Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

Καζαντζάκης: Πιστεύω ακλόνητα στην ανισότητα των ανθρώπων

"Δικαιοσύνη θα πει: ο φύσει δούλος να εχτελεί χρέη δούλου κι ο φύσει άρχοντας, χρέη άρχοντα. Γιατί πιστεύω ακλόνητα στην ανισότητα των ανθρώπων. Κι αν σήμερα στην εποχή που ζούμε, μια τίμια ψυχή έχει χρέος να μισεί τη σημερινή οργάνωση του κόσμου, είναι όχι γιατί υπάρχουν αρχόντοι και δούλοι, παρά γιατί οι αρχόντοι οι σημερινοί έχασαν τις παλιές αρχοντικές αρετές και κατάντησαν μέσα τους δούλοι."

Νίκος Καζαντζάκης, Ταξιδεύοντας – Ιαπωνία


Ο Καζαντζάκης υπερασπίζεται την αριστοκρατική δομή της κοινωνίας. Η κοινωνική διαστρωμάτωση πρέπει να προκύπτει από τη φύση των ατόμων, δηλαδή βιολογικά και προφανώς κατ' επέκταση φυλετικά. Οι εκ φύσεως διαφορές οδηγούν σε εμφανή ανισότητα μεταξύ των ανθρώπων, όποιο κριτήριο και αν τεθεί. Ο Καζαντζάκης θέτει και ένα άλλο σημαντικό ζήτημα, προφανώς παρμένο από τον Νίτσε, σχετικά με τις ανώτερες τάξεις σήμερα. Οι σημερινοί άρχοντες...
δεν έχουν τίποτα ευγενές μέσα τους, στην πραγματικότητα αποτελούν δουλικές φύσεις που βρέθηκαν στην εξουσία, μετά την κατάργηση των αριστοκρατικών πολιτευμάτων. Η δουλική φύση τους ακολουθεί, ασχέτως αν έχουν την εξουσία στα χέρια τους. Όπως το βλέπετε στις μέρες μας, η ηγεσία καταλήγει διαχείριση, που μάλιστα συχνά επικεντρώνεται στα οικονομικά, σημείο πρόδηλο ότι έχουμε να κάνουμε μόνο με μηχανιστική λογική και όχι πραγματικές ηγετικές ικανότητες.

Ο Καζαντζάκης επηρεάστηκε σημαντικά από τη Νιτσεϊκή φιλοσοφία για μεγάλο διάστημα της λογοτεχνικής του διαδρομής. Εξέφρασε απόψεις αριστοκρατικές, υπέρ της ευγονικής και ενάντια στην ηθική του σκλάβου. Μεταλαμπαδεύοντας την σοφία του Νίτσε, θέλησε να εμφυσήσει στο κοινό την λαχτάρα για ευγένεια και δύναμη, την ηρωική ηθική.

21 σχόλια:

  1. Δεν μας τα λες καλά εδώ, διαχειριστά! Ο Καζατζάκης μπορεί να αναπαρήγαγε ορισμένες αριστοκρατικές σκέψεις, παρμένες κυρίως απο τον Νίτσε, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός οτι ο ίδιος ήταν ένα σιχαμερό εβραιόφιλο κομμούνι! Δεν θα έπρεπε να έχει καμία θέση σ' αυτό το ιστολόγιο, μαζί με τους τιτάνες της παγκοσμίου φυλετικής σκέψεως. Σκατά στον ανόσιο τάφο του!

