Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Τα ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά των Ούγγρων

Η Ουγγαρία είναι μια χώρα αρκετά μελετημένη από πλευράς φυσικής ανθρωπολογίας. Αν και ο κλάδος αναπτύχθηκε αργοπορημένα, βρέθηκαν ένθερμοι μελετητές που βάλθηκαν να εξετάσουν την ανθρωπολογία της χώρας, καλύπτοντας το κενό. Πραγματοποιήθηκαν πολλές μελέτες, τα αποτελέσματα των οποίων συγκεντρώνει η μελέτη του Lajos Bartucz με τίτλο "Die körperlichen Merkmale des heutigen Ungartums", που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ungarische Jahrbücher.

Το ανάστημα μετρήθηκε σε δεκάδες μελέτες, σε διάφορες περιοχές της χώρας. Εν γένει επικρατεί μέτριο ανάστημα, ωστόσο υπάρχουν διακυμάνσεις στη χώρα, όπου σε άλλες περιοχές το ανάστημα είναι μέτριο προς υψηλό και σε άλλες μέτριο προς χαμηλό. Ο μέσος κεφαλικός δείκτης σε 2432 άνδρες και 592 γυναίκες από όλη τη χώρα...
βρέθηκε 85,49 και 86,16 αντίστοιχα. Δηλαδή κυριαρχεί η βραχυκεφαλία, όπως αποτυπώνεται και στον παρακάτω πίνακα:


Οι μεσο-δολιχοκέφαλοι μετά βίας αποτελούν διψήφιο ποσοστό στο πληθυσμό, η συντριπτική πλειοψηφία είναι βραχυκέφαλοι. Σε 39 μελέτες  που παραθέτει ο Bartucz, σχεδόν σε όλες βρέθηκε βραχυκεφαλία και μάλιστα συνηθέστερα υπερβραχυκεφαλία.

Αν όμως δούμε την πορεία του μέσο κρανιακού-κεφαλικού δείκτη ανά τους αιώνες, θα δούμε μια σταδιακή αύξηση του κεφαλικού δείκτη. Για να είναι συγκρίσιμα τα στοιχεία, θα πρέπει να προσθέσουμε δύο μονάδες στον κρανιακό δείκτη από μη ζώντες, για να είναι συγκρίσιμος με τον κεφαλικό δείκτη σε ζώντες. Στη νεολιθική εποχή, στην εποχή του χαλκού και έπειτα στα πρώτα ιστορικά χρόνια με τους Γέπιδες, στην περιοχή επικρατούσε η δολιχοκεφαλία. Περίπου στην εποχή των Αβάρων-Ούγγρων-Κουμάνων γίνεται η σταδιακή μετάβαση στην βραχυκεφαλία και από τον Μεσαίωνα και ύστερα, η βραχυκεφαλία γίνεται ακόμη πιο έντονη, μέχρι να φτάσουμε στη σύγχρονη εποχή, όπου φτάνει την υπερβραχυκεφαλία. Τα στοιχεία δίνονται στον παρακάτω πίνακα.


Κατά τη διάρκεια των αιώνων, ο κεφαλικός δείκτης από 74,08 (με προσθήκη δύο μονάδων) φτάνει στη σύγχρονη εποχή στο 85,49. Μεγάλη αλλαγή, φαίνεται ότι οι βραχυκέφαλοι αντικαθιστούν σταδικά τους δολιχοκέφαλους, επιβάλλοντας και τα υπόλοιπα ανθρωπολογικά γνωρίσματά τους.

Από τις μελέτες που έχουν γίνει για το χρώμα των ματιών στην Ουγγαρία,  ταξινόμηση έχει ως εξής:
Μπλε-γκρι - Πράσινα - Καστανά
40,32% - 19,28% - 40,39%

Ως προς το χρώμα των μαλλιών, το 21,45% έχει ξανθά ή ανοιχτά μαλλιά και το 78,55% σκούρα ή καστανά.

Σε δεύτερη δημοσίευση που δίνεται στη συνέχεια του περιοδικού, αναλύονται οι φυλετικοί τύποι της χώρας: Νορδικός, Μεσογειακός και Κρομανοειδής, Αλπικός, Διναρικός, Βαλτικός, Αρμενοειδής, Τουρανικός, κεντρικός Μογγολικός.

Συμπερασματικά, οι Ούγγροι είναι έντονα βραχυκέφαλοι, με μέτριο ανάστημα και με εμφανές ποσοστό ξανθών και σημαντικό ποσοστό ανοιχτών ή ενδιάμεσων ματιών. Η χώρα είναι ιδιαίτερα μικτή φυλετικά. Οι βραχυκέφαλη πλειοψηφία οφείλεται σε Αλπικούς, Διναρικούς ειδικά στα νοτιοδυτικά, Βαλτικούς ειδικά στα ανατολικά και μογγολικούς τύπους. Οι λίγοι δολιχοκέφαλοι είναι Κρομανοειδείς ή σπανιότερα Νορδικοί.

