Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Περί του Κρομανοειδούς τύπου

Τι γνωρίζουμε για τον Κρομανοειδή τύπο; Ποια τα γνωρίσματά του; Ποια η ιστορία της μελέτης των Κρομανοειδών μορφών της Ευρώπης; Η εξαιρετική μελέτη του Fritz Paudler με τίτλο "Cro-Magnon-Studien. Eine geschichtliche und programmatische Skizze", που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Anthropos, μελετά τα βασικά ζητήματα που αφορούν στον Κρομανοειδή τύπο. Από τη μελέτη θα εστιάσουμε στα γνωρίσματα του Κρομανοειδούς τύπου, στην ιστορία της ανθρωπολογικής μελέτης του και στην εξελικτική του σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαϊκούς.

O Paudler ξεκινά με την διαπίστωση ότι η Κρομανοειδής μορφή, που εντοπίζεται σε σκελετούς και κρανία στην Ευρώπη και στη βόρεια Αφρική, επιβιώνει μέχρι της μέρες μας, όχι σε υπολείμματα, αλλά σε κάποιους πληθυσμούς αποτελεί το κύριο φυλετικό συστατικό. Η εξάπλωσή των Κρομανοειδών σήμερα είναι τέτοια που οι ανθρωπολόγοι τους έχουν εντοπίσει από τη Λιβύη μέχρι τη Σουηδία και από τα Κανάρια νησιά μέχρι τη Βουλγαρία και παραπέρα. Πράγμα που σκιαγραφεί το εύρος και της προϊστορικής εξάπλωσης των Κρομανοειδών.

Οι Κρομανοειδείς μορφές παρουσιάζουν σημαντικό φάσμα διαφοροποίησης. Σκούρο χρωματισμό και χαμηλότερο ανάστημα...
έχουν οι Κρομανοειδείς της βόρειας Αφρικής (Berberid) και αυτοί της νότιας Ευρώπης (Atlanto-Med). Πιο ανοικτό χρωματισμό και υψηλότερο ανάστημα έχουν οι Κρομανοειδείς της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης (Faelid?). Πολλοί ανθρθωπολόγοι έχουν εντοπίσει την εξελικτική συσχέτιση μεταξύ Κρομανοειδών και Νορδικών στη βόρεια Ευρώπη, ενώ άλλοι έχουν βρει συσχετίσεις μεταξύ των Κρομανοειδών της νότιας Ευρώπης και των Μεσογειακών. Υποδηλώνεται κατά αυτόν τον τρόπο η απώτερη σύνδεση Ευρωπαϊκών φυλών με αρχικές Κρομανοειδείς μορφές.

Η ύπαρξη του Κρομανοειδούς τύπου θεμελιώθηκε αρχικά μέσω της αρχαιολογίας. Μάλιστα, το όνομά του το έχει λάβει από το σπηλαιο της νοτιο-δυτικής Γαλλίας όπου βρέθηκε το πρώτο αναγνωρίσιμο σκελετικό εύρημα του τύπου αυτού. Πολλοί ανθρωπολόγοι, όπως οι Kollman, Ranke, Lapouge, κτλ εντόπισαν κρανία με τα Κρομανοειδή γνωρίσματα και έκαναν νύξη περί αυτών σε μελέτες τους. Ο αρχικός Κρομανοειδής τύπος, όπως εντοπίζεται στα προϊστορικά σκελετικά υπολείμματα, παρουσιάζει κοντό πρόσωπο, δολιχοκεφαλία και γωνιώδες τετράγωνο πρόσωπο, με έντονα υπερόφρια τόξα. Αργότερα, ύστερα από χιλιετίες εξελικτικής διαφοροποίησης, μέρος των Κρομανοειδών απέκτησε λεπτοπροσωπία ή μεσοκεφαλία, με αποτέλεσμα σήμερα στην Ευρώπη να υπάρχει αρκετή ποικιλομορφία στις Κρομανοειδείς μορφές, οι οποίες είναι από μεσοκέφαλες έως δολιχοκέφαλες, από λεπτόρρινες μέχρι μεσόρρινες και από λεπτοπρόσωπες έως ευρυπρόσωπες. Αυτή η ποικιλομορφία υπήρξε ο βασικός λόγος αδυναμίας των πρώτων ανθρωπολόγων να τους διακρίνουν ως ξεχωριστό φυλετικό τύπο. Ωστόσο, το γωνιώδες πρόσωπο, το βλέμμα με τα βαθιά τοποθετημένα μάτια και τα εμφανή υπερόφρυα τόξα αποτελούν αναγνωρίσιμα στοιχεία του τύπου.

Εξετάζοντας τους Κέλτες της Βρετανίας και της Ιρλανδίας, ο Paudler προσπαθεί να εντοπίσει την φυλετική τους καταγωγή. Μελέτες στους σύγχρονους κατοίκους έδειξαν ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού ότι έχει σκληρά γνωρίσματα στο πρόσωπο, με ισχυρές γωνίες. Το καστανό χρώμα μαλλιών τους, σε συνδυασμό με τη δολιχοκεφαλία τους, έφερε σε αδιέξοδο τους ανθρωπολόγους που τους θεωρούσαν Νορδικούς και άλλοι τους θεώρησαν Μεσογειακούς, είτε μικτές/μεταβατικές μορφές. Στην πραγματικότητα μιλάμε για Κρομανοειδείς, οι οποίοι εντοπίζονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις και στη Σκανδιναβία. Αρκετοί ανθρωπολόγοι έχουν επισημάνει τα γωνιώδη γνωρίσματα των κατοίκων της Ιβηρικής χερσονήσου, της νότιοδυτικής Γαλλίας, ακόμα και σε περιοχές της κεντρικής Ευρώπης. Επίσης, πολλές είναι και οι αναφορές για έντονα γωνιώδη γνωρίσματα στους κατοίκους της βόρειας Αφρικής, ιδιαίτερα στους Βερβέρους. Ο συγγραφέας προσπαθεί να εξηγήσει τον διαχωρισμό των δύο κλάδων των Κρομανοειδών, βόρειο και νότιο και τη συσχέτιση αυτής της προϊστορικής διαίρεσης με την μετέπειτα γλωσσική, ιστορική και πολιτισμική εξέλιξη της Ευρώπης.

