Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Το χρώμα μαλλιών και ματιών στην Αγγλία

Η Αγγλία είναι μια χώρα με εμφανή ποικιλομορφία στον χρωματισμό. Υπάρχουν άτομα με σκούρα γνωρίσματα, αλλά και άτομα με πολύ ανοιχτά γνωρίσματα. Αυτό οφείλεται στον γηγενή πληθυσμό που φαίνεται να είχε πιο σκούρα γνωρίσματα σε σχέση με τους Αγγλοσάξονες κατακτητές που επέβαλλαν και το εθνωνύμιο. Ο Paul Topinard, σε άρθρο του με τίτλο "Documents sur la couleur des yeux et des cheveux" που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Revue d'Anthropologie, ασχολήθηκε με το ζήτημα, δίνοντας στοιχεία για τον χρωματισμό στην Αγγλία.

Τα δεδομένα προέρχονται από τον Άγγλο ανθρωπολόγο John Beddoe. Σε 200 παρατηρήσεις, τα αποτελέσματα...
είναι αυτά του παρακάτω πίνακα. Στο πάνω κομμάτι δίνεται η κατηγοριοποίηση σε σχέση με το χρώμα των ματιών και στο κάτω κομμάτι η κατηγοριοποίηση σε σχέση  με το χρώμα των μαλλιών.

Μάτια:
σκούρα - ενδιάμεσα - μπλε - άλλα (μάλλον ενδιάμεσα)
20% - 16% - 32,5% - 21,5%

Μαλλιά:
μαύρα - σκούρα καστανά - ενδιάμεσα καστανά - ξανθά - κόκκινα
3% - 37% - 34,5% - 20,0% - 5,5%

Στη συνέχεια δίνεται ο χρωματισμός σε μια συγκεκριμένη περιοχή της Αγγλίας, στο Bristol, όπου τα δεδομένα που συλλέχτηκαν από τον Beddoe και τον Topinard δίνονται συγκριτικά στον παρακάτω πίνακα.


Αρχικά, παρατηρούμε ότι η κατηγοριοποίηση που έκαναν ανεξάρτητα οι δύο ανθρωπολόγοι σε παρόμοι δείγμα σχετικά συμπίπτουν. Στο πάνω κομμάτι δίνονται τα μαλλιά με τη σειρά ως σκούρα-ενδιάμεσα-ανοιχτά, ενώ στο κάτω κομμάτι δίνονται τα μαλλιά ως μαύρα-σκούρα-καστανά-ξανθά-κόκκινα.

Ο χρωματισμός αποτελεί μια ένδειξη για την φυλετική σύνθεση του πληθυσμού. Σε καμία περίπτωση η Αγγλία δεν μπορεί να θεωρηθεί Νορδική. Οι ξανθοί αποτελούν περίπου το ένα πέμπτο του πληθυσμού, πράγμα που σημαίνει ότι ο Νορδικός τύπος αποτελεί μια ισχυρή μειοψηφία. Τα καστανά μαλλιά πλειοψηφούν, αντιστοιχώντας σε Κρομανοειδείς, Ατλαντοειδείς και μερικούς Αλπικούς. Επισημαίνεται το υψηλό ποσοστό κόκκινων μαλλιών, που υποδεικνύει αντίστοιχα υψηλό ποσοστό Κρομανοειδών.

7 σχόλια:

  1. Ο Χένρι Φορντ τι ήταν;Νορδικός;
    https://www.thefamouspeople.com/profiles/images/henry-ford-19.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. στην Αγγλια οι περισσοτεροι Αγγλοι δεν ειναι Κρομανοειδεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. θα μπορουσε να μου πει καποιος τον φαινοτυπο αυτης της κοπελας?ειναι Ατλαντοειδης ή Κρομανοειδης?
    https://www.instagram.com/p/BaR-7SpArzJ/?taken-by=lindsey_lovesyouu
    https://www.instagram.com/p/BXSy7H4Aw-H/?taken-by=lindsey_lovesyouu
    https://www.instagram.com/p/7bt8ScqFCu/?taken-by=lindsey_lovesyouu
    https://www.instagram.com/p/w4xVzRKFLz/?taken-by=lindsey_lovesyouu

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. φαινοτυπος ? https://www.google.gr/search?q=%CE%A4%CE%B6%CE%AD%CF%86%CF%81%CE%B9+%CE%9D%CF%84%CE%B9%CE%BD+%CE%9C%CF%8C%CF%81%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CE%BD&stick=H4sIAAAAAAAAAOPgE-LSz9U3qMqNt8yqUuIEsZOrTLOKtEyyk6300zKTSzLz8xJz4kvzMstSi4pTkYSSMxKLEpNLUousCnISK1NTFJIqAXVOeZNPAAAA&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiwna27udPYAhVLblAKHVtsDdsQ_AUICigB&biw=1295&bih=570#imgdii=9QHhEfPrzigo0M:&imgrc=IzDO8--mEJIT9M:&spf=1515794159898

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.