Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Ο Σενέκας για την κληρονομικότητα



"Μέσα μας βρίσκεται ο σπόρος όλων των ηλικιών, όλων των δεξιοτήτων. Ο Θεός, ο κύριός μας, δημιουργεί μέσα από τις κρυμμένες ικανότητές μας."

Lucius Anneus Seneca, De Beneficiis, 4.6.6


Ο Ρωμαίος πολιτικός, ρήτορας, δραματουργός και φιλόσοφος εκφράζει την αντίληψή του περί κληρονομικότητας. Το άλυτο μυστήριο της ενδότερης φύσης του ανθρώπου αποδίδεται στο θείο. Ο σπόρος (semina στο κείμενο) είναι αυτός που περιέχει μέσα του τις πληροφορίες για το πώς θα αναπτυχθεί ο άνθρωπος στο βίο του δια μέσου όλων των ηλικιών και για το ποιές θα είναι οι ψυχικές του ιδιότητες. Ο Σενέκας επισημαίνει τη σημασία της κληρονομικότητας, εφόσον ο σπόρος καθορίζει...
την υπόσταση κάθε ανθρώπου, σωματικά και ψυχικά.

Οι θέσεις του απηχούν γενικότερα στις απόψεις των Ρωμαίων διανοούμενων, που αναγνωρίζουν τη σημασία της κληρονομικότητας, αποδίδοντας το αποτέλεσμά της σε θεϊκή βούληση. Είτε μελετήσουμε τους νόμους της κληρονομικότητας και το γονιδίωμα, είτε αποδώσουμε τις διαφορές σε μεταφυσικούς παράγοντες, η φυσική πραγματικότητα θα παραμείνει ασάλευτη, διατηρώντας την κληρονομικότητα ως θεμέλιο της ανθρώπινης ύπαρξης.

2 σχόλια:

  1. Ποιος ειναι ο φυλετικος τυπος του Kurt Cobain?Νορδικος?ή Κρομανοειδης?
    https://www.google.gr/search?q=Kurt+Cobain&client=opera&hs=x71&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjn46j46Z7ZAhUMzKQKHZR1CcwQ_AUICigB&biw=1880&bih=943#imgdii=xjL5x6raOfqt1M:&imgrc=6jWoTuqh4r9LZM:

    https://www.google.gr/search?q=Kurt+Cobain&client=opera&hs=x71&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjn46j46Z7ZAhUMzKQKHZR1CcwQ_AUICigB&biw=1880&bih=943#imgrc=DdywAmVwQ_KaXM:

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.