Το συμπέρασμα είναι ότι οι Κρομανοειδείς αποτελούν πιθανότατα την αρχαιότερη ανθρώπινη μορφή στην Ευρώπη. Οι απόγονοί τους αποτελούν μέχρι και σήμερα σημαντικό μέρος του Ευρωπαϊκού πληθυσμού. Οι Κρομανοειδείς διακρίνονται σε δύο κύριες υποκατηγορίες, τους βόρειους και τους νότιους, ενώ φαίνεται ότι σχετίζονται εξελικτικά τουλάχιστον με τους υπόλοιπους δολιχοκέφαλους τύπους της Ευρώπης.

87 σχόλια:

  1. "ενώ φαίνεται ότι σχετίζονται εξελικτικά τουλάχιστον με τους υπόλοιπους δολιχοκέφαλους τύπους της Ευρώπης"
    Με τους βραχυκέφαλους Διναρικούς;Είχε ειπωθεί στο ιστολόγιο παλιά και αυτή η άποψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαχειριστή, ο Μάρκος Αυρήλιος ήταν Μεσογειακός;
    http://www.pelegrinis.gr/wp-content/uploads/2015/12/theatrika_markosaurilios.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι Faelid στην ψυχοσύνθεση τους είναι άγριοι; Τι ψυχοσύνθεση έχουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προς Διαχειριστή του ιστολογίου: Είναι κρίμα Συναγωνιστή να αφήνεις διάφορους προβοκάτορες του διαδικτύου που χρησιμοποιούν παραπλανητικά ονόματα σχολιαστών, να σου χαλάνε την εικόνα του τόσο εξαιρετικού σου μπλογκ. Προτείνω να ρυθμίσεις την επιλογή έγκρισης από εσένα των σχολίων πριν δημοσιευτούν εδώ για να μην δημοσιεύονται από μόνα τους δίχως την άδειά σου. Το ότι ενόχλησες αρθρογραφικά τους παραπάνω υπάνθρωπους με τα προβοκατόρικα προφίλ, αυτό σημαίνει ότι είσαι σε πολύ καλό δρόμο. Μην αφήνεις να σου χαλάνε την εικόνα του μπλογκ σου εις το όνομα της απεριόριστης ελευθερίας του λόγου. Με εκτίμηση προς το Έργο σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η Κατερίνα Γκαγκάκη είναι Νορδική; http://www.peoplegreece.com/celebrity/katerina-gkagkaki/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ταγματασφαλίτηϟϟ18 Απριλίου 2018 στις 7:47 μ.μ.

      ΚΜ με αλπική/διναρική) επίδραση.

      Διαγραφή
  6. Η Εβελίνα Παπούλια είναι Νορδική; http://www.ishow.gr/person/921138/ebelina-papoylia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. http://www.instyle.gr/article/afroditi-liantou-pio-makeup-look-anadiknii-perissotero-tin-kori-tis-evelinas-papoulia/ (επίσης η κόρη της)Αφροδίτη Λιάντου Νορδική;

      Διαγραφή
    2. Ταγματασφαλίτηϟϟ18 Απριλίου 2018 στις 7:51 μ.μ.

      Ναι νορδική/North Pontid.Η κόρη το ίδιο αλλά έχει και αλπική επίδραση.

      Διαγραφή
  7. Μιας και το αρθρο μιλαει για Βορεια Αφρικη θα μπορουσε να μου πει καποιος αν οι Βορειο Αφρικανοι(Μαροκινοι,Αλγερινοι,Τυνησιου,Αιγυπτιοι) ειναι καλοι μαχητες για στρατο/πολεμους? αναφερομαι στον Berberid.Ποια ειναι η γνωμη σας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλοί πειρατές είναι το έχουν αποδείξει!... Κατσαπλιαδες της μεσογείου σαν να λέμε Αλβανοί της θάλασσας!

      Διαγραφή
  8. Ο έρντογαν τι φυλετικο τύπο έχει γνωρίζουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ταγματασφαλίτηϟϟ18 Απριλίου 2018 στις 8:21 μ.μ.

      Ο Ερντογάν βγαίνει βραχυκέφαλος (όχι υπερβραχυκέφαλος) λόγω αλπικής και αρμενοειδούς επίδρασης αλλά φαίνεται να έχει και μεσογειακά -η και ιρανικά ακόμη,τώρα που το σκέφτομαι- στοιχεία.

      Δες τον εδώ σε νεαρή ηλικία:
      http://media.enikos.gr/data/photos/54bbdd9e39cd014d8babcc1223216fd2.jpeg

      Αποκλείεται να είναι σκέτο αρμενοειδής + αλπικός!Έχει σίγουρα μεσογειακή η ιρανική επίδραση!

