Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Ανθρωπολογία των Ελλήνων - Παράλια της Μαύρης Θάλασσας

Ο Eugène Pittard πραγματοποίησε μελέτη Ελλήνων της Δοβρουτσάς στη Βουλγαρία και δημοσιεύτηκε υπό τον τίτλο "Contribution à l'étude anthropologique des Grecs d'Europe (Dobrodja)" στην Γαλλική Ανθρωπολογική Επιθεώρηση του 1902.

Ο Pittard αναφέρει επιγραμματικά την ιστορία των αποικιών των Ελλήνων στα δυτικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας. Οι ανθρωπολογικές μετρήσεις έγιναν σε 53 Έλληνες.

Το ύψος τους είναι μέτριο, είναι μεσοπρόσωποι, λεπτόρρινοι, αλλά όλα αυτά προκύπτουν από μεσους όρους που κρύβουν τις διαφοροποιήσεις. Ως προς τον κεφαλικό δείκτη τα αποτελέσματα είναι πιο αποκαλύπτικά και είναι τα εξής:...

Δολιχοκέφαλοι:   34%
Μεσοκέφαλοι:     13%
Βραχυκέφαλοι:    53%

Οι βραχυκέφαλοι κυριαρχούν και είναι κυρίως Αλπικοί και Βαλτικοί. Οι δολιχοκέφαλοι είναι Μεσογειακοί και Κρομανοεδείς. Πράγμα που σημαίνει ότι οι Μεσογειακοί κατ' εξοχήν απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων πλησιάζουν το ένα τρίτο των ομογενών στα δυτικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας.

Η μύτη είναι κατά 70%  ίσια ή με ελάχιστη κυρτότητα, το 80% έχει καστανά μάτια, το 90% έχει καστανά μαλλιά. Κάποια συμπεράσματα του Pittard για τους Έλληνες της Δοβρουτσάς είναι τα εξής:

- Το ύψος τους είναι ίδιο με αυτό των Ελλαδιτών.
- Ο κεφαλικός δείκτης είναι κατά μέσο όρο 81,88, που υποδηλώνει δύο τύπους, έναν βραχυκέφαλο και έναν δολιχοκέφαλο, με τον πρώτο να πλειοψηφεί.
- Είναι λεπτόρρινοι
- Η μύτη είναι ίσια ή με μια ελαφρά τάση προς κυρτότητα
- Τα μάτια τους είναι καστανά, σπανίως ανοιχτά
- Τα μαλλιά τους είναι σχεδόν πάντα σκούρα

Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι οι Έλληνες στην περιοχή της Θράκης είναι μεν πλειοψηφικά βραχυκέφαλοι Αλπικοί, αλλά οι δολιχοκέφαλοι Μεσογειακοί είναι αρκετοί, διατηρώντας σε εμφανή  βαθμό έτσι την Ελληνικότητα φυλετικά των περιοχών αυτών.

1 σχόλιο:

  1. Πολύ ωραία και σπουδαία τα άρθρα και η έρευνες, αλλά αφού αναρτήθηκαν άρθρα για πολλά σκλαβωμένα και ελεύθερα μέρη του Ελληνισμού, κατά την άποψη μου θα ήταν ωραία αν βλέπαμε και μια ανάρτηση και για την Κύπρο και τους Έλληνες της Κύπρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.