Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Οι ανθρωπολογικές διαφορές μεταξύ Βαλλόνων και Φλαμανδών

Ο Βέλγος ανθρωπολόγος E. Houzé μελέτησε συστηματικά την ανθρωπολογία της χώρας του. Μεταξύ των ερευνών του είναι και αυτή που εξετάζει τον ρινικό δείκτη στο Βέλγιο, λαμβάνοντας ξεχωριστά Βαλλόνους και Φλαμανδούς. Η έρευνά του δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Bulletin de la Société d'anthropologie de Bruxelles, υπό τον τίτλο "L'indice nasal des Flamands et des Wallons", καθώς και σε περίληψη στο περιοδικό L'Anthropologie.

Αρχικά ο Houzé μελετά την μεταβολή του ρινικού δείκτη, καθώς αυξάνεται η ηλικία του ανθρώπου. Ο ρινικός δείκτης ξεκινά στην γέννηση από υψηλές τιμές και αργότερα πέφτει όσο μετασχηματίζεται το πρόσωπο προς την τελική του μορφή στην ενηλικίωση. Έπειτα η τιμή του ρινικού δείκτη...
παραμένει σχετικά σταθερή, μέχρι την ηλικία των 50. Από κει και πέρα, αρχίζει εκ νέου πτώση, με αργούς ρυθμούς, καθώς όπως δείχνουν οι μετρήσεις, η μύτη συνεχίζει να μεγαλώνει καθώς γηράσκουμε.

Ο συγγραφέας παρατηρεί ότι τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα έχουν πιο λεπτή μύτη από ότι τα κατώτερα. Διαπιστώνει ότι ο πληθυσμός των Βαλλόνων έχει υψηλότερο ρινικό δείκτη, σκούρα μαλλιά, βραχυκεφαλία, χαμηλό ανάστημα και σκούρα μάτια ως επί το πλείστον. Αντιθέτως, στις περιοχές των Φλαμανδών υπάρχουν λιγότεροι καστανοί, υπάρχει μεγαλύτερο ανάστημα και λεπτότερη μύτη. Προκύπτει καθαρά μια Αλπική πλειοψηφία στους Βαλλόνους και μια εμφανής Νορδική τάση στους Φλαμανδούς.

Στις Βρυξέλλες, η κατανομή ως προς τον ρινικό δείκτη στους ενήλικες είναι 50% λεπτόρρινοι, 42% μεσόρρινοι και 8% πλατύρρινοι. Παρατηρούμε μια πλειοψηφική Αλπική τάση, καθώς ο μισός πληθυσμός δεν είναι καν λεπτόρρινοι.

Εξετάζοντας την διαφορά στον ρινικό δείκτη μεταξύ ανδρών και γυναικών, βρίσκει ότι οι άνδρες είναι κατά μέσο όρο πιο λεπτόρρινοι. Η διαφορά στον ρινικό δείκτη πάντως είναι κάτω της μονάδας.

Ο Houzé βάσει των μετρήσεών του διαπιστώνει συνδυασμό δολιχοκεφαλίας, λεπτορρινίας και λεπτοπροσωπίας, κάτι που αντιστοιχεί σε Νορδικούς, καθώς και συνδυασμό βραχυκεφαλίας, μεσορρινίας και ευρύτερο πρόσωπο, κάτι που αντιστοιχεί σε Αλπικούς.

Η μέση τιμή του ρινικού δείκτη σε Βαλλόνους και Φλαμανδούς δίνονται στον παρακάτω πίνακα.

 
Προκύπτει ότι οι Φλαμανδοί είναι πιο λεπτόρρινοι από τους Βαλλόνους, με 2,23 μονάδες χαμηλότερο δείκτη. Αυτό αιτιολογείται από τα υψηλότερα ποσοστά Νορδικών μεταξύ των Φλαμανδών, ενώ αντιθέτως οι Βαλλόνοι τείνουν μεσόρρινοι, καθότι έχουν περισσότερους Αλπικούς. Στο Βέλγιο, εκτός από Αλπικούς και Νορδικούς, κατοικούν και Κρομανοειδείς, αλλά δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για αυτούς. Υπάρχει σημαντική μίξη όλων των φυλετικών τύπων, όμως εμφανίζονται σε διαφορετικά ποσοστά σε Φλαμανδούς και Βαλλόνους, όπως εμμέσως συμπεραίνεται από τον παρακάτω πίνακα.