      Διαγραφή
  9. Για τα ματια ίσως να εχεις δίκαιο διότι asiatic alpine και τουρανικοι εχουν πολλές φορε παρόμοια ματια.Για την αρμενοειδή και την ιρανική επίδραση που γράφεις οπως επισης για την βραχυκεφαλια ειςαι λάθος.Τιποτα το αρμενοειδής πάνω του οπως επισης δεν ειναι βραχυκεφαλος αλλα μεσοκέφαλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επισης εχει μεσοπροσωπια και επισης ειναι υπερβολικά ψηλός για την εποχή του. 1.85 εκείνα τα χρονια θεωρούνταν γίγαντας.Έχει εμφανής επίδραση Pontid.

      Διαγραφή
    2. Ταγματασφαλίτηϟϟ18 Απριλίου 2018 στις 8:55 μ.μ.

      Είναι κάτι ανάμεσα σε μεσοκέφαλο και βραχυκέφαλο.Συμφωνώ οτι σε καμία περίπτωση δεν είναι υπερβραχυκέφαλος αρμενοειδής.Αλλά σίγουρα έχει και κάτι το επιπλέον ανατολίτικο.Αποκλείεται να είναι μόνο αλπικός με pontid ή east med όπως λές.Σίγουρα έχει αρμενοειδή επίδραση.

      Διαγραφή
    3. Αρμενοειδής με αλπικό είναι ο Ερντογάν, τα άλλα είναι να 'χαμε να λέγαμε. Βλέπουμε εμφανώς πως είναι μεσοπρόσωπος αν και ο βαθμός της βραχυκεφαλίας αφορά κατά βάση την πλατυϊνία, η οποία και σε αυτή την περίπτωση είναι υπαρκτή αλλά όχι "απότομη" όπως συνήθως σε άτομα με αρμενοειδή επίδραση.

      Διαγραφή
    4. https://goo.gl/images/ZRgTWA


      Εδώ κάνει καραμπάμ οτι εχει μεσογειακή(Pontid) κυρίως επίδραση.

      Διαγραφή
    5. Να προσέξεις το μπαμ, μην σου χαλάσει απότομα το όνειρο. Σε αυτή ειδικά τη φωτογραφία φαίνεται αρκετά η αρμενοειδής επίδραση.

      Διαγραφή
    6. Για πες μας που βλέπεις την αρμενοειδή επίδραση.Την λεπτοπροσωπια την βλέπεις η μπα.?Το περιορισμένο μέτωπο που ειναι χαρακτηριστικό των μεσογειακών?Ουτε αυτο?

      Διαγραφή
    7. Ώστε, βλέπεις και λεπτοπροσωπία... Λοιπόν, τζάμπα ξοδεύει κανείς το χρόνο του μαζί σου γιατί είτε τρολάρεις είτε είσαι ανεπίδεκτος.

      Διαγραφή
    8. Καλά όλα αυτά που γράφεις.Την αρμενοειδή επίδραση που την εχει θα μου απαντήσεις?Και αφού δεν εχει λεπτοπροσωπια τότε τι εχει?Εγω στη εικόνα που ειναι νέος βλέπω ενα καθαρότατο oval μεσογειακό πρόσωπο....!Εσυ τωρα αμα βλέπεις προγούλια αρμενοειδων η αλπικών τι να σου πω....

      Διαγραφή
    9. Επισης εχει περιορισμένο μέτωπο το οποίο ειναι κλασικό χαρακτηριστικό των μεσογειακών και κύριος των Pontid.Εγώ προσωπικά δεν βλέπω κάτι το αρμενοειδες.Τα αυτιά του φυσιολογικά,τα χείλια του επισης,η μύτη του ειναι λεπτορινικη και σχετικά μέτριας αναλογίας.Το κεφάλι του δεν ειναι σε καμμία περίπτωση βραχυκεφαλο.Και τέλος το ανάστημα του φέρνει σε Pontid μεσογειακό .Ψηλός με 1.85 ύψος(γίγαντας για την εποχή του) και έξωμορφικος.Το ανάστημα του σε καμμία περίπτωση δεν εχει να κανει με αρμενοειδή η ασιατικό αλπικό.

      Διαγραφή
    10. Αυτο εδω το υπάνθρωπο μουλάρι ειναι κλασσικος αρμενοειδής που γέρνει προς το Anatolid.Αυτος μάλιστα!!!!!!

      Διαγραφή
    11. https://goo.gl/images/1cKGm3

      Διαγραφή
  10. Σαν Γεωργιανός είναι ο Ερντογάν. Caucasid.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κύριοι φυλετικοί τύποι στο σημερινό Ισραήλ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Assyrid ο κυριότερος

      Διαγραφή
    2. Ταγματασφαλίτηϟϟ18 Απριλίου 2018 στις 11:48 μ.μ.

      Επίσης υπάρχουν αρκετοί αραβικοί,αρμενοειδείς καθώς και λίγοι μεσογειακοί και αλπικοί.Φυσικά όμως υπάρχουν και πολλοί Ασκεναζίτες Εβραίοι που ενίοτε είναι Βαλτικοί, Κρομανοειδείς,ακόμη και Νορδικοί.

