Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Ο Galton για την αρχαία Αθήνα

Ο Francis Galton ήταν ο πρώτος που μελέτησε επιστημονικά την ανθρώπινη διανοητική ικανότητα υπό το πρίσμα της κληρονομικότητας. Βαθύτατα πεπεισμένος ότι οι πνευματικές προδιαθέσεις κληρονομούνται, αφιέρωσε σημαντικό μέρος της επιστημονικής του σταδιοδρομίας στην μελέτη οικογενειών που έβγαλαν ιδιοφυΐες, καθώς και ιστορικών δεδομένων, ώστε να συμπεράνει σχετικά με την κληρονομικότητα των πνευματικών ικανοτήτων.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Galton μελέτησε το μεγαλείο της αρχαίας Ελλάδας. Θεωρούσε τους αρχαίους Έλληνες ως την "ικανότερη φυλή στην ιστορία". Εστιάζοντας στην αρχαία Αθήνα, ο Galton βρίσκει έναν πολύ υψηλό αριθμό...
μεγάλων προσωπικοτήτων σε σχέση με τον εκτιμώμενο πληθυσμό της εποχής, λαμβάνοντας υπόψη μόνο τους ελεύθερους πολίτες. Κατά τον Βρετανό επιστήμονα, το μεγαλείο της αρχαίας Αθήνας οφείλεται στο βιολογικό υπόβαθρο του πληθυσμού της. Όμως αυτό δεν διατηρήθηκε για πολύ. Στο βιβλίο του Hereditary Genius, σε κεφάλαιο που έχει τον τίτλο "The comparative worth of different races", o Galton εξηγεί τον λόγο που παρήκμασε η αρχαία Αθήνα:

"Ξέρουμε τον λόγο που αυτή η θαυμάσια προικισμένη φυλή παρήκμασε. Η κοινωνική ηθική έγινε πολύ χαλαρή· ο γάμος δεν ήταν της μόδας και τον απέφευγαν· πολλές από τις πιο φιλόδοξες και μορφωμένες γυναίκες ήταν εταίρες και συνεπώς δεν έκαναν απογόνους και οι μητέρες του εισερχόμενου πληθυσμού προέρχονταν από ετερογενείς τάξεις. Σε μια μικρή χώρα περιτριγυρισμένη από θάλασσα, όπου ο εκπατρισμός και η μετανάστευση ήταν διαρκείς και όπου τα ήθη ήταν τόσο άσωτα όσο σε όλη την Ελλάδα εκείνη την εποχή, η καθαρότητα της φυλής αναγκαστικά θα χάνονταν. Δεν αποτελεί έκπληξη, παρότι υπήρξε μια μεγάλη δυστυχία για την ανθρωπότητα, ότι η υψηλή Αθηναϊκή γενιά παρήκμασε και χάθηκε· γιατί αν είχε διατηρήσει την άριστη φύση της και είχε πολλαπλασιαστεί και επεκταθεί σε μεγάλες περιοχές, εκτοπίζοντας κατώτερους πληθυσμούς (το οποίο θα μπορούσε εύκολα να κάνει, εφόσον ήταν ιδιαίτερα γόνιμη), θα είχε σίγουρα αποφέρει αποτελέσματα επωφελή για τον ανθρώπινο πολιτισμό, σε βαθμό που ξεπερνά την δύναμη της φαντασίας μας."

Ο Galton θεωρεί ότι η παρακμή της Αθήνας προήλθε από λόγους βιολογικούς. Τα ήθη σχετικά με τον γάμο χαλάρωσαν με αποτέλεσμα οι ικανότεροι να μην αφήνουν αρκετούς απογόνους. Παράλληλα, η Αθήνα προσέλκυε μεγάλο αριθμό ξένου πληθυσμού, αν και κατά κανόνα Ελληνικού, που σταδιακά αντικαθιστούσε τους ντόπιους Αθηναίους. Δηλαδή, η ηθική και η κοινωνική οργάνωση οδήγησαν σε σταδιακή αντικατάσταση των καλύτερων στοιχείων της Αθηναϊκής κοινωνίας, με αποτέλεσμα η πόλη να σταματήσει να παράγει σημαντικές προσωπικότητες και να παρακμάσει. Ο Galton υποστηρίζει πως αν η Αθηναϊκή γενιά πολλαπλασιάζονταν και επεκτείνονταν σε μεγάλες περιοχές εκτοπίζοντας άλλους πληθυσμούς, τότε θα αυξάνονταν η δεξαμενή άντλησης αρίστων με θετικές συνέπειες για τον ανθρώπινο πολιτισμό. Η θεώρηση του Galton είναι ότι κάθε φυλή έχει τη δυνατότητα να παράγει διαφορετικό ποσοστό αρίστων, βλέποντάς το στατιστικά, οπότε όσο μεγαλύτερος είναι ένας άριστος φυλετικά πληθυσμός, τόσο περισσότερες προσωπικότητες δυνητικά μπορεί να βγάλει. Το τελικό συμπέρασμα από τον Βρετανό διανοούμενο είναι ότι τα πνευματικά επιτεύγματα εξαρτώνται κατά κύριο λόγο από το φυλετικό υπόστρωμα του πληθυσμού.

Από την πλευρά μας να προσθέσουμε κάποια στοιχεία για την αρχαία Αθήνα. Είναι γνωστό από την αρχαιοελληνική γραμματεία ότι στην Αττική συγκεντρώθηκαν οι ευγενείς της Ιωνικής αριστοκρατίας από τις Μυκηναϊκές πόλεις οι οποίες έπεσαν στα χέρια των Δωριέων. Οι Αχαιοί-Ίωνες κατάφεραν και απέκρουσαν τους Δωριείς πριν αυτοί καταφέρουν να εισέλθουν στην Αττική. Το αποτέλεσμα ήταν η υψηλή συγκέντρωση αρίστων στην Αττική, την ανώτερη τάξη των οποίων αργότερα την βρίσκουμε με το όνομα ευπατρίδες. Από φυλετικής απόψεως, οι Ίωνες λογικά αποτελούνταν από Μεσογειακούς(-ΚΜ) και Αλπικούς, με τους Μεσογειακούς στα ανώτερα στρώματα και τους Αλπικούς, πρώην Πελασγούς, στα κατώτερα. Η φυγή των ανώτερων στρωμάτων των Ιώνων και η συγκέντρωσή τους στην Αττική, αλλά και στα Μικρασιατικά παράλια της Ιωνίας, βλέπουμε ότι ιστορικά οδήγησε στην ανάπτυξη υψηλού πολιτισμού στις περιοχές αυτές. Όμως, όπως γράφει και ο Galton, στην Αθήνα οι ανώτερες τάξεις άρχισαν να κάνουν λίγους απογόνους, σταδικά αντικαθίσταντο από τις κατώτερες, ενώ οι συνεχείς πόλεμοι αποδεκάτιζαν τους γνήσιους Αθηναίους οδηγώντας συχνά-πυκνά σε απόδοση της ιδιότητας του πολίτη σε πρώην σκλάβους και μετοίκους. Η χαριστική βολή στην Αθήνα ήταν η επιβολή του δημοκρατικού πολιτεύματος, το οποίο σταδιακά απομάκρυνε τους εκ φύσεως ικανότερους από τις ηγετικές θέσεις. Η παρακμή της Αθήνας ήταν γεγονός, με αποτέλεσμα παρότι ήταν η ισχυρότερη, πολυπληθέστερη και πλέον οικονομικά εύρωστη πόλη της αρχαίας Ελλάδας, να ηττηθεί αρχικά στον Πελοποννησιακό Πόλεμο και να λάβει το τελικό πλήγμα από τους Μακεδόνες. Η Αθήνα διατήρησε την επιστημονική της παράδοση για αιωνες, όμως το αρχαίο κλέος της δεν επανήλθε ποτέ.