    ΥΓ Είναι βέβαιο οτι το εν λόγω σχόλιο ότι θα προσελκύσει διάφορα χθαμαλά υπάνθρωπα ανθρωποειδή του "εθνικιστικού" βοθροχώρου, τα οποία θα σπεύσουν να υπερασπιστούν τον τρισάθλιο Καζατζάκη παραθέτοντας την υποτιθέμενη ρήση του "Ο κομμουνισμός είναι ιδεολογική ψώρα" και λοιπά ξερατά. Μάθετε ξεφτιλισμένοι σκατόφλωροι ότι ο Καζατζάκης μέσα στην βιογραφία του, εκτός του ότι παραδέχεται οτι έχει ΑΡΑΒΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ και ότι ΛΑΤΡΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ, περιγράφει το πως ζητωκράυγαζε στην Μόσχα τον Λένιν αγκαλιασμένος με έναν κινέζο και έναν αράπη, ορκιζόμενος οτι θα αφιερώσει την ζωή του στην εξάπλωση του κομμουνισμού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ σχετικά σε όσα γράφεις.Αλλά ο Καζατζάκης στην καταγωγή είναι κρητικός.Και στο ανθρωπολογικό κομμάτι είναι ένας υπερβραχυκέφαλος διναρικός κατσαπλιάς.Στα δε πολιτικά είναι γνωστό οτι το σιχαμένο αυτό νησί βγάζει αριστερούς και φανατικά αντιφασίστες.Ο Καζατζάκης εμένα προσωπικά μου είναι αδιάφορος,πέρα απο το οτι τον σιχαίνομαι τόσο στα πολιτικά του πιστεύω όσο και στο ανθρωπολογικό του κομμάτι που μου βγάζει το κλασσικό χωριάτικο,αμόρφωτο,βαλκάνιο βλαχαδερό.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ και εγώ στο ότι ο Καζαντζάκης μου είναι αδιάφορος.Έδειχνε άνθρωπο που "ήθελε λίγο απ'όλα",μέσα από μία υποτιθέμενη " αντικειμενικότητα".Δηλαδή λίγο Αριστοκρατία, λίγο Κομμουνισμό. Λίγο Ισπανική Φάλαγγα και λίγο...Οκτωβριανή επανάσταση. Αυτός που προήγαγε τις αριστοκρατικές ιδέες και την ηρωική θεώρηση της ζωής,ήταν ο Συκουτρής.Σε αυτόν θεωρώ πρέπει να στραφούμε.

      Διαγραφή
    3. Διναρικοι γαμαν την μανα σου

      Διαγραφή
    4. Μεγας αντιγραφεας χωρις καμια δικη του σκεψη, γιαυτο και ηταν οπου παει ο ανεμος, λιγο απο δω λιγο απο κει, αχταρμας σκετος

      Διαγραφή
  2. Στο θέμα των ΗΠΑ,οι μπασταρδεμένοι Αμερικανοί η οι γηγενείς Ινδιάνοι είχαν παράγει πολιτισμό;Ένας φυλετιστής με ποιους από τους δυο είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι υπάνθρωποι Ινδιάνοι της Αμερικής ΔΕΝ είχαν παράγει κανέναν πολιτισμό. Εκτός εάν πολιτισμός είναι το να είσαι κανίβαλος και να χορεύεις τον χορό της βροχής γύρω απο την κατασκευασμένη απο δέρματα Βουβάλων σκηνή σου, υπό τους ήχους του ταμ-ταμ.

      Διαγραφή
  3. Να προσθέσω μια παρατήρηση.Μέσα στις ορδές της αφρικανικές που έχουν εισβάλλει στην Ελλάδα,οι μόνες για τα μπάζα είναι οι Αφρικανικές και οι Αραβικές.Οι Εβραίοι ασχέτως του αντισημιτισμού δεν έχουν ιστορικό εγκλημάτων και ήταν πάντα κύριοι στην Θεσσαλονίκη.Τα νεοκλασικά που έχουν εμπλουτίσει την πόλη δικά τους είναι.Οι Κινέζοι επίσης,δεν έχουν εγκληματικό ιστορικό,ούτε κιχ έχουν βγάλει για δικαιώματα.Τα μωρά τους παρατήρησα ότι τα έχουν στο παιδικό κρεβατάκι δίπλα στο ταμείο του μαγαζιού και τα μεγαλύτερα βοηθούν στο κουβάλημα.Εργατικοί και πιτοί επίσης,στα μαγαζιά τους έχουν αγαλματάκια της θρησκείας τους.Όμως,κιχ δεν έβγαλαν.Οι Ινδοί επίσης,ειδικά στις φωτιές στο Μάτι βοήθησαν αρκετά.

