Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Σουηδικός λαός και φυλή

Ο Σουηδός ανθρωπολόγος Herman Lundborg μελέτησε τον λαό της πατρίδας του υπό το εθνικό και φυλετικό πρίσμα στη μελέτη του με τίτλο "Svenska Folk- och Rastyper". Ο χαρακτήρας ενός λαού εξαρτάται από την ηθική, τον πολιτισμό και την βιολογική υπόστασή του. Ο τελευταίος παράγοντας είναι αυτός που βαθύτερα διαμορφώνει την φυσιογνωμία ενός λαού, ακόμα και αν ο μέσος άνθρωπος δυσκολεύεται να το διακρίνει. Οι έχοντες γνώσεις φυλετικής ανθρωπολογίας το καταλαβαίνουν.

Μετά από κάποιες γενικές παρατηρήσεις σχετικά με τη φυσιογνωμία του Σουηδικού λαού, ο Lundborg παραθέτει τους φυλετικούς τύπους που ζουν στη χώρα. Πλέον αντιπροσωπευτικός τύπος...
είναι ο Νορδικός, που λογίζεται χαρακτηριστικός του έθνους, με υψηλό ανάστημα, δολιχοκεφαλία, λεπτοπροσωπία με γωνίες στο πρόσωπο, ανοιχτά μάτια και ξανθά μαλλιά. Στις παρακάτω φωτογραφίες δίνονται ένας άνδρας και μια γυναίκα του Νορδικού τύπου.


Όπως εξηγεί ο συγγραφέας, ο τύπος αυτός δεν βρίσκεται σε καθαρή μορφή και μόλις το 10,7% του πληθυσμού έχει όλα τα τυπικά γνωρίσματα του τύπου, σύμφωνα με την μελέτη Anthropologica Suecica των G. Retzius kai C. Fürst. Παρότι τα κριτήρια ήταν αυστηρά, το γεγονός υποδηλώνει ότι στη χώρα υπάρχει υψηλό ποσοστό Κρομανοειδών, πολλές φορές σε ενδιάμεσες μορφές με Νορδική επίδραση. Το παράδειγμα της σοπράνο Jenny Lind αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, όχι στον Νορδικό, αλλά στον Κρομανοειδή τύπο, όπως γίνεται εμφανές από την παρακάτω φωτογραφία και όχι την ιδεαλιστική απεικόνιση ενός πορτραίτου.


Πέραν των δύο βασικών φυλετικών τύπων, στη Σουηδία κατοικούν άτομα του Λαπωνικού τύπου, ιδιαίτερα στον βορρά, που είναι συνήθως Λάπωνες, αν και υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις μίξης, με αποτέλεσμα Νορδο-ΚΜ φαινότυποι να βρίσκονται μεταξύ των Λαπώνων και Λαπωνικοί φαινότυποι μεταξύ των Σουηδών. Ακολουθούν φωτογραφίες ενός άνδρα και μιας γυναίκας του Λαπωνικού τύπου.


Επίσης, στην χώρα έχουν εισρεύσει και άλλα φυλετικά στοιχεία. Στα νότια της χώρας είναι γνωστό ότι εγκαταστάθηκαν αρκετοί Βαλόνοι εκ Βελγίου, που στην πλειοψηφία τους ανήκουν στον Αλπικό τύπο. Ακόμη, στη χώρα υπάρχει ένας μικρός αριθμός τσιγγάνων, οι οποίοι ανήκουν συνήθως στον Ινδικό τύπο, αν και εμφανίζουν σημαντικές μίξεις. Στις παρακάτω φωτογραφίες δείχνεται ένας άνδρας με καταγωγή από τη Βαλονία του Αλπικού τύπου αριστερά και μία τσιγγάνα του Ινδικού τύπου δεξιά.


 
Το συμπέρασμα είναι ότι στη Σουηδία κατοικούν αρκετοί διακριτοί φυλετικοί τύποι, κάτι σύνηθες στις χώρες της Ευρώπης. Άλλοι φυλετικοί τύποι είναι αντιπροσωπευτικοί της εθνικής ιδιοσυστασίας και άλλοι συνδέονται με απώτερα διαφορετική εθνική καταγωγή. Σε κάθε περίπτωση, η φυλετική υπόσταση ενός λαού καθορίζει τον χαρακτήρα του σε μακροχρόνιο επίπεδο.

2 σχόλια:

  1. προς τον διαχειριστη,ειχα βρει δυο αρθρα στο ιστολογιο το ενα αν θυμαμαι καλα ειχε να κανει με τους φυλετικους τυπους ανα ποσοστο στην Γαλλικη Επανασταση και το αλλο με το ποσοστο δολιχοκεφαλων που ζουν στις πολεις/χωρια και με το ποσοστο βραχυκεφαλων που ζουν στις πολεις/χωρια στην Αυστρια.Δεν ειμαι σιγουρος αλλα δεν μπορω να τα βρω αυτα τα αρθα και αν μπορεις να μου τα δωσεις σε λινκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον εννοείς για τους στρατηγούς του Ναπολέοντα:
      http://fyletika.blogspot.gr/2014/12/blog-post_12.html

      Για την Αυστρία υπάρχουν τα εξής:
      http://fyletika.blogspot.gr/2017/06/blog-post_9.html
      http://fyletika.blogspot.gr/2015/08/blog-post_14.html

      Για διαφοροποίηση πόλεων/επαρχίας βάσει των μελετών του Otto Ammon:
      http://fyletika.blogspot.gr/2015/02/otto-ammon.html

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.