Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Οι ιθαγενείς της βόρειας Αμερικής

Η ανθρωπολογία των ιθαγενών της Αμερικής αποτέλεσε εξ' αρχής ένα δύσκολο εγχείρημα. Ελάχιστοι ιθαγενείς είχαν απομείνει όταν η φυσική ανθρωπολογία αναδείχτηκε ως επιστημονικό αντικείμενο. Οι ανθρωπολόγοι στις ΗΠΑ κινητοποιήθηκαν ώστε να εντοπίσουν τους εναπομείναντες ιθαγενείς και να λάβουν μετρήσεις. Μία από τις αναλυτικότερες μελέτες για τους Αμερικανούς ιθαγενείς εξέτασε το ανάστημα, τον κεφαλικό δείκτη και τη διζυγωματική διάμετρο σε δεκάδες εθνότητες των ιθαγενών. Η μελέτη των Αμερικανών ιθαγενών προκαλεί ενδιαφέρον λόγω της ιστορίας και του ηρωισμού που επέδειξαν ενάντια στις υπέρτερες δυνάμεις των λευκών.

Το μέσο ανάστημα είναι υψηλό στις περισσότερες περιοχές. Είναι μέτριο στα δυτικά παράλια, μέτριο προς χαμηλό στα κεντρικά-δυτικά πάνω από το Μεξικό και χαμηλό στον βορρά, εκεί που ζουν οι Εσκιμώοι. Το ανάστημα των γυναικών βρίσκεται στο 92-94% αυτού των ανδρών.

Οι μετρήσεις του κεφαλικού δείκτη, δείχνουν ότι στην μεγαλύτερη επικράτεια...
κυριαρχεί ήπια δολιχοκεφαλία προς μεσοκεφαλία. Στα δυτικά παράλια υπάρχει βραχυκεφαλία, όπως και στις περιοχές γύρ από το Μεξικό, ορισμένες φορές φτάνοντας και πιο βαθιά στο κέντρο των σημερινών ΗΠΑ.

Είναι γνωστό ότι η διζυγωματική διάμετρος είναι ιδιαίτερα μεγάλη στους Αμερικανούς ιθαγενείς, σε σχέση με τους λευκούς. Μετρήσεις σε μίξεις λευκών με ιθαγενείς, δίνουν διζυγωματική διάμετρο που βρίσκεται ενδιάμεσα των δύο γονεϊκών φυλετικών ομάδων, καθώς και αυξημένη μεταβλητότητα.

Για όλες τις ανθρωπολογικές μετρήσεις δίνονται αναλυτικοί πίνακες, κατανομές και διαγράμματα. Ο εξής χάρτης βοηθά στον γεωγραφικό εντοπισμό των εθνοτήτων των ιθαγενών.

Η μελέτη, σε συνδυασμό με άλλες, βοηθά στον εντοπισμό των διαφορετικών φυλετικών στοιχείων των ιθαγενών της Αμερικής, οι οποίοι παρά τις ομοιότητες, ανήκουν σε αρκετούς διακριτούς φυλετικούς τύπους. Στα κεντρικά, κεντρικά προς βόρεια και ανατολικά, δηλαδή στις μεγάλες πεδιάδες, κατοικεί ο άλλοτε πολυπληθής τύπος Planid, στον οποίο ανήκαν τα περισσότερα από τα γνωστότερα πρώτα έθνη που ήρθαν σε σύγκρουση με τους λευκούς εποίκους. Ο τύπος αυτός έχει υψηλό ανάστημα, μεσο-δολιχοκεφαλία και μύτη σχεδόν λεπτόρρινη και κυρτή. Στα κεντρικά προς νότια, εκτεινόμενος από το Μεξικό, κατοικεί ο τύπος Istmid (Pueblid) εισάγοντας μέτριο προς χαμηλό ανάστημα, βραχυκεφαλία και μεσόρρινη κυρτή μύτη. Στα δυτικά, στα παράλια του Ειρηνικού, κατοικεί ο τύπος Pazifid, με μέτριο προς υψηλό ανάστημα και βραχυκεφαλία. Στις αρκτικές περιοχές του Καναδά κατοικούν οι Eskimid, που είναι κατά κανόνα Εσκιμώοι και έχουν χαμηλό ανάστημα, λεπτορρινία και δολιχοκεφαλία.

Σήμερα στη βόρεια Αμερική οι ιθαγενείς τύποι έχουν περιοριστεί σημαντικά. Οι Pazifid είναι ελάχιστοι, Planid υπάρχουν ελάχιστοι στις ΗΠΑ και μερικοί στον αφιλόξενο βόρειο Καναδά. Αντιθέτως, οι Istmid είναι πολλοί και αυξάνονται στα νότια των ΗΠΑ, αν και στην πραγματικότητα έχουν εισέλθει από το Μεξικό και παρότι του ίδιου φυλετικού τύπου, δεν κατάγονται απευθείας από τα πρώτα έθνη της Αμερικής. Οι Εσκιμώοι συνεχίζουν να ζουν ανενόχλητοι στον αρκτικό κύκλο.

Θα κλείσουμε με μια παρατήρηση του Έβολα για τους Αμερικανούς ιθαγενείς. Απέρριπτε την θεωρία ότι το περιβάλλον αλλάζει τους ανθρώπους, γιατί θα περίμενε κανείς πως όσοι έφτασαν στις ΗΠΑ, μετά από τόσους αιώνες θα άρχισαν να μοιάζουν στις ευγενικές φυσιογνωμίες των ιθαγενών πολεμιστών της βορείου Αμερικής. Όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη, κάτι που για τον Ιταλό διανοούμενο ήταν απόδειξη ότι αξία στην διαμόρφωση των ανθρώπων έχει, όχι το περιβάλλον, αλλά η κληρονομικότητα.

6 σχόλια:

  1. Ο ηθοποιός Τζόνι Ντεπ,που υποστηρίζει ότι έχει καταγωγή απ0 τους Τσερόκι,έχει "ινδιάνικη" επίδραση και αν ναι,ποιου ινδιάνικου φυλετικού τύπου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μπορει καποιος να μου δειξει ατομο νορδικο-μεσογειακο??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δύσκολο να βρεθεί,ρίξε πάντως μια ματιά στο The Apricity και στα υπόλοιπα,ίσως βρεις κάτι.
      Πάντως, θυμάμαι κάποτε εδώ στο Ιστολόγιο, ο πρώην τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού, Αλέξανδρος Τζόρβας,είχε ταξινομηθεί ως Μεσογειακός με Νορδική επίδραση.
      Θαρρώ πως δεν υπάρχει πιο τέλεια μίξη από αυτήν.

      Διαγραφή
    2. Στην ουσια αν καποιος ειναι νορδικο-μεσογειακος δεν θα μοιαζει σαν Ατλαντοειδης?

      Διαγραφή
  3. Διαχειριστή,μπορείτε να προσθέσετε τη φωτογραφία του Ινδικού φυλετικού τύπου σε αυτό το άρθρο,διότι πλέον υπάρχει;

    http://fyletika.blogspot.gr/2013/10/blog-post_10.html?m=1

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.