Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Χάρτης κεφαλικού δείκτη της Αμερικής - Wissler


Ο χάρτης παρουσιάζει την κατανομή του κεφαλικού δείκτη στην Αμερική, θεωρώντας μόνο τους ιθαγενείς. Η εικόνα που έχουμε απέχει από το να είναι πλήρης, όμως έχουν γίνει αρκετές μελέτες για να έχουμε μια εικόνα για την διαφοροποίηση στην ήπειρο.

Ξεκινώντας από τα βόρεια, οι Εσκιμώοι (Eskimid) είναι δολιχοκέφαλοι, καταλαμβάνοντας τις αρκτικές περιοχές. Στις πεδιάδες των ΗΠΑ βρίσκουμε πάλι δολιχοκέφαλους (Planid), οι οποίοι όμως όπως γνωρίζουμε, έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από τους λευκούς αποίκους. Ελάχιστοι έχουν απομείνει και είναι οι πραγματικοί απόγονοί τους, ενώ οι περισσότεροι ιθαγενείς σήμερα στις ΗΠΑ...
έχουν απώτερη καταγωγή από το Μεξικό. Στα βορειοδυτικά παράλια του Ειρηνικού, βρίσκουμε βραχυκέφαλους (Pazifid) που και αυτοί σχεδόν έχουν εξαφανιστεί.

Στο βορειοδυτικό Μεξικό κατοικούν δολιχοκέφαλοι (Margid), ενώ από τη χερσόνησο του Yucatan μέχρι και το βόρειο κομμάτι της νοτίου Αμερικής βρίσκουμε βραχυκέφαλους (Istmid) που αποτελούν τον τυπικό κάτοικο της Κεντρικής Αμερικής σήμερα.

Η εικόνα στη νότια Αμερική είναι περίπλοκη ως προς τον κεφαλικό δείκτη, αν λάβουμε υπόψη ότι οι ιθαγενείς φυλές της Βραζιλίας (Brazilid και Lagid) είναι μεσο-δολιχοκέφαλοι, ενώ στα βορειοδυτικά οι ιθαγενείς (Andid) είναι μεσο-βραχυκέφαλοι. Νοτιότερα ο κεφαλικός δείκτης αυξάνει λόγω των μεσο-βραχυκέφαλων ιθαγενών (Pampid ή Patagonid).

Ενώ στη βόρεια και κεντρική Αμερική η εικόνα είναι σχετικά σαφής, επιτρέποντας μόνο από τον κεφαλικό δείκτη να διακρίνουμε τις διαφοροποιήσεις, στη νότια Αμερική υπάρχουν αλληλεπικαλύψεις, πιθανόν λόγω του ότι στη νότια Αμερική οι άνθρωποι κατέφτασαν σχετικά πρόσφατα και δεν έχουν προλάβει να σχηματιστούν εξελικτικά σημαντικές διαφοροποιήσεις.

Ο χάρτης προέρχεται από το βιβλίο του C. Wissler, The American Indian, 1922.

2 σχόλια:

  1. θα μπορουσε καποιος να μου πει τον φαινοτυπο της κοπελας?Χριστιάνα Γεωργοπούλου ειναι Μεσογειακη?εχει κατι το Αλπικο?
    http://www.thetoc.gr/images/articles/3/article_107779/upl57567a54ede66.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.