Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Baker J. - Race

Ο John Baker (1900-1984) ήταν Βρετανός βιολόγος, ανθρωπολόγος και καθηγητής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Το σημαντικότερο βιβλίο του είναι το "Race" του 1974. Όπως φαίνεται από τον τίτλο και το εξώφυλλο, ο Baker υπερασπίζεται την έννοια της φυλής, διαπιστώνοντας ότι διαθέτουν σωματικές καθώς και ψυχικές διαφορές οι οποίες επηρεάζουν τον πολιτισμό που δημιουργούν.

Βέβαια κάθε λοβοτομημένος προοδευτικούλης, θεωρεί πως οι τέσσερις εικονιζόμενοι άνθρωποι του εξωφύλλου έχουν πανομοιότυπη συμπεριφορά, αλλά απλώς φταίει η... περιρρέουσα "κουλτούρα"!

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου, κάνει μια πολύ καλή ιστορική αναδρομή στην εξέλιξη της επιστήμης της φυλετικής ανθρωπολογίας.

Στο δεύτερο μέρος, αναλύονται ειδικά ζητήματα περί των εννοιών είδος, φυλή και της εξελικτικής βιολογίας, με έμφαση στη ζωολογία, που το κάνουν λίγο βαρετό.

Στο τρίτο μέρος, που είναι και το πλέον ενδιαφέρον, μελετώνται μερικές κατηγορίες φυλών, όπως οι Ευρωπαϊκές, οι ιθαγενείς της Αυστραλίας, οι Βουσμάνοι, κτλ. Ακολουθεί εκτενής φυλετική μελέτη της...
υποσαχάριας Αφρικής, ακολουθώντας την τυπολογία του Eickstedt. Εκτός από ανθρωπολογική μελέτη, προχωρά και σε μελέτη του πολιτισμού των διαφόρων αφρικανικών εθνοτήτων, επισημαίνοντας κάθε φορά τον κυρίαρχο φυλετικό τύπο κάθε εθνότητας, βοηθώντας πολύ έτσι τον φυλετικό μελετητή της συμπεριφοράς.

Το βιβλίο είναι πολύ ενδιαφέρον. Eν γένει έχει πάρα πολλά αξιόλογα στοιχεία περί φυλετικής ανθρωπολογίας, αρκετά διασκορπισμένα όμως εντός του βιβλίου. Η τελείως υποκειμενική στάση του Baker προς το τέλος του βιβλίου σχετικά με ζητήματα νέγρων και στο θέμα της ευφυΐας, έχουν κάνει αρκετούς να τον υποτιμούν, ωστόσο το βιβλίο του είναι σημαντική συνεισφορά στην φυλετική ανθρωπολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.