Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2014

Ανθρωπολογία των Ελλήνων - Κερασούντα του Πόντου


Ο Αριστοτέλης Νεόφυτος ήταν Έλληνας ανθρωπολόγος, σπουδασμένος στη Γαλλία και ιδρυτής μαζί με τον Κλων Στέφανο και τον Μ. Αποστολίδη του πρώτου Ανθρωπολογικού Μουσείου στην Ελλάδα το 1866. Ο Νεόφυτος μελέτησε τους Έλληνες του Πόντου και δημοσίευσε τη μελέτη του "Le Grec du Nord-Est de l'Asie Mineure" στην Ανθρωπολογική Επιθεώρηση του Παρισιού.

Οι μετρήσεις έγιναν σε 142 άτομα, εκ των οποίων 20 γυναίκες, από την πόλη της Κερασούντας και στα γύρω χωριά. Ο κεφαλικός δείκτης προέκυψε κατά μέσο όρο 87,21. Η κατανομή του κεφαλικού δείκτη φαίνεται στο διάγραμμα, για τους "Έλληνες" της Κερασούντας, όπως γράφει η λεζάντα.

Από το διάγραμμα φαίνεται ότι...
δεν υπάρχει κανένας δολιχοκέφαλος, καθώς οι μετρήσεις ξεκινούν από το 80! Πράγμα που σημαίνει ότι οι Έλληνες της αρχαιότητας έχουν εξαφανιστεί, στην Κερασούντα τουλάχιστον. Οι ντόπιοι βραχυκέφαλοι Αρμενοειδείς με Αλπικές επιδράσεις επικρατούν πλήρως. Οι Αλπικοί εντοπίζονται από το ποσοστό μεσόρρινων που φτάνει το 28,9%, με τους υπόλοιπους να είναι λεπτόρρινοι.

Τα μαλλιά είναι σκούρα στη συντριπτική πλειοψηφία του 95,8%, ενώ τα μάτια κατά 75%, ενώ η τριχοφυΐα είναι έντονη. Εν συντομία, οι Έλληνες της Κερασούντας έχουν μέσο ύψος, βραχυκεφαλία, χωρίς γωνίες στο πρόσωπο, λεπτορρινία, καστανά μαλλιά, μάτια κυρίως καστανά, ενίοτε ανοιχτά, έντονη τριχοφυΐα. Χαρακτηριστικά καθαρά Αρμενοειδή.

Το συμπέρασμα που βγάζει ο Νεόφυτος στο τέλος είναι ότι οι "Έλληνες" της Κερασούντας ανήκουν στον ντόπιο πληθυσμό φυλετικά, δηλαδή Αρμενοειδείς ή έστω Αλπικοί, οι περισσότεροι απόγονοι Ασσύριων ή Χαλδαίων. Άλλοι ανθρωπολόγοι έκριναν ότι το δείγμα δεν ήταν αντιπροσωπευτικό, καθώς υπάρχουν και δολιχοκέφαλοι στον Πόντο.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι οι πληθυσμοί αυτοί έχουν Τουρκική συνείδηση, καθώς οι κάτοικοι του Πόντου αγνοούν συστηματικά τις προσπάθειες εμφύσησης " Τουρκικής" εθνικής συνείδησης. Πάντως φυλετικά είναι ότι και οι κυρίως Τούρκοι. Αυτό δεν σημαίνει, όπως αμέσως θα διαπιστώσουν οι κάθε λογής ανθέλληνες, να ξεχάσουμε τον Πόντο. Και ούτε με μια γενοκτονία ή φυλετική αλλοίωση απεμπολούνται τα ιστορικά δικαιώματα μιας περιοχής. Ή τέλος πάντων, "η μόνη δικαιοσύνη είναι το σπαθί", όπως έλεγε ο Περικλής Γιαννόπουλος.

6 σχόλια:

 1. Πες τα. Ο Πόντος θα ξαναγίνει ελληνικός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. μα ναι...και εδω οι περισσοτεροι ποντιοι εχουν αρμενοειδη χαρακτηριστικα... και χαρακτηρα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Κατά τoν Πουλιανό στον Προσωασιατικό τύπο(Καυκάσιο-Αρμενοειδή και Ανατόλιο-Ιρανοειδή/Οριενταλοειδή) ανήκουν οι Έλληνες της Τραπεζούντας και του Ερζερούμ και σε μικρό βαθμό οι Έλληνες της Μαριούπολης και της Δυτικής Μικράς Ασίας.

  Σελίδα 140.

  Κυρίως Προσωασιάτες(Καυκάσιο-Αρμενοειδής) είναι οι Έλληνες της Τραπεζούντας και Ανατολικοί(Ανατόλιοι-Ιρανοειδής/Οριενταλοειδής) οι Τουρκόφωνοι Έλληνες του Ερζερούμ και σε μικρή αναλογία οι δυτικές ομάδες της Μικράς Ασίας.

  Σελίδες 141-142.

  https://issuu.com/stampalia/docs/katagogh_ellhnon/9?e=4941600/4584982

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ειμαι ελληνας με καταγωγη απ'το ερζουρουμ και η οικογενεια μου αποτελειται κυριως απο ασιατικους αλπικους. υπαρχουν βεβαια αρκετοι ανατολιδεις, αρμενοειδης και ιρανοειδης αλλα σε μικροτερο βαθμό.

   Διαγραφή
  2. Φίλε μην τα λαμβάνεις υπόψη, η συντριπτική πλειοψηφία των Ποντίων έχει ίσια κεφαλή, δεν παρουσιάζει υψικρανία, έχει ορθό μέτωπο και πλατυϊνία, ένα μεγάλο μέρος δε των Ποντίων έχει ασθενή τριχοφυϊα προσώπου και κυματιστά μαλλιά σε τριγωνικό σχήμα. Δεν λέω ότι δεν γίναν προσμίξεις αλλά δεν μπορώ και να βλέπω να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο ανοησίες

   Διαγραφή
 4. Είμαι ποντιος από την ορντου έχω σγουρά κάστανο κόκκινα Μαλλιά τα ξάδελφος μου είναι κόκκινα και κάποια μελαχρινα και είμαι δολιχκεφαλος με λεπτορινια και κάστανα αμυγδαλολοτα ματια και 1,76 υψος πιο μεσογειακος πεθαίνεις. Δεν πιστεύω να τους μελετήσατε όλους τους Πόντιους

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.