Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

Maurice Barrès: τελειοποίησε το εγώ σου



"Ανέπτυξε τα ένστικτά σου στο μέγιστο· δώσε ικανοποίηση στις αισθήσεις σου· τότε θα τελειοποιήσεις το εγώ σου και έτσι δεν θα ελαττώσεις την καθαρότητα της φυλής σου."

Maurice Barrès, Ennemi des Lois


Ο Barrès ήταν Γάλλος πολιτικός και λογοτέχνης. Σημαντική φυσιογνωμία του εθνικισμού στη Γαλλία, έδωσε αγώνα για την επικράτηση των πατριωτικών δυνάμεων στην πατρίδα του, με κορυφαία στιγμή το κίνημα του στρατηγού Boulanger. Παράλληλα με τον πολιτικό αγώνα, o Barrès γράφει λογοτεχνικά βιβλία με μεγάλη απήχηση στο ευρύ κοινό, μέσα από τα οποία διαδίδει τις εθνικιστικές του ιδέες.

Ο Γάλλος λογοτέχνης προειδοποιεί για την αναγκαιότητα διατήρησης της φυλετικής καθαρότητας. Για να το πετύχεις αυτό, θα πρέπει να διατηρείς τα ένστικτά σου...
σε εγρήγορση, να ικανοποιείς τις αισθήσεις σου, να βγάζεις τον καλύτερό σου εαυτό, κάτι που θα σου προσδώσει ζωντάνια και αντίληψη των δυνατοτήτων σου. Φτάνοντας στην αριστεία, αποκτώντας αυτογνωσία και πλήρη ζωτικότητα, μακριά από θεωρητικολογίες, θα διαπιστώσεις την αξία της φυλής, που αποτελεί το θεμέλιο πάνω στο οποίο βασίζεται μια προσωπικότητα.

2 σχόλια:

  1. Ο Μπαρρές ήταν και μεγάλος φιλέλληνας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κυκλοφορεί στα ελληνικά το έργο του "Η γη και οι νεκροί" από τις νεοσύστατες εκδόσεις "Νέα Γενεά". Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε στο παρακάτω λινκ

    https://neageneabooks.gr/product/maurice-barres-h-gh-kai-oi-nekroi/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.