Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Οι ανθρωπολογικοί χάρτες απαραίτητο εργαλείο της φυλετικής ανθρωπολογίας

Από αρχαιοτάτων χρόνων όλοι οι λαοί αντιλαμβάνονταν ότι άνθρωποι που έρχονται από μακριά διαφέρουν εμφανισιακά. Αναγνωρίζονταν ότι τα φυσιογνωμικά γνωρίσματα σχετίζονται με την γεωγραφική περιοχή καταγωγής του καθενός. Χιλιετίες αργότερα, ο Δαρβίνος υπέδειξε ότι κάθε φυλή, που αποτελεί εξελικτικό κλάδο, έχει καταγωγή από έναν μεμονωμένο γεωγραφικό πυρήνα, ασχέτως αν αργότερα επεκτάθηκε και αλλού. Βάσει αυτής της αρχής, το έργο των ανθρωπολόγων απέκτησε στέρεα θεωρητική βάση.

Από τα πρώτα βήματα της φυσικής ανθρωπολογίας, κατέστη προφανές ότι όχι μόνο κάθε φυλή έχει τον δικό της γεωγραφικό πυρήνα, αλλά ότι και τα ανθρωπολογικά γνωρίσματα, εφόσον συνδέονται με την φυλή, παρουσιάζουν και αυτά συγκεκριμένη γεωγραφική κατανομή. Οι ανθρωπολογικοί χάρτες αποτυπώνουν...
συνήθως τον μέσο όρο ενός ανθρωπολογικού δείκτη ή μιας ανθρωπολογικής μέτρησης σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Οι μέσοι όροι δεν μπορούν να περιγράψουν ορθά μια φυλετικά ανομοιογενή περιοχή, ωστόσο δίνουν μια αίσθηση. Αν τα δεδομένα του χάρτη συνδυαστούν και με άλλα στοιχεία, τότε μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην μελέτη της φυλετικής σύνθεσης μιας περιοχής.

Ενδεικτικός είναι ο παραπάνω χάρτης αναστήματος στη Γαλλία, που είναι ίσως ο πρώτος του είδους και δημοσιεύτηκε το 1886 από τον στατιστικολόγο και δημογράφο Jacques Bertillon, αδελφό του διάσημου Alphonse Bertillon. Με την πιο αραιή διαγράμμιση φαίνεται το υψηλότερο ανάστημα. Στα βορειοανατολικά, το υψηλότερο ανάστημα προέρχεται από το εμφανές ποσοστό Νορδικών, αντιθέτως στο κέντρο της χώρας το ανάστημα πέφτει σημαντικά, κάτι που σηματοδοτεί την κυριαρχία Αλπικών.

Οι ανθρωπολογικοί χάρτες έκτοτε αποτέλεσαν σημαντικό εργαλείο για τις φυλετικές μελέτες. Ο συνδυασμός ανθρωπολογικών γνωρισμάτων ταυτοποιεί συγκεκριμένους φυλετικούς τύπους και οριοθετεί την γεωγραφική κατανομή τους σε μια περιοχή, η οποία βαθύτερα συνδέεται με την συμπεριφορά, τον πολιτισμό και την ιστορική διαδρομή των λαών της εκάστοτε περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.