Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014

Ανθρωπολογία των Ελλήνων - Μακεδονία


Οι M. Hasluck και G. Morant το 1929 δημοσίευσαν στο περιοδικό Biometrika την μελέτη "Measurements of Macedonian Men", που περιλαμβάνει ανθρωπολογικές μετρήσεις από τους κατοίκους της Μακεδονίας. Οι μετρήσεις έγιναν το 1921-23, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είχε γίνει η ανταλλαγή πληθυσμών ακόμη.

Μελετήθηκαν σε έξι διαφορετικές ομάδες ανθρώπων: Έλληνες, Βλάχους, χριστιανούς Βούλγαρους, μουσουλμάνους Βούλγαρους, Τούρκοι, Ελληνόφωνοι εξισλαμισμένοι. Γίνεται μαι σύντομη αναφορά στην ιστορία της Μακεδονίας και στις όποιες μετακινήσεις πληθυσμών σε αυτή. Οι μετρήσεις έγιναν σε χωριά της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Η κυριότερη σειρά μετρήσεων είναι αυτή του κεφαλικού δείκτη, στην τρίτη από το τέλος σειρά του παρακάτω πίνακα:...
Από τον παραπάνω πίνακα προκύπτει ότι όλες οι πληθυσμιακές ομάδες της Μακεδονίας είναι κατά μέσο όρο βραχυκέφαλες, με εξαίρεση τους μουσουλμάνους Βούλγαρους. Όσο μικραίνει ο μέσος όρος του κεφαλικού δείκτη, τόσο αυξάνουν οι δολιχοκέφαλοι.

Η μύτη είναι κυρίως ίσια σε ποσοστό άνω του 80%, εκτός από τους χριστιανούς Βούλγαρους, όπου η κοίλη μύτη είναι πολύ συχνή, ως κριτήριο έντονης Βαλτικής-Αλπικής επίδρασης. Οι Έλληνες έχουν 30-45% λεπτή σωματοδομή και είναι κατά 85-95% μελαχρινοί και έχουν κατά 70-80% σκούρα μάτια.

Ακολουθούν πολλοί πίνακες με συγκριτικά στοιχεία μεταξύ των έξι ομάδων. Στο τέλος βγαίνουν κάποιες συσχετίσεις, αλλά μόνο βάσει στατιστικής και όχι βάσει φυλής. Γενικά οι πληθυσμοί έχουν αρκετές ομοιότητες. Οι βραχυκέφαλοι κυριαρχούν, με τους Βλάχους και Βούλγαρους να έχουν τους περισσότερους δολιχοκέφαλους. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών είναι άγνωστο αν έγιναν σημαντικές διαφοροποιήσεις, καθώς ναι μεν έφυγαν βραχυκέφαλοι, αλλά ήρθαν και βραχυκέφαλοι.

Οι πληθυσμοί της Μακεδονίας μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους. Φαίνεται ότι είναι κυρίως Αλπικοί, με πολλούς Αρμενοειδείς, λίγους Μεσογειακούς και ακόμα λιγότερους Βαλτικούς. Οι ιστορικές αναφορές για τη Mακεδονία δίνουν αφορμές σε κάθε λογής κρατικοδίαιτους αριστεροδεξιούς να κάνουν ανθελληνική προπαγάνδα. Οι ντόπιοι Μεσογειακοί αλλά και Αλπικοί της Μακεδονίας λογίζονται από τα αρχαία χρόνια ως Έλληνες. Οι Αρμενοειδείς και οι Βαλτικοί ήρθαν από ανατολικά και βόρεια αντίστοιχα. Ενδιαφέρον θα είχε οι αναγνώστες που έχουν βρεθεί σε βόρεια και νότια Ελλάδα πολλάκις, αν έχουν διαπιστώσει φυλετική διαφοροποίηση βορρά και νότου.

Οι δολιχοκέφαλοι Μεσογειακοί είναι οι κατ'εξοχήν Έλληνες και αν και μειοψηφία στη Μακεδονία, η συγγραφέας τους θεωρεί ως αντιπροσωπευτικούς των Ελλήνων και για τους Έλληνες παραθέτει την εικόνα ενός Μεσογειακού φυλετικά από την Κοζάνη, που δίνεται πάνω. Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες από άλλες πληθυσμιακές ομάδες:

Τούρκος, Τουρανικού τύπου


Βούλγαρος, Αλπικού τύπου


Βλάχος, δολιχοκέφαλος Μεσογειακός-Διναρικός


7 σχόλια:

