπια,ισως βεβαιως αυτο το τελευταιο να οφειλεται σε μειξη λαμβανομενης υπ'οψιν της περιοχης στην οποια βρισκονται.Δεν ειναι δηλαδη ενας πιο μεγαλοσωμος,με πιο σκληρα και περισσοτερο "μακρουλα" χαρακτηριστικα προσωπου οπως ο Ατλαντομεσογειακος ο λεγομενος ο οποιος αποτελει απλως εναν αλλον Μεσογειακο υποτυπο εκτος του κανονικου Gracile.
      Οσον αφορα τον ψυχιξο τομεα,δεν εχουν εντοπιστει ιδαιτερες διαφορες μεταξυ Gracile και Ατλαντομεσογειακων και απο αυτο επιπλεον φαινεται οτι ειναι ο ιδιος βασικος τυπος ο Μεσογειακος.Αντιθετως οι Pontid δεν εχουν καμμια απολυτως ιδιαιτερη σχεση με το πασιγνωστο φλογερο Μεσογειακο ταμπεραμεντο και απο αυτο αποδεικνυεται οτι καταχρηστικως θεωρουνται Μεσογειακοι.
      Υ.Γ.:Δεν ειδα χθες την ανταπαντηση σου,καθοτι εφυγα απο τον υπολογιστη αλλιως θα ειχα τοτε.

      Διαγραφή
    3. *ψυχικο τομεα
      *θα ειχα απαντησει τοτε
      επισης προσθεσε πριν το ισως βεβαιως αυτο να οφειλεται σε μειξη *ορισμενοι δηλαδη Pontid μοιαζουν εμφανισιακως με Βαλτικους οι οποιοι εχουν πιο σκουρα καστανα χρωματα και πιο οβαλ χαρακτηριστικα προσωπου.
      (εκ παραδρομης τα ως ανω λαθη και παραλειψεις).

      Διαγραφή
    4. Να σημειωθει οτι οι Pontid χωριζονται σε βορειους και νοτιους.Οι βορειοι που ειναι κατα μεσον ορο και πιο ανοιχτοχρωμοι και περισσοτεροι αρθμιτικως συναντωνται σε Ουκρανια,νοτια Ρωσια και Μολδαβια ενω οι νοτιοι που ειναι κατα μεσον ορο πιο σκουροχρωμοι και λιγοτεροι αριθμητικως συναντωνται σε Ρουμανια,βουλγαρια και Ελλαδα.

      Διαγραφή
    5. Ευχαριστώ για την ακριβέστατη απαντησή σου.

      Διαγραφή
    6. Επισης προσθεσε οτι στην σημερινη βουλγαρια και Ρουμανια,εκτος της Ελλαδος,επισης συναντωνται Gracile Μεσογειακοι δηλαδη κανονικοι Μεσογειακοι εκτος απο Pontid,σε παρα πολυ μικροτερο ποσοστο βεβαιως επι του συνολικου πληθυσμου των περιοχων αυτων.Επισης ο Gracile δηλαδη ο κανονικος φυλετικος τυπος συνανταται και στα παραλια της σημερινης δυτικης τουρκιας,σε ενα καποιο στοιχειωδες ποσοστο,οπως και στην νοτια Γαλλια σε μεγαλυτερο ποσοστο καθως επισης και στην Ισπανια μαζι βεβαιως στην τελευταια με τον Ατλαντομεσογειακο.Ο κυριος πληθυσμος Gracile οπως προαναφεραμε συνανταται σε κεντρικη και νοτια Ιταλια(ο μεγαλυτερος αριθμος τους)αλλα και στην Ελλαδα,οπου ειναι και η κοιτιδα τους.

      Διαγραφή
  3. Ερώτηση απευθυνόμενη προς τους συνσχολιαστές και τον διαχειριστή : κατά τη γνώμη σας ο γνωστός ηθοποιός Βλαδίμηρος Κυριακίδης σε ποιον ή ποιους φυλετικούς τύπους κατατάσσεται;


    http://content-mcdn.feed.gr/filesystem/images/20100822/engine/e-go_o_kyriakidis1_type11885.jpg
    http://www.toratora.gr/wp-content/uploads/2014/10/Bladimiros_Kuriakidis_1.jpg
    http://www.entertv.gr/sites/default/files/styles/article_main/public/kyriakidis.jpg?itok=_vGeCXQr
    http://static.myworld.gr/assets/media/Top/ndp%202012/vladimiros_kyriakidis_386_101769.jpg
    http://c.media.gossip-tv.gr/stories/kyriakdiiis_duskoles_stigmews_parelthin_2.jpg
    http://www.ilovestyle.com/sites/default/files/vladimiros-kyriakidis_0.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διναρικός εμένα μου φαίνεται,καθώς η μύτη του,το ύψος του,τα χείλια του αυτό υποδηλώνουν.Ίσως έχει και κάποια κρομανοειδή επιρροή(στο σχήμα του προσώπου),αλλά περισσότερο διναρικά χαρακτηριστικά έχει.Ακόμη και στα μάτια δεν έχει το χαρακτηριστικό των ΚΜ που τα μάτια τους είναι πιο ''βαθιά'' τοποθετημένα.Αποψή μου..

      Διαγραφή
    2. Διναρικὸς (μύτη, ὕψος, μεγάλες διαστάσεις κεφαλιοῦ) μὲ κρομανοειδῆ ἐπίδρασι (τετραγωνισμένο, μεγάλο σαγόνι)

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ για τις τοποθετήσεις, η άποψη μου είναι πως πρόκειται για μεσογειακό-διναρικό με ποιο "σκληρά" κατατομικά γνωρίσματα. ΚΜ μάλλον δεν παίζει να είναι πλειοψηφικά, γιατί είναι υψικέφαλος, υψιπρόσωπος και γιατί λείπει το πεταχτό σαγόνι-πηγούνι τελείως απ'το προφίλ, πέραν ενδεχομένως υπολογίσιμης επίδρασης. Εμφανίζει περισσότερο μεσοκεφαλία παρά βραχυκεφαλία, αλλά και ένα βαθμό "πλατυϊνίας".

      http://www.andro.gr/wp-content/uploads/vk5-e1374597970937.jpg
      http://content-mcdn.feed.gr/filesystem/images/20011022/high/e-go_o_kyriakidis1.jpg
      http://content-mcdn.feed.gr/filesystem/images/20021008/high/e-go_o_kiriakidis.jpg

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.