      Διαγραφή
    3. Και χαμιτικούς απο βόρεια Αφρική εχουν στο Ισραήλ που ειναι όμοιοι με Αιθίοπες και Αιγύπτιους.Οποιος εχει δει ενα ντοκιμαντέρ για την ίδρυση του Ισραήλ θα δει οτι για να ανεβάσουν το δημογραφικό τους έπαιρναν υιοθετημένα παιδιά απο χώρες της βορείου Αφρικής και τους αφομοίωναν στην ισραηλινή κοινωνία.Μπουρδελο ειναι απο φυλετικής απόψεως αν και οι καθαροί Εβραίοι οι περισσότεροι ειναι Assyrid.

      Διαγραφή
    4. Το Ισραήλ έχει την κλασσική πολυμορφία της Ανατολής, με κύρια συνιστώσα που απαντάται σχεδόν πάντα τους αρμενοειδείς. Η βασικότερη πληθυσμιακή του ομάδα είναι οι anatolid, κάθε είδους, καθώς ο όρός αφορά αρμενοειδείς σε μίξη με δολιχοκέφαλους. Οι οποίοι μπορεί να είναι από νορδικοί, κρομανοειδείς, μεσογειακοί, μέχρι και ιρανικοί (οριενταλικοί), αραβικοί κλπ. Οι επιμέρους διαφορές των δυο, αφορούν τη σεφαρδίτικη ή ασκεναζί καταγωγή τους. Στα ίδια περίπου κυμαίνεται και η πιο βραχυκέφαλη ομάδα τους, που ανήκουν πάλι σε κάποια μίξη βραχυκέφαλου (αλπικού, βαλτικού) με αρμενοειδή, που είναι σχεδόν αποκλειστικά ασκεναζί στην καταγωγή. Μια τρίτη, πολύμικρή πληθυσμιακά ομάδα αφορά τους εβραίους με καταγωγή από την κεντρική Ασία (μιζραχί), με κάποια δευτερεύουσα βορειο-ινδική, παμιρική ή και τουρανική επίδραση.

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος19 Απριλίου 2018 - 4:03 μ.μ.

      οι Ασκεναζι σε ποιους φυλετικους τυπους ανηκουν κυριως?

      Διαγραφή
  12. Κάτι άσχετο επί του άρθρου... Οι Διναρικοί έχουν ηγετικές ικανότητες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά και εχουν.Αν δεν ήταν αυτοί ακομα με τεμενάδες και χαρέμια θα ησουν.Αμα περίμενες απο αλπικούς μπουλούκους και τεμπελαρια μεσογειακούς καλά κρασιά....

      Διαγραφή
  13. Όχι μόνο έχουν ηγετικές ικανότητες αλλά οι μεγαλύτεροι Ηγέτες της Ιστορίας ήτα διναρίζοντες: Μ. Αλέξανδρος (νορικός), Ιούλιος Καίσαρ (διναρικός), Αδόλφος Χίτλερ (διναρονορδικός).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόνος σου κάνεις "ταξινομήσεις", νομίζοντας ότι είναι σωστές.
      Είσαι τόσο άσχετος που χρησιμοποιήσες τρεις άντρες που ήταν δολιχοκέφαλοι και τους έκανες βραχυκέφαλους...
      Αλλά αν δεν χαλάει εσένα...Live your myth...

      Διαγραφή
    2. Και ο Καίσαρας, ήταν κυρίως Κρομανοειδής.Είναι εμφανές αυτό...

      Διαγραφή
    3. Δηλαδή ρε μεγάλε ο Χίτλερ τι ήταν; Νορδικός; Μεσοκέφαλος με στοιχεία διναρικά (μύτη), νορδικά, και κάποια αλπικά.
      Τον Καίσαρα τον ταξινομεί μεγάλε ο ίδιος ο Γκύντερ ως διναρικό (και όχι η αφεντιά σου ξερόλα) και όπως και τον Μ. Αλέξανδρος ως νορικό.
      Διάβασε τώρα τον Λούκυ Λουκ σου και γύρνα πλευρό να κοιμηθείες.

      Διαγραφή
    4. Καλά ο Γκύντερ, τον Αλπικό βραχυκέφαλοι με μεσογειακή επίδραση Πλάτωνα, τον ταξινόμησε και αυτόν ως Νορδικό...Ωραίος ο Λούκυ Λουκ,λιγότερες ασυναρτησίες απο εσένα γράφει και έχει και πλάκα.

      Διαγραφή
    5. Ο χιτλερ ήταν μεσοκέφαλος.Η διναρικη επίδραση του ήταν σε μύτη και μέτωπο.Επισης ήταν καστανός προς καστανός σκούρος και οχι ξανθός.Ο Καίσαρας σαφώς και είχε κρομανοειδη πρόσωπο το οποίο του δίνει μεσοπροσωπια.Η διναρικη επίδραση του ήταν σε μέτωπο και μύτη.Ο μέγας Αλέξανδρος ήταν μεσογειακός north Pontid με διναρικη επίδραση.Καθαρος δοχιλοεκφαλος δηλαδή!

      Διαγραφή
    6. Για τον Χίτλερ και τον Καίσαρα μπορούμε να ξέρουμε όταν ήταν μεσοκέφαλοι ή δολιχοκέφαλοι. Για τον Αλέξανδρο όχι. Κι αυτό για η τέχνη της εποχής ήταν εξιδανικευτική, μονάχα μετά την ελληνιστική περίοδο η γλυπτική γίνεται ρεαλιστική. Γνωρίζουμε απλώς ότι ήταν ξανθός, τα μάτια το ένα ήταν γαλαζοπράσινο και το άλλο καστανό, ήταν μεσαίου-βραχέως αναστήματος, είχε έντονα λευκό-ροδαλό χρώμα, ενώ η μύτη του ήταν αετίσια. Αυτά σύμφωνα με τους βιογράφους του, οι οποίοι είναι και οι πιο αξιόπιστοι. Οι μετέπειτα παρουσιάσεις τους, όπως π.χ. το ψηφιδωτό της Ισσού στην Πομπηία, δεν είναι αντιπροσωπευτικές του Αλεξάνδρου.

