Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Η άποψη του Πλουτάρχου για την ευγονική


"Ὅταν δὲ κρηπὶς μὴ καταβληθῇ γένους ὀρθῶς, ἀνάγκη δυστυχεῖν τοὺς ἐκγόνους."

"Αν το θεμέλιο της γενιάς δεν μπει σωστά, σίγουρη θα ΄ρθει η δυστυχία στους απόγονους."



Ο Πλούταρχος αναγνωρίζει ότι η γενιά είναι το παν για την...
ευημερία και τον βίο των απογόνων. Το θεμέλιο του γένους είναι αυτό που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την μοίρα της επόμενης γενιά και για αυτό το λόγο πρέπει να του δίνεται η μέγιστη σημασία.

7 σχόλια:

  1. Ναι αλλά ποίος ο τρόπος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πράγματι πως θα μπορούσε αυτό να γίνει σήμερα στην Ελλάδα όταν δε ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ που να καταλάβουν και να δεχθούν ότι η αξία τους ως γυναίκες αλλά και ως μητέρες αλλά και το πεπρωμένο τους περνάει μέσα από την γέννηση πολλών και ακμαίων απογόνων? Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα σήμερα ΔΥΣΤΥΧΩΣ...μα πάρα πολύ δύσκολα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ!!Έχει αλλάξει η κατάσταση και ακόμα αλλάζει προς το χειρότερο.Ο ρόλος της γυναίκας δεν είναι να συνεισφέρει στην δημιουργεία οικογένειας.Στρέφονται στην καριέρα δουλειάς,στην καλοπέραση,στις ευκαιριακές σχέσεις.Έχουν αλλοιωθεί οι αξίες και η τιμή δυστηχώς..!!

      Πρότυπο έπρεπε να θεωρούνται οι Σπαρτιάτισσες.Γυμνασμένες,τιμή,αγάπη και φροντίδα στα παιδιά τους(όμως χωρίς υπερβολή),σκληραγωγημένες,υπερήφανες και αυταρκείς(με την καλή έννοια).Το ''ἢ τὰν ἢ ἐπὶ τᾶς'' καταλαβαίνεις την στάση ζωή τους που είχαν αυτές οι γυναίκες.Η τέλεια διαπαιδαγώγηση!!

      Ο Πλούταρχος με την φράση του είναι πέρα για πέρα επίκαιρος.Κάθε επόμενη γενιά ακόμα χειρότερη.Οι γονείς έχουν ευθήνη στον μέγιστο βαθμό.Δεν μπορώ να καταλάβω να ζούμε πραγματικά σε έναν από τους πιο ευλογημένους τόπους που επρέπε να θεωρούμαστε παράδειγμα και να έχουμε καταντήσει ο βόθρος της κοινωνίας.Βέβαια υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις γυναικών,αλλά σε πιο γενικό βαθμό ισχύουν τα παραπάνω.

      Διαγραφή
    2. Ο φεμινισμος εχει καταστρεψει την γυναικα, ψυχικα και σωματικα. Οι φιλελευθεροι εχουνε βαλθει να μετατρεψουν τους αντρες σε γυναικες και το αντιστροφο.

      Αυτο το φαινομενο παρατηρειται σε ολον τον δυτικο κοσμο. Εχοντας σπουδασει σε Σουηδια και Γερμανια, μπορω να πω οτι η Ελλαδα ειναι κατα μακραν καλυτερα σε αυτον τον τομεα αλλα σε λιγο σαν και αυτους θα καταντησουμε. Στραπον και απογορευμενα ουρητηρια για να κατουραμε καθιστοι.

      Διαγραφή
  3. Κύριε Διαχειριστά καλησπέρα!
    Σε πολλά σάητ του εξωτερικού σαν Δολιχοκέφαλος λαμβάνεται όποιος έχει κεφαλικό δείκτη κάτω από 76 ενώ στο παρόν σάητ όποιος έχει κεφαλικό δείκτη κάτω από 80. Τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες είναι πολύ! Πως θα εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα?
    Επίσης δολιχόκρανοι ήτανε και οι Νεάντερνταλ της παλαιολιθικής Ευρώπης. Με βασικά χαρακτηριστικά (πέραν της δολιχοκεφαλίας) τη βαριά σωματοδομή, το εξόγκωμα στο πίσω μέρος του κρανίου, τα βαθιά τοποθετημένα μάτια αλλά και τη μεγάλη κλίση του μετώπου. Έχει δηλαδή αρκετά κοινά γνωρίσματα με τον Κρομανοειδή! Είναι πιθανόν να υπήρξε μίξη αυτών των φυλών κατά την αρχαιότητα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι ανθρωπολογικοί δείκτες εισήχθησαν αρχικά για τις μελέτες κρανίων που προέρχονταν από αρχαιολογικές ανασκαφές. Στο κρανίο μετράται ο κρανιακός δείκτης, ο οποίος είναι δύο μονάδες κάτω από τον κεφαλικό δείκτη, αφού υπάρχουν και οι ιστοί του δέρματος. Στις κρανιολογικές μετρήσεις λήφθηκαν για ευκολία τα εκατέρωθεν όρια 75 και 80 για δολιχοκεφαλία και βραχυκεφαλία αντίστοιχα. Ωστόσο οι μελέτες διευρύνθηκαν και επικεντρώθηκαν σε ζώντες πληθυσμούς, όπου οι δείκτες είναι κατά δύο μονάδες μεγαλύτεροι και συνεπώς δημιουργούνταν σύγχυση. Αργότερα που διαπιστώθηκε ότι, ειδικά στην Ευρώπη, άτομα με κεφαλικό δείκτη κάτω από 75 είναι ελάχιστα, κάποιοι ανθρωπολόγοι έκαναν αναπροσαρμογή των ορίων προς τα πάνω, ταυτόχρονα όμως προσέχοντας να ταιριάζουν τα όρια με την οπτική μας αντίληψη περί δολιχοκεφαλίας/βραχυκεφαλίας. Ο λόγος που επιλέξαμε την κατηγοριοποίηση του Deniker εξηγείται αναλυτικά εδώ:
      fyletika.blogspot.gr/2014/02/blog-post_26.html

      Πάντως θέλει προσοχή, γιατί κάθε μελετητής ορίζει τα δικά του όρια στον κεφαλικό δείκτη, για να μπορούν τα στοιχεία να είναι συγκρίσιμα.

      Όσο για τους Νεάντερνταλ, δεν είναι απίθανο αυτό που αναφέρεις, αλλά είναι δύσκολο να εξαχθούν συμπεράσματα περί μίξεων προϊστορικά.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.