Ο Galton μας διδάσκει κάτι πολύ σημαντικό. Για να προκύψουν μεγάλες προσωπικότητες χρειάζεται το κατάλληλο φυλετικό υπόστρωμα. Τα ικανότερα στοιχεία του πληθυσμού πρέπει να αυξηθούν αν θέλουμε να υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες ανάδειξης αρίστων. Τυχόν φυλετική αλλοίωση οδηγεί αναπόφευκτα σε αλλοίωση ή παρακμή του πολιτισμού.

44 σχόλια:

  1. Πάρα πολύ ωραία ανάλυση.Να σημειώσουμε πως αν και ο Χίτλερ θεωρούσε τη Σπάρτη ''το καθαρότερο φυλετικά κράτος της Ιστορίας'',ήταν οι αρχαίοι Αθηναίοι,που ήταν οι ''αρχιρατσιστές'' της εποχής.Ενδεικτικά,όποιος έπειθε Αθηναίο να παντρευτεί μη Αθηναία,έχανε τα πολιτικά του δικαιώματα και του δημεύονταν η περιουσία.Σε μια εποχή που ο Δημοσθένης αποκαλούσε το Φίλιππο ''βάρβαρο'',ο φιλομακεδόνας ρήτορας Αισχίνης,είχε πει στο Δημοσθένη''τάχα δεν ξέρουμε από που είναι η μητέρα σου'',επειδή η μητέρα του Δημοσθένη ήταν Σκύθα.
    Παρόλα αυτά,αυτό που γράφει ο Galton για την παρακμή της αρχαίας Αθήνας,εγείρει προβληματισμούς.Δηλαδή,ουσιαστικά αναφέρεται σε ''μπαστάρδεμα'',συν τοις άλλοις.Όμως όπως θέλω να πιστεύω,λογικά ''μπαστάρδεμα'' εντός της ευρύτερης φυλετικής οικογένειας,σαν να μειώθηκαν οι Μεσογειακοί και να αυξήθηκαν οι Διναρικοί ή οι Αλπικοί π.χ.
    Το συμπέρασμα είναι ότι όπου υπήρχαν Έλληνες με κυρίως ή εξολοκλήρου Μεσογειακό φαινότυπο,η αρχαία Ελλάς έλαμψε,και έκανε τον Νίτσε να ορκίζεται στο όνομα Της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Διναροποίηση ενετάθηκε πολύ με την κάθοδο των Αρβανιτών Ρωμηών γύρω στο 1460, μετά τον θάνατο του Καστριώτη. Οι Μεσογειακοί ουδείς γνωρίζει πώς ακριβώς εμειώθησαν τόσο αλλά οι αρκετοί Γενιτσαρισμοί και οι φυγή πολλών Μεσογειακών Ελλήνων από Αν.Ρωμυλία και παράλια Σμύρνης-Πόλης-Θράκης προκάλεσε την ένταξή τους στο στενό Ελληνικό κράτος και λογικά την μίξη των με το ήδη υπάρχον Διναροαλπικό υπόστρωμα που λογικά πλειοψηφούσε.

      Διαγραφή
    2. Έτσι κι αλλιώς η υπόθεση του άρθρου είναι λανθασμένη. Οι αλπικοί δεν ήταν κομμάτι των "Πελασγών" καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι τους μετανάστευσε στην Ελλάδα στο τέλος της εποχής του Χαλκού. Την εποχή που οι ιστορικοί ονομάζουν Σκοτεινοί Αιώνες διότι δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για το πως οι Μηκυναίοι παρήκμασαν μέχρι να εισβάλλουν οι Δωριείς και να δώσουν τέλος.
      Αντιθέτως όλες οι μελέτες επιμένουν πως το υπόστρωμα των πρωτο-Ελλήνων (ή προ-Ελλήνων, όπως το δει κανείς) ήταν δολιχοκέφαλο.

      Διαγραφή
    3. Δεν είναι ''λανθασμένη''.Ο διαχειριστής είχε γράψει παλαιότερα ότι οι Πελασγοί ήταν αλπικοί,αλλά σίγουρα υπήρχαν και κάποιοι Μεσογειακοί.Όμως οι δολιχοκέφαλοι αυξήθηκαν με την εισβολή των Δωριέων.

      Διαγραφή
    4. Κάτι τέτοιο δεν έχει βάση. Αντιθέτως λογικό είναι να ειπωθεί ότι στο αρχικό Μεσογειακό(και λιγότερο ΚΜ) υπόστρωμα λόγω εξελίξεως των Κρομανοειδών του Ελλαδικού χώρου σε Μεσογειακούς επί το πλείστον, εισέβαλαν λόγω λιώσιμο των πάγων από την Ανατολική Ευρώπη και ποθανώς την Ευρασιατική στέπα οι Αλπικοί.

      Παρά το τί έχει λεχθεί περί των Αλπικών και περί του ψυχισμού των, δεδομένο του ότι ο ψυχισμός τους ακριβώς αυτός συνδεέται με την κτηνοτροφία, λογιικό είναι να λεχθεί ότι τα Νομαδικά Πρότυπα που "εισέβαλαν" στην Ευρώπη κατά το 1100π.Χ. εκφραζόντουσαν από Αλπικούς πληθυσμούς αφού αυτοί ήσαν ήδη καιρό εξημερωμένοι με τα ζώα και ακολουθούσαν νομαδικό τρόπο ζωής.

      Όταν δηλαδή ο Ρόζενμπεργκ αναφέρεται στις νομαδικές φυλές των Αρίων και τους συνδέει με τους Νορδικούς, λογικά σφάλει διότι Ανατολικά προϊστορικά ζούσαν Αλπικοί και Μογγολοειδείς φαινότυποι.

      Από την άλλη η παρουσία Νορδικών γνωρισμάτων σε πληθυσμούς της Βορείας Μέσης Ανατολής, όπως στους γνωστούς Iranid Nordoid, τους Νορδοειδείς Ιρανικούς καθώς και στον φαινότυπο West Baltid(Βαλτοκρομανοειδείς), δείχνει ότι ίσως η αρχική παρουσία των Νορδικών ή Νορδοκρομανοειδών μορφών να είχε μεγαλύτερη έκταση. Συνεπώς γεννάται το μεγάλο ερώτημα για ποίον λόγο η έκτασις των Νορδικών τόσο πολύ μειώθηκε στην συνέχεια, ενώ μολονότι πληθυσμοί οπως οι Νορδοειδείς Ιρανικοί εμφανίζουν Νορδικά γνωρίσματα, οι Αλπικοί της Ευρασιατικής στέπας δεν το κάνουν. Η απάντηση ίσως βρίσκεται στους Σαρμάτες και τους Σκύθες, οι οποίοι από μία περίοδο και έπειτα υπήρξαν μίγμα Νορδικών/ΝορδοΚΜ μορφών, Ιρανικών και άλλων Τουρανικών διότι κατοικούσαν σε όλη την Ευρασιατική στέπα και Δυτικώς συνόρευαν με τα Γερμανικά φύλα.


