Οι αρχαίοι Έλληνες ίδρυσαν πληθώρα αποικιών στην Μεσόγειο. Ο πρώτος Ελληνικός αποικισμός τους οδήγησε στα παράλια της Μικράς Ασίας, ενώ ο δεύτερος τους ώθησε στα πέρατα της Μεσογείου και του Εύξεινου Πόντου. Ποιά ήταν η φυλετική τους επίδραση στην Ευρώπη; Θα εξετάσουμε τους αρχαίους Ελληνικούς αποικισμούς υπό το φυλετικό πρίσμα.
Η απόφαση για την δημιουργία αποικίας λαμβάνονταν από την πόλη-κράτος στην μητροπολιτική Ελλάδα, για διάφορους λόγους που δεν θα εξετάσουμε εδώ. Μάλιστα, συνήθως διατηρούνταν ως ένα βαθμό οι δεσμοί με την μητρόπολη, το πατροπαράδοτο πολίτευμα και η κοινή λατρεία των θεών. Οι αποικισμοί γίνονταν δια της θαλάσσης. Οι Έλληνες ίδρυαν αποικίες είτε...
απωθώντας τους ντόπιους με πόλεμο, είτε γινόμενοι δεκτοί ειρηνικά, καθότι έδειχναν ότι είχαν πλούτο, οργάνωση και ότι θα φέρουν ευημερία στους ντόπιους.
Έχουν σωθεί αρκετές πληροφορίες για την ίδρυση διαφόρων αποικιών στην Μεσόγειο. Οι Έλληνες, ειδικά οι ανδρείοι θαλασσοπόροι, ανήκαν κυρίως στον Μεσογειακό/ΚΜ φυλετικό τύπο. Για την ίδρυση αποικιών στην νότια Ιταλία, γνωρίζουμε ότι τις περισσότερες φορές οι Έλληνες έγιναν δεκτοί και μείχθηκαν με τους ντόπιους. Το ίδιο και στα παράλια της σημερινής νότιας Γαλλίας, όπου μάλιστα έχει σωθεί ότι στην Μασσαλία, ο τοπικός βασιλιάς έδωσε το χέρι της κόρης του στον Πρωτέα, που είχε έρθει από την Φώκαια της Ιωνίας. Αντιθέτως, στην περίπτωση του Εύξεινου Πόντου, οι αναφορές για τον Ιάσονα και την Αργοναυτική εκστρατεία, δείχνουν ότι η εγκατάσταση των Ελλήνων εκεί δεν ήταν εύκολη υπόθεση και προέκυψε μετά από πολέμους με τους ντόπιους.
Όποιος εξετάσει φυλετικά τους πληθυσμούς των περιοχών αυτών, θα πάρει μια εικόνα για τον πιθανό λόγο αυτής της διαφορετικής ανταπόκρισης από τους ντόπιους. Να σημειώσουμε ότι η πλέον φυσιολογική αντίδραση είναι οι ντόπιοι να μην θέλουν ξένους στα εδάφη τους. Στη νότια Ιταλία και στα Μεσογειακά παράλια της Γαλλίας, κατοικούσαν κυρίως Αλπικοί και δευτερευόντως Κρομανοειδείς πληθυσμοί. Πράγμα που σημαίνει ότι ένας αρκετά Αλπικός πληθυσμός δύσκολα να προβάλλει σοβαρή αντίσταση, πόσο μάλλον σε έναν καλύτερα οπλισμένο και οργανωμένο αντίπαλο, όπως ήταν οι αρχαίοι Έλληνες. Παράλληλα, οι Αλπικοί λογικά θα θαύμασαν τους Έλληνες από κάθε άποψη και όπως φαίνεται δέχτηκαν να μειχθούν μαζί τους, θέλοντας να γίνουν μέρος ενός υψηλότερου πολιτισμού. Από την άλλη, οι κάτοικοι της Κολχίδας όπου έγινε η Αργοναυτική εκστρατεία, ανήκουν στον τοπικό Καυκάσιο φυλετικό τύπο, ο οποίος είναι φιλοπόλεμος και είναι αναμενόμενο να προέταξαν σθεναρή αντίσταση. Στις υπόλοιπες περιοχές, οι Έλληνες φαίνεται να απώθησαν ή να υπέταξαν τους ντόπιους, όπως π.χ. στην Μικρά Ασία και όχι να έγιναν φιλικά δεκτοί.