13 σχόλια:

  1. Ταγματασφαλίτηϟϟ28 Μαρτίου 2018 στις 10:33 μ.μ.

    Μια καλή ερώτηση:Οι Σαάμι (Λάπωνες) και γενικά οι ανήκοντες στον λαπονικό και στους συναφείς τύπους,θεωρούνται λευκοί ή όχι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θεωρούνται Καυκάσιοι αλλά όχι λευκοί Ευρωπαίοι.

      Διαγραφή
    2. Ένας πάντως που σίγουρα έχει τέτοια επίδραση(lappid) είναι ο γνωστός Σουηδός χέβυ μέταλ κιθαρίστας Yngwie Malmsteen.

      http://www.wikimetal.com.br/wp-content/uploads/2015/04/NewYngwiePic1.jpeg

      Διαγραφή
    3. Η αλπικοί τι θεωρούνται; λευκοί Ευρωπαίοι;

      Διαγραφή
  2. Ούγγροι... Κατ'εξοχην απόγονοι των Μογγόλων... Το μόνο κράτος που έχει ανοίξει "προξενείο" της "Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου"!
    Αυτοί είναι οι εθνικιστές, φίλοι μας ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι Ούγγροι θεωρούν οτι είναι απόγονοι του Ατττίλα και οτι οι τουρκικοί λαοί είναι ξαδέρφια τους.Έχουν και μια επίσημη ημερομηνία που γιορτάζουν τον Αττιλα μαζι με τους Τούρκους,ουζμπεκους και άλλους τουρκικούς λαούς.Επίσης να πούμε οτι οι Ούγγροι γλωσσικά είναι συγγενείς με εστονούς και Φινλανδούς.

      Διαγραφή
    2. Στην Εσθονία και τις υπόλοιπες Βαλτικές χώρες, η θεωρία του Φαλμεράυερ καλά κρατεί...! Μας θεωρούν μπάσταρδους και γύφτους...

      Διαγραφή
    3. Σε όλη την Ευρώπη τουρκοσπορους μας αποκαλούν!Ειδικά στην Ανατολική Ευρώπη όσες φορές ταξίδεψα σε Ουγγαρία,Τσεχία,Σλοβακία,Πολωνία,Ρουμανία κλπ με το που τους έλεγα Έλληνας με κοίταγαν με μισό μάτι και έβγαζαν ξινίλα.Μόνο οι Σέρβοι μας συμπαθούν και λίγο οι Ρώσοι αλλα και αυτοί εχουν κάτι νεοναζί ασπρουλιάρηδες βαλτικους χοντροπετσες που όποιον μελαχρινό δουν τον περνούν για μουσουλμάνο.

      Διαγραφή
    4. Ο ίδιος ζω στο Κάουνας της Λιθουανίας εδώ και 10 σχεδόν χρόνια και δεν έχω αντιμετωπίσει ποτέ το παραμικρό πρόβλημα. Επίσης, το τελευταίο πράγμα που απασχολεί τον μέσο Βαλτικό είναι οι...γκρικς. Τέλος, όταν ανεβαίνουν οι Ελληνάρες εδώ πάνω και ρίχνονται στις ντόπιες όπως οι Άραβες, πώς περιμένεις να τους δούνε;

      Διαγραφή
  3. Κάτι άσχετο τι άποψη έχετε για την επιστήμη της φυσικής που υποστηρίζει ότι οι αισθήσεις είναι ψευδαισθήσεις δηλαδή ότι βλέπουμε.ακούμαι.αγγίζουμε κτλ δεν ύπαρχουν το ισχυρίστηκε και ο άθλιος αινστάιν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από τη στιγμή που η λεγόμενη "πλάνη των αισθήσεων" έχει αποδειχθεί από τις επιστήμες της φυσικής και της νευροφυσιολογίας, εμείς γιατί να το απορρίψουμε; Το ότι αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο όπως τον αντιλαμβανόμαστε, είναι μια ιδιομορφία των αισθήσεων μας. Γι' αυτό το ζήτημα μπορείς να βρεις πολλές πληροφορίες στο διαδίκτυο και θα σε παρότρυνα να παρακολουθήσεις επί του θέματος μερικές από τις διαλέξεις του καθηγητή αστρυφυσικής Μάνου Δανέζη στο youtube. Άλλωστε, το ότι η έννοια της ύλης δεν είναι κάτι το απτό και αντικειμενικά προσδιορισμένο, αλλά κάτι έξω από την εποπτεία των ανθρώπινων αισθήσεων, το διατύπωσαν πρώτοι οι αρχαίοι Έλληνες της προσωκρατικής και κλασικής περιόδου. Βέβαια, μία τέτοια διαπίστωση δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση την επιστήμη της φυλετικής ανθρωπολογίας η οποία, όπως και οι υπόλοιπες επιστήμες, μπορεί να μας δώσει απαντήσεις σε θέματα που άπτονται του ανθρωπίνως αντιληπτού.

      Διαγραφή
    2. ti asynartisies les re anarxike provokatora ai gamisou

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.