      Διαγραφή
    7. Όσο δεν για τον Πλάτωνα, όποιος επιχειρεί να κατατάξει γενικά τα ελληνικά αγάλματα της κλασικής εποχής σε φυλετικούς τύπους, είναι απλώς άσχετος με την ελληνική γλυπτική. Η ελληνική γλυπτική των κλασσικών χρόνων δεν αποδίδει ποτέ ατομικά γνωρίσματα αλλά ψυχισμούς. Μονάχα τα ελληνιστικά αγάλματα και κυρίως αυτά της ρωμαϊκής εποχής αποδίδουν ρεαλιστικές προτομές και άρα μπορούν να εξαχθούν και φυλετικά συμπεράσματα.

      Διαγραφή
    8. Τέτοια να λες στον εαυτό σου ώστε να λειτουργούν ως βαλεριάνα ,και να κοιμάσαι ήσυχος τις νύκτες.
      Υ.Γ1.Κανείς αρχαίος συγγραφέας αναφέρει οτι ο Αλέξανδρος ηταν ξανθός. Είπαν οτι είχε πολύ λευκό χρώμα δέρματος και ότι το στήθος του μπροστά από τη λευκότητα έπαιρνε ερυθρό χρώμα. Επίσης το οτι είχε ενα γαλάζιο μάτι, και αυτό είναι μύθος που διαδόθηκε, προκειμενου να τον δεχθούν ευκολότερα ως θεό. (Τα δυο διαφορετικά μάτια ήταν σημάδι θεϊκής καταγωγής)
      Υ.Γ2.Όποιος ξέρει τα ελάχιστα από ανθρωπολογία, αναγνωρίζει ότι ο Πλάτων ήταν μεσοπρόσωπος προς ευρυπρόσωπος και βραχυκέφαλος.Είχε όμως μεσογειακή επίδραση στο βλέμμα,με ανοικτά βλέφαρα και κάπως αμυγδατωτά μάτια.
      Υ.Γ3.Ο Καίσαρας φαινόταν δολιχοκέφαλος,με γωνίες στο πρόσωπο.Κυρίως Κρομαμοειδής λοιπόν, μιας και δεν αποκλείεται η Διναρική επίδραση.
      Υ.Γ4.Άυτά βέβαια, είναι ήσσονος σημασίας, για κάποιον σαν εσένα ,που νόμιζε την προηγούμενη φορά οτι συνομιλεί με τον διαχειριστή του ιστολογίου, ενώ στην πραγματικότητα συνομιλούσε με έναν ανώνυμο κανονικό σχολιαστή. Πανέξυπνο είσαι...Ή μάλλον κουτοπόνηρος.

      Διαγραφή
    9. Είσαι βλαξ και ανελλήνιστος. Γι΄αυτό και από τις υστερογραφικές μπούρδες που αραδιάζει αξίζει να σου αναφέρω τον Πλούταρχο και τον Αιλιανό που τον περιγράφουν ως ξανθό. Τέλος το ψηφιδωτό του Γνώσιος με κυνήγι που χρονολογείται περί το 300 π.Χ. θεωρείται από τους αρχαιολόγους πως παρουσιάζει τον Αλέξανδρο και τον Ηφαιστίωνα. Άνοιξε τις μαυριδερές γουρλοματάρες σου να το δεις.

      Διαγραφή
    10. Ρε βλαμμενε,έχω διαβάσει το Αλέξανδρος-Καισαρ του Πλούταρχου. Πουθενά δεν γράφει ότι ήταν ξανθός.Κόψε τα lsd.Το ψηφιδωτό θεωρείται αντιπροσωπευτικό,διότι ήταν αντίγραφο του Απελλή,που ήταν ο προσωπικός ζωγράφος του Αλεξάνδρου.
      Τόσο λίπος έχεις στον εγκέφαλο σου που επηρεάζει την νοητική δραστηριότητα του;
      Υ.Γ.Δεν είμαι ο διαχειριστής.Είσαι τόσο ανεγκέφαλος που ενδέχεται να νομίζεις πάλι το ίδιο.

      Διαγραφή
    11. Διάβασε ρε λοβοτομημένε τι γράφει ο Πλούταρχος, αν γνωρίζεις τα ελάχιστα αρχαία:

      "Τὴν μὲν οὖν ἰδέαν τοῦ σώματος οἱ Λυσίππειοι μάλιστα τῶν ἀνδριάντων ἐμφαίνουσιν, ὑφ’ οὗ μόνου καὶ αὐτὸς ἠξίου πλάττεσθαι. καὶ γὰρ ὃ μάλιστα πολλοὶ τῶν διαδόχων ὕστερον καὶ τῶν φίλων ἀπεμιμοῦντο, τήν τ’ ἀνάτασιν τοῦ αὐχένος εἰς εὐώνυμον ἡσυχῇ κεκλιμένου καὶ τὴν ὑγρότητα τῶν ὀμμάτων, διατετήρηκεν ἀκριβῶς ὁ τεχνίτης. Ἀπελλῆς δὲ γράφων αὐτὸν κεραυνοφόρον, οὐκ ἐμιμήσατο τὴν χρόαν, ἀλλὰ φαιότερον καὶ πεπινωμένον ἐποίησεν. ἦν δὲ λευκός, ὥς φασιν· ἡ δὲ λευκότης ἐπεφοίνισσεν αὐτοῦ περὶ τὸ στῆθος μάλιστα καὶ τὸ πρόσωπον. ὅτι δὲ τοῦ χρωτὸς ἥδιστον ἀπέπνει καὶ τὸ στόμα κατεῖχεν εὐωδία καὶ τὴν σάρκα πᾶσαν, ὥστε πληροῦσθαι τοὺς χιτωνίσκους, ἀνέγνωμεν ἐν ὑπομνήμασιν Ἀριστοξενείοις"

