Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Haddon A. - The Races of Man and their Distribution

O Alfred Haddon ήταν Βρετανός ανθρωπολόγος και εθνολόγος. Σπούδασε ζωολογία και έγινε καθηγητής πανεπιστημίου στον τομέα αυτό. Σύντομα μεταστράφηκε στην ανθρωπολογία και την εθνολογία, κάνοντας αρκετές ανθρωπολογικές μελέτες.

Το σημαντικότερο ανθρωπολογικό βιβλίο του εκδόθηκε υπό τον τίτλο "The Races of Man and their Distribution" το 1910. Στο βιβλίο αυτό περιγράφει τις φυλές του κόσμου και την γεωγραφική τους κατανομή.

Αρχικά ο Haddon περιγράφει τις αρχές της ταξινόμησης και τα διάφορα σωματικά γνωρίσματα που χρησιμοποιούνται για αυτό το σκοπό. Έπειτα προβαίνει στην ταξινόμηση της ανθρωπότητας σε φυλές. Διακρίνει δεκάδες φυλές στον πλανήτη, τις οποίες και περιγράφει. Είναι ένας από τους λίγους Βρετανούς ανθρωπολόγους που εντρύφησε τόσο στην τυπολογία και ασχολήθηκε λεπτομερώς με τις φυλές εκτός Ευρώπης.

Στη συνέχεια ασχολείται με την γεωγραφική κατανομή των φυλών που περιέγραψε σε κάθε ήπειρο. Στην ανάλυσή του, κάνει αντιστοίχιση φυλών με έθνη, ενώ περιγράφει στοιχεία της συμπεριφοράς τους. Συνεπώς διαπιστώνει...
σημαντική ταύτιση εθνών με φυλές και συγκεκριμένες φυλετικές συμπεριφορές. Στην Ευρώπη κάνει ανάλυση ανά χώρα, όμως όχι ιδιαίτερα ενδελεχή. Ενδεικτικό της δουλειάς του Haddon είναι η εκτεταμένη ανάλυση που κάνει στις τότε σχετικά ανεξερεύνητες ανθρωπολογικά φυλές της Αμερικής.


Ο Haddon έκανε καλή δουλειά, ξελασπώνοντας τη Βρετανική ανθρωπολογία με το βιβλίο αυτό. Βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο αντίστοιχο προγενέστερο βιβλίο του Deniker. Παρέχει ανθρωπολογικές περιγραφές για κάθε φυλή του πλανήτη, ενώ η ταξινόμηση είναι αρκετά λεπτομερής. Επίσης συνδέει τη φυλή με συγκεκριμένα έθνη και συμπεριφορές. Το βιβλίο αποτελεί ένα εύληπτο και μικρό σε έκταση εγχειρίδιο φυλετικής ανθρωπολογίας, κατάλληλο για μια πρώτη εμβάθυνση.

4 σχόλια:

  1. Συγγνώμη για το άσχετο του θέματος αλλά θα ήθελα να μοιραστώ την απορία μου μαζί σας σχετικά με τον Κωνστατίνο Αργυρό...
    Πως γίνεται ένας άνθρωπος να έχει τόσο όμορφο προφίλ
    http://www.panoramapress.gr/wp-content/uploads/2013/06/Atzela-Dimitriou-se-Konstantino-Argiro-POSIDONIO.jpg

    http://www.peoplegreece.com/wp-content/uploads/2013/07/17/4805_KONSTANTINOS_ARGIROS_1672013.jpg
    και τόσο μέτριο ( πολύ επιεικής χαρακτηρισμός) ανφάς...;;;!!

    http://www.myself.gr/sites/default/files/styles/homepage_home_carousel/public/field/image/kwnstantinos-arguros-episkepsi-sto-agio-oros.jpg

    http://www.e-radio.com.cy/repository/2013/konstantinos_argyros.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντως ανθρωπολογικώς, ο εικονιζόμενος είναι Μεσογειακός-Κρομανοειδής. Το ποιά στοιχεία είναι όμορφα και ποιά όχι, είναι υποκειμενικό ζήτημα.

      Διαγραφή
    2. Μάλιστα ευχαριστώ πολύ κύριε διαχειριστά.

      Διαγραφή
    3. Η ομορφια κυριε διαχειριστα εχει και καποια αντικειμενικα στοιχεια, πχ συμμετρια, αρμονικοτητα, δεν ειναι τα παντα υποκειμενικα.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.