Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Αριστοτέλης για την ευγονική μέσω κρατικής παρέμβασης


"Αν ο νομοθέτης θέλει από την αρχή τα σώματα των παιδιών να είναι καλύτερα, πρέπει να φροντίσει το θέμα της ένωσης των δύο φύλων, δηλαδή πότε και ποιοι θα παντρευτούν... ο νομοθέτης πρέπει να φροντίσει τα παιδιά που θα γεννηθούν να συμβαδίζουν με τον σκοπό του."

Αριστοτέλης, Πολιτικά, 1334b


Τα μεγαλύτερα πνεύματα της αρχαίας Ελλάδας όχι μόνο ήταν θιασώτες της ευγονικής, αλλά προέτρεπαν την ενεργή παρέμβαση της πολιτείας στον τομέα αυτό. Το κράτος οφείλει...
να ορίζει ποιοι θα αποτελούν τους γονείς της επόμενης γενιάς, έτσι ώστε αυτή να γίνεται καλύτερη από την προηγούμενη. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ο Αριστοτέλης αναγνωρίζει ότι το κράτος πρέπει να παρεμβαίνει στο ποιον της επόμενης γενιάς, για το καλό της πολιτείας, θέτοντας το συμφέρον του συνόλου πάνω από το ατομικό. Πολιτική ευγονικής με την αποφασιστική παρέμβαση του κράτους είναι απαίτηση της Ελληνικής διανόησης ήδη από την αρχαιότητα.

2 σχόλια:

  1. Αδυνατο στις μερες μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αὐτὲς οἱ πολιτικὲς ἀπαιτοῦν νὰ ἔχῃ προηγηθῇ μία 20ετὴς ἐθνικοσοσιαλιστικὴ δικτατορία, ἡ ὁποία σταδιακὰ θὰ μετασχηματίζεται σὲ ἀριστοκρατικὸ καθεστὼς, ὅπου οἱ ἄρχοντες καὶ οἱ ἀνώτεροι κρατικοὶ ἀξιωματοῦχοι θὰ ἀναδεικνύωνται ἀπὸ ἀνώτατες δημόσιες σχολὲς ποὺ θὰ συνδυάζουν πανεπιστημιακὴ & στρατιωτικὴ ἐκπαίδευσι.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.