      Γράφει λοιπόν ότι ήταν λευκός στο δέρμα,πουθενά δεν γίνεται λόγος για ξανθό χρώμα μαλλιών. Επίσης, γράφει ο Πλούταρχος που επικαλείσαι,ότι το πως ήταν το γνωρίζουμε από τον Λύσιππο, που έκανε τους ανδριάντες του.Σε αυτούς τους ανδριάντες λοιπόν, που υπάρχουν πιστά ρωμαϊκά αντίγραφα,ο Αλέξανδρος απεικονίζεται ως κυρίως Μεσογειακός.
      Το σίγουρο είναι ότι αν ήμαστε στην βικτωριανή Αγγλία,θα σε έκλειναν σε κανένα άσυλο με αυτά που υποστηρίζεις.Και ανελλήνιστος είναι πρωτίστως αυτός που παραφράζει αρχαίους συγγραφείς.

      Διαγραφή
    12. Βρε αρχιβλάκα, μόνος απαντάς στον εαυτό σου; Το γεγονός πως ο Πλούταρχος αναφέρεται ο ίδιος στον Απελλή και στην απόδοση του χρωματισμού, δεν είναι από μόνο του έμμεση πηγή για το πως ήταν ο Αλέξανδρος; Ξύπνα ρε. Ο Αιλιανός δεν τον αναφέρει και αυτός ξανθό; Πηγή δεν είναι αυτό; Και η σαρκοφάγος της Σιδώνος που είναι πιστό αντίγραφο της σαρκοφάγου του Μ. Αλεξάνδρου και αυτή ξανθό δεν το δείχνει; Ξύπνα ρε τραχανά, αυτό σημαίνει διασταύρωση πηγών.

      Διαγραφή
    13. Διασταύρωση πηγών για τους τρελούς σαν εσένα.

      Διαγραφή
    14. Βγάζεις συμπεράσματα,που μονο ένας τρόφιμος ψυχιατρείου θα έβγαζε.Φαντάσου πόσο αργόσχολος είσαι που μπαινεις όλη την ώρα εδώ και γράφεις τις ίδιες και τις ίδιες μαλακίες.Ρε πετεινόμυαλε,ο Αιλιανός γράφει,οτι "λένε για τον Αλέξανδρο". Άντε πάρε κανά ζάναξ να ηρεμήσεις,πολύ συγχύστηκες που ο Αλέξανδρος δεν ήταν Νορδικός.

      Διαγραφή
    15. http://fyletika.blogspot.gr/2013/06/blog-post.html?m=1

      Έλα καμάρι μου,άντε καλό μου.Αν θεωρείς ότι έχεις τις γνώσεις να αντιπαρατεθείς μαζί του,στείλε του ένα mail,να του εκθέσεις τις "φυλετικές σου γνώσεις" και μην μας τα κάνεις τσουρέκια κάθε φορά.Εμπρός λεβέντη μου και που 'σαι,το τονίζω άλλη μια φορά, διότι είσαι καραγκιόζης και μπορεί να νομίζεις πάλι τα ίδια,ότι δεν είμαι ο διαχειριστής.
      Και αυτό εδώ,λήγει τη δίχως νόημα συζήτηση. Δεν είμαστε όλοι αργόσχολοι κηφήνες σαν εσένα να είμαστε όλη τη μέρα εδώ μέσα, έχουμε καο δουλειές.

      Διαγραφή
    16. Προφανώς και ο μέγας Αλέξανδρος ήταν διναρικος, όπως όλοι οι Δωριείς ήταν διναρικοι και αλπικοι. Δολιχοκεφαλος ούτε καν, δηλαδή τι ήταν νορδικος; ή μεσογειακός αχχαχαχαχα καμία σχέση με μεσογειακός προφανώς. Οι καλύτεροι Έλληνες πολεμιστές ήταν οι απόγονοι των δωριειων όπως βλέπεις δηλαδή διναρικοι και αλπικοι, αλλά χάρης των διναρικων, βλέπε Σπαρτιάτες και Μακεδόνες οι καλύτεροι Έλληνες πολεμιστές.

