Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Μύρτις, μια αρχαία Ελληνίδα - μοιάζει με τους σημερινούς Έλληνες;

Ο καθηγητής Οδοντιατρικής του ΕΚΠΑ Μανώλης Παπαγρηγοράκης σε συνεργασία με πολλούς ακόμα επιστήμονες παρουσιάσαν πριν λίγα χρόνια την ανάπλαση του προσώπου μιας κοπέλας περίπου 11 ετών που πέθανε από τον λιμό που ξέσπασε στην Αθήνα την περίοδο του Πελοποννησιακού πολέμου, τον 5ο π.Χ. αιώνα. Η κοπέλα βαφτίστηκε Μύρτις και παρουσιάζεται στην διπλανή φωτογραφία.

Κατά την περίοδο των ανασκαφών για το μετρό της Αθήνας στην περιοχή του Κεραμικού ανακαλύφθηκε ένα όρυγμα με 150 σκελετούς, μεταξύ των οποίων ένα κρανίο βρέθηκε σχεδόν ανέπαφο, έχοντας ακόμα και όλα τα δόντια ανέγγιχτα. Αυτό οδήγησε τον καθηγητή να μελετήσει το κρανίο της και να αναπλάσει το πρόσωπο, που αποδείχτηκε ότι ανήκε σε μια νεαρή κοπέλα. Μετά από πολλές διεπιστημονικές προσπάθειες, το αποτέλεσμα προκέκυψε ενδιαφέρον και δημοσιεύτηκε στον τύπο.

Ο καθηγητής μάλιστα κλήθηκε στην κρατική τηλεόραση, όπου...
κατά την διάρκεια της εκπομπής αποφάνθηκε "Οτι ειμαστε ακριβώς οι ίδιοι με τους αρχαίους Έλληνες στο προσωπικό κρανίο" και στην ερώτηση της δημοσιογράφου εάν βρήκε διαφορές στο προσωπικό κρανίο των αρχαίων ελλήνων με αυτό των συγχρόνων ελλήνων, η απάντηση ήταν κατηγορηματική, όχι.




Βέβαια, ο καθηγητής κάνει έρευνα από ιατρικής πλευράς και όχι από ανθρωπολογικής. Ωστόσο η διατυπώσεις του δίνουν την εντύπωση στους τηλεθεατές ότι οι σύγχρονοι Έλληνες είναι ίδιοι με τους αρχαίους. Είναι αμφίβολο αν ο καθηγητής γνωρίζει τους φυλετικούς τύπους, π.χ. Μεσογειακό, Αλπικό, Διναρικό, κτλ, παρότι έχουν γραφτεί πολυάριθμα βιβλία για την ανθρωπολογική μελέτη κρανίων και αν μπορεί να βγάλει συμπεράσματα βάσει αυτών περί της καταγωγής των Ελλήνων. Σε κάθε περίπτωση η προσπάθεια είναι ενδιαφέρουσα, εν μέσω απόλυτης παρακμής της ανώτατης εκπαίδευσης και των διαφόρων "καθηγητών" που οι περισσότεροι είναι αργόμισθοι, καθεστωτικοί προπαγανδιστές ή συνηθέστερα και τα δύο, με ιδιαίτερη ροπή στον ανθελληνισμό, την κλεψιά, τον μαρξισμό και την αντιεπιστημονικότητα. Μάλιστα, φαίνεται ότι τα οστά του κρανίου κλάπηκαν από άλλους, λογικά μασόνους, "καθηγητές", μέσα στον φρενήρη αγώνα των σιωνιστών να εξαφανίσουν ότι δείχνει τη φυλετική σύνδεσή μας με τους αρχαίους Έλληνες.

Ο καθηγητής έχει εγκαινιάσει έκθεση για τη Μύρτιδα η οποία περιοδεύει μέχρι και σήμερα. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο της Καρδίτσας. Έχει στηθεί και ιστοσελίδα επί του θέματος, www.myrtis.gr, η οποία είναι κάτι παραπάνω από κατατοπιστική.

Η Μύρτις είναι δολιχοκεφαλική και η ανάπλαση του προσώπου την απεικονίζει να έχει επίδραση από τον Μεσογειακό και τον Αλπικό φυλετικό τύπο. Αυτή η έρευνα αποτελεί άλλη μια ένδειξη περί της φυλετική υπόστασης των αρχαίων Ελλήνων, οι οποίοι μοιάζουν σε αρκετό βαθμό με τους σύγχρονους.