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα ήταν το φυλετικό αποτύπωμα που άφησε ο Ελληνισμός στις αποικίες που ίδρυσε. Όποιος κοιτάξει τον χάρτη, θα διαπιστώσει ότι σχεδόν ταυτίζεται με την κατανομή του Μεσογειακού φυλετικού τύπου στην Ευρώπη. Φαίνεται καθαρά ότι οι αρχαίοι Έλληνες ήταν σημαντικά Μεσογειακοί, εισάγοντας για πρώτη φορά τον Μεσογειακό τύπο στα παράλια της Μικράς Ασίας, στη νότια Ιταλία, στα Μεσογειακά παράλια της Γαλλίας, στην Ισπανία, καθώς και στα παράλια του Εύξεινου Πόντου. Οι Μεσογειακοί ζουν σε αυτές τις περιοχές μέχρι και σήμερα. Μην ξεχνάμε ότι αποικίες ίδρυσαν όλοι οι κλάδοι των αρχαίων Ελληνικών φύλων, Ίωνες, Αιολείς, Δωριείς, κτλ. Εκ του αποτελέσματος βλέπουμε ότι όλοι έδωσαν κυρίως Μεσογειακή συνεισφορά, χωρίς να μπορεί να γίνει αντιληπτή καθαρά η οποιαδήποτε φυλετική διαφοροποίηση, π.χ. μεταξύ Δωρικών και Ιωνικών αποικιών, παρότι οι Δωριείς μάλλον ήταν ίσως πιο Διναρίζοντες. Οι Έλληνες άποικοι φαίνεται να ήταν κάτι σαν Μεσογειακοί/Αλπικοί/ΚΜ και κάποιοι Διναρίζοντες.
Το αντικείμενο αξίζει μεγαλύτερης μελέτης. Οι Έλληνες στις περιοχές που αποίκησαν εισήγαγαν νέους φυλετικούς τύπους. Έπειτα, μείχθηκαν με τους ντόπιους. Αυτό έγινε είτε εξαρχής, γινόμενοι φιλικά δεκτοί από τους ντόπιους, είτε αναπόφευκτα μετά από αιώνες, παρά την όποια αρχική περιχαράκωση. Ένα σημαντικό μειονέκτημα των παραθαλάσσιων αποικισμών είναι η ευκολία απορρόφησης ή απώθησης από τους ντόπιους, αν δεν τους έχεις εξολοθρεύσει. Το αποτέλεσμα είναι πολλές αποικίες να έχασαν την Ελληνική εθνική συνείδηση μετά από αιώνες και να αλλοιώθηκαν φυλετικά. Την εθνική συνείδηση διατήρησαν μέχρι πρόσφατα οι Έλληνες της Μικράς Ασίας, ενώ στην νότια Ιταλία, ακόμα και σε περιοχές όπως η Μασσαλία, υπάρχει καθαρά η επίγνωση της Ελληνικής καταγωγής. Το συμπέρασμα είναι ότι ο Ελληνικός αποικισμός είχε σημαντική επίδραση στην Μεσόγειο, όχι μόνο από πολιτικής και εθνικής σκοπιάς, αλλά και από φυλετικής.
Κ.Διαχεριστά στα μέρη της Μεσογείου όπου ίδρυσαν αποικίες οι Έλληνες υπάρχουν καθόλου Νορδικοί; Απλώς ρωτάω με στόχο να εξαϋλωθεί το γελοίο ψέμμα του Νορδικισμού!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης είναι σφάλμα που δυστυχώς επαναλαμβάνεται αυτή η εμπλοκή των Δωριέων με τον διναρικό τύπο. Πρόκειται κυριολεκτικά για μια σύγχρονη επινόηση ώστε να "δέσει η ιστορική συνέχεια" πληθυσμών που ήρθαν στον κυρίως ελληνικό χώρο κατά τον μεσαίωνα. Άλλοι πάλι προσπαθούν να συνδέσουν με αυτή τα φημολογούμενα "πιο ανοιχτά χαρακτηριστικά των Δωριέων" με τους ανοιχτόχρωμους διναρικούς. Όμως μια απλή μελέτη των κρανίων που έχουν βρεθεί κατά τις περιόδους και στις περιοχές που κατοίκησαν οι Δωριείς, δείχνει πως δεν ήταν βραχυκέφαλα άτομα αλλά δολιχοκέφαλοι με συγκριτικά μεγαλύτερη επίδραση κρομανοειδών από ότι σε άλλους, όπως οι Ίωνες και οι Αιολείς. Κάτι που εξηγείται κι αν κάποιος προσέξει τη σημερινή ανθρωπολογική κατάταξη των ανθρώπων που διαβιούν στις περιοχές αυτές (Λακωνία κυρίως το νοτιότερο κομμάτι, ορισμένες περιοχές της Κρήτης, Ρόδος). Επίσης δεν είναι τυχαίο, πως στις περιοχές αυτές υπάρχουν ποσοστά στο y-DNA της απλοομάδας R1b που "εισήλθε" στον Ελληνικό χώρο κατά το τέλος της ύστερης Μυκηναϊκής περιόδου δηλαδή συμπίπτει χρονικά με την κάθοδο των Δωριέων.