      Στην τελική δηλαδή φαίνεται να ήρθαν οι Αλπικοί προϊστορικά μετά το λιωσιμο των πάγων στο ήδη υπάρχον Μεσογειακό υπόστρωμα, ενώ οι νομαδικές συνήθειες οφείλονται λογικά σε κτηνοτροφικούς πληθυσμούς που ζούσαν στα όρη. Στην περιοχή μας αυτό συνδέεται με τον Διναρικό και Αλπικό φαινότυπο, στην κτηνοτροφία δε. Συνεπώς δεν δημιουργεί έκπληξη το γεγονός ότι οι Δωριείς είχαν μία Διναρική συνιστώσα και μάλλον ισχυρή, διότι αποτελούσαν "νομαδικό" φύλο.

      Διαγραφή
    5. http://fyletika.blogspot.gr/2014/01/blog-post_20.html

      Κάτω στα σχόλια η διευκρίνιση του Διαχειριστή σχετικά με τους Πελασγούς.

      Διαγραφή
    6. Ο διαχειριστής απλά επαναλαμβάνει ένα γενικότερο μοτίβο που παρουσιάζει τον κλασσικό συσχετισμό μεταξύ πολιτισμικής παρακμής και φυλετικού υποβάθρου. Το μοτίβο αυτό, που δεν είναι δική του επινόηση βέβαια, για αρκετό καιρό παρουσιαζόταν σαν κανόνας μεταξύ ορισμένων παλαιών μελετητών και πρωτοπόρων ανθρωπολόγων.
      Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική. Ο πολιτισμός των γηγενών πριν την εισβολή των ΙΕ φύλλων που έδωσαν στο έθνος μας την πολιτιστική (κι όχι μόνο) εικόνα που έχει σήμερα, δεν ήταν παρακμασμένος. Τουναντίον, σε σύγκριση με τους εισβολείς υπερτερούσαν σε αρκετούς τομείς πλην της κατεργασίας μετάλλων κι ειδικότερα του χαλκού, της χρήσης αλόγων και πολεμικών αρμάτων, και της στρατιωτικά δομημένης κοινωνίας. Αυτά σε συνδυασμό με φυσικούς παράγοντες (γεωλογική αστάθεια, έκρηξη ηφαιστείου Θήρας) ήταν που αποτέλεσαν τον σοβαρότερο παράγοντα που έγειρε τη πλάστιγγα υπέρ των ΙΕ κι όχι μια πολιτισμική παρακμή.
      Περαιτέρω, ο Ελλαδικός χώρος ήταν σημείο συνάντησης διαδοχικών μεταναστεύσεων κι όχι μόνο μιας. Εν προκειμένω στην αρχή της νοελιθικής περιόδου, δηλ λίγο μετά το λιώσιμο των Πάγων, οι πλυθυσμοί κυνηγοί τροφοσυλλεκτών κι ψαράδων (ως επί τω πλείστον κρομανοειδείς) που περιπλανούνταν στο καταφύγιο της νοτιανατολικής Ευρώπης συνάντησαν τους προηγμένους αγρότες (κυρίως λεπτοπρόσωποι δηλ μεσογειακοί) που μετανάστευσαν από τα καταφύγια που υπήρχαν στις ανατολικές ακτές της Μεσογείου και την "Εύφορη Ημισέληνο". Αυτοί ήταν οι δημιουργοί των πρώτων προηγμένων πολιτισμών ανά την Ευρώπη κι η εξάπλωσή τους υπήρξε ραγδαία και μεγάλη. Μη έχοντας επί της ουσίας ανταγωνιστή, κινήθηκαν με κατεύθυνση προς τον βορρά, αποτελώντας μια προεξέχουσα αριστοκρατία η οποία κυριαρχούσε παντού για περίπου 4 χιλιετίες και εισήγαγε τεχνολογικές καινοτομίες και τον αγροτικό τρόπο ζωής.
      Στο τέλος της νεολιθικής περιόδου και την απαρχή της περιόδου του Χαλκού, εμφανίστηκε ο πολιτισμός των παρευξείνιων νομάδων (Ινδο-Ευρωπαίοι) που εισέβαλαν καταλύοντας τα παλιότερα κοινωνικά καθεστώτα κι εγκαθιδρύοντας τα δικά τους. Οι πληθυσμοί τους ήταν κι αυτοί λεπτοπρόσωποι και δολιχοκέφαλοι, μοιάζοντας σε πολλά με τους νεολιθικούς αγρότες αλλά με μεγαλύτερη κρομανοειδή επιρροή. Η μεταναστευτική εισβολή αυτή έγινε η "γέφυρα" ώστε να εισέλθουν σε μεγαλύτερους αριθμούς ευρασιατικοί πληθυσμοί (πρωτο-αλπικός φαινότυπος) από τα βόρεια ανατολικά. Σημειώνεται όμως, πως κάτι τέτοιο είχε ήδη ξεκινήσει να συμβαίνει πριν από την έλευση των ΙΕ ειδικά στην βόρεια ανατολική και κεντρική Ευρώπη. Η τεράστια αλλαγή που συνέβη και η αστάθεια που προκάλεσε, απλά επέτρεψε σε μεγαλύτερες ομάδες να μεταναστεύσουν, καθώς μέχρι τότε δεν είχαν τα τεχνολογικά μέσα, εισάγοντας τη βραχυκεφαλία στην Ευρώπη.

      Διαγραφή
    7. Άντε πάλι τα ίδια...Ε ρε έρωτας με τους ινδοευρωπαίους...

      Διαγραφή
    8. Να αλλάξουμε τα δεδομένα τότε, γιατί δεν αρέσουν στον κάθε ελλαδέμπορα που σε έμαθε ότι οι πρόγονοί σου φύτρωσαν.

      Διαγραφή
    9. Πλην των Ινδοευρωπαίων πυ είναι κάτι το...γλωσσικό και όχι ανθρωπολογικό, η μετανάστευσις των Μεσογειακών από την Αν. Μεσόγειο είναι κάπως προβληματική, διότι δεν ύπάρχει κανένα φυλετικό ίχνος Μεσογειακών στην Αν.Μεσόγειο(πλην Ανατολικομεσογειακών απογόνων Ελλήνων) πόσω μάλλον δε στην Εύφορη Ημισέληνο. Κανένα άγαλμα ή γλύπτό ή αναπαράσταση δεν απεικονίζει Μεσογειακές μορφές αλλά Ιρανικές και Σαχάριες(Φαράω Αιγύπτου).


