Ο πίνακας παρουσιάζει τη φυλετική σύνθεση των ανθρωπολογικών ζωνών της Ευρώπης. Προέρχεται από μελέτη του Πολωνού ανθρωπολόγου Jan Czekanowski. Ως γνωστόν στην Ευρώπη υπάρχει σημαντική ποικιλομορφία, παρά τη μικρή της έκταση σε σχέση με άλλες ηπείρους. Στην πρώτη στήλη δίνεται η ζώνη και στις επόμενες στήλες τα ποσοστά των φυλετικών τύπων. Οι φυλετικοί τύποι με τη σειρά είναι: Νορδικός, Μεσογειακός (γενικευμένος), Διναρικός (γενικευμένος Armenoide), Αλπικός/Βαλτικός (γενικευμένος Alpine), Αραβικός (Orientalische), Μογγολικοί τύποι. Ο πίνακας θα πρέπει να μελετηθεί σε συνδυασμό με τον αντίστοιχο χάρτη.
Οι ζώνες τις οποίες διακρίνει ο Czekanowski είναι οι εξής:...
- Βόρεια παράκτια (Litorale nordische)
Η ζώνη αυτή περιλαμβάνει τη Σκανδιναβία, τις Βαλτικές χώρες και τις ακτές της βόρειας ηπειρωτικής Ευρώπης. Σε αυτή τη ζώνη κατοικούν πλειοψηφικά Νορδικοί, με μια ισχηρή συνιστώσα Μεσογειακών (ΚΜ εν προκειμένω) και μικρά ποσοστά Αλπικών και ελάχιστα Διναρικών.
- Βόρεια ηπειρωτική (Kontinent. nordische)
Η ζώνη αυτή σχηματίζει μια στενή λωρίδα νοτίως της προηγούμενης ζώνης. Συνεχίζουν να επικρατούν οι Νορδικοί, όμως αυξάνονται τα ποσοστά των Αλπικών (κεντρικά)/Βαλτικών (ανατολικά) και Διναρικών.
- Βόρεια προς κεντρική (Subnordische)
Είναι η επόμενη στενή λωρίδα, όπου πλέον Νορδικοί και Αλπικοί/Βαλτικοί έχουν τα ίδια ποσοστά και αυξάνονται περαιτέρω οι Διναρικοί.
- Αλπική και Αρκτική (Alpino-Boreale Relikt-formation)
Στην κατηγορία αυτή εντάσσεται ο ορεινός όγκος της κεντρικής Ευρώπης, καθώς και η Λαπωνία. Στις περιοχές αυτές κατοικούν κυρίως Αλπικοί (γενικευμένα και οι Lappid στη Λαπωνία), με μια μειοψηφία Νορδικών και λίγους Διναρικούς και Μεσογειακούς (ΚΜ) στην κεντρική Ευρώπη.
- Κεντρική Ευρώπη (Mitteleuropäische)
Η ζώνη αυτή περιλαμβάνει την κεντρική προς ανατολική Ευρώπη, ξεκινώντας από τη Γαλλιά και φτάνοντας μέχρι την ανατολική Ευρώπη και χαμηλά στα Βαλκάνια (χωρίς τα δυτικά). Ο συγγραφέας θεωρεί ότι υπάρχει έντονη μίξη και οι τέσσερις γενικευμένοι τύποι βρίσκονται σε παρόμοια ποσοστά. Ισχύει ότι όλοι οι τύποι έχουν παρουσία στη ζώνη αυτή, όμως θα πρέπει να επισημάνουμε ότι πολλές μελέτες έχουν δείξει την κυριαρχία των Αλπικών/Βαλτικών στη ζώνη αυτή.
- Ατλαντική (Atlantische)
Η ζώνη αυτή περιλαμβάνει τις Βρετανικές νήσους, όπου κατοικούν σε ισχυρά ποσοστά Μεσογειακοί (Ατλαντοειδείς, ΚΜ) και Νορδικοί, με λίγους Αλπικούς και ελάχιστους Διναρίζοντες.
- Μεσογειακή (Mediterrane)
Η ζώνη αυτή περιλαμβάνει την Ισπανία, τη νότια Γαλλία, τη νότια Ιταλία και το νότιο προς ανατολικό τμήμα των Βαλκανίων. Οι Μεσογειακοί επικρατού, με σημαντικά ποσοστά Αλπικών και Διναρικών.
- Βαλκανική (Balkan-kaukasische)
Περιλαμβάνει τα δυτικά Βαλκάνια, όπου κατοικούν πλειοψηφικά Διναρικοί, με ισχυρή μειοψηφία Αλπικών και έπονται οι Μεσογειακοί και οι Νορδικοί.
- Ευρωαφρικανική (Euroafrikanische)
Στη ζώνη αυτή περιέχεται η βόρεια Αφρική, η Μάλτα, η νότια Ισπανία και τμήματα της Σικελίας. Κατοικείται κυρίως από Σαχάριους/ΚΜ (γενικευμένα Μεσογειακοί), έπονται οι Αραβικοί, με τους υπόλοιπους τύπους σε χαμηλότερα ποσοστά.
- Ευρωασιατική (Euroasiatische)
Η ζώνη αυτή περιλαμβάνει τις πλέον ανατολικές περιοχές της Ευρώπης που συνορεύουν με την Ασία. Εκεί βρίσκουμε σημαντικά ποσοστά μογγόλων, όμως οι Αλπικοί/Βαλτικοί παραμένουν περισσότεροι. Οι γενικευμένοι Μεσογειακοί είναι μάλλον (Βαλτο-)Κρομανοειδείς που φτάνουν έως βαθιά στη Ρωσία.
Γενικότερα στα ποσοστά υπάρχει υπερεκτίμηση των Νορδικών, τους οποίους ο συγγραφέας "ανακαλύπτει" σε διψήφια ποσοστά σε όλες τις ζώνες. Οι Μεσογειακοί δίνονται γενικευμένα και τα ποσοστά τους δικαιολογούνται εφόσον ληφθεί υπόψη ότι περιλαμβάνουν μαζί Ατλαντοειδείς, Σαχάριους, Pontid και Κρομανοειδείς. Αρμενοειδείς δεν αναφέρονται στη μελέτη, εξ'ου και η θεώρηση μόνο των Διναρικών στην τρίτη φυλετική κατηγρορία. Παρουσιάζονται ακόμα και σε περιοχές που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν καθόλου. Για τους Αλπικούς/Βαλτικούς τα ποσοστά είναι αντιπροσωπευτικά, πλην της περίπτωσης της κεντρικής Ευρώπης όπου υποεκτιμώνται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.