Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Η αντίληψη του Ιουλιανού περί κληρονομικότητας


"Γιατί όπως είναι φυσικό στα φυτά οι ιδιότητες να κληρονομούνται για πολύ καιρό, και όλα ίσως τα φυτά μοιάζουν με κείνα απ' τα οποία βλάστησαν, έτσι συμβαίνει και με τους ανθρώπους, είναι εύλογο, τα ήθη των απογόνων να είναι παραπλήσια με κείνα των προγόνων."

Ιουλιανός, Μισοπώγων, 348b


Σε μια επιστολή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Ιουλιανού προς του κατοίκους της Αντιόχειας, αποτυπώνονται οι απόψεις του περί κληρονομικότητας. Κατά τον φιλόσοφο-αυτοκράτορα...
όπως τα φυτά μοιάζουν με αυτά από τα οποία βλάστησαν, έτσι και στους ανθρώπους η συμπεριφορά των απογόνων είναι παραπλήσια με αυτήν των προγόνων. Είναι ξεκάθαρο ότι ο Ιουλιανός θεωρεί ότι τα γνωρίσματα που κληρονομούνται είναι όχι μόνο τα σωματικά (π.χ. στα φυτά), αλλά και τα ψυχικά (ήθη).

Τα λόγια του Ιουλιανού αντικατοπτρίζουν τις αντιλήψεις που διακατείχαν τα ανώτερα στρώματα της Ρωμαϊκής κοινωνίας. Οι μορφωμένοι της εποχής αναγνώριζαν την σημασία της κληρονομικότητας, τόσο στο σώμα, όσο και στα πνευματικά γνωρίσματα. Στο μεταίχμιο μεταξύ δυο διαφορετικών κοσμοθεωρήσεων, ο Ιουλιανός, ως εκπρόσωπος των ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων, διατηρούσε στο ακέραιο την παρακαταθήκη της αρχαίας Ελληνικής σκέψης.

8 σχόλια:

  1. ενας εκ των μεγαλυτερων αυτοκρατορων και ηρωων του ελληνισμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρότι υπήρξε πολέμιος του Χριστιανισμού και ήθελε να επαναφέρει μία Τάξη Πραγμάτων που είχε λήξει, μονάχα σεβασμό και δέος δύναται κάποιος να θρέψει για τον Αυτοκράτορα Ιουλιανό. Υπήρξε ικανώτατος σε όλους τους τομείς και άριστος γνώστης της Ελληνικής Φιλοσοφίας του καιρού του. Υπήρξε δε, Ηλιολάτρης.

      Διαγραφή
  2. θα μπορουσε καποιος να μου προτεινει μερικα βιβλια σχετικα με τις φυλες και τα εθνοι??(υπαρχουν απο ελληνες ανθρωπολογους??)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ γενικό αυτό που ρωτάς.Γίνε λίγο πιο συγκεκριμένος,για να μπορέσει να σου απαντήσει κάποιος;Τι ακριβώς ψάχνεις;

      Διαγραφή
    2. τους ευρωπαικους φυλετικους τυπους και για την καταγωγη των ελληνων

      Διαγραφή
    3. Δίπλα έχει συνδέσμους με βιβλία.
      Το βιβλίο του Δημόπουλου,είναι αρχικά κατατοπιστικό,σχετικά με τους φυλετικούς τύπους.Δηλαδή οι πρώτες σελίδες.Μετά αρχίζει να γράφει ασυναρτησίες.
      Επίσης,δίπλα στο ''Κατηγορίες αναρτήσεων'',έχει κατηγορία ''φυλετικοί τύποι''.Εκεί έχει τα πάντα.

      Διαγραφή
    4. ευχαριστω πολυ!!

      Διαγραφή
  3. Μεγάλη προσωπικότητα ο Ιουλιανός.Και μόνο ότι έλεγε για τον εαυτό του ''Εγώ Έλλην ειμί'',φτάνει για τον σεβαστεί κανείς.Εξάλλου ανεξάρτητα εθνικότητας και της ιδιότητας του ως Ρωμαίου Αυτοκράτορα,και ανεξάρτητα αν λέγεται ότι ήταν Ιλλυριός,εφόσον υπάρχει φυλετική συγγένεια,μέσω κοινών φυλετικών τύπων,άνετα θεωρούνταν Έλληνας.
    Κατασυκοφαντήθηκε και ονομάστηκε ''Αποστάτης'',μόνο και μόνο επειδή ...δε γούσταρε τον Χριστιανισμό.Πάντως όλες οι μεγάλες προσωπικότητες,είτε δεν ήταν απλά Χριστιανοί,είτε ήταν Αντι-Χριστιανοί(Νίτσε).Έτσι η σκέψη τους ανυψώθηκε και δεν εγκλωβίστηκε σε έναν στείρο δογματισμό,εκ διαμέτρου αντίθετο με την αρχαία ελληνική σκέψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.