Οι Φλαμανδοί είναι σημαντικά πιο λεπτόρρινοι, ενώ οι Βαλλόνοι έχουν ακόμα και σημαντικά ποσοστά πλατύρρινων. Στις Βρυξέλλες η κατάσταση είναι κάπως ενδιάμεση, με μια τάση να είναι πιο κοντά στους Φλαμανδούς.

Ο συγγραφέας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η διαφορά στην φυλή είναι αυτή που δίνει την διαφορά στην εμφάνιση μεταξύ των δύο πληθυσμών. Παραδέχεται ότι στην Φλαμανδική ζώνη ζουν αρκετοί απόγονοι των Γερμανών κατακτητών, ψηλοί, δολιχοκέφαλοι, ξανθοί, Νορδικοί, οι οποίοι μειώνονται καθώς προχωρούμε προς τα δυτικά, αντικαθιστώμενοι από κοντούς, βραχυκέφαλους, μεσόρρινους Αλπικούς, χωρίς βέβαια τα όρια να είναι επακριβώς διαχωρισμένα.

5 σχόλια:

  1. ΨΟΦΟΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΟΥΣ ΓΥΦΤΟΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ4 Ιουλίου 2015 στις 12:54 μ.μ.

    ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΡΙΩΝ ΛΕΥΚΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ (=ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ) ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΤΥΠΩΝ.ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΙ ΦΥΛΕΤΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΕΒΑΣΤΟΙ.
    Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΦΥΛΕΤΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΟΡΘΟ ΛΟΓΟ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΠΙΣΤΗΜΗ.ΕΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΩ ΟΡΘΟΣ ΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ.
    ΒΕΒΑΙΩΣ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΡΑΚΜΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ ΑΥΤΟ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ-ΑΝΤΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ- ΔΙΚΑΙΟ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ,ΕΛΕΩ ΑΡΜΕΝΟΕΙΔΟΥΣ ''''''ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΥ''''''ΛΑΟΥ.
    ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ-ΜΟΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ-ΑΛΛΑΓΗ,ΕΓΙΝΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΠΛΥΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΤΩΝ ΜΑΖΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ''''''ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΥΣ''''''.
    ΘΛΙΒΕΡΟ ΔΕΙΓΜΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΤΩΝ-ΑΡΜΕΝΟΕΙΔΩΝ-''''''ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ'''''' ΣΕ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΩΣ ΚΑΘΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΑΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΟΥΝ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ.
    ΟΜΙΛΟΥΝ ΕΠΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙ ΠΕΡΙ...ΑΡΙΑΣ ΛΕΥΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΞΩΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΤΥΠΩΝ(sic!!!???)EΠΙΚΑΛΟΥΜΕΝΟΙ ΤΟ...ΔΙΚΑΙΟ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ!!!
    ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΔΗΛΑΔΗ ΟΤΙ ΚΑΤ'ΕΠΕΚΤΑΣΙΝ ΤΑ ΕΜΕΤΙΚΑ ΠΙΘΗΚΟΔΡΑΒΙΔΟΕΙΔΗ ΤΣΙΓΓΑΝΟΓΥΦΤΙΚΑ ΒΟΘΡΟΛΥΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΤΟΣΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ ΕΙΝΑΙ...ΑΡΙΟΙ!!!
    ΕΠΙΣΗΣ ΤΑ ΕΜΕΤΙΚΑ ΠΙΘΗΚΟΝΕΓΡΟΕΙΔΗ ΥΠΟΣΑΧΑΡΙΑ ΒΟΘΡΟΛΥΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΟΣΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΣΤΙΣ ΙΔΡΥΘΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΛΕΥΚΟΥΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ...ΕΥΡΩΓΕΝΕΙΣ!!!
    ΑΦΟΥ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΔΥΝΑΤΑΙ ΚΑΤ'ΑΥΤΟΥΣ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΙΧΑΜΕΡΟΥΣ ΣΗΜΙΤΟΟΡΙΕΝΤΑΛΙΔΕΣ ΥΠΑΝΘΡΩΠΟΥΣ-ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ''''''ΕΠΙ ΑΙΩΝΕΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ'''''' -ΤΟΤΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΕΞΩΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΣΚΟΥΠΙΔΙΟΥ.
    ΕΑΝ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΟΣ ΕΛΛΗΝ ΕΝΑΣ ΒΡΩΜΙΟΣ ΤΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΟΣ ΕΛΛΗΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΒΡΟΜΑ.
    ΕΑΝ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΟΣ ΕΛΛΗΝ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΣ ΣΗΜΙΤΟΟΡΙΕΝΤΑΛΙΔΗΣ ΤΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΟΣ ΕΛΛΗΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΣ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΣ.
    ΕΑΝ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΟΣ ΕΛΛΗΝ ΕΝΑΣ ΑΡΜΕΝΟΕΙΔΗΣ ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΟΣ-ΚΑΤΑ ΠΑΣΑΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΠΡΟ'Ι'ΟΝ ΒΙΑΣΜΟΥ-ΤΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΟΣ ΕΛΛΗΝ ΚΑΙ Ο ΣΧΟΡΤΣΙΑΝΙΤΗΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ''''''ΕΛΛΗΝΑ'''''' ΠΑΤΕΡΑ-ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ''''''ΛΟΓΙΚΗ'''''' ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΓΥΦΤΟΕΛΛΗΝΑΡΑΔΩΝ,ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΒΑΣΙΑ,ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΠΟΥ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΩΣ ΕΚΦΡΑΣΗ...ΑΡΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΟΣ ΤΑ ΕΜΕΤΙΚΑ ΜΠΟΖΟΥΚΟΣΚΥΛΑΔΙΚΑ ΒΟΘΡΟΛΥΜΑΤΑ,ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗ...ΑΡΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΟΣ ΚΑΙ Η ΚΤΗΝΟΒΑΣΙΑ?-ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΥΤΟ ΠΡΟ'Ι'ΟΝ ΚΤΗΝΟΒΑΣΙΑΣ,ΑΥΤΟΣ Ο ΧΙΜΠΑΤΖΗΣ,ΕΧΕΙ ΚΑΙ...ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΑΤΟ ΟΝΟΜΑ...ΣΟΦΟΚΛΗΣ-ΤΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΡΙΟΥ ΕΛΛΗΝΟΣ ΤΡΑΓΩΔΟΥ-ΑΡΑ ΠΟΙΟΣ ΣΤΙΣ ΧΑΡΕΣ ΤΟΥΣ ΤΩΝ ΓΥΦΤΟΕΛΛΗΝΑΡΑΔΩΝ.

    ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΩΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ.
    ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΙΕΡΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΦΥΛΕΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΘΕ (ΑΡΙΟΣ ΛΕΥΚΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ) ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΘΕ ΑΡΙΟΥ ΛΕΥΚΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ(=ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ) ΦΥΛΕΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ.
    ΑΥΤΟΣ Ο ΙΕΡΟΣ ΝΟΜΟΣ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΡΙΟΥΣ ΛΕΥΚΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΟΠΟΥ ΓΗΣ,ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ,ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ,ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ,ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ,ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ,ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΝΑΣΚΟΛΟΠΙΣΤΗΣ ΚΤΗΝΟΒΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΠΟΥΖΟΥΚΟΣΚΥΛΑΔΩΝ4 Ιουλίου 2015 στις 1:10 μ.μ.

    ΕΙΜΑΙ ΑΡΙΟΣ ΛΕΥΚΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ,ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ,ΑΤΛΑΝΤΟΕΙΔΗΣ,ΝΟΡΔΙΚΟΣ,ΔΙΝΑΡΙΚΟΣ,ΚΡΟΜΑΝΟΕΙΔΗΣ,ΑΛΠΙΚΟΣ,ΒΑΛΤΙΚΟΣ.ΕΙΜΑΙ ΦΥΛΕΤΙΣΤΗΣ:ΤΟ ΜΟΝΟΝ ΔΙΚΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πολυ ωραιο το μπλογκ σας,πολυ ενδιαφερον(!!!!),αλλα εχει αυτο του μπλογκ..χανεσαι...ψαχνω να βρω κατι που ειχα ξαναδιαβασει και πρεπει να παω μηνα -μηνα καθε φορα για να το ξαναβρω..μηπως να το κανατε σε σαιτ? :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ, ΟΧΙ Ο ALBIOL.

    http://www.pasgiannina.gr/img/roster/giakos.jpg

    ΦΤΥΣΤΟΣ ΕΓΩ ΑΛΛΑ ΣΚΟΥΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παλαιοπασόκος μιζαδόρος Μνημονιακός6 Ιουλίου 2015 στις 12:57 π.μ.

      Διναρικός είναι ο ποδοσφαιριστής που παρέθεσες. Μεγάλο ανάστημα, ξερακιανός εκτομορφικός, κλειστά με εξωτερικό επίκανθο μάτια (όχι ανοιχτά μεσογεικά μάτια), υψίκρανος με σκληρό πηγούνι και εν γένει ''τρίγωνο πρόσωπο''.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.