Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Χάρτης προσωπικού δείκτη στην Ευρώπη - Kroeber


Ο προσωπικός δείκτης (facial index) μας δείχνει πόσο λεπτό είναι το πρόσωπο.

Bραχυπρόσωπες και μεσοπρόσωπες περιοχές τείνουν αυτές στις οποίες κατοικούν σε πλειοψηφία Αλπικοί, Αρμενοειδείς, Βαλτικοί, Μογγόλοι. Δηλαδή, η κεντρική Ευρώπη με τους Αλπικούς, την Μικρά Ασία με τους Αρμενοειδείς και την ανατολική Ευρώπη με τους Βαλτικούς.

Αντιθέτως, λεπτοπρόσωποι είναι οι Μεσογειακοί, Διναρικοί, οι περισσότεροι Κρομανοειδείς, οι Νορδικοί και οι Ατλαντοειδείς, καθώς και εκτός Ευρώπης οι περισσότεροι Σαχάριοι και όλοι οι Ιρανικοί και Άραβικοί. Συνεπώς, στη βόρεια Ευρώπη, στην Ιβηρία, καθώς και σε κάποια Μεσογειακά παράλια σε Ιταλία και Ελλάδα κυριαρχούν οι λεπτοπρόσωποι.

Ως προς την Ελλάδα...
η βόρεια και ανατολική Ελλάδα με βάση αυτόν τον χάρτη κατατάσσεται ως μεσοπρόσωπη, ενώ η νοτιοδυτική και τα νησιά ως λεπτοπρόσωπη. Αυτό έχει να κάνει λογικά με την Αλπική και Αρμενοειδή επίδραση στα βορειοανατολικά και την έντονη Διναρική και Μεσογειακή επίδραση στα νοτιοδυτικά.

Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι με βάση την κλασική κλίμακα κατάταξης, τα όρια για βραχυπροσωπία και λεπτοπροσωπία είναι 84 και 88, αντίστοιχα και όχι 83 και 86 όπως στον χάρτη, συνεπώς ο χάρτης θα έπρεπε να δείχνει περισσότερες περιοχές βραχυπρόσωπες και λιγότερες λεπτοπρόσωπες.

Ο χάρτης είναι από το βιβλίο του A. Kroeber, Anthropology: race, language, culture, psychology, pre-history (1948).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.