ΔιαγραφήΟι διαφοροποιήσεις στα κρανία των Ελληνικών φύλλων, είναι ευδιάκριτες και μάλιστα μελετημένες και διαπιστωμένες. Συγκεκριμένα, θεωρείται πως οι Μηκυναίοι/Αχαιοί ήταν πιο υψίκρανοι δολιχοκέφαλοι, ενώ οι Ίωνες και οι Αιολείς που αποτελούσαν πιθανότατα τον κορμό των παλιότερων κατοίκων της χερσονήσου, πιο βραχυκέφαλοι. Διόλου τυχαίο μάλιστα δεν είναι πως σύμφωνα με τις προτομές που σώζονται, άτομα όπως ο Μιλτιάδης, ο Πλάτων και ο Σωκράτης, δηλαδή πρόσωπα που αποτελούσαν τον ανθό της Αθήνας, που ήταν η πρωτεύουσα των Ιώνων, ήταν μάλλον αλπικοί με έντονο κρομανοειδισμό. Το ακριβώς αντίθετο, συμβαίνει με τις τυχόν απεικονίσεις των Σπαρτιατών και Ρόδιων οι οποίες δείχνουν δολιχοκέφαλους μάλλον μεσογειακούς, ορισμένες φορές με κρομανοειδή χαρακτηριστικά. Ενώ το ίδιο λίγο πολύ συμβαίνει με τους Μακεδόνες, στους οποίους όμως εμφανίζονται κι ορισμένα άτομα με διναρική επίδραση (όπως ο Αριστοτέλης).
Γενικότερα, ο διναρικός τύπος στη Χερσόνησο του Αίμου έχει συνδεθεί περισσότερο με τους Θράκες εις ότι αφορά τους πληθυσμούς που ήταν πιο κοντά στον Ελληνισμό. Και φυσικά με τα Ιλλυρικά φύλλα, τα οποία θεωρούνται πως είναι οι πιο χαρακτηριστικοί φορείς των χαρακτηριστικών του. Κι εδώ έρχεται κι η κατά τρόπον τινά ιστορική/αρχαιολογική επαλήθευση του CS Coon, ο οποίος ισχυριζόταν πως οι διναρικοί προέρχονται από τον πολιτισμό του Λάγυνου (bell-beaker culture) που ήκμασε κατά τη νεολιθική εποχή στη δυτική και κεντρική Ευρώπη και αποτελούν προϊόν της ποικιλομορφίας κατόπιν της μίξης των αλπικών και των δολιχοκέφαλων μεσογειακών. Ως γνωστόν λοιπόν, οι Θράκες και οι Ιλλυριοί, αποτελούσαν τους πληθυσμούς που ζούσαν μεταξύ του Ελληνικού χώρου (δηλ των κατεξοχήν μεσογειακών) και του κεντρο-ευρωπαϊκού (αντιστοίχως για τους αλπικούς).
Ο Αρίστιππος ο Κυρηνέος,φιλοσοφος απο την Κυρήνη και Δωριέας άποικος στην καταγωγή ήταν Διναρικότατος.Επήσης ξεχνάς τον Ευριπίδη που ήταν απο την ΣαλαμΊνα.
ΔιαγραφήΠρώτα από όλα, δεν βρήκα κάποια σοβαρή απεικόνιση του Αριστίππου πέραν κάποιας χαλκογραφίας που τον εικονίζει με πολύ μεγάλη μύτη. Πέραν τούτου όμως, το γεγονός πως η Κυρήνη ήταν δωρική αποικία, δεν μπορεί να δείξει τον φυλετικό τύπο των Δωριέων.