      Η παρακμή πρωτίστως έχει άλλες αιτίες και δευτερευόντως την φαινοτυπική όσο όμως δεν αλλάζει η οικογένεια των φαινοτύπων(π.χ. από Ευρωπίδες σε νέγρους). Πλείστοι δολιχοκέφαλοι φαινότυποι γύρω μας είναι άκρως παρακμιακοί όπως και πλείστοι βραχυκέφαλοι. Το ότι κάποιος αποτελεί Άριστο μονάχα επειδή έχει κρανικό δείκτη <80 αποτελεί και ηλιθιότητα και τρέλα. Τα ψυχικά Μεσογειακά χαρακτηριστικά παρότι σύμφωνα με την φυλολογία Αριστοκρατικά, μένουν ακόμη να φανούν σήμερον στην Ελλάδα και στην Ιταλία.

      Το συμπέρασμα είναι ότι η νοοτροπία και η ψυχική πειθαρχία ή απειθαρχία(βλεπε Ελλάδα) ενός λαού από μικρό έχει μεγάλο αντίκτύπο στα πάντα. Ας δει κάποιος την Μάνη και την Πελοπόννησο ή την Σικελία. Πολιτιστικώς σήμερον είναι πτωχές σε εκ νέου δημιουργία. Αυτό που κρατούν όμως σημαντικά υπερτερώντας έτσι σε Κουλτούρα είναι η Παράδοση ανά τους αιώνες στην Θρησκεία, την Γαστρονομία κλπ. Οι περιοχές αυτές έχουν και αρκετούς Αλπικούς, οι οποίοι κρατούν την Παράδοση σύμφωνα με την φυλολογία.

      Το θέμα δηλαδή είναι να μην λαμβάνεται κάτι δογματικά και να τα ρίχνει στους "άλλους" όταν βρίσκεται σε αδιέξοδο.

      Ναι προφανώς οι φυλές διαφέρουν μεταξύ των σε ψυχισμό και χαρακτηριστικά αλλά ο ζήτημα δεν είναι μόνον φυλετικό. Πρέπει να δούμε τί επίδραση έχει το περιβάλλον(κλίμα) και η ακόμη και η γλώσσα στον κάθε φαινότυπο. Γιατί όσοι Νορδικοί ή Νορδο-Βαλτικοί Έλληνες φέεονται τελείως σαν τους γηγενείς μολονότι ανήκουν σε "κρύο" φαινότυπο; Γιατί οι Αλπικοί της Γερμανίας είναι το ακριβώς αντίθετο ψυχικά με τους Έλληνες ή Σικελούς Αλπικούς;

      Διαγραφή
    10. Τα ''δεδομένα'' είναι η γλωσσολογική ινδοευρωπαική θεωρία,που ανάχθηκε σε φυλετικό ζήτημα 150 χρόνια μετά τις θεωρίες του Άγγλου αξιωματούχου στις Ινδίες.Μάλιστα...Τότε μάλλον ''ελλαδέμπορας΄'' είναι και ο Διαχειριστής,διότι ούτε εκείνος παραδέχεται τη θεωρία αυτή.Αν έχεις τόσες μεγάλες γνώσεις,στείλε του ένα mail με τις απόψεις σου και κατατρόπωσε τον.Εν τέλει θα πάψεις να μας πρήζεις με τους Ινδοεθρωπαίους....Δεν τολμάμε να αναφερθούμε σε Πελασγούς και λοιπά,και αμέσως αναφέρεις τους ινδουερωπαίους.Μας έπρηξες,εν ολίγοις....

      Διαγραφή
    11. Και μάλιστα οι Αλπικοί στην Γερμανία κατευθείαν από την συμπεριφορά και μόνον(πιο εξωστρεφείς) θεωρούν ξένους και δεν βρίσκουν καμία συγγένεια με τους Έλληνες-Ιταλούς Αλπικούς;

      Εάν δούμε επίσης τις αμιγώς Μεσογειακές περιοχές(Σικελία, Νότια Ιταλία και Μάνη) θα παρατηρήσουμε τάσεις αυτονομισμού και ανομία. Αυτό δεν συνέβαινε στην Αρχαιότητα.

      Διαγραφή
    12. Ούτε επίσης δυνάμεθα να μην αναγνωρίζουμε την τεράστια πρωτοτυπία και δημιουργία πολιτισμού στις ημέρες μας από τα φύλα της Μέσης Ανατολής.

      Η Ιρανική Επανάσταση του 1979 είχε τρομερό αντίκτύπο ιδεολογικό στον Αμερικανικό Φιλελευθερισμό. Το Ιράν μέχρις σήμερον παράγει και προωθεί Πολιτισμό μέσω της Σιιτικής του Παραδόσεως ενώ το ίδιο ακριβώς κάνει και η Σαουδική Αραβία έχοντας μέχρι και στην Ισλανδία σχολές και ιδρύματα προωθήσεως του σεχταρικού γουαχαμπιστικού Σουνισμού της, παρότι μόλις πριν από 100 χρόνια ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία πολιτικά και είχε μονάχα...γκαμήλες!

      Γιατί η Ευρώπη και δη η Δύση δεν παράγει τίποτε πλέον το πολιτισμικό;

      Είναι ντροπή αν τοποθετούνται στο ίδιο μήκος κύματος χώρες σαν το Ιράν με την Ουγγαρία, μόνον και μόνον επειδή η Ουγγαρία είναι "Λευκή"!

      Όταν πλέον σκάσει η φιλελεύθερη φούσκα, θα καταλάβουν όλοι ότι ο βαρβαρισμός ο Δυτικός ουδέποτε έπαψε να υφίσταται. Το ότι ο γραικυλικός βαρβαρισμός του σήμερα τον ξεπέρασε, κανοντάς τον να φαίνεται...πολιτισμένος(!!!) είναι άλλο θέμα.

      Το τελευταίο αξιοσημείωτο δημιούργημα της Ευρώπης-Δύσεως υπήρξε ο Φασισμός, Ε/Σ(Χιτλερικός και Στρασσεριστικός) και το Ρομαντικό Κίνημα.