Οι παρακάτω είναι ενδεικτικές φωτογραφίες από την έκθεση.



10 σχόλια:

  1. Όχι ακριβώς αυτό που λέμε "ελληνική ομορφιά", έτσι; Κατά τα άλλα Δίας σχωρέστη την κοπέλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. παιδια θα θελα μια βοηθεια με ενα μαθηματικο προβλημα που κατα καποιον τροπο συσχετιζεται με φυλετικα..αν υπαρχει κανα με μαθηματικο μυαλο εδω και προσφερεται να βοηθησει ας με ενημερωσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλε διομαχε με ενδιαφερει πολυ να μαθω για ποιο προβλημα μιλας ,σε καμια περιπτωση δεν ειμαι αριστερο σκουπιδι και η ερωτηση μου δεν θα ητο δολια,με τετραδιο και στυλο εβγαλα τα συμπερασματα μου.Με λιγα λογια ηθελα να υπολογισω πως ενας εξαιρετικα μικρος πληθυσμος δεκαδων η εκαντονταδων ατομων(για την εφαρμογη της ευγονικης)μπορει να μετατραπει σε πληθυσμος χιλιαδων η ακομα και εκατομυριων συνυπολογιζοντας ηλικιες αλλα και βαθμους συγγενειας μεσα σ'αυτον ωστε να επιτευχθει οσο το γρηγοροτερο δυνατο.Κατι τετοιο ομως οπως ειναι λογικο απαιτει χιλιετιες για να πραγματοποιηθει κατι που το καθιστα και ανεφικτο,αυτο ειναι ολο.Θα θελα να μαθω για ποιο προβλημα μιλας εσυ.

      Διαγραφή
    2. Ως απαντηση στο πρόβλημα σου δε, επέτρεψε μου να θέσω την εξής παράμετρο που μπορεί να συνοψίσει σε ποιο απλή αναλογία το πρόβλημα αυτό: Τώρα τη δεδομένη στιγμή τα ανίκανα άτομα της κοινωνίας που δεν παράγουν κάτι προς όφελος του πολιτισμού, της τεχνολογίας, των επιστημών κ.ο.κ. έχουν ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ δυστυχώς γόνους απο άλλα αξιόλογα και ανώτερα άτομα τις κοινωνίας, και λόγω του τρόπου ζωής κ.ο.κ. Αν δε ανοίκουν και σε πολύ χαμηλά κοινωνικά στρώματα δυστυχώς άμεσα και έμμεσα ποικιλοτρόπως εκμεταλλεύονται οικονομικώς τους υπόλοιπους που παράγουν πραγματικά. Άπο άτομα ικανά μόνο για χειρωνακτική εργασία (γηγενείς) έχουμε να φαν κι οι κότες. Δηλαδή δεν είναι απαραίτητο να ξέρει ο άλλος ότι θα έχει επίδομα πολυτέκνων σε περίπτωση που είναι κάνας βλάκας που δε ξέρει με πόσα επίσης άχρηστα σακιά της κοινωνίας έχει κοιμηθεί, πόσα ξώγαμα έχει, γνωστά άγνωστα, οικογενειακά μέλη ύπο την κηδεμονία του κ.ο.κ. Τα άτομα αυτά θα δουλεύουν προς όφελως των αξιακώς αριστότερων και όχι το αντίθετο. Αυτό θα αποτελέσει έναυσμα να διατελέσουν ευγονική όσοι εώς και επιβάλλεται θα λέγαμε, και όχι το αντίθετο. Οι υπόλοιποι θα ξέρουν ότι θα καταλήξουν σε στρατόπεδα εργασίας και όχι άχρηστα επαγγέλματα που πολλές φορές έχουν λιγότερες δυσκολίες και ποσοστιαίως (αναλογικά βέβαια) αμοίβονται περισσότερο. Σιγά σιγά τα ικανότερα και καλύτερης ποιότητας, βιολογικά, διανοητικά, πνευματικά, ηθικά κ.ο.κ. άτομα θα πληθύνονταν, θα ήταν υπό καλύτερες συνθήκες που θα προσέδιδαν ευκαιρείας εξέλιξης και διατήρησης των επιπέδων τους και θα επικάλυπταν με σταθερά βήματα σε αριθμούς τους υπόλοιπους. Εξάλλου ήδη δεν είναι απαραίτητο να είναι όλοι τέλοιοι. Στα δε άχρηστα άτομα της κοινωνίας απλώς δεν θα επιτρεπόταν η τεκνογονία αυτό καθεαυτό ή ύπο περιορισμούς.