ΔιαγραφήΟι προτομές του Ευριπίδη όντως τον δείχνουν με διναρικά κι ΚΜ χαρακτηριστικά. Όμως αφενός γεννήθηκε στη Σαλαμίνα, τον καιρό που οι Αθηναίοι είχαν καταφύγει εκεί για να μην πέσουν στα χέρια των Περσών, αφετέρου το γένος του δεν ήταν επιφανές ώστε να καταδεικνύει κάποια καταγωγή. Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε παρά να τον θεωρήσουμε ένα άτομο από τον Αθηναϊκό λαό κι όχι κάποιον με ιδιαίτερη καταγωγή. Όπως και να έχει, άλλο ένα πρόσωπο που υποδεικνύει πως οι Ίωνες είχαν και αλπικά χαρακτηριστικά είναι ο αριστοκρατικής καταγωγής Ξενοφών, ο οποίος δείχνει πως είχε μεσογειακά κι αλπικά χαρακτηριστικά. Από την άλλη, ο Θαλής, ο Σόλων κι Αισχύλος, γόνοι Ιώνων αριστοκρατών, ήταν μεσογειακοί. Παραδόξως ο Περικλής (Αλκμεωνίδης) ήταν μεσογειακός, ενώ ο απόγονος του θρυλικού Αθηναίου βασιλιά Κόδρου, ο Ηράκλειτος, παρότι μεσογειακός πρέπει να είχε κι διναρικά χαρακτηριστικά.
Εις ότι δε αφορά τους Δωριείς, ένα από τα καλύτερα υποδείγματα ήταν ο Σπαρτιάτης βασιλιάς Παυσανίας, που ήταν ξεκάθαρα κρομανοειδής με μεσογειακά χαρακτηριστικά.
Προς των ανώνυμο 14:51 Ιουλίου 2015 που γράφει ότι είναι σφάλμα που δυστυχώς επαναλαμβάνεται αυτή η εμπλοκή των Δωριέων με τον διναρικό τύπο. Πρόκειται κυριολεκτικά για μια σύγχρονη επινόηση ώστε να "δέσει η ιστορική συνέχεια" πληθυσμών που ήρθαν στον κυρίως ελληνικό χώρο κατά τον μεσαίωνα. Άλλοι πάλι προσπαθούν να συνδέσουν με αυτή τα φημολογούμενα "πιο ανοιχτά χαρακτηριστικά των Δωριέων" με τους ανοιχτόχρωμους διναρικούς" και διάφορες άλλες τρίχες..... λοιπόν διάβασε για τους Δωριείς και την φοβερή ομοιότητα των Αλβανών με αυτούς στο http://www.archive.org/stream/antiquariesjour00unkngoog#page/n254/mode/2up
ΔιαγραφήΔιάβασε πως το παραπάνω συμπέρασμα δεν είναι επινόηση αλλά ένα ανθρωπολογικό επιστημονικό συμπέρασμα Φυσικά και ο Carleton Coon και σου ανφέρω ειδικά για τους Σφακιανούς οι οποίοι είναι ΠΡΑΓΜΑΤΟΙ ΔΩΡΙΕΙΣ-ΔΙΑΝΡΙΚΟΙ-ΑΛΒΑΝΟΙ (και μάλιστακαταγωγή έλκουν από Βόρειο Αλβανία ) One special group, the Sphakiots, living near the western end of the south side of the island, differ from the other Cretans in a number of characters; they are very tall, with a mean stature of 175 cm., and meso- to sub-brachycephalic, with a mean cephalic index of 81.6. They have especially large heads, with a mean length of 191 mm. and breadth ci 155 mm.; their faces are longer than the others, and equally broad or broader. Morphologically Dinaric types are common among them; they may be compared with Montenegrins and the northernmost Ghegs. H παρούσα παράγραφος θα την βρεις στο "Carleton Coon for the Greeks" υπάρχει στο διαδίκτυο....έτσι πληροφοριακά ....για να μη υπάρχει μίσος μεταξύ Ελληναράδων της πλάκας και χαζο εθνικιστών Αλβανών που λένε και αυτοί τις δικές τους μ...λακίες
Το απόσπασμα που αναφέρεις από τον CS Coon, σχετίζει τους Σφακιανούς με τους Μαυροβούνιους και γενικά με τον έξοχο ανθρωπολογικό τύπο που του δίνεται το όνομα Balkan Borreby κι όχι με τους Δωριείς. Όλη η περιγραφή που δίνει για τους Σφακιανούς ο Coon, απευθύνεται σε αυτόν τον ιδιαίτερο τύπο εκδιναρισμένων κρομανοειδών (υπο-βραχυκέφαλοι με τάσεις για μεσοκεφαλία, υψίκρανοι με μακριά σκέλη και μεσοπροσωπία). Δεν θα υποστήριζα σθεναρά κάποια ερμηνεία των λεγόμενών του, αλλά πιθανότατα ο κρομανοειδισμός τους να αποτελεί το "δωρικό στίγμα" κι όχι ο διναρισμός τους. Αυτό εξάλλου υποστήριξα και στην πρώτη μου δημοσίευση αναφερόμενος στην ανθρωπολογική παρατήρηση των σύγχρονων πληθυσμών.