      Διαγραφή
    13. Κωνσταντινουπολίτη, ότι δεν γνωρίζεις δεν σημαίνει πως "δεν υπάρχει" ή "δεν συνέβη".
      Αφενός, η μετανάστευση των αγροτών κατά τη νεολιθική εποχή (καθώς ολόκληρο το είδος homo sapiens μετανάστευσε από εκεί στην Ευρώπη πριν από 50 χιλιάδες χρόνια) έχει αφήσει προφανώς το στίγμα της. Κάτι που φαίνεται σε κάθε επιστημονική έρευνα αρχαιολογική, γλωσσολογική, ανθρωπολογική, γενετική κλπ. Οι λεγόμενοι "ανατολικομεσογειακοί" που είναι απλά μια εκδοχή του gracile (μικρόσωμου, λεπτοπρόσωπου) μεσογειακού και ο σχηματισμός των σαχάριων, δηλ ενός μικτού φαινοτυπικού φάσματος, αφορά τα όσα επήλθαν αυτής της μετανάστευσης κατά το πέρασμα της ιστορίας. Αφετέρου, η διάδοση της γραφής (γραμμικού τύπου) και της αγροτικής επανάστασης είναι ΞΕΚΑΘΑΡΑ δικό τους έργο κάτι που τους αναγνωρίζεται δίχως καμία αμφιβολία.
      Κι εν πάση περιπτώσει, θα σημειώσω πως οι νεολιθικοί αγρότες έχουν αφήσει ισχυρό γενετικό αποτύπωμα στον Ευρωπαϊκό νότο, που "εξασθενίζει" καθώς πηγαίνουμε προς τον βορρά (όπου το αποτύπωμα των κυνηγών τροφοσυλλεκτών είναι πιο συχνό). Και πως οι πολιτισμοί τους είτε απετέλεσαν συνιστώσα των νέων "καθεστώτων" κατόπιν της εισβολής των ΙΕ φύλλων, είτε συνεθλίβησαν αντιστεκόμενοι στην μεσανατολική πλημμυρίδα που ξέρουμε πως υπήρξε κομμάτι του ιστορικού φαινομένου το οποίο ονομάζεται "έλευση των Λαών της Θάλασσας", δηλ των αφροασιατών που απετέλεσαν τη βάση των σημερινών πληθυσμών που κατοικούν τις περιοχές αυτές.
      Σε αυτό μάλιστα το σημείο, θα θυμήσω τη μελέτη του Lundman σχετικά με τη Μέση Ανατολή, ο οποίος με βάση τα παραπάνω ανιχνεύει τόσο την ιστορική περίοδο, όσο και τους φαινότυπους που συνεισέφεραν στον σχηματισμό του αρμενοειδούς φάσματος (πρωτο-αλπικός, ιρανικός, μεσογειακοί, σαχάριοι).

      Διαγραφή
    14. Σχετικά με τους Ινδο-Ευρωπαίους. Πράγματι, ξεκίνησε ως "θεωρία" κατόπιν γλωσσολογικών παρατηρήσεων και πράγματι έχει γίνει πεδίο πολλών ερευνών αλλά κυρίως ακόμα περισσότερων παρανοήσεων εξαιτίας των όποιων εσφαλμένων υποθέσεων που παρέθεσαν οι όποιοι καλόβουλοι ή κακόβουλοι μελετητές. Όμως, το πως ερμηνεύει κανείς ένα δεδομένο δεν αφορά το αν υπήρξε ή όχι. Δεν μπορεί ένα ιστορικό δεδομένο να ευθύνεται ή να αμφισβητείται, διότι κάποιοι (Γερμανοί, Βρετανοί) το χρησιμοποίησαν για να δικαιολογήσουν ηθικά την ιμπεριαλιστική τους πολιτική.
      Και όχι, η εισβολή των ΙΕ δεν είναι μόνο πολιτιστικό ή γλωσσολογικό φαινόμενο, αλλά και φυλετικό. Με τη διαφορά πως στην Ελληνική τουλάχιστον περίπτωση, δεν επεβλήθη κάποιος πληθυσμός μιας ξεχωριστής φυλής πάνω στις άλλες, αλλά ένας πληθυσμιακός κλάδος της ίδιας στις συγγενικές της. Ο πληθυσμός αυτός, έφερε και τα δικά του επιμέρους κι ιδιαίτερα στοιχεία (όπως ανέφερα πιο πάνω, είχαν μεγαλύτερη ροπη στον κρομανοειδισμό). Γι' αυτό και ο ισχυρότερος αντίκτυπος της εισβολής δεν υπήρξε επουδενί φυλετικός αλλά πολιτισμικός.
      Εις ότι δε αφορά το "πρήξιμο", αυτό θα έπρεπε να το απευθύνει ο οποιοσδήποτε νοήμων στους όποιους αρνητές και στους διαστρεβλωτές της ύπαρξης των ΙΕ. Καθώς αυτοί προσπαθούν με κάθε ευκαιρία εμμονικά να αλλάξουν ή να αμφισβητήσουν κάτι που αποδεικνύεται πολλάκις κι απαντάται από κάθε επιστημονική μελέτη ασχέτως του αντικειμένου της (μέχρι και της γεωλογίας). Περαιτέρω, ανώνυμε -όπως κι εγώ- σχολιαστή καλά θα κάνεις να δώσεις σημασία στα όσα γράφει το ιστολόγιο πριν τα χρησιμοποιήσεις ως βάση για να ισχυροποιήσεις την επιμονή σου. Διότι τόσο σε αυτό το άρθρο, όσο και σε αυτό που παρατίθεται πιο πάνω (6:08) μια χαρά στηρίζεται η ΙΕ εισβολή.
      Αν μη τι άλλω, το όλο ζήτημα πρόκειται για κάτι που ειδικότερα η ανθρωπολογία όχι μόνο το έχει εξετάσει, αλλά και θεωρεί δεδομένο. Όσοι ανθρωπολόγοι έχουν εξετάσει την Ελληνική περίπτωση, είναι κάθετοι, όσο κι αν δεν αρέσει στους διάφορους ελλαδέμπορες προαγωγούς του δήθεν "αυτοχθονισμού" και... της γηγενούς συνέχειας "των εκατοντάδων χιλιάδων ετών". Ενδεικτικά θα σημειώσω το έργο του Angel, αλλά και τις παρατηρήσεις του Coon.

      Διαγραφή
  2. Στην εικόνα δεν έχει μονο Μεσογειακούς..
    Εχει εναν αλπικο και πολλους ΚΜ με ξανθα μαλλιά αλλα και ΚΜ μεσογειακους !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επίσης ο Παρθενώνας ειναι σε Δωρική αρχιτεκτονική..οχι Ιωνική!
    Και πολλοί θεωρούν τον Παρθενώνα λανθασμένα το ύψιστο μνημείο της ανθρωπότητας !
    Χίλιες φορές μεγαλύτερη αξία έχει Το ανάκτορο της Κνωσού παρά ο Παρθενώνας των Δωριέων !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι Μεσογειακοί όταν ειναι απομονωμένοι κάνουν θαυματα αλλά εαν βρεθούν με άλλες φυλές τότε ειναι από τους πρώτους που θα χαθούν !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και αν θελει καποιος να κανει μια συγκριση με την σημερινη εποχη θα ανακαλυψει δυστυχως οτι επισης οι γαμοι και φυσικα η τεκνοποιηση μεταξυ των εναπομειναντων πια Μεσογειακων στην Ελλαδα συνεχως φθινει γιατι οπως τοτε στην Αρχαια Αθηνα τα ηθη ηταν χαλαρα και επετρεπαν την καλοζωια ετσι γινεται και τωρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η χαλάρωσις των ηθών συνδέεται πάντοτε με εποχές παρακμής.

      Παρά τις χρηματικές εμπορικές βάσεις της αρχαίας Αθηναϊκής Δημοκρατίας, τα ήθη την περίοδο ακμής της ήσαν ισχυρά. Γυναικωνίτης και θάνατος στους κιναίδους.

      Διαγραφή
    2. Δεν διαφωνω αλλα αναλογισου πως οι τοτε ανδρες της αρχαιας Αθηνας προτιμουσαν να συνευρισκονταν με τις ομορφες εταιρες παρα ισως με τις γυναικες τους κατι που μακροπροθεσμα μαζι με τους πολεμους (Πελοπονησσιακος και πιο πριν οι Μηδικοι) στοιχισαν πολυ στην πλυθησμιακη αυξηση της Αθηνας...