      Διαγραφή
    3. *ευκαιρείες *τέλειοι

      Διαγραφή
  3. Εύγε κε Διαχειριστά!
    Πολύ ενδιαφέρουσα δημοσίευση!
    Άλλη μια επιστημονική μελέτη που αποδεικνύει την συνέχεια σε μεγάλο βαθμό του ενδόξου Ελληνικού Έθνους ανά τις χιλιετείες
    Και πάλι συγχαρητήρια!
    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε ποιόν φυλετικό τύπο ανήκουν οι νεκροί των Μυκηναϊκών τύμβων;- http://dienekes.blogspot.gr/2008/05/mtdna-from-grave-circle-b-in-mycenae_07.html

    Son Of Odin

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το 1994-95, στη διάρκεια των εργασιών τού Μετρό βρέθηκε στην περιοχή τού Κεραμεικού ο χώρος, όπου ήταν γνωστό, πως υπήρχε το νεκροταφείο τής αρχαίας Αθήνας. Η αρχαιολογική ανασκαφή έφερε στο φως έναν ομαδικό τάφο με σκελετικό υλικό από την ταφή περίπου 150 ανθρώπων, ενηλίκων και παιδιών. Η έλλειψη τού προβλεπόμενου από τα ήθη και έθιμα τής εποχής τελετουργικού έδειχνε βιασύνη -αν όχι πανικό- κατά την ταφή. Με την αξιολόγηση των αρχαιολογικών ευρημάτων, αλλά και τη βιολογική μελέτη τού πολφού των δοντιών τριών τυχαία επιλεγμένων νεκρών ο τάφος χρονολογήθηκε στην εποχή τού λοιμού των Αθηνών, δηλαδή μεταξύ 430 και 426 π.Χ.. Κατόπιν ξεκίνησε η μελέτη τού σκελετικού υλικού με σύγχρονες εργαστηριακές μεθόδους DNA, προκειμένου να προσδιοριστεί ο αιτιολογικός παράγοντας τής φονικής ασθένειας, αλλά και το κρανιοπροσωπικό σύμπλεγμα και η κατατομή των αρχαίων αθηναίων.

    Ανάμεσα στα οστά τού ομαδικού τάφου υπήρχε το κρανίο ενός κοριτσιού έντεκα περίπου ετών, στο οποίο δόθηκε το όνομα Μύρτις και που διατηρούσε ένα σημαντικό χαρακτηριστικό παιδιού αυτής τής ηλικίας, δηλαδή μέρος τής νεογιλής οδοντοφυΐας συγχρόνως με τη μόνιμη. Η άριστη κατάσταση τού κρανίου τής Μύρτιδος γέννησε την ιδέα τής ανάπλασης ενός παιδικού κεφαλιού τής εποχής τού Περικλή και τής παρουσίασής του σε σχετική έκθεση. Γι΄ αυτό το σκοπό κατασκευάστηκε ένα ακριβές αντίγραφο τού κρανίου με τις πλέον σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους και στάλθηκε σε ειδικό εργαστήριο στη Σουηδία, απ΄ όπου επέστρεψε με τη μορφή, που φαίνεται στη φωτογραφία.

    Τα στάδια ανάπλασης τής μορφής μιάς αρχαίας κατοίκου τής Αθήνας, που δεν γνωρίζουμε άν ήταν Ελληνίδα ή όχι. Η μύτη, τα αυτιά, καθώς και το χρώμα τού δέρματος, των οφθαλμών και των μαλλιών είναι αυθαίρετα. Η ανάπλαση τού προσώπου ήταν μιά δύσκολη εργασία. Με την πλέον προηγμένη επιστημονική μέθοδο αναπλάστηκαν οι μύες και οι ιστοί τού προσώπου, ενώ το σχήμα και το μέγεθος των ματιών υπολογίστηκαν σύμφωνα με το μέγεθος των οφθαλμικών κόγχων. Δύσκολη ήταν η ανάπλαση τής μύτης και των αυτιών, η οποία έγινε περισσότερο κατ΄ εκτίμηση σε σχέση και με το μέγεθος τής ρινικής κοιλότητας. Οι αναλογίες και το σχήμα τού προσώπου προέκυψαν από τις υποκείμενες αναλογίες τού κρανίου.