 1. Φυλετικη διαφορα μεταξυ Βορρα και Νοτου δεν διαπιστωσα,με την εξαιρεση ποντιων,κρητικων και κυπριων που φαινεται πως παρουσιαζουν ξεχωρα,σχεδον εθνικα,χαρακτηριστηκα απο το λοιπο Εθνος. Να γινει η διακριση πως οι Βλαχοι της Μακεδονιας με τους λοιπους Ελληνες δεν παρουσιαζουν μορφολογικη διαφοροποιηση,ενω οι βλαχοι δεν ξεχωρισαν τον εαυτο τους απο το Ελληνικο Εθνος. Γνωμη μου ειναι πως οι Ελληνες της Μακεδονιας ειναι στον κλασσικο μεσογειακο τυπο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αν και η Τουρανική πρόσμιξη στον Τούρκο είναι εμφανής αλλά όχι κυρίαρχη θα έλεγα και πάλι απ'τα συγκεκριμένα δείγματα ο μόνος λευκός-ευρωπαίος εντοπίζεται στο πρόσωπο του Βλάχου! Πραγματικά το φυλετικό δείγμα αυτό θα μπορούσε να συναντηθεί απ'άκρη σ'άκρη της Ελλάδος αποδεικνύοντας την άρρηκτη συγγένεια και γενετική συνοχή απ'την αρχαιότητα σημαντικού τμήματος των όντως (μειοψηφούντων όμως δε;) Ελλήνων. Ο Βλάχος θα μπορούσε να ήταν και Επτανήσιος, κάτοικος του Αιγαίου πελάγους, της Κρήτης, της Πελοππονήσου, Στερεάς Ελλάδας και Μακεδονίας, Αρβανίτης, Σαρακατσάνος καθιστώντας την εικόνα του εργαλείο ρίψης όλων των σκουπιδοεπιχειρημάτων στο κάλαθο των ΑΧΡΗΣΤΩΝ για τη δηθεν μικρότερη καθαρότητα (έστω του μειοψηφούντος μάλλον) των Αιγιακών Ελληνο-πελασγικών πλυθησμών απ'τους απανταχού τουρκομογγόλους γείτονες μας!!! Όχι δείτε πως είναι αυτοί μιλάμε που μας κοντράρουν και φυλετικά και μας αποκαλούν γύφτους-νέγρους και άλλα τόσα, που είναι ΟΛΟΙ σχεδόν μογγολοαρμενοειδείς πέραν απο κάποιες λιγοστές περιπτώσεις γηγενών-απορροφημένων ελληνικών πληθυσμών της Αλβανίας-Σκοπίων-Βουλγαρίας! Ποιος είναι ο γυφτο-νέγρος, ο λευκός Έλλην αιγαίος μεσογειακο-διναρικός Βλάχος ή ο Μπουλγκάρ, ο Τούρκ, ο Γυφτο-αβαρο-ταταρο-πετσενεγκο-αλβανο-μπουλγκάρ Σκοπιανός (Μακεδόνας!!!) και ο Αβάρ-Αλβανός με τη κλασσική Αζερική φυσιογνωμία;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ο Κοζανιτης πάντως ειναι ιδιος με τον Χαμφρευ Μπογκαρντ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Oσο αφορα τους Ελληνοφωνους μουσουλμανους,εχωντας υπηρετησει στον Πενταλοφο(νομος Κοζανης) στα τελη της δεκαετιας του 60,ειχα την χαρα να γνωρισω υπερηλικους τοτε ανθρωπους που θυμοντουσαν και το 12 και το 22.Μου ειπαν πως υπήρχαν πολλοι Ελληνες που αλλαξοπιστησαν τυπικα για να τα εχουν καλα με τους τουρκους,αλλα ειχαν συνειδηση της Ελληνικοτητας τους και παντρευοντουσαν μονο μεταξυ τους. Αυτοι μετα το 1912 προσπαθησαν να ξαναλλαξουν θρησκευμα,αλλα δεν τους επετρεψε το Ελληνικο Κρατος και παρα τις όποιες δηλωσεις τους Ελληνικοτητας τελικα τους ανταλλαξαν το 22. Εντυπωση μου εκανε πως οι παλιοι Ελληνοφωνοι Μακεδονες προτιμουσαν ή αντιπαθουσαν λιγοτερο, τους Ελληνοφωνους Μουσουλμανους παρα τους πόντιους,τους οποιους απεστρεφονταν και θεωρουσαν ίδια σπορα με τους τουρκους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΠΟΣΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ 100% ΛΕΥΚΟΙ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Eξαρταται το πως αντιλαμβανεται ο καθενας τον ορο "λευκος"...το 99% μπορω να σου πω με απλη λογικη ειναι λευκοι...τωρα αν δεν θεωρεις λευκους καποιους που ανηκουνε σε τυπους του καυκασου και της μεσανατολης τοτε ενα 95%...ειναι κατι δεδομενο και δεν πρεπει να σε απασχολει,το κυριο ερωτημα ειναι ποσοι απο τους σημερινους Ελληνες ειναι Ελληνες.
   Και για να κανεις αυτην την ερωτηση πιστευω εχεις επηρεαστει απο κατι μπουρδες που γραφουνε κατι βορειοι-αριοπληκτοι που δεν μας θεωρουν λευκους..αυτο ειναι αλλο θεμα,μην δινεις σημασια κατι τετοιοι τυποι ειναι καθυστερημενοι,θα βρεις κι εδω στα φυλετικα κατι τετοιους να σχολιαζουν!

   Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.