      Διαγραφή
    3. Δεν είναι έτσι ακριβώς φίλε ανώνυμε διότι, παρότι χρηματική στις βάσεις της, η Αθηναϊκή Δημοκρατία υπήρξε Εθνοκρατία(η πολιτική εξουσία ασκούνταν από το Έθνος των Αθηναίων και όχι από γενικά τους κατοίκους των Αθηνών που εμπεριείχαν ομάδες σαν τους μετοίκους) και μάλιστα Φυλετική(αμφότεροι γονείς έπρεπε να ήσαν Αθηναίοι για να θεωρείται κανείς γνήσιος Αθηναίος). Συνεπώς όποιος δεν έκανε παιδί πλήρωνε βαρύτατο φόρο και λοιπά πρόστιμα.


      Όμως μην ξεχνούμε ότι η ικανώτερη φυλή της Ιστορίας, θα είχε εκλείψει από τους Πέρσες εάν δεν υπήρχε ένας Παμμέγιστος να αλλάξει άρδην την γεωπολιτική σχέση Περσίας-Ελλάδος, αντιστρέφοντάς την πλήρως υπέρ της Ελλάδος.

      Διαγραφή
    4. Εάν δεν υπήρχε η Μακεδονία του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου, οι λοιπές πόλεις-κράτη της νοτίου Ελλάδος(Θήβα, Σπάρτη, Αθήνα, Κόρινθος) θα ήσαν τελείως ανίκανες να νικήσουν τους Πέρσες εάν πραγμτοποιούσαν μία τρίτη εισβολή στην Ελλάδα, καθώς είχαν πάρα πολύ παρηκμάσει. Πολλές εξ αυτών δε, λόγω χρηματισμού των πολιτικών των από τους Πέρσες ούτε καν θα αντιστεκόντουσαν.

      Ο Παμμέγιστος και ο πατήρ του Φίλιππος Β` της Μακεδονίας, υπήρξαν κυριολεκτικά οι σωτήρες του Γένους μας εκείνη την εποχή. Δίχως αυτούς, η Ελλάς λογικά θα έσβηνε. Εκείνοι την έσωσαν από βέβαιο θάνατο.

      Διαγραφή
    5. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Θεός πάντοτε έστελνε κάππιον Ήρωα την στιγμή που ολα έμοιαζαν μακάβρια για το Έθνος μας.

      Διαγραφή
    6. Παντως δεν ειμαι και πολυ αισιοδοξος για τον αν θα στειλει ο Θεος καποιον Ηρωα στην συγχρονη εποχη για την χωρα μας, κοινως καποιον σοβαρο ΗΓΕΤΗ σε πολιτικο επιπεδο γιατι εγω πιστευω ακραδαντα οτι αυτο χριεαζεται πρωτιστως...Οσα λεμε για αλλαγη νοοτροπιας στην καθημερινοτητα μας ωχριουν μπροστα σε μια μορφη θα εμπνευσει τον απλο κοσμο...Ισως η τελευταια τετοια μορφη ηταν ο Μεταξας που ΔΥΣΤΥΧΩΣ ομως επεσε σε ενα σφαλμα ολκης οπως αποδειχθηκε και αυτο ηταν η αναγκαστικη του προσκολληση με τον τοτε Βασιλια Γεωργιο Β και τον εξαναγκασε σε πολεμο με τον Αξονα με οτι επακολουθησε...Να υπενθυμισω οτι ο ιδιος και ορθως ηταν υπερ της αυστηρης ουδετεροτητας τοτε

      Διαγραφή
    7. Γιατί να στείλει; Για να σωθεί ο χειρότερος λαού του πλανήτου;

      Μπορείς να μου πεις έναν έστω και έναν λόγο για να σωθεί ο λαός που κατοικεί σήμερα στα άγια χώματα του Ελληνισμού;

      Εάν συγκρίνεις σήμερα Ελληνική και Τουρκική νεολαία αλλά και γενικά Έλληνες και Τούρκους θα καταλάβεις γιατί το αποτελεσμα μίας μελλοντικής συγκρούσεως γέρνει υπέρ των απέναντι.

      Ο τύποις σημερινός Ελληνικός λαός είναι ο πιο άθλιος μαζί με τον Αγγλικό παγκοσμίως. Άχρηστος, τεμπέλης, πονηρός, ζηλιάρης και φθονερός.

      Όσοι ελάχιστοι καλοί και ικανοί υπήρχαν, φύγαμε στο εξωτερικό.

      Άλλο η Ελλάδα σαν Ιδέα για την οποία κάποιος αξίζει να είναι Εθνικιστής και άλλο η Ελλάδα ως το άκρως παρακμιακό κρατίδιο του σήμερα αποτέλεσμα του λαού που κατοικεί σε αυτό. Χείριστα στην ζωή μου μία Εθνότητα μου φέρθηκε: η Ελληνική, το "ίδιο" μου το αίμα. Χώρια του ότι κατέστρεψαν μία χώρα με τεράστιες δυνατότητες λόγω της απολύτου μετριότητός των και τα ρίχνουν πάντα στους μασόνους και τους εβραίους που γελάνε με τα χάλια τους.


      Συνεπώς μονάχα με μία τεραστίων διαστάσεων σφαλιάρα με τη μορφή Εθνικής τραγωδίας δύναται να ξυπνήσει και πάλι η καρκινόμαζα του γραικυλιστάν. Μέχρις τότε, θα βγάζουν τα βυζιά τους έξω στο Σύνταγμα όπως χθες. Ό,τι αποβάλει η Δύση το ρουφάνε οι "απόγονοι" του Σωκράτους με καλαμάκι.




      Διαγραφή
    8. Καταρχην οι Τουρκοι αυτην την περιοδο εχουν ΗΓΕΤΗ με αυγα....αυτο και μονο τους βαζει απο πανω μας...Ουτε η στρατιωτικη τους υπεροχη ουτε η καλυτερη οικονομικη τους αναπτυξη δεν γερνει την πλαστιγγα υπερ τους, παρα μονο η υπαρξη στιβαρης ηγεσιας...

      Διαγραφή
    9. Εγώ θα έλεγα η ύπαρξη στιβαρής Ηγεσίας με κεφαλαίο και η οικονομική των πρόοδο μαζί με την στρατιωτική και την πληθυσμιακή.

      Θέμα χρόνο είναι να επεκταθεί η Τουρκία διότι έχει μεγάλη ανάγκη από ζωτικό χώρο, Lebensraum.

      Διαγραφή
    10. Εγω παντως φοβαμαι πως ειναι θεμα χρονου να επεκταθει και μαλιστα προς Δυσμας (Νησια Αιγαιου και Θρακη) καθως ειναι πολυ πιο ευκολο με μας παρα να μπλεξουν με τους σκληροτραχηλους Κουρδους ανατολικα και νοτια με τους Συριους, οσο υπαρχει Ασσαντ φυσικα....Και αυτη η διαπιστωση με θλιβει απεριγραπτα για το χαλι μας σαν εθνος

      Διαγραφή
  6. Τι φυλετικου τυπου ηταν οι σλαβοι που ηρθαν στην ελλαδα τον μεσαιωνα και ποσοι ηταν αριθμητικα σε σχεση με τους ντοπιους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίσως οι πρώτοι σλάβοι να ήταν περισσότεροι βαλτικοί και κρομανοειδείς.Όμως στη Χερσόνησο του Αίμου(τη λανθασμένα λεγόμενη Βαλκανική),κατοικούσαν αρκετοί Διναρικοί και Αλπικοί και λίγοι Μεσογειακοί,σε σχέση με τους προηγούμενους.
      Έτσι οι σημερινοί σλαβόφωνοι είναι ως επί το πλείστον Διναρικοί και κάποιοι Αλπικοί,έχοντας σχεδόν χάσει το βαλτικό τους υπόστρωμα.

