Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Τι πληροφορίες μπορούμε να βγάλουμε μόνο από την εμφάνιση κάποιου;

Θα μπορούσε να είναι ιδιοφυΐα;
Μία ενδιαφέρουσα μελέτη πραγματοποιήθηκε από Τσέχους ερευνητές σχετικά με το αν μπορούμε να προβλέψουμε τον δείκτη ευφυΐας ενός ατόμου μόνο από την εμφάνισή του. Παρά την μη αντικειμενικότητα του δείκτη ευφυΐας, καθώς και την πλήρως στατιστική φύση της έρευνας, μπορούν εντούτοις να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα. Οι ερευνητές παραδέχονται ότι το πρόσωπο ενός ανθρώπου μπορεί να μας δώσεις πληροφορίες για την προσωπικότητα, την ηλικία, την υγεία, την εθνικότητα, την κοινωνική θέση, ακόμα και για τις πολιτικές απόψεις και για την εξυπνάδα του.

Σε 160 συμμετέχοντες ζητήθηκε να αξιολογήσουν τον βαθμό ευφυΐας 80 φοιτητών πανεπιστημίου, βλέποντας μόνο φωτογραφίες προσώπου. Παράλληλα τους αξιολόγησαν και ως προς την ελκυστικότητά τους. Η έρευνα έδειξε...
ότι οι συμμετέχοντες κατάφεραν να προβλέψουν επιτυχώς τον βαθμό ευφυΐας των ανδρών, αλλά όχι τόσο των γυναικών. Και στα δύο φύλλα, οι πιο ευφυείς έχουν λεπτό πρόσωπο, λιγότερες γωνίες και πιο λεπτή μύτη, ενώ οι λιγότερο ευφυείς χαρακτηρίζονται από ευρύτερο πρόσωπο, έντονο σαγόνι και κοντύτερη μύτη. Οι παρακάτω εικόνες δείχνουν το πρόσωπο ανδρών και γυναικών με αυξανόμενο βαθμό ευφυΐας προς τα δεξιά, όπως τον αντιλαμβάνονται οι παρατηρητές και ισχύει και στην πραγματικότητα στους άνδρες.




Οι ερευνητές δεν κατάφεραν να εξηγήσουν ικανοποιητικά την σχέση εμφάνισης και πνευματικών ικανοτήτων, μιλώντας με κλασικές τυποποιημένες φράσεις περί ασαφών εξελικτικών παραγόντων. Οι ερευνητές του είδους, δυστυχώς, μελετούν το ανθρώπινο πρόσωπο, αλλά... αγνοούν τους φυλετικούς τύπους! Γι'αυτό και αδυνατούν να ψάξουν προς την σωστή κατεύθυνση.

Στον φυλετικό μελετητή, τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν λογική βάση. Οι φυλετικοί τύποι που κατοικούν σε σημαντικές ποσοστώσεις στην Τσεχία είναι: Αλπικός, Βαλτικός και λιγότερο Νορδικός, Κρομανοειδής και Διναρικός. Ποιος φυλετικός τύπος τείνει προς τα γνωρίσματα που βρίσκει η έρευνα, δηλαδή λεπτοπροσωπία, λεπτορρινία, χωρίς έντονες γωνίες και με αρκετή απόσταση ματιών μεταξύ τους; Προς ποιον φυλετικό τύπο τείνουν οι εικόνες των ατόμων με υψηλό βαθμό ευφυΐας; Προφανώς τα γνωρίσματα αυτά τα έχει ο Νορδικός τύπος. Στους άνδρες, βλέπουμε ότι με την χαμηλότερη ευφυΐα λογίζεται ο τυπικός Βαλτικός, ενώ ο πιο ευφυής τείνει σιγά σιγά προς Νορδικός, χωρίς να είναι ολότελα με την Βαλτική τάση να παραμένει, καθώς οι Νορδικοί στη χώρα δεν είναι και πολλοί.