    Οι μόνες πουτάνες είναι οι νέγροι,οι καυκάσιοι(Γεωργιανοί,Αρμένιοι) και οι μουσουλμάνοι που έχουν τάσεις επιβολής(Σύριοι,Αλγερινοί κτλ..)
    Οι υπόλοιποι λαοί μια χαρά πολιτισμένοι είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κακέκτυπο του Νίτσε ,από φυλετιστης μέχρι κομμουνιστής όλα σε ένα.Ποιο υπερεκτιμημενος έλληνας λογοτέχνης δεν υπάρχει όσο για τις μεταφράσεις των έργων του σε άλλες γλώσσες εδώ και αν γελαμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι Ιρανοί που ανήκουν φυλετικά;Στην αρχαιότητα είχαν τεράστιο πολιτισμό.Οι Άριοι από αυτούς και τους Ινδούς προέρχονται στην ουσία,όχι από τους ΝΑΖΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και στην αρχαιότητα ως Πέρσες και τη σημερινή εποχή,ανήκαν και ανήκουν στον Ιρανικό φυλετικό τύπο,έναν αξιόλογο ευρωπιδικό,εξωευρωπαϊκό τύπο.

      Διαγραφή
  6. Διαβαζω εδω περα οτι ο Καζαντζακης ειπε οτι ειχε Αραβικη καταγωγη. Αυτο δεν το ξερουμε και δε νομιζω οτι υπαρχει αποδειξη πως ειπε κατι τετοιο. Αν υπαρχει, ας παραθεθει πηγη.

    Παντως το οτι ο Καζαντζακης ειχε μη-Ελληνικη καταγωγη ειναι σιγουρο, καθως καταγεται απο ενα χωριο που ειχε ιδρυθει απο μισθοφορους του Νικηφορου Φωκα. Το συγκεκριμενο χωριο λεγοταν Βαρβάροι για ευνοητους λογους. Αξιζει να αναφερθει πως μετα που ο Καζαντζακης εγινε γνωστος, το χωριο αυτο αλλαξε ονομα γιατι το προηγουμενο ονομα θεωρηθηκε ακαταλληλο.

    Τωρα το τι καταγωγη ειχαν εκεινοι οι μισθοφοροι του Νικηφορου Φωκα που ιδρυσαν εκεινο το χωριο δεν ξερουμε. Λογικα ηταν Ανατολιτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ισχύουν αυτά που γράφεις, αλλά είσαι κοντά! Ο ίδιος ο Καζαντζάκης στις πρώτες κιόλας σελίδες της εμετικής βιογραφίας του με τίτλο "Αναφορά στον Γκρέκο" εξηγεί πως απο την πλευρά πατέρα του κατήγετο απο Άραβες Σαρακηνούς πειρατές οι οποίοι αρμένιζαν στην θάλασσα πλιατσικολογώντας και σφάζοντας. Οι Άραβες πρόγονοι του, σύμφωνα με τον ίδιο, είχαν εγκατασταθεί σε διάφορες περιοχές της Κρήτης μέχρι που ο Νικηφόρος Φωκάς τους μάζεψε σε μια περιοχή που κατόπιν ονομάστηκε "Βάρβαροι". Αυτά τα γράφει ο ίδιος ο Καζατζάκης!!! Και όχι μόνο αυτά αλλά και άλλα πολλά που κάνουν τον οιονδήποτε εθνικά-φυλετικά σκεπτόμενο αναγνώστη να ξερνάει. Σκατά στον οικογενειακό του τάφο!!!

