Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Το χρώμα μαλλιών και ματιών των Σκοτσέζων

Η Σκωτία είναι μια περιοχή με μεγάλη ιστορία. Έχει δώσει στην ανθρωπότητα μερικούς από τους σημαντικότερους ανθρώπους των επιστημών. Είναι γνωστή για τους δραστήριους άνδρες και αγέρωχους πολεμιστές της. Ανθρωπολογικά η Σκωτία χαρακτηρίζεται από τους αδαείς ως "Νορδική" περιοχή, όμως οι γνώστες του αντικειμένουν γνωρίζουν ότι στη Σκωτία κατοικούν κυρίως Κρομανοειδείς και Ατλαντοειδείς, με μια σημαντική συνιστώσα Νορδικών. Αυτό διαφαίνεται και στην μελέτη που δημοσίευσε ο John Gray στο περιοδικό Revue de l'ecole d'Anthropologie.

Εξετάστηκαν 300.000 μαθητές σε όλη τη Σκωτία ως προς το χρώμα των μαλλιών και των ματιών τους. Τα αποτελέσματα φαίνονται στον παρακάτω πίνακα:...



Από τον πίνακα φαίνεται ότι οι ξανθοί στη Σκωτία αποτελούν το 26,1%. Ο Gray φτάνει στο συμπέρασμα ότι το Νορδικό στοιχείο είναι μακριά από το να θεωρηθεί κυρίαρχο. Οι περισσότεροι είναι καστανοί και υπερέχουν αριθμητικά των Νορδικών. Μεγάλες συγκεντρώσεις Νορδικών υπάρχουν σε συγκεκριμένα σημεία λόγω της Αγγλο-σαξονικής εισβολής και αυτής των Βίκινγκς. Το ανοιχτό καστανό έχει ποσοστό 42,1%, ενώ το έντονο καστανό έχει ποσοστό 25,2%. Σύμφωνα με τον Gray, η Σκωτία υπερβαίνει μακράν σε καστανούς τη Σουηδία και τη βόρεια Γερμανία, ενώ, με την εξαίρεση του (Αλπικού) Βελγίου, πρέπει να κατέβει κανείς νότια μέχρι τη Βαυαρία για να φτάσει το ποσοστό των καστανών της Σκωτίας! Συνεπώς η Σκωτία είναι μια έντονα καστανή, Ατλαντοειδής και Κρομανοειδής, περιοχή.

Ως προς το χρώμα των ματιών, τα γαλάζια μάτια είναι λίγα σχετικά και συνδέονται όχι μόνο με ξανθούς, αλλά και με καστανούς. Οι δυο κατηγορίες ενδιάμεσων ματιών μαζί αποτελούν την πλειοψηφία στη Σκωτία, ενώ τα σκούρα μάτια είναι στο 22,5%. Ο Gray συμπεραίνει ότι υπάρχουν πολλοί καστανοί με ανοιχτά μάτια, γεγονός που γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ισχύει συχνά στους Ατλαντοειδείς και Κρομανοειδείς.

Το συμπέρασμα είναι ότι η εισβολή των Νορμανδών είναι ο λόγος της εισόδου Νορδικών στη Σκωτία σε ποσοστό περίπου 25%. Η Σκωτία αρχικά δεν είχε καθόλου Νορδικούς, παρά μόνο Κρομανοειδείς και Ατλαντοειδείς, με ενδιάμεσες μορφές, όπως παραμένει κυρίαρχα μέχρι σήμερα.

1 σχόλιο:

  1. Εδώ παραβλέπεις ότι το 15% περίπου των ξανθων μαθητών θα γίνουν καστανοί όταν μεγαλώσουν, όπως έχουν δείξει άλλες μελέτες και άρθρα. Επομένως, οι Νορδικοί στην Σκωτία κυμαίνονται σε μονοψήφια ποσοστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.