Παρόμοια τάση βλέπουμε και στις γυναίκες. Όμως οι συμμετέχοντες δεν βρήκαν σωστά τον δείκτη ευφυΐας στις γυναίκες, καθώς ανορθολογικοί παράγοντες που έχουν να κάνουν με την ελκυστικότητα της εικονιζόμενης συσκοτίζουν την ορθή κρίση, όπως πολύ σωστά επισημαίνει η έρευνα.

Για να κατανοήσουμε την σημασία τέτοιων ερευνών πρέπει να γνωρίζουμε τα εξής. Κάθε άνθρωπος κρατά μέσα στον εγκέφαλό του μια "βάση δεδομένων" με τους ανθρώπους που έχει συναντήσει στην ζωή του, σε συνδυασμό με την συμπεριφορά τους. Η διαδικασία αυτή είναι ασυνείδητη. Ωστόσο, όποιος κατανοεί τους φυλετικούς τύπους, μπορεί συνειδητά να κατηγοριοποιεί τους ανθρώπους, κάνοντας χρήση της γνώσης που έχει σωρεύσει η επιστήμη της ανθρωπολογίας.

Ο συνδυασμός εμφάνισης-ψυχικών γνωρισμάτων που αντιλαμβάνονται όλοι οι άνθρωποι, αποτελεί στην πραγματικότητα την αντίληψη που ασυνείδητα έχουμε όλοι μας για τους φυλετικούς τύπους που κατοικούν γύρω μας.

10 σχόλια:

  1. Φυλετικός τύπος του ηθοποιού Iain Glen:
    http://d3rm69wky8vagu.cloudfront.net/article-photos/large/1.168142.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έψαξα παλιότερες φωτογραφίες του, από τη νεότητά του. Κρίνοντας από το χρώμα των μαλλιών του και τα ελαφρώς εκδιναρισμένα χαρακτηριστικά του, πρέπει να είναι Celtid Nordid με κρομανοειδή επίδραση.

      Διαγραφή
    2. Ή πιο ορθά διατυπωμένο, Ατλαντοειδής με Κρομανοειδή επίδραση.
      Έχει βαμμένα μαλλιά. Κανονικά είναι καστανός.
      http://waytofamous.com/images/iain-glen-03.jpg

      Διαγραφή
  2. Πως εξηγειται το οτι ο Αττιλας κατεκτησε την μιση Ευρωπη; Ειχε Ευρωπαικα γονιδια; Σπουδαιος παντως στρατηλατης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ανηκει στον τουρανικο φυλετικο τυπο δηλαδη μιξη κιτρινου με λευκου.οποτε εχει ΚΑΙ Ευρωπαικα γονιδια.Νομιζω τουλαχιστον.

      Διαγραφή
    2. Ο τουρανικος φυλετικος τυπος χριζει αναλυσης, αν θα μπορουσε ο διαχειριστης να κανει ενα αρθρο για αυτους, θα μας βοηθουσε

      Διαγραφή
  3. ο ian somerhalder(ννε αυτός που τρελένει τα μωρά κοράσια) ανήκει στον ατλαντοειδή φυλετικο τύπο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει και σημαντική Κρομανοειδή επίδραση, όπως φαίνεται από τα έντονα σαγόνια και τα βαθιά τοποθετημένα μάτια.

      Διαγραφή
    2. Ο Ian Somerhalder έχει εκτρωματικό πρόσωπο κάτά την άποψή μου...Αυτά τα σαγόνια είναι πάρα πολύ άσχημα..Το ίδιο ισχύει και για τα μάτια του αλλά και εν γένει για όλα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του ..Όμορφος είναι για παράδειγμα ο Γιάννης Λουκάκος...

      Διαγραφή
  4. Παντως τα προτυπα ομορφιας σε αντρες και γυναικες εχουν σχεδον παντα κρομανοειδη επιδραση στο σαγονι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.