      Διαγραφή
    2. Μαλακιες για να προκαλεσει και να αναδειξει την μαλακό ιδεολογία του.Οι άραβες και οι Σαχαριοι είναι δοχιλοκεφαλοι. Ο τυπος ηταν διναρικος και έμοιαζε με Αλβανό.

      Διαγραφή
    3. Καλησπέρα το χωριό αυτό σήμερα αποκαλείται μυρτιά και έχει ανάμεικτα στοιχεία ανθρώπων αρκετοί είναι αλπικοί διναρικοί και pontid αλλά έχει και μία συνιστώσα από ανατολίτες που μοιάζουν με βραχυκέφαλους κασιδίαρηδες

      Διαγραφή
  7. Μάλλον πολλοί εθνικιστές, αναφέρονται στον Καζαντζάκη, επειδή εξέφρασε κάποιες ιδέες Αριανικοτητας,αναφερόμενος ο ίδιος σε αυτήν και ίσως επίσης επειδή έγραψε τον "Κούρος ή Θησεύς", ως τη νίκη του "βόρειου",πατριαρχικού
    Έλληνα απέναντι στην κατ'αυτόν," προελληνική" μητριαρχεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο Καζαντζάκης μοιάζει με Αλβανιαρη Διναρικο αυτή είναι η αλήθεια.Δεν εχω διαβάσει πουθενα αν είχε καταγωγή από άραβες κλπ. Είναι γνωστό ότι την Κρήτη την είχαν οι Σαρακηνοι και λίγο πολυ άφησαν το στίγμα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι Αραβες/Σαρακηνοι που κατεκτησαν την Κρητη ηταν εξισλαμισμενοι και εξ-Αραβισμενοι Ισπανοι. Αυτο το γραφουν οι περισσοτερες πηγες, οτι δηλαδη ηταν ντοπιοι Ανδαλουσιοι οι οποιοι εκαναν μια επανασταση η οποια απετυχε, με αποτελεσμα να τους διωξουν απο τα Αραβικα βασιλεια της Ισπανιας.

      Οι Βυζαντινοι εσφαξαν τους περισσοτερους απο αυτους και τους υπολοιπους τους σκλαβωσαν.

      Καποια σημεια της Κρητης ειχαν ερημωθει και οι Βυζαντινοι εφεραν κυριως Αρμενιους εποικους για να καλυψουν το πλυθησμιακο κενο. Εκει εγινε το κακο.

      Παντως Αραβικες/Σαρακηνικες επιδρομες ειχε ολη η Μεσογειος. Μεχρι και στις ακτες τις Γαλλιας ειχαν φτασει. Οι επιδρομες αυτες ειχαν κυριο στοχο την αρπαγη ανθρωπων για να πουληθουν ως σκλαβοι. Δεν υπαρχει περιπτωση να αφησαν το στιγμα στον ντοπιο πληθυσμο καθως ηταν ληστρικες επιδρομες.

      Αξιζει να αναφερθει πως μετα που οι ντοπιοι (σε ολη την Μεσογειο) καταλαβαν πως τα παραλιακα μερη ειναι επικινδυνα λογω Αραβικων επιδρομων εφυγαν για τα βουνα και την ενδοχωρα. Τετοιες ιστοριες ειναι και μερη της Κρητικης παραδοσης.

      Διαγραφή
  9. Ο Κασιδιάρης είναι Σαχάριος;

    http://2.bp.blogspot.com/-7NbMdXPBIAs/T9XR5AxVg-I/AAAAAAAAAbc/2RqU63M9IxE/s1600/kasidiaris-ilias-xrisi-avgi-660_0.jpg

    http://e-cdn-images.deezer.com/images/artist/f462a3f18c721ebad4af2fee13a0a4d8/500x500.jpg

    Δείτε πόσο μοιάζει σε αυτόν τον Αλγερινό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νορδικοσακχαριος βερβερικος με αλπικη επιδραση.

      Διαγραφή
  10. Σαχάριος είναι ο Κασιδιάρης αλλά δεν είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα του φαινοτύπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.