ΔιαγραφήΗ συσχέτιση των Δωριέων με τον διναρικό τύπο, είναι αδιαμφισβήτητα μια επινόηση η οποία στην Ελλάδα έγινε αποδεκτή για ιστορικίστικους λόγους, καθώς παραλληλίζεται η Κάθοδος των Δωριέων με την (επαν-)είσοδο των Αρβανιτών στον νοτιο-Ελλαδικό χώρο. Εκτός Ελλάδος συμβαίνει κάτι άλλο: προσπαθούν να συνδέσουν τους Δωριείς με εκδιναρισμένους νορδικούς κι άλλους βόρειους τύπους, για να εξυπηρετήσουν δικές τους ιστορικίστικες ερμηνείες που σχετίζονται με τη επέκταση των βορείων λαών κι τη δημιουργία πολιτισμού. Ουδέποτε όμως, υπήρχε κάποια ανθρωπολογική ή ακόμα και πολιτιστική σύνδεση μεταξύ αυτών των πληθυσμιακών ομάδων. Κι επαναλαμβάνω, υπάρχουν κρανία Δωριέων όπως κι απεικονίσεις τους, που δεν συνάδουν με διναρικά χαρακτηριστικά, αλλά με μεσογειακά και κρομανοειδή. Έδωσα μάλιστα και παράδειγμα, την προτομή του Σπαρτιάτη βασιλιά Παυσανία, που είναι μάλλον η πιο χαρακτηριστική απεικόνιση κρομανοειδούς (με μεσογειακή συμβολή) στην αρχαία Ελλάδα.
Μωρέ τι σημασία έχει ποιος ήτανε ο αρχικός φαινότυπος των Δωριέων και των Μυκηναίων? Μέχρι να αναπτυχθεί ο ποιλιτισμός τους υπήρξανε ένα σωρό μεταναστεύσεις, εισβολές και αιώνες σεξουαλικής επιλογής. Το τελευταίο μάλιστα ξεχνιέται συχνά ενώ έχει πολύ μεγάλη σημασία σε σχετικα μικρές φυλές. Ιδιαίτερα με τις πρώιμες μεθόδους "ψευδο-ευγονικής" των βαρβαρικών λαών.
ΔιαγραφήΠ.χ. η διαφορετική φαινοτυπική ανάπτυξη σε μέρη της στέππας κατά την χαλκολιθική και την εποχή του χαλκού.
Σημασία έχει τι ήτανε οι δωριείς την μετα-αρχα'ι΄κή περίοδο. Υπάρχει στο ιστολόγιο πίνακας του Charles γι'αυτό.
ΔΗΛΑΔΗ ΔΙΝΑΡΙΚΟΤΑΤΟΙ.Ο CHARLES ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟΣ.
ΔιαγραφήΠΕΣΤΑ ΡΕ ΚΥΝΑΙΓΕΙΡΕ,ΕΙΣΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ ΕΔΩ ΜΕΣΑ.
ΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΑΛΒΑΝΟΛΑΓΝΟ:Ο C.S. COON ΤΑΥΤΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΔΩΡΙΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΑΡΙΟΥΣ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΠΑΣΤΑΡΔΟΥΣ ΜΟΓΓΟΛΟΚΑΥΚΑΣΙΟΥΣ.
ΔιαγραφήΠρος Ανώνυμο 11:35..... ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΓΓΟΛΟΚΑΥΚΑΣΙΟΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΑΤΟ ΦΥΛΟ....ΞΥΠΝΑΤΕ....ΡΕΕΕΕΕ ΑΙΝΤΕ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΙΛΑΤΕ!
