Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Η ανθρωπολογία της Σαρδηνίας

Ο Γάλλος ανθρωπολόγος Gillebert d'Hercourt μελέτησε την ανθρωπολογία της Σαρδηνίας και δημοσίευσε τα αποτελέσματά του στο περιοδικό Bulletins et Mémoires de la Société d'Anthropologie de Paris σε άρθρο με τίτλο "Ethnologie de la Sardaigne".

Έλαβε μετρήσεις σε κρανία και σε ζώντες. Τα κρανία δείχνουν καθαρή δολιχοκεφαλία. Οι μετρήσεις σε ζώντες έγιναν σε δείγμα 98 ατόμων. Το χρώμα των μαλλιών είναι καστανό ή μαύρο σε όλες τις περιπτώσεις. Το χρώμα των ματιών είναι καστανό κατά 97%, με ένα 3% να έχει ενδιάμεσα μάτια. Δύο στους τρεις έχει ίσια μύτη, με μια μειοψηφία κυρτής μύτης και σχεδόν όλοι είναι λεπτόρρινοι. Τα χείλη είναι μεσαία προς σαρκώδη. Το χρώμα του δέρματος είναι λευκό, που μαυρίζει εύκολα. Κατά τον d'Hercourt, το πρόσωπο των κατοίκων έχει σχήμα οβάλ, χωρίς έντονα ζυγωματικά.

Η κατανομή του κεφαλικού δείκτη για 86 άνδρες και 12 γυναίκες δίνεται στον παρακάτω πίνακα:...


Βλέπουμε ότι το 69,3% είναι δολιχοκέφαλοι και μόνο το 16,3% είναι βραχυκέφαλοι. Μάλιστα, ο συγγραφέας δίνει και την κατανομή ανά γεωγραφικό διαμέρισμα της Σαρδηνίας.

Από τις παραπάνω πληροφορίες διαπιστώνουμε ότι οι περισσότεροι κάτοικοι της Σαρδηνίας ανήκουν στον Μεσογειακό τύπο, καθότι τα γνωρίσματα που περιγράφονται παραπέμπουν απ'ευθείας προς τα εκεί. Δολιχοκεφαλία, λεπτορρινία με ίσια μύτη, σκούρα μαλλιά και μάτια, χρώμα δέρματος που μαυρίζει εύκολα, οβάλ πρόσωπο χωρίς γωνίες, χείλη μέτρια προς σαρκώδη. Είναι λογικό να υπάρχουν και Κρομανοειδείς, καθώς και μια μικρή Διναρική επίδραση, ενώ δεν αποκλείονται σποραδικά κάποιοι Σαχάριοι. Οι βραχυκέφαλοι ανήκουν κυρίως στον Αλπικό τύπο και αποτελούν εμφανές κομμάτι του πληθυσμού του νησιού.

8 σχόλια:

  1. Πολύ μικρό δείγμα, και πολύ μεγάλη διασπορά μεταξύ βραχυκέφαλων-δολιχοκέφαλων. Οι υπερ-βραχυκέφαλοι άνδρες είναι 12 φορές περισσότεροι από τους βραχυκέφαλους κι οι υπο-δολιχοκέφαλοι περισσότεροι και σχεδόν ίσοι με τους κανονικούς δολιχοκέφαλους.
    Μάλλον οι χαρακτηρισμοί που αποδίδει είναι ιδιαίτεροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το δείγμα δεν είναι και ιδιαίτερα μικρό, καθότι έχουν υπάρξει αρκετές μελέτες με παρόμοιο δείγμα. Επίσης, δεν φαίνεται μεγάλη διασπορά ως προς τον κεφαλικό δείκτη, μάλλον σημαντικό βαθμό ομοιογένειας δείχνουν οι μετρήσεις. Η κατηγορία sous-brachycephales σημαίνει υπο-βραχυκέφαλοι και είναι περισσότεροι από τους κανονικούς βραχυκέφαλους, ενώ υπερ-βραχυκέφαλοι δεν βρέθηκαν. Οπότε οι αριθμοί φθίνουν καθώς οδηγούμαστε από δολιχοκεφαλία προς βραχυκεφαλία. Για την ταξινόμηση με βάση τον κεφαλικό δείκτη δες εδώ:
      http://fyletika.blogspot.gr/2014/02/blog-post_26.html

      Διαγραφή
    2. Ναι έχετε δίκιο, εγώ δεν το κατάλαβα σωστά. Υπάρχει σαφής τάση για δολιχοκεφαλία και το δείγμα είναι αρκετά ομοιογενές ως προς τις μετρήσεις.

      Διαγραφή
  2. φυλετικός τύπος της Αμερικανίδας ηθοποιού Alexandra daddario?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βόρειος ατλαντικός με επίδραση κρομανοειδούς (μάλλον borreby, διότι έχει τάση για βραχυκεφαλία).

      Διαγραφή
    2. North Atlantid + Borreby

      Διαγραφή
  3. https://yliyahmessagetime.files.wordpress.com/2015/05/jones-philip-racial-hybridity.pdf

    Άριστο βιβλίο που έπεσα πάνω (αναφέρεται αναλυτικά στον υβριδισμό που μαστίζει το κόσμο σήμερα). Εγώ συμπεριλαμβάνω στις παραπάνω τοποθετήσεις και τα πρώιμα σάπιενς (λευκό-μαύρα) υβρίδια της γαμ*** mainstream ακαδημαϊκής ανθρωπολογίας [που έχει εν μέρει αλλά όχι εξ ολοκλήρου δίκιο] (όπως περιγράφει εδώ τις κοινές μίξεις σε λευκούς και μαύρους σήμερα που βγάζει κρομανοειδή μπαστάρδια), και όποιος θέλει ακούει. Όπως (και πολύ σωστά εδώ) αναφέρει ότι ο Ιουδαϊκός πολιτισμός/θρησκεία είναι αποτέλεσμα του μπάσταρδου ψυχισμού του Εβραίου (που δεν είναι φυλή αλλά μογγολο-λευκο-άραβες κλπ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι εβραίοι ή Οβραίοι είναι επειμίξία-υποφυλη δλδ παλαιά 1200-1100 π.χ. Ιουδαίων με άραβες(Αραβες είναι φυσικά επιμειξία λευκών με νέγρους σε διάφορα ποσοστά). Οι Ιουδαίοι είναι επιμειξία λευκών με άραβες πιό παλιά 1700 π.χ. καμία σχέση με τα χαζαρο-μογγόλια που είναι Σημίτες (λευκοί με Μογγόλους). δλδ τα ίδια περίπου που λέει και το σύγγραμμα.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.