      Διαγραφή
    2. Οτι να ναι, οι αρχαιοι Σλαβοι ηταν εξαιετικα δολιχοκεφαλοι CI 72
      Καμια σχεση με Βαλτικους και Διναρικους

      Ανηκαν καθαρα στον Νορδικο τυπο, οι Βαλτικοι ειναι εξαιρετικα βραχυκεφαλοι και ειναι μιξη με ασιατικες φυλες

      Διαγραφή
    3. Γελάσαμε πάλι. Άκου "αρχαίοι Σλάβοι" και "νορδικοί"...

      Καλά, για τον κεφαλικό δείκτη με ΜΟ 72, ούτε λόγος. Θα το ονειρεύτηκες αυτό, καθώς 72 ΚΔ έχουν κάτι φαινότυποι στην Παπούα-Νέα Γουινέα, νέγροι της Αφρικής, αλλά κι Αιθίοπες και ορισμένοι σαχάριοι.

      Διαγραφή
    4. Οι ανθρωπολογοι τα λενε οχι εγω, ανοιξε τα στραβα σου και μην γραφεις οτι σου κατεβει στο κεφαλι

      "If the evidence of literary sources makes the early Slavs Nordic in stature and pigmentation, that of ostcology makes them the same in the metrical and morphological sense. In brief, all of the earliest Slavic skeletal material, dating mostly from the eighth to the eleventh centuries, falls, by ,groups if not as individuals, into one or more of the Nordic categories already found to be characteristic of Iron Age Indo-Europeanspeaking peoples.

      That from Poland, the eastern half of which was included in the home of the Slavic peoples before their period of dispersion, is not very abundant. Altogether less than 40 male crania may be assembled, and few of these have complete measurements. These skulls are all predominantly dolichocephalic; the mean cranial index is 73, and not a single round-headed example is included. Among these Polish skulls are some notably long and large specimens Nvith long. narrow faces. The noses of the ,group, as a whole, are fully leptorrhine. On the whole, the ancestral Slavs of Poland were Nordics, within the range of the Indo-European group; these skulls lean to the longer- and larger-headed Corded extreme, and resemble in many respects, the Hannover series, and by extension, the Anglo-Saxons.

      The Slavs who invaded Styria between the seventh to ninth centuries are basically the same as those in Germany, and fall very close to an older Keltic mean.107 They formed, without question, a mixed group and included in their number a minority of round-headed forms. Some of the Slavic crania from Styria, recalling the Polish prototype, are extremely large and powerful. We have, unfortunately, no data with which to trace the further progress of the southern Slavs into the Dinaric mountain stronghold, and thence into Old Serbia and the Kossovo plain. We rnay, however, study a third Slavic movement, that which penetrated Russia.

      The skulls of these invaders belong to a generalized Nordic form ..... "

      Διαγραφή
    5. Ποίοι ανθρωπολόγοι ακριβώς τα γράφουν αυτά; Γιατί πολλά λέει το κείμενο, όνομα και μελέτη όμως, δεν αναφέρει. Επίσης, αυτό το "early Slavs" δεν ξεκαθαρίζει αν αναφέρεται σε προηγούμενους πληθυσμούς ή στους Σλάβους αυτούς καθαυτούς.
      Κι εν πάση περιπτώσει οι περισσότεροι ανθρωπολόγοι, επιμένουν πως βαλτικοί και βαλτοκρομανοειδείς ήταν πάντα οι χαρακτηριστικοί φαινότυποι της πλειοψηφίας των Σλάβων από τον 6ο αιώνα μέχρι τις ημέρες μας. Νορδικοί, Σλάβοι δολιχοκέφαλοι και κουραφέξαλα...

      Διαγραφή
    6. Θα μας τρελανεις τωρα, μιλαμε για τα κρανια των αρχαιων σλαβων (early slavs) ή αλλιως των πρωτων σλαβων χωρις μιξη με αλλες φυλες. Ολα τα κρανια ηταν Δολιχοκεφαλα ιδια με τους Nordic. Αυτα τα γραφει ο COON οχι ο καθε ασχετος και μαλιστα δεν χρειαζεται να εισαι ανθρωπολογος για να καταλαβεις οτι τα κρανια τους ειναι Δολιχοκεφαλα.

      Οι σημερινοι βραχυκεφαλοι "σλαβοι" προερχονται απο μιξη με Αβαρους-Ουνους και αλλους μογγολικους πρηθυσμους οπως και οι Βαλτικοι τυποι και οι Φινλανδοι.

      Επισης οι Κρομανοειδης ηταν Δολιχοκεφαλοι και ορισμενοι Μεσοκεφαλοι

      Διαγραφή
    7. Εσύ θα μας τρελλάνεις, πουθενά δεν γράφει πως ο Coon τα είχε πει αυτά. Κι επειδή καλώς ή κακώς, γνωρίζω τι έχει πει ο Coon, δεν αναφέρεται στους Σλάβους που έτσι κι αλλιώς δεν υπήρχαν πριν τους Άβαρους, αλλά στους πληθυσμούς που ζούσαν στη βόρεια Ευρώπη πριν από αυτούς.
      Ακόμα και ιστορικά να το δει κανείς οι εισβολείς Σλάβοι ήταν τμήμα των ευρασιατών νομάδων (Άβαροι, Βούλγαροι κλπ) που ήρθαν στην Ευρώπη μετά τον 6ο αιώνα. Πριν από αυτούς στις περιοχές της βόρειας κι ανατολικής Ευρώπης ζούσαν Σκανδιναβοί, Γερμανικά φύλλα, Βαλτικά φύλλα (Φίννοι, Εσθονοί) και Δακο-Θράκες, από τους οποίους κι πάλι δεν ήταν όλοι δολιχοκέφαλοι παρότι η Σλαβική πλημμυρίδα άλλαξε οριστικά τη πλάστιγγα υπέρ των βραχυκέφαλων. Η μίξη όλων τους, οδήγησε στην εκδήλωση ενός ενιαίου και ξεχωριστού πολιτισμού, που ονομάστηκε Σλαβικός.

      Διαγραφή
    8. Αν εσυ συμπεριλαμβανεις τους Αβαρους και τους Βουλγαρους στους Σλαβους τι να σου πω ,οκ. Το θεμα ειναι οτι οι εισβολεις ψηλοι ξανθοι Σλαβοι ηταν Δολιχοκεφαλοι κοντινοι στους Νορδικους και ολα τα κρανια που εχουν βρεθει ειναι Δολιχοκεφαλα.
      Οι Σημερινοι σλαβογλωσσοι πλυθησμοι ειναι μπασταρδεμενοι και δεν εχουν σχεση με τους πρωτο-σλαβους. Θελω να πω οτι οι Διναρικοι δεν ειναι σλαβοι αλλα ντοπιοι Βαλκανιοι και οι Βαλτικοι ειναι μια μιξη σλαβων και αβαρων-ουνων κτλ.