ΔιαγραφήΝοrdic Hellas
ΔιαγραφήΑυτοί οι γελοίοι θέλουν μεσογειακό τσο και λό!
https://www.facebook.com/pages/Nordic-Hellas/1578560609061265?fref=nf
lol fanboy του Earlson/Kemp
ΔιαγραφήΔεν νομίζω να είναι οπαδοί των "νορδιστών" που χρηματοδοτούνται από σιωνιστές και σκοπιανούς, όπως ο Κεμπ. Απλά είναι άσχετοι ως προς τα πραγματικά ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά των νορδικών, μπλέκοντας όλους τους ανοιχτόχρωμους τύπους μαζί. Πιάσανε ότι ξανθωπό υπάρχει ή έστω μη-μαυρομάλικο κι το δημοσιεύουν ως "παράδειγμα".
ΔιαγραφήΠέραν τούτου, προσπαθούν να "υποδείξουν νορδικούς" ακόμα και χρησιμοποιώντας ιστορικά παραδείγματα. Με μια γρήγορη ματιά, είδα μέχρι και τον προδότη φον Κανάρη, ο οποίος ισχυριζόταν ψευδώς πως είχε Ελληνική καταγωγή.
Το nordic hellas είναι του Kemp. Υπάρχει θέμα στο Anthroscape που βγάζει όλες της πηγές του σχετικού άρθρου στα ανοιχτά και βρίσκει ότι λένε πολύ διαφορετικά πράγματα απ'αυτά που ισχυρίζεται ο Earlson. 'Αμσ δεις το site, το αναφέρει ότι πρόκειται για έρευνα πάνω στο βιβλίο του Kemp. Γνωρίζω μάλιστα τον (τώρα πρώην) συντάκτη της ιστοσελίδας (ο Pyramidologist στο Apricity, παλλία στα egyptsearch forums) ο οποίος τώρα είναι πλέον αντιρατσιστής και συντάκτης στο rationalwiki. (lol)
ΔιαγραφήΤο ότι υπήρχαν και υπάρχουν νορδικοί/ξανθοχρώοι στην Ελλάδα είναι φως φανάρι, απλώς ξεχνάνε να αναφέρουν ότι για κάθε τοιχογραφία ή κρανίο νορδικού υπάρχουν άλλα δέκα μεσογειακών. Όλα τα άλλα είναι απλά αυνανισμός.
Πρόσφατα,πριν κάποιους μήνες,δεν θυμάμαι ακριβώς πότε γιατί δεν παρακολουθώ ποδόσφαιρο,έπαιζε η Μαρσέιγ με κάποια τουρκογύφτικη ομαδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι οπαδοί της Μαρσέιγ-μεταξύ άλλων και προκειμένου να προκαλέσουν τους τουρκόγυφτες-σχημάτισαν στην κερκίδα μία ελληνική σημαία και μία φράση η οποία έλεγε:''Εμείς δεν ξεχνάμε την καταγωγή μας''.
Προφανώς εννοείται ότι και σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλεως δεσπόζει το άγαλμα-με ελληνόφωνη επιγραφή- του Πυθέως του Μασσαλιώτη,του θρυλικού εξερευνητή που ταξίδευσε μέχρι την θρυλική Θούλη στην παγωμένη Υπερβορεία.
''Από την άλλη, οι κάτοικοι της Κολχίδας όπου έγινε η Αργοναυτική εκστρατεία, ανήκουν στον τοπικό Καυκάσιο φυλετικό τύπο, ο οποίος είναι φιλοπόλεμος και είναι αναμενόμενο να προέταξαν σθεναρή αντίσταση.''
ΑπάντησηΔιαγραφήΚ.Διαχειριστά τι εννοείτε Καυκάσιο φυλετικό τύπο??Καυκάσιος είναι η μίξη διναρικου-αρμενοειδή??Δηλαδή όπως αυτός ο φυλετικός τύπος στην παρακάτω εικόνα??
http://imagizer.imageshack.us/a/img811/7738/caucasid.png
Ναι, γνωστός στα αγγλικά ως Caucasid ή Mtebid. Το αν είναι μίξη Διναρικού-Αρμενοειδή είναι άγνωστο.