      Διαγραφή
  14. Στις φυλετικές πραγματείες και στα εγχειρίδια των Ες Ες, ο διναρικός θεωρείται μετά τον νορδικό ως ο πλέον ταλαντούχος φυλετικός τύπος της Ευρώπης. Σε αυτούς προσέθεταν τον φαιλικό-κρομανοειδή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ποιες τουρίστριες το δίνουν πιο εύκολα σε Έλληνες στις διακοπές;

    Αγγλίδες - 39 (21.2%)
    Ιταλίδες - 13 (7.1%)
    Γερμανίδες - 14 (7.6%)
    Σουηδέζες - 21 (11.4%)
    Νορβηγίδες - 4 (2.2%)
    Ρωσίδες - 18 (9.8%)
    Ρουμάνες - 11 (6%)
    Βουλγάρες - 8 (4.3%)
    Σέρβες - 5 (2.7%)
    Κύπριες - 11 (6%)
    Αμερικάνες - 17 (9.2%)
    Τουρκάλες - 7 (3.8%)
    Ισπανίδες - 1 (0.5%)
    Γαλλίδες - 11 (6%)
    Ισραηλινές - 3 (1.6%)
    Άπω Ανατολή - 1 (0.5%)

    https://www.bourdela.com/forum/index.php?topic=95592.105

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://www.youtube.com/watch?v=uRwoxyT7SNo

      Διαγραφή
    2. Οι σκανδιναβες γαμιουνται εύκολα με Έλληνες.Οι Αγγλίδες πανε μόνο με Άγγλους και Αμερικανούς....!Μονο κάτι φάλαινες πεταμενες και αυτές με τα χίλια ζόρια...

      Διαγραφή
    3. Εγω με Αμερικάνα φοιτήτρια τα έχω και είμαι ευτυχής! Η ΨΩΛΟΝΤΙΒΕΣ ελε"ι"νιδες να πάνε να πνιγουν με κάνα Αλβανο-Ρωσοπόντιο

      Διαγραφή
    4. https://www.youtube.com/watch?v=x5ODBKn0Wy0 ΠΑΡΕ ΤΟ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΟΥΛΙ

      Διαγραφή
    5. Οι σκανδιναβες κάνουν σεξ άνετα και απενοχοποιημένα! Ζήτω η Νορδικοποιηση!

      Διαγραφή
    6. Σκανδιναβες σοσιαλίστριες πορνες.Δεν σέβονται τον ανδρα και τον συγκρίνουν με αυτές....!Οι ανδρες τους οι πιο μαλθακοί στον πλανήτη.Ακόμα και οι Κινέζοι με ύψος 1,55 δείχνουν πιο brutal....

      Διαγραφή
    7. Δεν είναι πορνες απλά έχουν ορμές.Οι Βόρειοι μακραν πιο δεκτικοί και κουλ άτομα

      Διαγραφή
    8. Για τον πουτσο ειναι.Παρτουζες Βαράνε μεταξύ τους....Τα παιδιά τους μεγαλώνουν με 3 μαμάδες και 20 μπαμπάδες.Ασε εχω σόι στην Σουηδία.Ασε που τις γαμάνε Σομαλοί ,Τούρκοι και Μαροκινοί ...

      Διαγραφή
    9. 2.00 μ.μ ΑΔΕΡΦΕ ΘΑ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΚΟΝΕ??? ΧΑΧΑ

      Διαγραφή
    10. Σόι εννοείς Σουηδέζες?

      Διαγραφή
    11. Αχαχαχαχαχ οχι ρε Ελληνίδες ειναι που γεννήθηκαν εκεί.Η μια πήρε έλληνα απο Δανία κρομανοειδή.Την αλλη την μεσαία την γαμαει ενας Τουρκαλάς East med με αρμενοειδή επίδραση και η μικρή γαμιεται απο δω και απο εκει.Η μικρή να φανταστείς με γούσταρε και ήθελε να την πηδήξω.Στη Χαλκιδική μια μερα που πηγαμε οικογενειακά για μπάνιο παίζαμε κάτι σαν κορόιδο με την μπάλα...ερχοταν κατα πάνω μου και με έβγαζε το μαγιό.Καποιες φορε μου ακουμπάγε και την πουτσα.Τριτη ξαδέρφη μου ειναι στα Άρχιδια μου....αλλα ειναι αλπικό μπαζο και δεν υπάρχει περίπτωση ενας μεσογειακός οπως εγω να χώσει αλπική φακλάνα....

      Διαγραφή
    12. Απελευθερωμένα πορνιδια όλες εκει πάνω.Απο τα 12,13 αρχίζουν τα τσιμπουκια και το αλκοόλ.Αυτοι οι νορδικοί ειναι καταθλιπτικά τυπακια.Μονο για ρομποτάκια στη δουλειά ειναι και τίποτα άλλο.Οι ανδρες τους να φανταστείς δεν έχουν θεμα αμα τους γαμησεις την γυναίκα.Στην σκανδιναβια και κυρίως στην Σουηδία εχει ανδρες Σουηδούς που πληρώνουν μόυσουλμανους(Σομαλούς,Μαροκινούς, κλπ)για να τους γαμάνε τις γυναικες και να παίρνουν μάτι.....

      Διαγραφή
    13. ΠΩΠΩΠΩΠΩ Μην μου λες τέτοια βραδιάτικο

      Διαγραφή
    14. Τελείωσε θα μεταναστεύσω βόρεια και αν αφήσω έγκυος καμία ξανθούλα τι έγινε? Κρομανοειδής είμαι

      Διαγραφή
  16. Καλησπέρα σε όλους.Είμαι σχετικά νέο μέλος στο όμορφο ιστολόγιο.Μακάρι να το είχα εντοπίσει πιο νωρίς.Να πω οτι έστειλα μερικές φωτογραφίες μου σε κάποια ξένα ανθρωπολογικά φόρουμ και οι περισσότεροι με ταξινόμησαν εκδιναρισμένο μεσογειακό.Η καταγωγή μου απο τις μεγάλες πόλεις του Πόντου όπως τραπεζούντα,Σαμψούντα,Κερασούντα κλπ.Στο σόι μου οι περισσότεροι είναι μεσογειακοί με διναρικές και αλπικές επιδράσεις,αν και θεωρώ οτι η πλειοψηφία των Ποντίων είναι caucasid metbid.Αυτό που θελω να ρωτήσω ειναι τι ψυχικά χαρακτηριστικά μπορεί να εχει ενας εκδιναρισμένος μεσογειακός και επίσης θα ήθελα να μάθω προσωπικότητες της ιστορίας που ήταν dinaromed(αν υπάρχουν φυσικά).Ευχαριστώ για τον χρόνο σας ελπίζω να μην σας κούρασα.


