Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Ο Διογένης περί Βασιλείας

Ο Διογένης μιλά στον Αλέξανδρο περί βασιλείας:

"Η γνώση περί βασιλείας είναι δύο ειδών, η μία η ουράνια και η άλλη η ανθρώπινη. Η ουράνια είναι μεγάλη, ισχυρή και εύκολη, ενώ η ανθρώπινη είναι μικρή, ασθενής, γεμάτη παγίδες και απάτες. Ωστόσο πρέπει να προστεθεί στην πρώτη για να είναι όλα σωστά. Η ανθρώπινη γνώση είναι...
αυτό που λέγεται "εκπαίδευση" - εννοώντας έτσι κάτι για παιδιά υποθέτω - και νομίζεται ότι αυτός που γνωρίζει τα περισσότερα Περσικά, Ελληνικά, Συριακά ή Φοινικικά γραπτά και έχει διαβάσει τα περισσότερα βιβλία, είναι ο πιο σοφός και ο πιο εκπαιδευμένος άνθρωπος. Όμως, όταν βρίσκουν απατεώνα, ή δειλό, ή φιλάργυρο μεταξύ αυτών, τότε τις γνώσεις του τις θεωρούν ασήμαντες όπως και το ίδιο το άτομο. H άλλου είδους γνώση που εκείνη καλούνταν ως εκπαίδευση παλαιότερα, ήταν η ανδρεία και το υψηλό πνεύμα. Και ήταν γι' αυτό το λόγο που οι άνθρωποι παλιά καλούνταν "γιοι του Δία", οι οποίοι λάμβαναν την σωστή εκπαίδευση και ήταν ανδρείοι στην ψυχή, έχοντας εκπαιδευθεί κατά τα πρότυπα του μεγάλου Ηρακλή. Όταν κάποιος είναι ευγενής από την φύση του, διαθέτει αυτήν την ανώτερη γνώση και μπορεί να αποκτήσει εύκολα την ανθρώπινη, χρειάζοντας μόνο να μάθει λίγα πράγματα σε λίγα μαθήματα, μόνο τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά και αμέσως καταλαβαίνει και τα φυλάει στην ψυχή του."

Δίων Χρυσόστομος, Λόγος Δ', Περί Βασιλείας


Ο Διογένης εξηγεί στον Αλέξανδρο τις ικανότητες που πρέπει να έχει κάποιος που θέλει να είναι βασιλιάς. Οι ικανότητες αυτές πηγάζουν από δύο πλευρές: από την φύση του, δηλαδή τον χαρακτήρα του, στο πρότυπο του Ηρακλή και του Δία, καθώς επίσης και από τις γνώσεις μέσω της εκπαίδευσης. Ο άριστος χρειάζεται από τη μία τον ανδρείο και ηρωικό χαρακτήρα, κάτι εν πολλοίς φυλετικό γνώρισμα, καθώς και τις υπόλοιπες ανθρώπινες γνώσεις. Ο Διογένης μάλιστα θεωρεί ότι οι γνώσεις δεν είναι τόσο σημαντικές όσο ο χαρακτήρας και αρκούν ακόμη και λίγες στοχευμένες γνώσεις σε έναν που διαθέτει τον ισχυρό και ηρωικό χαρακτήρα, για να προκύψει ένας άριστος ηγέτης.

1 σχόλιο:

  1. Εύγε! Τα ίδια περί εκπαίδευσης και χαρακτήρα υποστηρίζει και ο Αδόλφος Χίτλερ στο Αγών μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.