ΔιαγραφήΟ Ελληνοαμερικάνος σκηνοθέτης Elia Kazan και η ντίβα της όπερας Μαρία Κάλλας σε ποιον φυλετικό τύπο ανήκουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜην ξεχνάμε οτι Πελασγικά φύλα υπήρξανε οι Ίβηρες οι Ετρούσκοι οι Σαμνήτες και οι Ρωμαίοι γιαυτό και άνηκαν στο Μεσογειακό φυλετικό τύπο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα φύλλα της Ιταλίας που κυριαρχούσαν στην περιοχή πριν την εμφάνιση των Ρωμαίων διαχωρίζονται σε κελτικά και ανδριατικά. Στη βόρεια Ιταλία, ζούσαν Κέλτες (ο κελτικός νορδικός, είναι ένας ελαφρώς εκδιναρισμένος νορδικός) που γειτόνευαν με τους Ετρούσκους οι οποίοι παρότι δεν έχουν προσδιοριστεί με σαφήνεια κι παρά τις πάμπολλες θεωρίες γι' αυτούς, είχαν μάλλον μεσογειακά χαρακτηριστικά. Το σύνολο των υπολοίπων Ιταλιωτών συμπεριλαμβανομένων των αρχαιότερων Λατίνων της Άλμπα Λόνγκα, ήταν διναρικοί ή αλπικο-διναρικοί.
ΔιαγραφήΟι σημερινοί Ιταλοί, είναι κυρίως διναρο-μεσογειακοί, αλπικο-διναρικοί και υπάρχει ένας πληθυσμός στον βορρά νορδικών ή εκδιναρισμένων νορδικών.
Η ΒΟΡΕΙΑ ΙΤΑΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΛΠΙΚΟΤΑΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ.
ΔιαγραφήΑΝΕΚΑΘΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΤΕΤΟΙΑ.
ΔιαγραφήΚ. Διαχειριστά όταν μιλάτε για τους δωριείς και τους αποκαλείτε -Διναρίζοντες- ,μιλάτε για τους λεγόμενους litoral/litorid-dinaricized meds??Μπορείτε να με κατατοπισετε αναφέροντας βασικές πληροφορίες για αυτόν τον υπότυπο??
ΑπάντησηΔιαγραφήΣύμφωνα με τον Ηρόδοτο, οι Ίωνες φόνευσαν τους άντρες στα παράλια της Μικράς Ασίας και πήραν τις γυναίκες τους ως συζύγους. Ανέκαθεν, οι αρχαίοι έλληνες άποικοι ήτανε κυρίως άνδρες και άνδρες με αρχίδια, όπως οι Έλληνες του 1920.
ΔιαγραφήΚάνανε το αρχαίο παιχνίδι του αποικισμού άρα πολλές φορές, μέσω της φωτιάς και του βιασμού. Ας μας δωθεί η ευκαιρία να το ξανακάνουμε, αφού τελιώσει το ξεκαθάρισμα με τους τρωγλοδύτες στην Ελλάδα
Πράγματι, η αναφορά είναι κυρίως για Διναρο-Μεσογειακούς, αν και δεν αποκλείονται κάποιοι κανονικοί Διναρικοί. Οι Διναρο-Μεσογειακοί, στα αγγλικά Dinaro-Meds ή Dinaricized Meds, είναι δολιχοκέφαλοι και είναι εν γένει κυρίως Μεσογειακοί, έχουν όμως κάποια Διναρικά στοιχεία, συνήθως στη μύτη και στο βλέμμα. Αποτελούν ένα εξελικτικό ενδιάμεσο, λόγω της συγγένειας των δύο φυλετικών τύπων. Ο συγκεκριμένος ενδιάμεσος φαινότυπος υπάρχει εμφανώς και σήμερα στην Ελλάδα.
ΔιαγραφήΟ όρος litorid κακώς χρησιμοποιείται για Διναρο-Μεσογειακούς, καθότι αρκετοί ανθρωπολόγοι τον χρησιμοποιούν για τη μίξη Μεσογειακού-Αρμενοειδή. Εν πάσει περιπτώσει, δες και εδώ:
http://humanphenotypes.com/Litorid.html
Πράγματι το humanphenotypes μπλέκει τον litorid του Lundman με τους διναρο-μεσογειακούς του CS Coon. Το αστείο είναι, πως το αναφέρει κιόλας, αλλά χρησιμοποιεί τον litorid ως ένα μια γενικότερη ομάδα κατάταξης εκδιναρισμένων, άσχετα αν αυτό οφείλεται σε συμβολή του αρμενοειδούς ή του διναρικού τύπου. Και μπορεί οι δυο τύποι αυτοί, να αποτελούν τα δυο διαφορετικά παρακλάδια του ταυρικού, αλλά οι ανθρωπολόγοι δεν τους δίνουν άμεση συγγένεια.