    Με εκτίμηση Γαβράς Ιωάννης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και καλώς ήρθες.Ελα ρε τεμετερον....!Ωραια μίξη ο διναρικος με τον μεσογειακό.Οι 2 μεγαλύτεροι στρατηλάτες στον πλανήτη όπως Μ.Αλέξανδρος και Ναπολέον ήταν εκδιναρισμένοι μεσογειακοί.Η Ρώμη ειδικά αλλά και η δίκη μας αρχαία Ελλάδα ήταν γεμάτη απο διναρικομεσογειακούς.Δεν χρειάζεται να ανυσηχεις για κάτι διότι και οι 2 φυλετικοί τύποι ανήκουν στην Λευκή Καυκάσια ευρωπαϊκή φυλή.Στα ψυχικά χαρακτηριστικά μπορείς να διαβάσεις απο το ιστολόγιο.Και οι 2 έχουν και καλά και κακά!

      Διαγραφή
    2. Οι Διναρικοί πως βρέθηκαν στον πόντο???

      Διαγραφή
    3. Οι διναρικοί στην Ανατολή εκτοπίζονται κυρίως στην μαύρη θάλασσα και στις περιοχές του Καυκάσου.Πιθανοτατα οι ελληνικές αποικίες απο τους ίωνες εκτός απο μεσογειακούς να είχαν και κάποιους διναρικούς.Ο Καύκασος πάντως είναι metbid και θα έλεγα οτι ειναι και ο κύριος φαινοτυπος των Ποντίων.Ο dinaromed παιζει απο Ιταλία,Ελλάδα,Βαλκάνια και Τουρκία.

      Διαγραφή
    4. https://goo.gl/images/jPPHjK


      Καλο παράδειγμα εκδιναρισμένου Πόντιου.

      Διαγραφή
    5. Πόντιος και μεσογειακός;; δύσκολο έστω και σε μικρό βαθμό, όλοι οι πόντιοι έχω δει έχουν επίπεδο το πίσω μέρος του κεφαλιού. Μπορεί σρ αυτό το σίτε που έστειλες τις φώτο σου να σε έβγαλαν διναρικομεσογεισκο διότι δεν ξέρουν τους φαινοτυπους της Ελλάδος, πόσο μάλλον τους πόντιους, και απλά επειδή είπες πως είσαι από Ελλάδα είπαν να σε βάλουν μεσογειακό. Δεν γίνετε φίλε μ να εισια μεσογειακός και διναρικος και καθόλου αρμενοειδης να ξες, όλοι οι πόντιοι έχουμε μεγάλη αρμενοειδη επίδραση και το υπόλοιπο είναι διναρικος και αλπικός, μεσογειακός όχι δεν ξέρω κανέναν. Επίσης οτνως medbit είναι αυτό που περιγράφω, η μίξη αρμενοειδη με διναρικους ή Αλπικους.

      Διαγραφή
  17. Καλησπέρα παιδιά...
    Ποιον θεωρείτε πιο ικανό φυλετικό τύπο από την Μεσογειακή οικογένια;

    1) Gracile Mediterranid

    2) Pontid

    3) East Mediterranid

    4) Atlanto-Mediterranid

    5) Saharid (εκτός Ευρώπης)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Αιγιακός (Μεσογειακός) τι είναι; διαφορετικός τύπος;

      Διαγραφή
    2. Οι πρώτοι τρεις ειναι χαρακτηριστικό του ελληνορωμαικου κόσμου. Ο ατλαντομεσογειακος ειναι άλλη κατηγορία πιο κοντά και σε κρομανοειδη και ο saharid επίσης το ίδιο.

      Διαγραφή
    3. Αιγιακος μεσογειακος ειναι ο τυπικός east med πού υπάρχει επίσης σε νοτια Ιταλία και Σαρδηνία.

      Διαγραφή
    4. Ο saharid είναι ο πιο σκούρος; και ο Pontid η ο Atlanto-Mediterranid είναι ο πιο ανοιχτόχρωμος;

      Διαγραφή
    5. Ο pontid ειναι πιο ανοιχτόχρωμος σε σύγκριση με τους άλλους.ο saharid ειναι το ίδιο με τους άλλους.

      Διαγραφή
    6. Νότια Ιταλία,κρητη και νησιά έχουνε τους πιο μελαχρινους Ευρωπαίους και οφείλεται στους gracile και east med.

      Διαγραφή
    7. Η Κρήτη έχει τους πιο ξανθούς Έλληνες σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, έχει μεγάλο ποσοστό κρομανοειδών!

      Διαγραφή
    8. Μάλλον διναρικοι ήθελες να πεις εσύ που λες για τους κρητικούς, στην δυτική Κρήτη π.χ. έχει διναρικους και λογικό είναι αφού εκεί είχαν φτάσει οι Δωριείς που ήταν μόνο διναρικοι και αλπικοι

      Διαγραφή
  18. Ο ηθοποιός Matthias schweighöfer σε ποια ομάδα ανήκει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.