Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Μερικά προβλήματα στην φυλετική ταξινόμηση

Η φυλετική ταξινόμηση είναι θεμελιώδης στην φυλετική ανθρωπολογία. Η ορθή ταξινόμηση μας βοηθά να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στα άτομα ενός φυλετικού τύπου και να κατανοήσουμε την συμπμεριφορά του. Ωστόσο, οι λευκοί φυλετικοί τύποι στον Ευρωπαϊκό χώρο είναι αρκετά αναμεμειγμένοι μεταξύ τους και δημιουργούνται προβλήματα στην ταξινόμηση.

Ένα βασικό πρόβλημα ταξινόμησης είναι αυτό μεταξύ Κρομανοειδών με βαριά βλέφαρα και Αλπικών. Η εικονιζόμενη ηθοποιός είναι Κρομανοειδής, αλλά τα βαριά βλέφαρα δίνουν την εντύπωση Αλπικότητας. Σε περιπτώσεις μάλιστα που και το πρόσωπο είναι πλατύ, ο διαχωρισμός δυσκολεύει. Ακόμα χειρότερα γίνονται τα πράγματα, αν λόγω πάχους καλύπτονται οι γωνίες του προσώπου. Ο λόγος που κατατάσσουμε την εικονιζόμενη ως μόνο Κρομανοειδή, είναι επειδή υπάρχουν πολλοί Κρομανοειδείς με βαριά βλέφαρα σε χώρες όπου δεν υπάρχουν Αλπικοί.
Η πρώτη παρακάτω εικονιζόμενη έχει βαριά βλέφαρα και είναι από τη Νορβηγία, ενώ η δεύτερη είναι θα λέγαμε η "κλασική" Κρομανοειδής χωρίς βαριά βλέφαρα, αλλά με βαθιά τοποθετημένα μάτια.

Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι υπάρχει μια διαφοροποίηση εντός των Κρομανοειδών που έχει βαριά βλέφαρα, χωρίς καμία Αλπική επίδραση. Μάλιστα αυτό αποτυπώνεται και στον δυναμικό, ενστικτώδη, επιφανειακό χαρακτήρα αυτών των ατόμων, σε αντίθεση με τους συνετούς, εσωστρεφείς, άτολμους Αλπικούς.

Ένα άλλο πρόβλημα ταξινόμησης είναι αυτό των Διναρικών-Αρμενοειδών μίξεων. Λόγω κάποιων ομοιοτήτων, όπως η βραχυκεφαλία και η έντονη μύτη, υπάρχουν φαινοτυπικές αλληλεπικαλύψεις. Κλασικό παράδειγμα ο Alain Prost, Γάλλος μεν αλλά από Αρμένιους γονείς, του οποίου η ταξινόμησή του σε κάποιον από τους δύο τύπους ή σε μίξη τους παρουσιάζει δυσκολίες. Επίσης θέμα διαφωνιών είναι και η αθλήτρια Blanka Vlasic, που παρότι Κροάτισσα φαίνεται να έχει καθαρά Αρμενοειδή επίδραση. Οδηγός μας στην ταξινόμηση σε τέτοιες περιπτώσεις είναι οι κατά μέσο όρο διαφορές Διναρικών-Αρμενοειδών, καθώς και τα ψυχικά γνωρίσματα.

Πέρα από τα δύο παραπάνω προβλήματα ταξινόμησης, οι υπόλοιποι Ευρωπαϊκοί φυλετικοί τύποι διαχωρίζονται σχετικά εύκολα. Με λίγη εξάσκηση σε εξέταση φωτογραφιών και προπαντώς την γνώση των ψυχικών γνωρισμάτων, η ταξινόμηση συστηματοποιείται. Σε περιπτώσεις δυσκολιών, τα ψυχικά γνωρίσματα αποτελούν σημαντική βοήθεια.

6 σχόλια:

  1. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Η ΚΡΟΑΤΙΣΣΑ ΑΘΛΗΤΡΙΑ ,ΚΑΘΟΤΙ ΑΝΟΙΧΤΟΧΡΩΜΗ.......ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΟΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΥΝ ΣΕ ΑΡΜΕΝΟΕΙΔΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ?.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η περιοχή των ματιών είναι κλασικά Αρμενοειδής, ενώ έχει κάνει πλαστική στη μύτη. Η αρχική μύτη φαίνεται Διναρική, ως λεπτή και κυρτή.
      http://www.all-athletics.com/files/news_image/080914_stuttgart_0185.JPG
      Μάλιστα είναι εξωμορφική, από την Διναρική πλευρά λογικά. Καμία άλλη φυλετική επίδραση δεν φαίνεται, συνεπώς τα υπόλοιπα γνωρίσματα όπως μεσοπροσωπία, η περιοχή του στόματος είναι από την Αρμενοειδή πλευρά.

      Κακώς οι περισσότεροι έχουν στο μυαλό τους τους Αρμενοειδείς σαν καρικατούρες, με υπερβολικά χαρακτηριστικά. Υπάρχουν πολλοί καθαρά Αρμενοειδείς με πιο "απαλά" χαρακτηριστικά, κάτι που προκύπτει και από τα ψυχικά γνωρίσματα αυτών των ατόμων. Μάλιστα οι γυναίκες βγάζουν τα φρύδια και περιποιούνται το πρόσωπό τους, με αποτέλεσμα να απαλύνονται τα θεωρούμενα έντονα γνωρίσματα αν είναι Αρμενοειδείς.

      Διαγραφή
  2. ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ Ο ΜΕΓΑΣ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΦΥΛΕΤΙΚΟ ΤΥΠΟ ΑΝΗΚΕΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ἰλλύριος ἦταν μάγκα. Κανὰς διναρικὸς θὰ ἦταν. Καὶ τὸ μέγας σὲ παρένθεσι καλλίτερα ἢ σκέτο Φλάβιος Κωνσταντίνος. Σκατὰ στὸν τάφο του. Γιὰ ὅποιον θέλει νὰ διαβάσῃ μία καλὴ κριτικὴ ἐναντίον του -καθῶς καὶ τοῦ Ἰουστινιανοῦ.

      Διαγραφή
    2. ἂς ἀγοράσῃ τὴ "Νέα Ἱστορία" τοῦ Ζώσιμου ἀπὸ ἐκδόσεις "Θύραθεν".

      Διαγραφή
    3. ΚΑΛΑ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΜΠΑΜ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΝΑΡΙΚΟΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΤΟΜΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΩΝ ΙΛΛΥΡΙΩΝ ΟΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.