      Οι ασιατικες ορδες αλλαξαν τον φυλετικο χαρτη της ανατολικης ευρωπης και εισαι λαθος να τους συμπεριλαμβανεις στους ευρωπαιους Σλαβους που ειχαν καταγωγη απο τους Σκυθες.Τωρα το πραμα αλλαζει αν μιλαμε μονο για τους modern day "σλαβους" που ειναι μονο γλωσσικη ομαδα και οχι φυλετικη

      Διαγραφή
    9. Δεν συμπεριλαμβάνω εγώ τους πρωτο-Βούλγαρους και τους Άβαρους στους Σλάβους, οι Σλάβοι ήταν τμήμα αυτών των ομάδων των ευρασιατών νομάδων. Οι δε Σκύθες που αναφέρεις, ποτέ δεν ήταν ένας ενιαίος λαός αλλά μια ομοσπονδία φύλλων με κυρίαρχη μια ιρανική κάστα. Έπαυσαν να έχουν ιστορική συνέχεια τους πρώτους μΧ αιώνες, μετά την έλευση των Ούννων (δηλ των ενωμένων ευρασιατών νομάδων υπό την ηγεσία του Αττίλα) οι οποίοι είτε τους εξαφάνισαν, είτε τους εκτόπισαν (λχ οι Αλανοί και οι Σαρμάτες), είτε τους ενσωμάτωσαν. Αλλά για να μη μακρυγορούμε, οι Σλάβοι όπως τους γνωρίζουμε σήμερα είναι απόγονοι εκείνης της μερίδας των ευρασιατών (πρωτο-Σλάβοι, αν θες) που δεν εκδιώχθηκαν όπως οι Ούννοι, οι Άβαροι κλπ αλλά εν μέρει αφομοιώθηκαν αφού υιοθέτησαν Ευρωπαϊκά πολιτισμικά στοιχεία. Αυτοί, αναμίχθησαν με τους εκάστοτε γηγενείς και έτσι έχουμε τη μεγάλη διαφοροποίηση των Σλαβικών εθνοτήτων. Προφανώς κι οι νοτιο-Σλαβικές εθνότητες είναι διαφορετικές, έχοντας μια διναρική και αλπική πλειοψηφική συνιστώσα, την ίδια στιγμή που για παράδειγμα οι Πολωνοί είναι βαλτικοί που εμφανίζουν έντονη κρομανοειδή συνεισφορά, ενώ οι Ρώσοι τείνουν να είναι βαλτικοί με ανάμικτη όμως επιρροή.
      Εις ότι δε αφορά την ανθρωπολογική κατάταξη των εισβολέων πρωτο-Σλάβων οι μελετητές είναι κάθετοι και μιλάνε ανοιχτά για τους φαινότυπος που σχετίζονται με τους βαλτικούς.

      http://i.imgur.com/nT3HFtV.jpg
      Βλέποντας τη παραπάνω φωτογραφία, έχει ενδιαφέρον πως οι ανθρωπολόγοι ονόμαζαν και κατηγοριοποιούσαν αυτούς τους "πρωτο/προ"-σλαβικούς φαινότυπους. Ο Reche και ο Gunther τους ονομάζουν "σουδητικούς" σχετίζοντάς τους με το δυτικό βαλτικό (βαλτο-κρομανοειδή) φαινότυπο που υπάρχει στην ανατολική Γερμανία (τα Σουδητικά όρη βρίσκονται μεταξύ Γερμανίας, Πολωνίας και Τσεχίας, όπου ζούσε πριν τον Β ΠΠ Γερμανική κοινότητα). O Czekanowski και ο Schwidetzky του έδωσαν την επωνυμία προ-σλαβικός όπως και ο Biasutti και τον συσχετίζουν επίσης με τους βαλτικούς. Ο Januschke τους κατέτασσε σε μια ευρύτερη βαλτική ομάδα (osteuropoid), ο Coon τους συμπεριλάμβανε στο νεο-δανούβιο φαινότυπο (μικτό μεσογειακό+ΚΜ με λαπωνικό). Και τέλος ο Eickstendt επίσης τους θεωρούσε βαλτικούς.
      Το επιχείρημα "ήταν νορδικοί", πλησιάζει τα όρια του αστείου. Αφενός γιατί πράγματι υπήρχε και υπάρχει ακόμα μια μικρή νορδική μειοψηφία, διακριτή ως πληθυσμός ακόμα και μέσα στον κορμό των σλαβικών εθνοτήτων. Κι αφετέρου, γιατί η πλειοψηφία των δολιχοκέφαλων που εμφανίστηκαν κι εμφανίζονται στην ανατολική Ευρώπη σε καμία περίπτωση δεν είναι νορδική.

      Διαγραφή
    10. Εξακολουθεις να μου μιλας για τους νομαδες εξ Ασιας και η φωτο περιγραφει τους pro-Slavic δηλαδη τις φυλες πριν τους Σλαβους. Τωρα ολα αυτα που λες για τους σημερινους Σλαβους συμφωνω μαζι σου αλλα για τους καθαρους Σλαβους πολεμιστες τα στοιχεια δειχνουν οτι ηταν κοντα στους Νορδικους.

      Οι ταφοι τους ειναι γεματοι με Δολιχοκεφαλα κρανια καμια σχεση με τους σημερινους Σλαβους. Η καταγωγη τους ηταν πιο πιθανον να ειναι απο τους Σκυθες, τους καθαρους Σκυθες φυσικα γιατι κι εκεινοι αναμιχθηκαν αργοτερα με ασιατικες νομαδικες ορδες

      Δες το βιντεο απο το 1 λεπτο και μετα εχει κρανια που βρεθηκαν απο τους πρωτο-σλαβους και ειναι ολα δολιχοκεφαλα και μαλιστα με αυγουλιασμα πανω στο κρανιο
      https://www.youtube.com/watch?v=vboRLQoQTj4

      Διαγραφή
  7. Αρα αυτοι που ηρθαν στον ελληνικο χωρο θα μπορουσαν να ηταν και διναρικοι και αλπικοι;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυρίως τέτοιοι ήταν, καθώς μεταξύ των νοτιο-σλαβικών εθνοτήτων οι βαλτικοί είναι μειοψηφία. Ακόμα και στη Βουλγαρία, οι βαλτικοί είναι λιγότεροι από όσο θα πίστευε κανείς.

      Διαγραφή
    2. Ηταν Νορδικοι φιλε και οχι βαλτικοι , οι Διναρικοι ειναι οι ντοπιοι Βαλκανιοι.
      Μπορει να πει κανεις οτι οι Σλαβοι απορροφηθηκαν απο τον ντοπιο πλυθησμο και εξαφανιστικαν

      Διαγραφή
  8. Δηλαδη για αυτο δεν συναντουμε σχεδον κανενα βαλτικο γιατι και αυτοι που ηρθαν ηταν ελαχιστοι,σε ευχαριστω πολυ για την απαντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.