Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Η φυλετική σύνθεση ενός λαού σκιαγραφεί την ιστορία του

Μετακινήσεις πληθυσμών έχουν γίνει πολλές στην ανθρώπινη ιστορία. Αυτές οι μετακινήσεις έγιναν για διάφορους λόγους, κατακτητικούς, οικονομικούς, διοικητικούς, κτλ, αλλοιώνοντας συχνά τη φυλετική σύνθεση των γηγενών. Μελετώντας ανθρωπολογικά τους σύγχρονους κατοίκους μιας χώρας, θα διαπιστώσει κανείς ότι η φυλετική σύνθεση ενός πληθυσμού αντανακλά στην ιστορία του.

Για παράδειγμα, στην Βρετανία, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αρκετοί Νορδικοί. Όμως με βάση τους ανθρωπολογικούς χάρτες, οι Νορδικοί και τα ξανθά μαλλιά που τους ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους κατοίκους, βρίσκονται κατανεμημένα με μεγαλύτερη συγκέντρωση στα ανατολικά της νήσου. Αντιθέτως στα νότια, δυτικά και βόρεια, οι καστανοί είναι συντριπτικά περισσότεροι, δηλαδή οι Νορδικοί είναι πολύ λιγότεροι.

Η διαφοροποίηση αυτή οφείλεται σε ιστορικούς λόγους. Νορδικές κυρίως φυλές, από Νορβηγία και Δανία, έκαναν επιδρομές και εποικισμό κυρίως στα ανατολικά παράλια της Βρετανίας, πολεμώντας και κατακτώντας τους γηγενείς. Αυτή η κατάκτηση άφησε το στίγμα της στη φυλετική σύνθεση του πληθυσμού μέχρι και σήμερα, καθώς οι Νορδικοί εντοπίζονται...
στα ανατολικά της Βρετανίας σύμφωνα με τους ανθρωπολόγους. Μάλιστα, οι διαφορές αυτές είναι τέτοιες που μέχρι και σήμερα, η Σκωτία και η Ουαλία που έμειναν αλώβητες από τις επιδρομές, είναι αυτόνομες. Αυτό αποτυπώνει ξεκάθαρα ότι η φυλετική σύνθεση δείχνει κάτι από την ιστορία ενός λαού. Παρόμοια πράγματα έχουν συμβεί και σε πολλές άλλες χώρες, όπου οι πρώην κατακτητές και κατεκτημένοι σήμερα θεωρούνται ομοεθνείς, καθώς αγνοούν την ιστορία, αλλά και την ανθρωπολογία.

Άμα σκεφτούμε το ίδιο για την Ελλάδα θα προκύψουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Ένας Αρμενοειδής μπορεί να είναι απόγονος κάποιου που εγκαταστάθηκε επί Ρωμαίων-Βυζαντινών λόγω ανοιχτών συνόρων, κατά την Τουρκοκρατία κυρίως, αργότερα με την ανταλλαγή πληθυσμών και ούτω καθεξής. Ένας Διναρικός μπορεί να ήταν στον Ελλαδικό χώρα από την αρχαιότητα, αλλά πιο πιθανό να ήρθε τον Μεσαίωνα ή επί Τουρκοκρατίας από τα δυτικά Βαλκάνια και ούτω καθεξής. Οι Βαλτικοί μάλλον στον Μεσαίωνα βρέθηκαν στον ελλαδικό χώρο, ενώ οι Σαχάριοι ήρθαν επί Τουρκοκρατίας. Κάποιος Νορδικός μπορεί να είναι απόγονος Γαλατών ή Γότθων της αρχαιότητας, Φράγκων κατακτητών ή Βαραγγών φρουρών, κτλ του γαία πυρί μιχθήτω Μεσαίωνα, Βαυαρών του Όθωνα, Γερμανών στην κατοχή και ούτω καθεξής.

Σε κάθε περίπτωση, τα φυλετικά στοιχεία ενός λαού οφείλονται σε συγκεκριμένες μετακινήσεις πληθυσμών, οι οποίες λόγω του ότι προκαλούν αντιδράσεις και συγκρούσεις, είναι συνήθως καταγεγραμμένες ιστορικά.

3 σχόλια:

  1. Θα ήταν ενδιαφέρουσα μια εκτίμηση για την προέλευση των Σκώτων(Sean Connery, Jackie Stewart) και Ουαλών(Tom Jones, Catherine Zeta Jones) μελαχρινών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχω τη γνωμη ότι ο Κοννερυ είναι Μεσογειακος Ατλαντοειδης,η ΚΖ Τζοουνς Μεσογειακο αλπικη
    Πανος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν εχουμε κανενα απολυτως προβλημα με απογονους Νορδικων κατακτητων,Φραγκων,Νορμανδων και λοιπων Αριων.Ειναι ευπροσδεκτοι ως ομοεθνεις μας απο καθε αποψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.