Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Ο βαθμός ομοιότητας των ξαδερφών

H Ethel Elderton ήταν Βρεατνίδα ερευνήτρια που εργάστηκε μαζί με τον Francis Galton και τον Karl Pearson στον τομέα της ευγονικής. Δημοσίευσε μια μελέτη σχετικά με τον βαθμό ομοιότητας μεταξύ των πρώτων ξαδερφών, υπό τον τίτλο "On the measure of the resemblance of first cousins".

Από την αρχαία εποχή ο γάμος μεταξύ των πρώτων ξαδερφών έχει συχνά χαρακτηριστεί ως επιβλαβής. Οι νόμοι του Μέντελ δείχνουν την αυξημένη πιθανότητα που υπάρχει στην μίξη δύο ξαδερφών όταν υπάρχει κάτι επιλήψιμο. Παρότι είναι γνωστός ο κίνδυνος αυτός, ωστόσο δεν είχε μελετηθεί ακόμα ποσοτικά ο βαθμός ομοιότητας των πρώτων ξαδερφών, κάτι που βάλθηκε να πραγματοποιήσει αυτή η μελέτη. Η έρευνα βασίστηκε στην μελέτη των σωματικών και των ψυχικών γνωρισμάτων δεκάδων ξαδελφών σε πρώτο στάδιο και εν συνεχεία μερικών χιλιάδων. Το αποτέλεσμα φαίνεται στο διάγραμμα που ακολουθεί. Προκύπτει ότι...
ο βαθμός ομοιότητας μεταξύ ξαδερφών είναι κοντά στο 0,25. Αντίθετα, ο βαθμός ομοιότητας μεταξύ των αδερφών είναι γύρω από το 0,5.



Το συμπέρασμα από το διάγραμμα είναι ότι ο βαθμός ομοιότητας διαιρείται δια 2 κάθε φορά που έχουμε μια γέννηση. Τα αδέρφια έχουν βαθμό συσχέτισης 0,5 καθότι παίρνουν και από τους δύο γονείς. Στα ξαδέρφια μεσολαβεί ακόμα μία γέννηση, οπότε ο βαθμός ομοιότητας πέφτει στο 0,25. Το αποτέλεσμα αυτό είναι μια ακόμα επιβεβαίωση της σημασίας της κληρονομικότητας.



Η μελέτη εξέτασε και το κατά πόσον επηρεάζουν οι διάφοροι συνδυασμοί φύλων, δηλαδή αν έχουμε να κάνουμε με ξαδερφή ή ξάδερφο και αν προέρχονται από αδερφούς ή αδερφές των γονέων. Το αποτέλεσμα έδειξε ότι ο συνδυασμός φύλων δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τα αποτελέσματα, πράγμα που εξηγεί και η γενετική σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.