Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Ο κεφαλικός δείκτης στην Αλβανία

Τον κεφαλικό δείκτη στην Αλβανία μελέτησε ο εικονιζόμενος Eugène Pittard. Η μελέτη του δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Revue Anthropologique υπό τον τίτλο "Indice céphalique chez 116 Albanais" και σε περίληψη στο περιοδικό L'Anthroplogie. Το δείγμα αποτελούνταν από 116 άνδρες. Αξιοσημείωτο ότι η Αλβανία είναι μια χώρα στην οποία διεξήχθη μεγάλος αριθμός ανθρωπολογικών ερευνών. Σκοπός ήταν η εξερεύνηση των κατοίκων της έως τότε σχετικά άγνωστης και δυσπρόσιτης περιοχής για τους Ευρωπαίους.

Οι μετρήσεις έγιναν σε όλη τη χώρα και με βάση την κατηγοριοποίηση του Deniker, αυτή που χρησιμοποιούμε και εμείς, προκύπτουν τα εξής αποτελέσματα:...



Μάλιστα οι υπερβαχυκέφαλοι είναι οι 82 εκ των 105, δηλαδή ένα ποσοστό 70,7%. Ο Pittard συμπεραίνει άμεσα ότι οι Αλβανοί είναι έντονα βραχυκέφαλοι και ότι υπάρχει σημαντική φυλετική ομοιογένεια στη χωρα. Ο μέσος κεφαλικός δείκτης είναι 87,92 που δείχνει υπερβραχυκεφαλία. Γίνεται σύγκριση με μετρήσεις άλλων ανθρωπολόγων που βρίσκουν και αυτοί έντονη βραχυκεφαλία, κάποιοι λίγο λιγότερη. Ο Pittard κρίνει ότι οι κάτοικοι της χώρας ανήκουν στον Διναρικό τύπο, ο οποίος προεκτείνεται μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο.

Συμπερασματικά, η μεγάλη πλειοψηφία της χώρας είναι υπερβραχυκέφαλοι Διναρικοί, ενώ υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό Αλπικών με πιο ηπια βραχυκεφαλία κατά μέσο όρο. Δευτερευόντως, υπάρχουν κάποιοι ελάχιστοι Μεσογειακοί και λογικά μονοψήφιο ποσοστό Κρομανοειδούς επίδρασης.

4 σχόλια:

  1. Δηλαδη παιδια η Αλβανοι ανηκουν στην ιδια φυλη με τους Σερβους; Μονο εμενα μου φαινονται διαφορετικοι; Γιατι πιστευω οτι οι περισσοτεροι Αλβανοι ειναι ασυμμετροι στο κεφαλι; Μπορει να μου εξηγησει κανεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο όρος της υπερβραχυκεφαλίας θα πρέπει να αντικατασταθεί άμεσα από τον όρο "τηγανοκεφαλία". Αδόκιμος μεν, καθώς τα τηγάνια έχουν και μια κάποια χρησιμότητα.

    Θα πρέπει να είμαστε άτεγκτοι. Οι Έλλληνες και οι Αρβανίτες αδερφοί θα πρέπει να εξανδραποδίσουν αυτόν τον τηγανοκέφαλο λαό, αφήνοντας μόνο τους όποιους μεσογειακούς και μεσοκέφαλους.

    Η Ελλάς έχει ανάγκη από ζωτικό χώρο. Ας ξεκινήσουμε από τα βορειοδυτικά λοιπόν.

    Λέμε ΟΧΙ στην τηγανοκεφαλία!

    -Αργοναύτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν νομιζω οι Σερβοι και οι Αλβανοι να ανηκουν στη ιδια φυλη.Οι Σερβοι ειναι πολυ πιο ομορφοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.