ΔιαγραφήΑντιθέτως μάλιστα, τους δίνουν εντελώς διαφορετική προέλευση: οι διναρικοί στη Δύση από όπου πέρασαν στην Αλβιόνα, την Ιταλία και την κεντρο-ανατολική Ευρώπη. Και οι αρμενοειδείς στην Ανατολή, ξεκινώντας από περιοχές στη Μεσοποταμία και τη Μέση Ανατολή, επεκτάθηκαν στη Μικρά Ασία, την Αραβική χερσόνησο και τον Καύκασο, ενώ μετά την Ρωμαϊκή εποχή και το Μεσαίωνα πέρασαν σταδιακά στην Ευρώπη. Η βασικότερη όμως κατεύθυνση που είχαν, δεν ήταν στα Βαλκάνια και την Ιταλία (νότια παράκτια Ευρώπη γενικότερα), αλλά στις βόρειες κι κεντρο-ευρωπαϊκές χώρες.
ΟΙ ΔΩΡΙΕΙΣ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΩΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΛΛΥΡΙΟΥΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚυριε διαχειριστα ως ενδειξη σεβασμου προς την πλειοψηφια των αναγνωστων θα επρεπε να διαγραφεις τα σχολια των αλβανοφιλων τυπου θεωδορος
ΔιαγραφήΠΟΣΟ ΓΕΛΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ 'ΣΑΙ.ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΠΟΥ ΑΝΕΦΕΡΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΑΛΒΑΝΟΛΑΓΝΟ ΟΤΙ ΟI ΙΛΛΥΡΙΟΙ ΔΩΡΙΕΙΣ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΩΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΑΡΙΟΥΣ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥΣ-ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΥΣ ΔΙΝΑΡΙΚΟΥΣ ΙΛΛΥΡΙΟΥΣ- ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΠΑΣΤΑΡΔΟΥΣ ΜΟΓΓΟΛΟΚΑΥΚΑΣΙΟΥΣ.
ΔιαγραφήΙΣΤΟΡΙΚΩΣ ΙΛΛΥΡΙΟΙ ΚΑΙ ΔΩΡΙΕΙΣ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ.
Η ΑΝΤΙΛΗΠΤΙΚΗ ΣΟΥ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΥΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ.
Τουλάχιστον εσείς που υποστηρίζετε κάτι τέτοιο, θα αναφέρετε τελικά πως "ταυτίζονται πλήρως" Δωριείς κι διναρικοί; Γιατί το αντίθετο θα μπορούσαμε να πούμε πως συμβαίνει. Επίσης, οι Μαυροβούνιοι δεν είναι ακριβώς διναρικοί, είναι κυρίως κρομανοειδείς (borreby).
ΔιαγραφήΥΓ Δεν είμαι αυτός στον οποίο απάντησες.
ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΣ,ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ.
ΔιαγραφήΤΩΡΑ ΣΤΟ ΑΝ ΣΤΟΥΣ ΙΛΛΥΡΙΟΥΣ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥΣ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ Ο ΔΙΝΑΡΙΚΟΣ ΦΥΛΕΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ Η ΟΧΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΩ ΤΙΠΟΤΑ.
Μα δεν είμαι ανιστόρητος. Εγώ ήμουν αυτός που υποστήριξα με στοιχεία πως είναι λάθος η σύνδεση Δωριέων κι διναρικών, όπως κι αυτός που κατέδειξε τη σύγκριση που έκανε ο Coon με τους Κρητικούς και τους Μαυροβούνιους διναρίζοντες κρομανοειδείς (balkan borreby).
ΔιαγραφήΜπορείς να μου απαντήσεις λοιπόν, πως σχετίζονται οι Ιλλυριοι με τους Δωριείς;
Ο μοναδικός που έχει υποστηρίξει κάποια σχέση μεταξύ τους ήταν ο αμφιλεγόμενος Δημόπουλος, λέγοντας πως υπήρξε κάποια μεταφορά τεχνογνωσίας στη μεταλλουργία κατά το μικρό διάστημα που οι Δωριείς εξοβελίστηκαν στα ορεινά από τους Αχαιούς. Ο ίδιος όμως διαχώριζε ξεκάθαρα τα δυο φύλλα αυτά ανθρωπολογικά. Πέραν αυτής της λεπτομέρειας (που δεν πρέπει να επαληθεύεται καν, από την αρχαιλογία), τίποτα απολύτως δεν συνδέει τις δυο αυτές εθνικές ομάδες. Ουτε γλωσσικά ήταν κοντά, ούτε θρησκευτικά, ούτε είχαν κοινές κοινωνικές δομές. Τίποτα δεν είχαν κοινό.