    Εκτός από το σχήμα των αυτιών και τής μύτης, έπρεπε να επιλεγεί χρώμα δέρματος, οφθαλμών και μαλλιών. Ο επί κεφαλής τής έρευνας, επίκουρος καθηγητής Ορθοδοντικής τού Πανεπιστημίου Αθηνών, δρ. Μανώλης Παπαγρηγοράκης, δήλωσε σχετικά: «Λαμβάνοντας υπ΄ όψη την καταγωγή της, αποφασίστηκε το καστανό ως το χρώμα των ματιών της... Για να εξασφαλισθεί μεγαλύτερη αληθοφάνεια, δημιουργήθηκε ένα ελαφρό μειδίαμα, που τής προσέδωσε μιά πιό παιδική έκφραση... Ταινίες πηλού τοποθετήθηκαν πάνω από τη μυική δομή, οι οποίες αναπαριστούν το δέρμα. Η υφή και οι λεπτομέρειες τού δέρματος δέχτηκαν περαιτέρω επεξεργασία, ώστε να δοθεί μιά πιό ρεαλιστική εντύπωση». Το χρώμα των μαλλιών επιλέχθηκε αυθαίρετα ως καστανό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο κ. Παπαγρηγοράκης διευκρίνησε επί πλέον σε συνέντευξή του: «Πρέπει όμως να διευκρινίσουμε, πως δεν γνωρίζουμε αν η Μύρτις ήταν αθηναία. Μπορεί να ήταν και δούλη από άλλη περιοχή, οπότε έχουμε μπροστά μας μια νεαρή κάτοικο τής Αθήνας, όχι μια μετά βεβαιότητος αθηναία» («Τα Νέα», 10 Απρ. 2010.)


      Η ανάπλαση λοιπόν τού προσώπου τής Μύρτιδος απέδειξε ότι οι σημερινοί έλληνες είναι ίδιοι με τους αρχαίους Αθηναίους, κατ΄ ευθείαν απόγονοι τού Περικλή; Ειδικά για την Αθήνα όμως, η πόλη για τρείς περίπου αιώνες κατα το Μεσαίωνα ήταν σχεδόν ακατοίκητη. Το σύνολο των σημερινών της κατοίκων επομένως, είναι επήλυδες.

      Ένα βασικό χαρακτηριστικό τού προσώπου τής Μύρτιδος είναι ο προγναθισμός, αλλά αυτό δεν οδηγεί σε συμπεράσματα σχετικά με την καταγωγή της. Ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά τού προσώπου της όμως, όπως προαναφέρθηκε, επιλέχθηκαν κατ΄ εκτίμηση ή εντελώς αυθαίρετα, όπως μύτη, αυτιά, χρώμα προσώπου, μαλλιών, οφθαλμών. Άν τής έφτιαχναν λίγο πιό σκούρο το δέρμα και μαύρα μαλλιά θα μπορούσε να μοιάζει με βορειοαφρικανή. Άν τής έφτιαχναν ανοικτόχρωμο δέρμα, με ξανθά μαλλιά και γαλανά μάτια θα μπορούσε να μοιαζει με νορβηγίδα. Αλλά και με αυτά τα χαρακτηριστικά, που τής έδωσαν συναντάμε πολλά κορίτσια στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στη Βόρειο Αφρική, στην Ευρώπη κι αλλού.

      Εξ άλλου, δεν γνωρίζουμε καν άν ήταν αθηναία, ακόμη κι Ελληνίδα δεδομένου, ότι βρέθηκε ενταφιασμένη σε ομαδικό τάφο χωρίς κανένα στοιχείο για την εθνική ή κοινωνική της ταυτότητά. Την εποχή εκείνη στην αρχαία Αθήνα οι δούλοι ήταν περισσότεροι από τους αθηναίους. Αν ήταν δούλη, θα μπορούσε να κατάγεται από οπουδήποτε εκτός ελλαδικού χώρου (π.χ. από την Αίγυπτο).

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.